RİZE-ARTVİN HAVALİMANI BÖLGEYE YAKIŞTI

Rize ve Art­vin’in ha­va­da­ki ka­pı­sı olan Ha­va­li­ma­nı önem­li bir boş­lu­ğu dol­du­ru­yor.

Yerel Haberler 23.10.2023 09:04:00 0
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI BÖLGEYE YAKIŞTI

 Rize ve Art­vin’in ha­va­da­ki ka­pı­sı olan Ha­va­li­ma­nı önem­li bir boş­lu­ğu dol­du­ru­yor. DHMİ ta­ra­fın­dan iş­le­ti­len Ha­va­li­ma­nın­da yolcu ar­tı­şı­na göre bir­çok şe­hi­re sefer sa­yı­la­rın­da ar­tı­şa gi­di­le­ce­ği be­lir­til­di. 3 Nisan 2017 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye’de 2. deniz dol­gu­su üze­rin­de ya­pıl­ma­ya baş­la­nan Rize Art­vin Ha­va­li­ma­nı 14 Mayıs 2022 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye ve Azer­bay­can Cum­hur­baş­kan­la­rı Er­do­ğan ve İlham Ali­yev’in ka­tı­lı­mı ve ka­la­ba­lık bir da­vet­li­nin ka­tı­lı­mıy­la hiz­me­te açıl­mış­tı.
3 bin metre uzun­lu­ğun­da pist
3 bin metre uzun­lu­ğun­da 45 metre ge­niş­li­ğin­de­ki pist ile uçak iniş kal­kış­la­rı­na hiz­met eden Ha­va­li­ma­nın­da 7 uçak park edecek bir apron mev­cut. Yıl­lık 3 mil­yon yolcu iniş kal­kı­şı­na ev sa­hip­li­ği ya­pa­cak ka­pa­si­te­ye sahip bir Ha­va­li­ma­nı.
Sefer sa­yı­sı ar­ta­cak
Haf­ta­da 2 kez İzmir, günde 2 kez An­ka­ra,3 kez İstan­bul Yeni Ha­va­li­ma­nı ve 4 kez Sa­bi­ha Gök­çen’e se­fer­ler var.
Yurt­dı­şı se­fer­le­ri mev­sim­lik ol­du­ğu için Kış prog­ra­mın­da yok­muş.2024 yılı için Ha­va­li­ma­nı­mız­da çok daha fazla sa­yı­da se­fer­ler ola­ca­ğı müj­de­si­ni ra­hat­lık­la ve­re­bi­li­rim.
ÇAY­KUR stan­dı
ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü­müz ta­ra­fın­dan Ha­va­li­ma­nı için­de güzel bir yer dü­zen­len­miş. Sıcak Ça­yı­mı­zın her çe­şi­di içime hazır mi­sa­fir bek­li­yor.
5 bin yıl­lık Çayın ge­li­şi­mi ve Tür­ki­ye’de hayat bul­ma­sı gör­sel­ler­le çok mü­kem­mel di­zayn edil­miş. Çayı bar­dak­ta gören ve giden yol­cu­lar için bel­ge­sel ni­te­li­ğin­de bir araş­tır­ma ya­pıl­mış. Çayın Rize’deki ge­li­şi­mi ile fab­ri­ka­la­rın ya­pı­mı ta­ri­he ta­nık­lık eden fo­toğ­raf­lar­la ser­gi­len­miş.
Yusuf Ziya Alim Baş­kan­lı­ğın­da­ki ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü­mü­zün bütün eki­bi­ne bu ko­nu­da­ki ça­lış­ma­la­rı için te­şek­kür edi­yo­rum.
DHMİ Ha­va­li­ma­nın­da ev sa­hi­bi
Ha­va­li­ma­nı­nın iş­le­ti­ci­si(DHMİ) Dev­let Hava Mey­dan­la­rı İşlet­me­si
DHMİ ile do­lay­lı ola­rak uzun yıl­lar­dır ta­nı­şık­lı­ğım var.2000 li yıl­lar­da o za­man­ki Genel Müdür Mah­mut Tekin ve son­ra­sın­da en uzun süre görev yapan Genel Müdür Orhan Bir­dal’ın hiz­met­le­ri yad­sı­na­maz. Bu Ha­va­li­ma­nı­nın yer se­çi­mi ve baş­lan­gı­cın­da Orhan Bir­dal ve yö­ne­ti­mi­nin des­te­ği ol­du­ğu­nu bi­li­yo­rum. Mah­mut Tekin Genel Mü­dü­rün 12 Eylül ön­ce­si Bin­göl-Genç ara­sın­da İftar dö­nü­şün­de pu­su­ya dü­şü­rül­dü­ğü ara­cın­da kur­şun yağ­mu­ru­na tu­tu­lan MHP’li Rah­met­li Bin­göl Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hik­met Tekin’in ağa­bey­si ol­du­ğu­nu söy­le­mek is­te­rim. Mah­mut Tekin’e Rah­met­li­den do­la­yı özel sev­gim ol­muş­tu. Ha­va­li­ma­nı ta­ma­men deniz dol­du­ru­la­rak ya­pıl­dı.3 Bin met­re­yi bulan pist ve ter­mi­nal bi­na­sı, oto­park ve yeşil alan­lar mo­dern bir ha­va­li­ma­nı ha­va­sı ve­ri­yor. Oto­park Rize’ye en yakın alan olan Trab­zon’daki gibi duvar di­bi­ne sı­kış­ma­mış. Çok rahat ve yer bu­lu­na­bi­lir va­zi­yet­te. Ha­va­li­ma­nı 3 mil­yon m2 alan­da deniz dol­du­ru­la­rak inşa edil­miş. 3 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da ve 45 metre ge­niş­li­ğin­de bir pist, 250 metre uzun­lu­ğun­da ve 24 metre ge­niş­li­ğin­de üç taksi yolu, 300×120 m ve 120×120 m bo­yut­la­rın­da iki apron ile hiz­met ver­me­si yal­nız bugün değil önü­müz­de­ki yıl­lar için ih­ti­ya­ca cevap verir umu­dun­da­yım.
Ter­mi­nal ter­te­miz
Aslan yat­tı­ğı yer­den belli olur diye güzel bir ata­sö­zü var. Ter­mi­na­lin içi ger­çek­ten çok mü­kem­mel te­miz­le­ni­yor. Ça­lı­şan­lar pür dik­kat gö­re­vi­ni ya­pı­yor. İnşal­lah bu cid­di­yet hiç bo­zul­maz. Geçen hafta Rize, An­ka­ra-Esen­bo­ğa, Muğ­la-Da­la­man, İzmir -Ad­nan Men­de­res ve İstan­bul Yeni Ha­va­li­ma­nı­nı kul­la­na­rak mes­le­ki bir se­ya­hat ettim. Bu 5 Ha­va­li­ma­nı ara­sın­da en temiz alan ola­rak Rize Art­vin Ha­va­li­ma­nı­nı gör­düm. Yeni ol­ma­nın avan­ta­jı el­bet­te var­dır ama te­miz­lik çok mü­kem­mel. Ha­va­li­ma­nın­da ge­li­şen olu­şa­cak tek­nik ek­sik­ler za­man­la mey­da­na çı­ka­cak. Ek­sik­le­rin gi­de­ril­me­sin­de İl Baş­ka­nı Hik­met Ayar ile bir­lik­te ha­re­ket eden Mil­let­ve­ki­li­miz Mu­ham­met Avcı’nın gay­ret gös­ter­di­ği­ni bi­li­yo­rum ve emek­le­ri­ne te­şek­kür edi­yo­rum. Bu arada DHMİ ola­rak emeği geçen, hiz­met veren Ha­va­li­ma­nı­mı­zın Mü­dü­rü Fik­ret Ak­bu­lut’a güzel ça­lış­ma­la­rı için te­şek­kür edi­yo­rum.
HAVAŞ fi­ya­tı yük­sek mi?
Ha­va­li­ma­nın­da uçak gidiş ve iniş sa­at­le­ri için uygun ser­vis­ler ya­pı­lı­yor. Tür­ki­ye’nin her ye­rin­de ol­du­ğu gibi bu­ra­da da HAVAŞ oto­büs ser­vis­ler i ile yolcu ta­şı­nı­yor. Uçak sa­ati­ne ayar­lı ol­du­ğu için ser­vis gayet güzel. Bir­çok nok­ta­dan iniş bi­niş­ler yap­tı­rı­yor. Çok erken veya çok geç sa­at­ler­de dahi oto­büs ser­vi­si ol­ma­sı gayet iyi. Dik­ka­ti çeken kredi kartı da kul­la­nı­lan oto­büs ser­vis üc­re­ti­nin biraz pa­ha­lı ol­du­ğu yö­nün­de. Ri­ze-Ha­va­li­ma­nı 80 TL, Ha­va­li­ma­nı-Pa­zar 30 TL, Ha­va­li­ma­nı Art­vin 250 TL. Akar­ya­kıt fi­yat­la­rı uçmuş gi­di­yor oto­büs­te buna ayak uy­du­ru­yor der­sem abart­mış olmam. Her şeye rağ­men güzel bir hiz­met.
                  Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: -ARTVİN HAVALİMANI BÖLGEYE YAKIŞTI
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °