Tarih: 01.04.2023 14:29

Öz Gıda İş, ÇAYKUR işçileri için meydana indi

Facebook Twitter Linked-in

Öz Gıda İş Sen­di­ka­sı Çay­kur’daki mev­sim­lik iş­çi­ler­le be­ra­ber mey­dan­la­ra çıktı. Ge­çi­ci işçi so­ru­nu­na yarım ya­ma­lak değil, tam çözüm sağ­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Öz Gıda-İş Sen­di­ka­sı Doğu Ka­ra­de­niz Rize Şube Baş­ka­nı Fatih Kan­de­mir “ÇAY­KUR’daki tüm iş­çi­le­ri­mi­ze “ama”sız, “fakat”sız ve ay­rım­sız kadro hak­la­rı ve özlük hak­la­rı ve­ril­me­li­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Öz Gıda İş Sen­di­ka­sı ge­çi­ci ve mev­sim­lik iş­çi­ler ile il­gi­li ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın mec­li­se sevk edi­len ha­li­nin, ÇAY­KUR’da ça­lı­şan üye­le­rin bek­len­ti­le­ri­ni hiç­bir su­ret­le kar­şı­la­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek ÇAY­KUR’daki iş­çi­ler­le be­ra­ber Rize mer­kez­de mey­dan­la­ra çıktı. 15 Tem­muz De­mok­ra­si ve Cum­hu­ri­yet Mey­da­nın­da yoğun yağ­mur al­tın­da bir araya gelen sen­di­ka üye­le­ri ge­çi­ci işçi so­ru­nu­na tam çözüm is­te­di. BAŞ­KAN FATİH KAN­DEMİR SÜRECİ AN­LAT­TI
Ge­çi­ci ve mev­sim­lik işçi so­ru­nu ile il­gi­li 1 yıl­dır büyük çaba ver­dik­le­ri­ni be­lir­ten Öz Gıda-İş Sen­di­ka­sı Doğu Ka­ra­de­niz Rize Şube Baş­ka­nı Fatih Kan­de­mir “Öz Gıda İş Sen­di­ka­sı ola­rak, Çay­kur mev­sim­lik iş­çi­le­ri­nin ça­lış­ma şart­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si ve kad­ro­ya ge­çi­ril­me­si­ne yö­ne­lik yıl­lar­dır yoğun bir mü­ca­de­le ver­mek­te­yiz.
HAK-İŞ Kon­fe­de­ras­yo­nu ile diğer bazı iş kol­la­rın­da da bu­lu­nan ge­çi­ci ve mev­sim­lik işçi so­ru­nu­nun çö­zü­mü ile il­gi­li Ça­lış­ma Ba­kan­lı­ğı nez­din­de özel­lik­le son 1 yıl­dan bu ta­ra­fa büyük bir emek ve çaba har­cı­yo­ruz.
Çay­kur’da ilk yet­ki­yi al­dı­ğı­mız gün­den iti­ba­ren bu me­se­le­yi çö­zü­me ka­vuş­tur­mak için or­ta­ya koy­du­ğu­muz fark­lı çözüm öne­ri­le­ri­mi­zi, başta Çay­kur Genel Mü­dür­lü­ğü olmak üzere, böl­ge­nin önem­li ak­tör­le­ri, ik­ti­dar ve mu­ha­le­fet mil­let­ve­kil­le­ri, başta ça­lış­ma ba­ka­nı­mız Vedat Bil­gin olmak üzere en üst dü­zey­de yap­tı­ğı­mız gö­rüş­me­ler­de yük­sek sesle dile ge­tir­dik” dedi.
‘ÇAY­KUR İŞÇİLERİNİN SO­RUN­LA­RI­NI GÜN­DEM­DE TUT­TUK’ 
Bakan Vedat Bil­gin’in açık­la­ma­la­rı zaman zaman umut­lan­dık­la­rı­nı be­lir­ten Baş­kan Kan­de­mir “Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı­mız Vedat Bil­gin’in ba­kan­lı­ğa gelir gel­mez ka­mu­oyu­na yap­mış ol­du­ğu açık­la­ma­da “yıl­lar­dır kang­ren ha­li­ne gel­miş olan ge­çi­ci mev­sim­lik işçi so­ru­nu­nu kö­kün­den çö­zü­le­ce­ği ve bu me­se­le­nin ta­ri­he ka­rı­şa­ca­ğı” va­adin­de bu­lun­muş­tu.
Sayın Ba­ka­nın bu açık­la­ma­sı Çay­kur iş­çi­le­ri ola­rak biz­le­ri son de­re­ce umut­lan­dır­dı.
Dev­le­ti­mi­zin ba­ka­nı­nın açık­la­ma­sı­na inan­ma­yıp da ne ya­pa­ca­ğız.
Sayın Ba­ka­nın bizi umut­lan­dı­ran bu açık­la­ma­sı­na karşı yine de re­ha­ve­te ka­pıl­ma­dık. 
a­ka­nı­mı­zın elini de güç­len­dir­mek ama­cıy­la hem mil­let­ve­kil­le­ri hem de diğer bütün il­gi­li­ler nez­din­de Çay­kur iş­çi­le­ri­nin so­run­la­rı­nı dile ge­tir­me­ye ve gün­dem­de tut­ma­ya devam ettik.
Ça­ba­la­rı­mı­zın so­nu­cun­da ge­çi­ci ve mev­sim­lik işçi so­ru­nun çö­zü­mü­ne iliş­kin kanun tek­li­fi Mec­lis’e gön­de­ril­di.
Ancak, ge­çi­ci ve mev­sim­lik iş­çi­ler­le il­gi­li ha­zır­la­nan kanun tek­li­fin­de, ka­mu­da ça­lış­tı­rı­lan ge­çi­ci iş­çi­le­rin ça­lış­tı­rı­la­bi­le­cek­le­ri sü­re­nin 11 ay 29 güne çı­kar­tıl­mış ol­ma­sı, Çay­kur iş­çi­le­ri­nin nihai ta­lep­le­ri­ni hiç­bir şe­kil­de kar­şı­la­ma­mak­ta­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
‘İŞÇİLERİN ÇA­LIŞ­MA SÜ­RE­LERİ İŞVE­RENİN İKİ DU­DA­ĞI ARA­SI­NA MAH­KÛM EDİLMİŞ’
Öz Gıda-İş Sen­di­ka­sı Doğu Ka­ra­de­niz Rize Şube Baş­ka­nı Fatih Kan­de­mir”Buna rağ­men, Hak-İş Kon­fe­de­ras­yo­nu­muz ile bir­lik­te Ba­kan­lık ve Mec­lis Ko­mis­yo­nu nez­din­de yoğun mü­za­ke­re­ler yü­rüt­tük.
Bunun ne­ti­ce­sin­de, 27 Mart 2023’te top­la­nan ko­mis­yon­da, kanun tek­li­fin­de be­lir­ti­len, “iş­çi­le­rin de­ne­yim sa­hi­bi ol­duk­la­rı mev­cut iş­yer­le­rin­de kıdem sü­re­si esa­sı­na da­ya­lı ola­rak sü­rek­li işçi ola­rak is­tih­dam edi­le­bil­me­le­ri” şek­lin­de­ki ibare; kadro sa­yı­sı 800’e kadar düşen Çay­kur’un mev­cut kadro sa­yı­sı­nın yö­ne­ti­min ta­le­bi ha­lin­de büyük oran­da ar­tı­ra­bil­me­si­nin önünü aç­mış­tır.
Bu karar mev­sim­lik iş­çi­le­rin önem­li bir kıs­mı­nın kad­ro­ya alın­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak ol­ma­sı yö­nüy­le he­pi­miz için se­vin­di­ri­ci ol­muş­tur.
5620 sa­yı­lı ya­sa­nın “Ge­çi­ci iş po­zis­yon­la­rın­da işçi ça­lış­tı­rıl­ma­sı” mad­de­si­ne göre ça­lış­ma sü­re­le­ri­nin 9 ay 29 güne uza­tıl­ma­sı Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­nın uh­de­sin­dey­di.
Yeni kanun tek­li­fin­de ise ça­lış­ma sü­re­si 11 ay 29 güne uza­tı­lır­ken, bu sü­re­nin be­lir­len­me­sin­de­ki yetki Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğın­dan alı­na­rak idare, kurum ve ku­ru­lu­şun bağlı veya il­gi­li ol­du­ğu ba­kan­lı­ğa ve­ri­le­cek­tir.
Bu de­ği­şik­le, ge­çi­ci iş­çi­le­rin 11 Ay 29 güne kadar ça­lış­tı­rı­la­bi­lecek ol­ma­la­rı, bunun da iş­ve­re­nin ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kı­la­cak ol­ma­sı, hem ku­rum­lar ara­sın­da fark­lı uy­gu­la­ma­la­ra neden ola­cak hem de iş­çi­le­rin ça­lış­ma sü­re­le­ri iş­ve­re­nin iki du­da­ğı ara­sı­na mah­kûm edil­miş ola­cak­tır.
Bu uy­gu­la­ma, ça­lış­ma ba­rı­şı­nı ve hu­zu­ru­nu bozan, iş ve­rim­li­li­ği­ni dü­şü­ren so­nuç­la­ra yol aça­cak­tır” dedi.
‘GEÇİCİ İŞÇİLERİN KADRO TALEBİNİ KA­YIT­SIZ VE ŞART­SIZ YERİNE GETİRİLMELİ’
Ge­çi­ci iş­çi­lik hak­ka­ni­yet­le, ada­let­le ve eşit­lik il­ke­siy­le bağ­daş­mı­yor diyen Kan­de­mir  “Ça­lış­ma ha­ya­tı hu­zur­lu olur­sa, ça­lış­ma ha­ya­tın­da işçi, iş­ve­ren, dev­let ara­sın­da­ki iliş­ki­de eme­ğin hu­ku­ku­nu ko­ru­yan bir yak­la­şım hâkim olur­sa mev­cut so­run­lar ancak çö­zü­le­bi­lir. Kanun tek­li­fi bu şe­kil­de ya­sa­la­şır­sa, bu­gü­ne kadar ve­ril­miş olan söz­ler yine ha­va­da ka­la­cak, dev­le­tin cid­di­ye­ti­ne, ku­rum­la­rın gü­ve­ni­lir­li­ği­ne halel ge­ti­recek, ba­ka­nı­mı­zın vaat et­ti­ği gibi so­run­lar kö­kün­den çö­zül­me­ye­cek­tir.
Ge­çi­ci iş­çi­lik hak­ka­ni­yet­le, ada­let­le ve eşit­lik il­ke­siy­le bağ­daş­mı­yor.
Ge­çi­ci iş­çi­ler, ya­şam­la­rı­nı ça­lış­tık­la­rı işten elde et­tik­le­ri ge­lir­le idame et­tir­me­ye ça­lı­şı­yor.
Ge­çi­ci iş­çi­ler ha­ya­tı yarım ya­ma­lak ya­şı­yor, en temel in­sa­ni ih­ti­yaç­la­rı­nı ge­çiş­tir­mek zo­run­da ka­lı­yor.
Eli­ni­zi vic­da­nı­nı­za koyun; bu in­san­lar, ya­şa­dı­ğı­mız hayat pa­ha­lı­lı­ğı ve bu eko­no­mik ko­şul­lar­da ça­lış­ma­dık­la­rı 6 ay bo­yun­ca ha­yat­la­rı­nı nasıl sür­dü­recek?
Yarım ça­lış­ma ile emek­li­lik hak­la­rı­nı nasıl elde edecek?
Hü­kü­me­tin yap­ma­sı ge­re­ken tek şey; ge­çi­ci iş­çi­le­rin kadro ta­le­bi­ni ka­yıt­sız ve şart­sız ye­ri­ne ge­tir­me­si­dir.
ÇAY­KUR iş­çi­le­ri ola­rak bir kez daha hay­kı­rı­yo­ruz.
Tür­ki­ye sos­yal bir dev­let­tir.
Dev­le­tin emek­çi­le­ri­ni ve emek­li­le­ri­ni ko­ru­ma­sı ana­ya­sal gö­re­vi­dir.
Bu adil ol­ma­yan uy­gu­la­ma, Ana­ya­sa­mı­zın 49. mad­de­si­nin “Ça­lış­ma, her­ke­sin hakkı ve öde­vi­dir” ve “Dev­let ça­lı­şan­la­rın hayat se­vi­ye­si­ni yük­selt­mek, ça­lış­ma ha­ya­tı­nı ge­liş­tir­mek, ça­lı­şan­la­rı ve iş­siz­le­ri ko­ru­mak, ça­lış­ma­yı des­tek­le­mek, iş­siz­li­ği ön­le­me­ye el­ve­riş­li bir ortam ya­rat­mak ve ça­lış­ma ba­rı­şı­nı sağ­la­mak için ge­re­ken ted­bir­le­ri alır” hü­küm­le­ri­ne de ay­kı­rı­dır.
Öz Gıda İş ola­rak, bu yan­lış­tan bir an önce dö­nül­me­si­ni, tüm ge­çi­ci iş­çi­le­rin bek­len­ti­le­ri­nin tü­müy­le kar­şı­lan­ma­sı­nı bir kez daha yi­ne­li­yo­ruz. Ge­çi­ci işçi sta­tü­sün­de ça­lı­şan­la­rın ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­la­rı an­lat­mak­tan, bu sis­te­min or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı için ver­di­ği­miz mü­ca­de­le­den asla vaz­geç­me­ye­ce­ğiz!
Ge­çi­ci işçi so­ru­nu­na yarım ya­ma­lak değil, tam çözüm sağ­lan­ma­lı­dır.
ÇAY­KUR’daki tüm iş­çi­le­ri­mi­ze “ama”sız, “fakat”sız ve ay­rım­sız kadro hak­la­rı ve özlük hak­la­rı ve­ril­me­li­dir! İnsan­ca ya­şa­mak, in­san­ca ça­lış­mak, in­san­ca ücret is­ti­yo­ruz; kadro is­ti­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —