“RİZE-ERZURUM YOLU İÇİN KIRIK VE DALLIKAVAK TÜNELLERİNİN YAPILMASI ELZEMDİR”

“RİZE-ERZURUM YOLU İÇİN KIRIK VE DALLIKAVAK TÜNELLERİNİN YAPILMASI ELZEMDİR”

RTEÜ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. SERVET KARASU,

 RTEÜ Mü­hen­dis­lik ve Mi­mar­lık Fa­kül­te­si İnşaat Bölüm Baş­ka­nı Prof.​Dr. Ser­vet Ka­ra­su yıl­lar­dır ta­mam­la­na­ma­yan Ri­ze-Er­zu­rum ka­ra­yo­lu ko­nu­sun­da bir açık­la­ma­da bu­lun­du.
 RTEÜ Mü­hen­dis­lik ve Mi­mar­lık Fa­kül­te­si İnşaat Mü­hen­dis­li­ği Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Ser­vet Ka­ra­su’’ Ri­ze-Er­zu­rum ka­ra­yo­lun­da 365 gün sağ­lık­lı tra­fik akı­şı­nın ya­pıl­ma­sı için 2018 de açı­lan Ovit Tü­ne­lin­den başka Kırık ve Dal­lı­ka­vak Tü­nel­le­ri de aci­len hiz­me­te gir­me­li­dir’’ dedi. Prof. Dr. Ka­ra­su açık­la­ma­sın­da’’ Ha­yal­di ger­çek oldu slo­ga­nı ile 13 Mayıs 2012 de te­me­li atı­lan Ovit Tü­ne­li 13 Ha­zi­ran 2018 ta­ri­hin­de 6 yıl­lık ça­lış­may­la hiz­me­te açıl­dı. Tü­ne­lin açı­lı­şı­nı da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan yap­mış­tı. Ancak her­ke­sin bil­di­ği gibi Ri­ze-Er­zu­rum gü­zer­gâ­hı­nın en önem­li hal­ka­sı Ovit Tü­ne­li ol­mak­la be­ra­ber de­va­mın­da­ki tü­nel­le­rin ve bağ­lan­tı­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı da en az Ovit ge­çi­şi kadar önem­li. Ovit ten sonra gü­zer­gâ­hın en önem­li adımı olan Kırık ve Dal­lı­ka­vak tü­nel­le­rin­de ça­lış­ma­lar­da zaman zaman prob­lem­ler ya­şan­sa da 2023 yı­lı­nın ikin­ci ya­rı­sın­da ta­mam­lan­ma­sı bek­le­ni­yor. Kırık tü­ne­lin­de delme ça­lış­ma­la­rı %81 in üzer­le­ri­ne çık­mış bu­lu­nu­yor.
Lo­jis­ti­ğin en büyük yar­dım­cı­sı İkiz­de­re-Tü­nel arası niye yok
Er­zu­rum ta­ra­fın­da­ki ge­liş­me­le­re rağ­men Rize ta­ra­fın­da halen daha İkiz­de­re ile Ovit tü­ne­li gi­ri­şi ara­sın­da bu­lu­nan yak­la­şık 20 km lik yolun akı­be­ti ile il­gi­li bir açık­la­ma ya­pıl­mış değil. Geçen se­ne­ki büt­çe­den sem­bo­lik bir pay ay­rı­lan yol için bu sene ne kadar bir bütçe ay­rıl­dı­ğı, pro­je­len­di­ril­me­si­nin ya­pı­lıp ya­pıl­ma­dı­ğı ve ça­lış­ma­la­ra ne zaman baş­la­nı­la­ca­ğı hak­kın­da her­han­gi bir bil­gi­miz bu­lun­ma­mak­ta­dır. Bu yol in­şa­sı hızla devam et­mek­te olan İyi­de­re lo­jis­tik mer­ke­zi­nin en önem­li ta­mam­la­yı­cı­sı ola­cak­tır. Do­la­yı­sıy­la yolun bir an önce ağır ta­şıt­lar ta­ra­fın­dan kul­la­nı­la­cak hale ge­ti­ril­me­si son de­re­ce önem­li­dir.
Yol ol­ma­dı­ğın­dan araç ge­çi­şi az
Yolun açıl­dı­ğı 2018 yı­lın­da günde or­ta­la­ma 1023 adet taşıt ge­çer­ken, 2019 yı­lın­da 1052 taşıt, 2020 yı­lın­da 1078 taşıt ve 2021 yı­lın­da ise yak­la­şık %20’lik bir ar­tış­la bu sayı 1222 ta­şı­ta yük­sel­miş­tir. Ağır taşıt sa­yı­la­rı ise 2018 yı­lın­da 60, 2019 yı­lın­da 55, 2020 yı­lın­da 47 ve 2021 yı­lın­da ise 85 taşıt ola­rak ger­çek­leş­miş­tir. Yolun ağır ta­şıt­la­rın ge­çi­şi­ne uygun hale ge­ti­ril­me­si ile bir­lik­te bu ra­kam­lar hak et­ti­ği de­ğer­le­re ancak ula­şa­bi­lir. İkiz­de­re son­ra­sı­nın bu halde kal­ma­sı du­ru­mun­da bu ra­kam­lar­da her hangi bir de­ği­şik­lik bek­len­me­me­li­dir.
Hiç­bir ağır va­sı­ta­nın bu yolu ter­cih et­me­si olası de­ğil­dir. İyi­de­re lo­jis­tik mer­ke­zi ve yolun tam an­la­mıy­la hazır hale gel­me­si ile bir­lik­te sa­de­ce ağır va­sı­ta sa­yı­sı­nın gün­lük or­ta­la­ma 500 ve daha üze­ri­ne çık­ma­sı muh­te­mel­dir’’ dedi.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU