"Resmi ilana bağlı yayıncılık ticari gerçeklerle bağdaşmıyor"

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç,

Güncel Haberler 15.06.2023 09:20:00 0

 Er­kı­lınç, resmi ilana bağlı ya­yın­cı­lık an­la­yı­şı­nın ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­ni olum­suz et­ki­le­di­ği gibi gü­nü­müz ti­ca­ri ger­çek­le­riy­le de bağ­daş­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, ka­mu­nun kay­nak­la­rı­nı boşa har­cat­ma­ya­cak­la­rı­nı ve gö­re­vi­ni la­yı­kıy­la ye­ri­ne ge­ti­ren sü­re­li ya­yın­la­rın hak­la­rı­nı ko­ru­ya­cak­la­rı­nı söy­le­di.
 Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) 32. Dönem 2. Genel Kurul Top­lan­tı­sı­nın açı­lı­şın­da ko­nu­şan Genel Müdür Cavit Er­kı­lınç, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ve Mil­let­ve­ki­li Genel Se­çim­le­ri­nin dev­le­ti­mi­ze, mil­le­ti­mi­ze ve in­san­lı­ğa ha­yır­lar ge­tir­me­si­ni te­men­ni etti. Genel Ku­ru­la yeni ka­tı­lan üye­le­ri teb­rik eden Er­kı­lınç, Basın İlan Ku­ru­mu Genel Ku­ru­lu­nun daha da güç­le­nen ya­pı­sıy­la Türk ba­sı­nı­na önem­li ve ha­yır­lı hiz­met­ler sun­ma­ya devam ede­ce­ği­ni ifade etti.
 TBMM Genel Ku­ru­lu’nda geç­ti­ği­miz yıl kabul edi­len yeni Basın Ya­sa­sı ile in­ter­net haber si­te­le­ri­nin sü­re­li yayın kap­sa­mı­na alı­na­rak resmi ilan ve rek­lam ya­yım­la­ma­la­rı­nın önü­nün açıl­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Er­kı­lınç, Kurum ola­rak 3 ay gibi kısa bir sü­re­de Genel Ku­ru­lun da ona­yıy­la mev­zu­at ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­dık­la­rı­nı ve 1 Nisan’dan iti­ba­ren in­ter­net haber si­te­le­ri­ne resmi ilan ve rek­lam sevk et­me­ye baş­la­dık­la­rı­nı kay­det­ti.
Er­kı­lınç, 1 Ha­zi­ran iti­ba­rıy­la resmi ilan ve rek­lam ya­yım­la­yan 919 ga­ze­te ve 403 in­ter­net haber si­te­si, sa­de­ce resmi rek­lam ya­yım­la­yan 920 ga­ze­te ve dergi ile 244 in­ter­net haber si­te­si bu­lun­du­ğu­nu, Ku­ru­mun görev ala­nın­da­ki top­lam sü­re­li yayın sa­yı­sı­nın 2 bin 486’ya ulaş­tı­ğı bil­gi­si­ni pay­laş­tı.
Genel Müdür Er­kı­lınç, baş­vu­ru sü­re­si uza­tı­lan dep­rem böl­ge­sin­den ge­lecek in­ter­net haber si­te­le­ri ile bu sa­yı­nın daha da ar­ta­ca­ğı­nı tah­min et­tik­le­ri­ni söy­le­di.
“Resmi ilana bağlı ya­yın­cı­lık an­la­yı­şı ga­ze­te­ci­li­ği olum­suz et­ki­li­yor”
Hem kamu kay­nak­la­rı­nın doğru ve şef­faf bi­çim­de kul­la­nıl­ma­sı hem de sek­tör­de­ki doğ­ru­dan ve do­lay­lı is­tih­dam oranı dik­ka­te alın­dı­ğın­da Basın İlan Ku­ru­mu’nun de­ğe­ri­nin çok daha iyi an­la­şıl­dı­ğı­nı kay­de­den Er­kı­lınç, yasa ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da dü­zen­le­nen top­lan­tı­lar başta olmak üzere ge­ri­de kalan sü­reç­te ga­ze­te­le­re iliş­kin önem­li tes­pit­ler yap­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek, “Ga­ze­te­le­ri­miz ön­le­ne­mez bir iv­mey­le tiraj kay­be­di­yor.
Üre­tim ma­li­ye­ti kat­la­na­rak ar­tar­ken özel ilan ve rek­lam ge­lir­le­ri başta olmak üzere tüm ge­lir­le­ri düşüş gös­te­ri­yor.
Çoğu ga­ze­te­miz ma­aş­la­rı öde­ye­mi­yor ve si­gor­ta prim­le­ri­ni ya­tı­ra­mı­yor.
Resmi ilana bağlı ya­yın­cı­lık an­la­yı­şı, ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­ni olum­suz et­ki­le­di­ği gibi, gü­nü­müz ti­ca­ri ger­çek­le­riy­le de bağ­daş­mı­yor” diye ko­nuş­tu.
“Ga­ze­te­le­ri­mi­zin hak­kı­nın yen­me­si­ne göz yum­ma­ya­ca­ğız”
Ga­ze­te­le­re “in­ter­net ha­ber­ci­li­ği siz­ler için bir kur­tu­luş ola­bi­lir.
Su­nu­lan fır­sa­tı de­ğer­len­di­rin ve di­ji­ta­le dö­nü­şüm­le­ri­ni­zi ger­çek ma­na­da ger­çek­leş­ti­rin” şek­lin­de tav­si­ye­ler­de bu­lun­duk­la­rı­nı kay­de­den Er­kı­lınç, ko­nu­ya iliş­kin şun­la­rı kay­det­ti:
“Ya­zı­lı ve di­ji­tal mec­ra­yı bir­lik­te yü­rü­te­bi­len, ger­çek an­lam­da ga­ze­te­ci­lik yapan, okura ula­şan ya­yın­la­ra say­gı­mız son­suz ve eli­miz­den gelen tüm des­te­ği ver­me­ye ka­rar­lı­yız.
Kurum ola­rak ar­ka­nız­da­yız, ya­nı­nız­da­yız. Ancak in­ter­net haber si­te­le­ri­nin resmi ilan ya­yım­cı­lı­ğı sis­te­mi­ne dahil ol­ma­sıy­la bir­lik­te yeni bir dö­ne­me gi­ri­yo­ruz.
Kurum ola­rak ba­sıl­ma­yan, sa­tıl­ma­yan, içe­rik üret­me­yen, is­tih­dam sağ­la­ma­yan ga­ze­te­le­ri hiç­bir şe­kil­de kabul et­mi­yo­ruz.
Bu ko­nu­da­ki ka­rar­lı du­ru­şu­muz­dan da asla taviz ver­me­ye­ce­ğiz.
Ne dev­le­ti­mi­zin kay­nak­la­rı­nı boşa har­ca­ta­ca­ğız ne de la­yı­kıy­la işini yapan ga­ze­te­le­ri­mi­zin hak­kı­nın yen­me­si­ne göz yu­ma­ca­ğız.
Hu­zur­la­rı­nız­da bir kez daha vur­gu­la­mak is­te­rim ki; Ku­ru­mu­mu­za ve ilan veren ka­nu­ni müş­te­ri­le­ri­mi­ze karşı üst­len­dik­le­ri so­rum­lu­luk­la­rı ye­ri­ne ge­tir­me­yen, mev­zu­at­ta be­lir­ti­len ni­te­lik­le­ri ta­şı­ma­yan ya­yın­lar için son düz­lü­ğe gel­miş bu­lu­nu­yo­ruz. Her­ke­si ger­çek­çi ve makul ol­ma­ya davet edi­yo­rum.”
“Tüm sis­te­mi yerli ya­zı­lı­mı­mız ile takip ede­ce­ğiz”
İnter­net haber si­te­le­ri­nin resmi ilan ve rek­lam yayım sü­re­ciy­le ala­ka­lı de­ğer­len­dir­me­ler­de de bu­lu­nan Cavit Er­kı­lınç, in­ter­net haber si­te­le­ri­ni 1 Ekim 2023 ta­ri­hine kadar mev­zu­at­ta­ki bir­çok ödev­den muaf tu­ta­rak, resmi ilan ve rek­lam ge­li­rin­den mah­rum bı­rak­ma­dık­la­rı­nı söy­le­di.
İnter­net haber si­te­le­ri­ne, as­ga­ri kadro ve haber üre­ti­mi dı­şın­da kalan diğer so­rum­lu­luk­la­rı ye­ri­ne ge­tir­me­le­ri için altı ay süre ta­nı­dık­la­rı­nı be­lir­ten Er­kı­lınç, “İlk iki ayda ha­tı­rı sa­yı­lır bir ilan ade­di­ni haber si­te­le­rin­de ya­yım­la­ta­rak doğ­ru­dan maddi katkı sun­duk.
Olu­şan is­tih­dam ala­nın­da yüz­ler­ce in­sa­nı­mı­zı yeni iş sa­hi­bi yap­tık.
Ha­zi­ran ayı sonu iti­ba­riy­le bu yeni mec­ra­ya iliş­kin ilk üç aylık ve­ri­yi ka­mu­oyuy­la pay­la­şa­ca­ğız.
Ge­ri­de bı­rak­tı­ğı­mız süre zar­fın­da biz­ler de in­ter­net haber si­te­le­ri­nin tra­fik öl­çüm­le­ri, resmi ilan ve rek­lam yayım sü­reç­le­ri, beyan ve kont­rol me­ka­niz­ma­la­rı başta olmak üzere, di­ji­tal mecra eko­sis­te­mi­nin tüm yön­le­riy­le yö­ne­ti­le­bil­me­si ama­cıy­la di­ji­tal alan­da­ki ya­tı­rım­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz.
Yola çı­kar­ken ilan et­ti­ği­miz gibi tüm sis­te­mi yerli ya­zı­lı­mı­mız ile takip ede­ce­ğiz” dedi.
Er­kı­lınç, ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da oluş­tu­ru­lan ve ma­ni­pü­las­yo­na açık ölçüm sis­tem­le­ri­ni kul­lan­ma­nın 62 yıl­lık Ku­ru­mun iti­ba­rı­na halel ge­ti­re­bi­le­ce­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, “Çok şükür, Ku­ru­mu­mu­zun ka­nun­la be­lir­len­miş gö­re­vi­ni en iyi şe­kil­de ye­ri­ne ge­tir­me­si­ni sağ­la­ya­cak ya­zı­lı­mın bi­rin­ci fa­zı­nı bir­kaç ay içe­ri­sin­de ta­mam­la­mış ola­ca­ğız.
4.5 mil­yon Do­la­rı bulan ya­tı­rı­mın ta­ma­mı­nı öz­kay­nak­la­rı­mı­zı kul­la­na­rak ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz.
Bir­kaç yıl sonra ikin­ci faza ge­çil­di­ğin­de 10 mil­yon Do­la­rı aşan bir ya­tı­rım be­de­li­ne ula­şa­ca­ğız” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Tüm bu ya­tı­rım­la­rı “mecra çe­şit­li­li­ği art­sın, eko­no­mik ba­ğım­sız­lık­la­rı­nı ka­zan­sın do­la­yı­sıy­la bir kamu gö­re­vi ola­rak gör­dü­ğü­müz ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği ya­şa­sın” an­la­yı­şıy­la yap­tık­la­rı­nı be­lir­ten Er­kı­lınç, dev­le­tin ve Basın İlan Ku­ru­mu­nun sek­tö­rü des­tek­ler­ken ni­te­lik­li ya­yın­cı­lık talep et­me­sin­den, bunu teş­vik et­me­sin­den, hatta ara ara mev­zu­at dü­zen­le­me­le­riy­le yön­len­dir­me­sin­den daha doğal bir şey ol­ma­ya­ca­ğı­nı kay­det­ti.
“Sahte tra­fik­ler­le Ku­ru­mu­mu­zu ya­nıl­ta­bi­le­cek­le­ri­ni sa­nan­lar var”
İnter­net haber si­te­le­ri­nin zi­ya­ret­çi tra­fik­le­rin­de ma­ni­pü­las­yon yap­tık­la­rı­nı göz­lem­le­dik­le­ri­ni söy­le­yen Er­kı­lınç, “Eylül so­nu­na kadar süre ta­nı­dı­ğı­mız in­ter­net haber si­te­le­ri­nin büyük bir ço­ğun­lu­ğu haber üre­ti­mi ve tra­fik ve­ri­le­ri ba­kı­mın­dan adeta dö­kü­lü­yor. Tür­ki­ye’den veya Uzak Doğu ül­ke­le­rin­den bir­kaç bin li­ra­ya al­dık­la­rı zi­ya­ret­çi tra­fik­le­riy­le Ku­ru­mu­mu­zu ya­nıl­ta­bi­le­cek­le­ri­ni sa­nan­lar da var. Bu ko­nu­ya daha ön­ce­ki açık­la­ma­la­rı­mız­la dik­kat çek­miş­tik. Ku­ru­mu­muz kendi met­rik­le­ri­ni dik­ka­te ala­ca­ğı için, çe­şit­li arama mo­tor­la­rı­nın ve­ri­le­ri­ne bakıp plan­la­ma­la­rı­nı oraya göre yapan in­ter­net haber si­te­le­ri­miz 1 Ekim’de büyük bir hayal kı­rık­lı­ğı ya­şa­ya­bi­lir” diye ko­nuş­tu.
Şart­la­rı ye­ri­ne ge­tir­me­yen in­ter­net haber si­te­le­ri ara­mız­da ol­ma­ya­cak
İnter­net mec­ra­sın­da ga­ze­te­ci­lik yap­ma­nın ku­ral­la­rı­nın çok açık ve net ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, bu ku­ral­la­rın “7/24 ke­sin­ti­siz ya­yın­cı­lık, ger­çek as­ga­ri kadro, özgün haber üre­ti­mi, bu­lun­du­ğu ka­te­go­ri­ye uygun ger­çek zi­ya­ret­çi sa­yı­sı ve sayfa gö­rün­tü­le­me­si” ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı.
Er­kı­lınç, bu ku­ral­la­ra uyan ni­te­lik­li in­ter­net haber si­te­le­ri­nin ge­lir­le­ri­ni ikiye, hatta üçe kat­la­ma­la­rı­nın işten bile ol­ma­dı­ğı­nı kay­de­de­rek, “de­net­le­me ve kont­ro­lün ol­ma­dı­ğı 6 ayda al­dı­ğı­mız kâr­dır, bir de süre uza­tı­lır­sa ya­nın­da bo­nu­su olur” an­la­yı­şın­da olan­la­rın 4 ay sonra resmi ilan ve rek­lam ya­yı­mıy­la ala­ka­la­rı­nın kal­ma­ya­ca­ğı uya­rı­sın­da bu­lun­du.
Genel Müdür Er­kı­lınç, ko­nuş­ma­sı­nın so­nun­da baş­vu­ru sü­re­si 30 Ha­zi­ran’a kadar uza­tı­lan dep­rem böl­ge­sin­de­ki in­ter­net haber si­te­le­ri için son üç haf­ta­ya gi­ril­di­ği­ni ha­tır­la­tır­ken, dep­rem­den zarar gören ga­ze­te­le­re yö­ne­lik maddi yar­dım­la­rın ise he­sap­la­rı­na ya­tı­rıl­dı­ğı bil­gi­si­ni pay­la­şa­rak Genel Ku­ru­lun ‘ha­yır­lı ol­ma­sı’ te­men­ni­sin­de bu­lun­du.
Er­kı­lınç’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan Baş­kan­lık Di­va­nı He­ye­ti se­çi­mi ger­çek­leş­ti­ri­le­rek baş­kan ve üye­ler be­lir­len­di. Gün­de­min ka­bu­lün­den sonra Yö­ne­tim Ku­ru­lu Durum Ra­po­ru ve De­net­çi­ler Ra­po­ru okun­du. Yö­ne­tim Ku­ru­lu­nun tek­lif­le­ri­ne iliş­kin su­nu­mun ar­dın­dan üye­le­ri be­lir­le­nen İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Ko­mis­yon­la­rı ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı.
BİK Genel Ku­ru­lu, gün­de­me alı­nan tek­lif­le­ri 9 Ha­zi­ran 2023 Cuma günü ya­pı­la­cak son otu­rum­da ka­ra­ra bağ­la­ya­cak.
            

 Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °