Prof. Dr. Oğuz Özyaral'dan oruç tutanlar için 5 sağlık önerisi

Prof. Dr. Oğuz Özyaral

Pan­de­mi­nin hala devam et­ti­ği şu sü­reç­te İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Rek­tör Yar­dım­cı­sı Ko­ru­yu­cu Sağ­lık Uz­ma­nı Prof. Dr. Oğuz Öz­ya­ral; ‘’Pan­de­mi­nin ol­ma­sı sorun değil.

    Ra­ma­zan ayın­da oruç tutma sü­re­si bu yıl 15 saate kadar çı­kı­yor. Bu sü­reç­te bes­len­me ve yaşam tarzı ile il­gi­li uz­man­la­rın öne­ri­le­ri­ni dik­ka­te almak, Ra­ma­zan ayını sağ­lık­lı ve kon­for­lu bir şe­kil­de ge­çir­mek açı­sın­dan önem ta­şı­yor. Pan­de­mi­nin hala devam et­ti­ği şu sü­reç­te İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Rek­tör Yar­dım­cı­sı Ko­ru­yu­cu Sağ­lık Uz­ma­nı Prof. Dr. Oğuz Öz­ya­ral; ‘’Pan­de­mi­nin ol­ma­sı sorun değil. Sorun pan­de­mi sü­re­cin­de vü­cu­du­nu­zu doğru şe­kil­de ko­ru­mak. Hasta ol­ma­yan ve bu sal­gın­dan et­ki­len­me­miş ki­şi­ler arzu et­ti­ği tak­dir­de oruç tu­ta­bi­lir­ler’’ dedi.

    Öz­ya­ral’ın oruç tu­ta­cak­la­rın Ra­ma­zan ayını sağ­lık­lı ta­mam­la­ma­la­rı için ak­tar­dı­ğı tav­si­ye­ler ise şöyle;
Günde an az 2 litre sıvı tü­ke­tin
    Bu sü­reç­te sıvı tü­ke­ti­mi­ne son de­re­ce önem ver­me­li, vü­cu­du­nu­zu asla susuz bı­rak­ma­ma­lı­sı­nız. Oru­cu­nu­zu, iki bar­dak ılık su içe­rek aça­bi­lir­si­niz.
    Bunun yanı sıra ayran, taze sı­kıl­mış meyve su­la­rı, maden suyu, sa­ba­ha doğru kefir, do­ma­tes suyu, do­ma­tes çor­ba­sı tü­ke­te­bi­lir­si­niz. İftar­dan sonra türk kah­ve­si, siyah çay veya bitki çay­la­rı içe­bi­lir­si­niz. İftar­la sahur ara­sın­da ka­dın­la­rın 1.5 litre, er­kek­le­rin ise 2 litre sıvı tü­ket­me­le­ri şart­tır. Bu mik­ta­rın içine çay ve kahve tü­ke­ti­mi­ni koy­ma­ma­lı­sı­nız.
Sizi bes­le­yen gı­da­la­rı tü­ke­tin!
    Oruç tutan ki­şi­ler bu sü­reç­te do­yu­ran ama bes­le­me­yen gı­da­la­rı değil mut­lak su­ret­le bes­le­yen gı­da­la­rı tü­ket­me­li­dir. Sof­ra­da pro­te­in, kar­bon­hid­rat ve yağ ora­nı­nın son de­re­ce den­ge­li ol­ma­sı ge­re­kir. Bu ne­den­le mev­sim sebze ve mey­ve­le­rin­den ha­zır­la­nan sof­ra­lar son de­re­ce kıy­met­li­dir. Kar­bon­hid­rat ağır­lık­lı ye­nil­me­me­li­dir. Pide, ekmek ve hamur iş­le­ri tü­ke­ti­le­bi­lir. Bun­la­rın öl­çü­sü bir avuç içi bü­yük­lü­ğü kadar ol­ma­lı­dır.
Di­ya­bet has­ta­la­rı çok dik­kat et­me­li!
    Ko­ro­na­vi­rü­sü en çok şe­ke­ri sev­di­ği için di­ya­be­tik has­ta­la­rın daha dik­kat­li ol­ma­sı ge­re­kir. Yi­yecek ve içe­cek­le­rin ara­sın­da­ki tatlı ve şeker mik­tar­la­rı oran­tı­lı ol­ma­lı­dır. Özel­lik­le pan­car şe­ke­ri ol­ma­sı önem arz eder. Zey­tin­yağ­lı yi­ye­cek­le­re mut­la­ka sof­ra­nız­da yer ve­rem­li­si­niz. Ye­mek­le­rin ten­ce­re ye­me­ği şek­lin­de pi­şi­ril­me­si ve su­nul­ma­sı çok önem­li­dir. Çünkü hem lif oranı açı­sın­dan önem arz eder hem de içe­ri­ğin­de­ki vi­ta­min ve mi­ne­ral­ler açı­sın­dan sulu olan kısmı doy­gun­luk hissi oluş­tu­rur.
Tatlı ih­ti­ya­cı­nı­zı hurma ile bas­tı­rın!
    Oru­cu­nu­zu açar­ken eğer bir tatlı tü­ket­mek is­ti­yor­sa­nız ter­ci­hi­ni­zi hur­ma­dan yana kul­lan­ma­lı­sı­nız. Hur­ma­nın lez­ze­ti­nin yanı sıra içer­di­ği besin de­ğer­le­riy­le sağ­lı­ğı­nı­za olum­lu etki sağ­lar. Hur­ma­nın ha­ri­cin­de ev ya­pı­mı re­çel­ler ve özel­lik­le­de doğal saf balın tü­ke­til­me­si son de­re­ce önem­li­dir.
Sahur sof­ra­nız­da sa­la­ta­yı ve çor­ba­yı eksik et­me­yin!
    Sa­hur­da doğru tü­ket­ti­ği­niz be­sin­ler aç kal­dı­ğı­nız sa­at­ler­de büyük ko­lay­lık sağ­lar. Ön­ce­lik­le do­yu­ru­cu bir sa­la­ta mut­la­ka sof­ra­nız­da bu­lun­ma­lı. Sa­hur­da, çorba ola­rak tar­ha­na ya da do­ma­tes çor­ba­sı tü­ke­ti­le­bi­lir. Tuzlu gı­da­lar­dan ka­çı­nın. Gün boyu su­suz­luk ya­şa­ma­ma­nız için şe­ker­siz siyah çay içe­bi­lir­si­niz.


         Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen