Pazar’da “PURO TÜTÜNÜ” üretimi başladı

Pazar'da üre­ti­len ancak dev­le­tin o dönem uy­gu­la­dı­ğı fiyat ve alım po­li­ti­ka­la­rı ne­de­niy­le eki­ci­le­rin üre­tim­den vaz­geç­ti­ği Pazar Puro Tü­tü­nü ye­ni­den üre­til­me­ye baş­lan­dı.

8.04.2023 11:14:00 0
Pazar’da “PURO TÜTÜNÜ” üretimi başladı

 Yarım asır­dır Pazar'da üre­ti­mi ya­pı­lan puro tü­tü­nü son eki­ci­le­rin de vaz­geç­me­si se­be­biy­le artık ya­pıl­mı­yor­du. Pazar'da bir kaç aile halen nos­tal­ji ola­rak üre­ti­me devam edi­yor. Ül­ke­miz­de sa­de­ce Pazar'da üre­ti­len fakat dev­le­tin o dönem uy­gu­la­dı­ğı fiyat ve alım po­li­ti­ka­la­rı se­be­biy­le üre­ti­ci­le­rin üre­tim­den vaz­geç­ti­ği Pazar Puro Tü­tü­nü ye­ni­den üre­til­me­ye baş­lan­dı.
PAZAR PURO TÜ­TÜ­NÜ ÜRETİM VE TESCİL ÇA­LIŞ­MA­LA­RI BAŞ­LA­TIL­DI
Pazar'da yarım asır üre­ti­len ve 1991 yı­lın­da 139 ekici 8 bin 590 ki­log­ram poru tü­tü­nü üre­te­rek Tekel‘e ürü­nü­nü tes­lim et­miş­ler­di, da sonra 1999 yılı ürünü tü­tün­den üç üre­ti­ci­den 139 ki­log­ram tütün alın­mış ar­dın­dan ise ekimi dur­du­rul­muş­tu. Pazar'da Tü­tün­cü­ler (Tav­lat), Ke­sik­köp­rü, Da­rı­lı, Aktaş köy­le­ri ile So­ğuk­su, Zafer Ma­hal­le­le­rin­de üre­ti­mi ya­pı­lan Pazar Puro Tü­tü­nü kay­bol­du der­ken ye­ni­den gün­de­me alın­dı.
“HOBİ OLA­RAK YA­PI­YO­RUM”
Üre­ti­mi dur­du­rul­du­ğun­dan bu yana il­çe­nin Ke­sik­köp­rü (hu­di­sa) kö­yün­de ika­met eden Halim De­mir­ci­oğ­lu, de­de­le­rim­den ba­ba­ma, ondan da 3. kuşak bana kadar ula­şan fi­de­le­rin her yıl to­hum­la­rı­nı alıp ku­ru­ta­rak ye­ni­den üre­tim ya­pı­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.
"OKU­LU­MUZ BU ÜRÜNÜ ÜRETİP İLÇEMİZ ADINA TESCİL ETTİRMESİNİ İSTİYORUM"
Halim De­mir­ci­oğ­lu, “üre­ti­me hobi ola­rak her yıl evi­min bah­çe­sin­de devam edi­yo­rum, Ken­dim si­ga­ra kul­lan­mı­yo­rum. Âmâ arada bir de tüt­tü­rüp nos­tal­ji gün­le­ri­ni ya­şa­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum. To­hum­la­rı­nı is­te­yen ku­rum­la­ra ve şa­hıs­la­ra be­del­siz ve­ri­rim yeter ki bu ge­le­nek devam etsin” şek­lin­de ko­nuş­tu. To­hum­la­rı hep canlı tut­tu­ğu­nu be­lir­ten Halim De­mir­ci­oğ­lu,” Pazar’da Zi­ra­at Fa­kül­te­miz var onlar talep eder­se to­hum­la­rı­nı ver­mek is­ti­yo­rum. Hatta bu Puro Tü­tü­nü’nün il­çe­miz adına tes­cil edil­me­si­nin de ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. De­mir­ci­oğ­lu; 20 yıl­dır kay­bol­mak­ta olan ve yö­re­miz­de ye­ti­şen Pazar Puro Tü­tü­nü üre­tim ça­lış­ma­la­rı­ma bu sene de devam et­ti­ği­ni söy­le­di.
        

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °