Tarih: 03.01.2024 09:37

PROF. DR. ŞABAN ŞİMŞEK, "AKADEMİK HAYATIMIN ZİRVE NOKTASINI SEMERKAND'DA YAŞADIM"

Facebook Twitter Linked-in

 Bir aydır Sağ­lık Bi­lim­le­ri Üni­ver­si­te­si’nin Öz­be­kis­tan Dev­le­ti ile or­tak­la­şa kur­du­ğu Bu­ha­ra İbn-i Sina Tıp Fa­kül­te­sin­de staj­yer öğ­ren­ci­le­re ders ver­mek için gö­rev­li ola­rak Öz­be­kis­tan’da bu­lu­nan Ri­ze­li hem­şe­ri­miz, Kar­tal Lütfü Kır­dar Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Göz Kli­ni­ği Şefi Prof. Dr. Şaban Şim­şek, rutin ders­le­ri dı­şın­da kalan za­man­la­rın­da da fark­lı şe­hir­ler­de mes­lek­taş­la­rı­nı eği­ti­yor, davet ve kon­fe­rans­la­ra ka­tı­lı­yor, ame­li­yat­la­ra gi­ri­yor.
Tür­ki­ye’ye dön­me­den im­kân­sız­lık­lar se­be­biy­le şim­di­ye kadar hiç mu­aye­ne yahut ame­li­yat ola­ma­mış Tıp Fa­kül­te­sin­den iki öğ­ren­ci­nin şa­şı­lık ame­li­yat­la­rı­nı da yapan Prof. Dr. Şaban Şim­şek davet üze­ri­ne iki gün­lü­ğü­ne Se­mer­kant Dev­let Tib­bi­yat Üni­ver­si­te­sin­de ço­ğun­lu­ğu Hint­li, Pa­kis­tan­lı, Tacik ve diğer 10 kadar fark­lı mil­let­ten 350 öğ­ren­ci­ye, staj­yer dok­to­ra ana an­fi­de 16 saat sü­re­li göz has­ta­lık­la­rı ko­nu­sun­da ders verdi. Prof.​Dr. Şim­şek, pay­laş­tı­ğı me­sa­jın­da dersi alan öğ­ren­ci ve staj­yer dok­tor­la­rın dile ge­tir­dik­le­ri mut­lu­luk­la­rın­dan çok et­ki­len­di­ği­ni be­lir­te­rek “De­ğer­li mes­lek­ta­şım, ar­ka­da­şım Prof Dr Tekin Yaşar’la bizi ders­ler so­nun­da alkış ve te­şek­kür­ler­le fo­toğ­raf­lar çek­ti­re­rek uğur­la­dı­lar. Mut­lu­lu­ğu­mu ifade ede­mem. Çünkü bu ço­cuk­lar be­şin­ci sı­nı­fa gel­miş­ler ve se­ne­ye dok­tor ola­cak­lar ama bir ta­ne­si­nin ifa­de­siy­le bu kap­sam­da hiç ders gö­re­me­miş­ler­di. Hadi biz ye­te­rin­ce gör­me­miş­ler­di di­ye­lim” di­ye­rek Üni­ver­si­te rek­tö­rü­ne de, “ben her sene yıl­lık iznim de bir ay gelip bu ço­cuk­la­rın ders­le­ri­ni ve­ri­rim ve sı­nav­la­rı­nı ya­pa­rım” sö­zü­nü ver­di­ği­ni ek­le­di. Se­mer­kant Dev­let Tib­bi­yat Üni­ver­si­te­si­nin dü­zen­le­di­ği Sağ­lık Olim­pi­yat­la­rı­nın ka­pa­nış se­re­mo­ni­sin­de öğ­ren­ci Olim­pi­yat­la­rı’nda de­re­ce­ye gi­ren­le­re 10’dan fazla ülke tem­sil­ci­si­nin ve tüm öğ­ren­ci­le­rin hu­zu­run­da dip­lo­ma­la­rı­nı ver­dik­le­ri­ni, pro­to­kol te­ati­sin­de bu­lun­duk­la­rı­nı ve mü­el­li­fi ol­du­ğu Göz Has­ta­lık­la­rı Temel Öğ­re­ti (Opht­hal­mo­logy Poc­ket Book) ki­ta­bı­nın Öz­be­kis­tan da basım ve yayın hak­la­rı için Rek­tör­le bila bedel pro­to­kol im­za­la­dık­la­rı kısa ge­zi­si için “Benim açım­dan dok­tor­lu­ğun fev­kin­de ho­ca­lık ha­ya­tı­mın en önem­li günü idi” diyen Prof. Dr. Şaban Şim­şek, Bu­ha­ra’ya dönüş yo­lun­da biz­le­re ilet­ti­ği me­sa­jı­nı da aynen pay­laş­mak is­ti­yo­rum.
TÜRK BAY­RA­ĞI VE ÖZBEKİSTAN BAY­RA­ĞI­NIN BİR ARADA OL­MA­SI ŞARTI İLE GÖZ HAS­TA­LIK­LA­RI KİTA­BI­NI DEV­RETTİ
41 yıl­lık göz dok­tor­lu­ğu bi­ri­ki­mim ve 30 yıl­lık öğ­re­tim üye­li­ği tec­rü­bem­le ha­zır­la­mış ol­du­ğum “Göz Has­ta­lık­la­rı Cep ki­ta­bı / Temel Öğ­re­ti” kay­nak ese­ri­min İngi­liz­ce PDF for­ma­tı­nı Se­mer­kant Dev­let Tib­bi­yat Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Sayın Prof Dr. Jasur Rize’ye, Se­mer­kant’ta ya­pı­lan Ulus­la­ra­ra­sı Öğ­ren­ci Olim­pi­yat­la­rı’na ka­tı­lan 10’dan fazla ül­ke­nin tem­sil­ci­si ve 4 bini aşkın öğ­ren­ci­nin hu­zu­run­da bila ücret, sa­de­ce her bas­kı­da, ki­ta­bın arka ka­pa­ğın­da “TÜRKİYE CUM­HURİYETİ ve ÖZBEKİSTAN BAY­RA­ĞI­NIN BİR ARADA OL­MA­SI” şar­tıy­la dev­ret­tim. Bun­dan böyle artık Özbek öğ­ren­ci­le­rin yanı sıra bu ül­ke­de eği­tim gören çok sa­yı­da Hint­li, Pa­kis­tan­lı, Tacik ve diğer mil­let­ler­den öğ­ren­ci­ler göz has­ta­lık­la­rın­da temel öğ­re­ti­yi bu ki­tap­tan öğ­re­ne­cek­ler. Si­ya­se­te yas­lan­ma­dan yahut dev­let­ten şu ya da bu şe­kil­de des­tek al­ma­dan şahsi ola­rak ger­çek­leş­tir­di­ğim bu ulus­la­ra­ra­sı olay/se­re­mo­ni/ger­çek­lik/bi­lim­sel ak­ti­vi­te benim aka­de­mik ha­ya­tı­mın zirve nok­ta­sı oldu di­ye­bi­li­rim. Ba­ğım­sız ve bağ­lan­tı­sız bir kim­lik/ki­şi­lik ola­rak bana bunu be­cer­me­yi/ba­şar­ma­yı nasip eden Yüce Mevla’ya son­suz şü­kür­ler olsun! Özbek mes­lek­taş­la­rı­mın, bu­ra­da­ki Sayın Rek­tör ve yö­ne­ti­ci­le­rin mü­el­lif ol­du­ğum ese­rin ba­ğı­şın­dan ötürü dile ge­tir­dik­le­ri ola­ğa­nüs­tü mem­nu­ni­yet­le­ri­ni ya­şa­mak, böyle bir onuru bir za­man­lar hi­laf­sız “DÜNYA İLMİNİN KUB­BESİ” sa­yı­lan, Uluğ Bey’lerin, Ali Kuşçu’ların, İbn-i Sina’ların ye­tiş­ti­ği, tüm in­san­la­rı ve Batı’yı ay­dın­lat­tı­ğı bu top­rak­lar­da ger­çek­leş­tir­mek, şim­di­ki du­ru­ma Umman’da bir katre de olsa katkı sağ­la­mak benim için çok ama çok kıy­met­li, an­lam­lı­dır. Ki­tap­tan is­ti­fa­de edecek tüm öğ­ren­ci­le­re, ne­ti­ce­de o dok­tor­lar­dan hiz­met ala­cak tüm in­san­la­ra şah­sım, ailem, ki­tap­ta az yada çok kat­kı­sı olan ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rım ve güzel ülkem adına ha­yır­lı olsun di­yo­rum. Top­lan­tı­ya ve se­re­mo­ni­ye iş­ti­rak eden Sağ­lık Bi­lim­le­ri Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Sayın Prof. Dr. Ke­ma­let­tin Aydın’a, bu or­ga­ni­zas­yon­da çok gay­ret­le­ri olan SBÜ Bu­ha­ra İbn-i Sina Tıp fa­kül­te­si De­ka­nı Doç. Dr. Aynur Fey­zi­oğ­lu’na, her zaman ya­nım­da olan kar­de­şim Prof. Dr. Tekin Yaşar’a ve bize, ana­yurt­tan ata yur­du­na gelen öz kar­deş­le­ri ola­rak bakan ve el­le­rin­den gelen her şeyi yap­ma­ya ça­lı­şan tüm üni­ver­si­te gö­rev­li­le­ri­ne sa­mi­mi il­gi­le­ri için çok te­şek­kür edi­yo­rum.
Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —