Rize bezi dokumacılığı unutulmaması için ilçemizde kurslar veriliyor

Rize bezi dokumacılığı unutulmaması için ilçemizde kurslar veriliyor

Unu­tul­ma­ya yüz tut­muş Rize Bezi do­ku­ma­cı­lık ge­le­ne­ği tek­rar­dan can­lan­dı­rı­la­rak Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zin­de kurs­lar ve­ri­li­yor.

 Geç­miş yıl­lar­da il­çe­miz­de en yay­gın el sa­na­tı olan yö­re­de fe­re­ti­ko ola­rak da bi­li­nen Rize Bezi do­ku­ma­cı­lı­ğı bir­çok ül­ke­de alıcı bu­lur­du.
 Cum­hu­ri­yet dö­ne­min­de ke­ne­vir üre­ti­mi­nin gi­de­rek ye­ri­ni çay üre­ti­mi­ne bı­rak­ma­sı ve do­ku­ma­lar­da pamuk ip­li­ği­nin kul­la­nıl­ma­sıy­la bez­le­rin de de­ğiş­ti ve İli­miz­de ke­ne­vir üre­ti­mi­ne da­ya­nan do­ku­ma­cı­lık gi­de­rek azal­dı.
Eski za­man­lar­da Ke­ne­vir ip­li­ğin­den do­ku­nan bu bez­ler, iç ça­ma­şı­rı ya­pı­mın­da kul­la­nı­lır­dı. Şimdi ise iç-dış gi­yim­de ve ev teks­ti­lin­de kul­la­nı­lı­yor.
Bu eski ge­le­nek şim­di­ler­de tek­rar can­lan­dı­rı­la­rak Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zin­de yay­gın­laş­tı­rıl­mak ve ya­şa­tıl­mak için kurs­lar dü­zen­le­ni­yor. Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zin­de Rize bezi do­ku­ma­cı­lı­ğı kursu veren 51 ya­şın­da­ki Şük­ran De­mir­kan, genç­le­rin mes­le­ğe il­gi­si­ni art­tır­mak is­te­dik­le­ri­ni be­lirt­ti.
“Hem araş­tır­dık hem do­ku­duk”
26 yıl­dır Rize bezi üze­rin­de ça­lı­şan ve Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zin­de Rize bezi eğit­men­li­ği yapan 51 ya­şın­da­ki Şük­ran De­mir­kan, yurt dı­şın­dan alı­nan ip­lik­le­rin ye­ri­ni kendi yap­tık­la­rı ip­le­ri kul­la­na­cak­la­rı­nı söy­le­ye­rek, “İlk dö­nem­ler­de Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zin­de el sa­nat­la­rı­na devam edi­yor­dum sonra Rize Be­zi­ne geçiş yap­mak is­te­dim. O za­man­lar yeni yeni ta­nı­tım­la­rı vardı. Bun­dan eski yıl­lar önce an­ne­le­ri­mi­zin ba­ba­la­rı­mı­zın yap­mış ol­du­ğu do­ku­ma­la­rı araş­tır­dık. O za­man­lar­da bir­kaç ar­ka­daş­la be­ra­ber o za­ma­nın do­ku­ma­la­rı­nı şimdi ki za­ma­na ta­şı­mak için hem araş­tır­dık hem do­ku­duk. Bu mes­lek­te eski do­ku­ma­la­rın özünü kay­bet­me­den do­ku­ma yap­mak is­ti­yo­ruz. Ken­dir’in ka­li­te­si­ni, el do­ku­ma­nın ka­li­te­si­ni hem an­lat­mak hem de bu el do­ku­ma­nın daha çok kuv­vet­li, daha çok sağ­lam, iç-dış gi­yim­de kul­la­nıl­dı­ğı­nı an­la­ta­rak gi­di­yo­ruz. Ken­dir ipi kul­la­nı­yo­ruz. Rize be­zi­nin eski ismi Fe­re­ti­ko do­ku­ma­sı. At­kı­sı ken­dir çöz­gü­sü pamuk olan bir do­ku­ma tek­ni­ği­dir. Yö­re­de es­ki­den çöz­gü­de ken­dir olur­du şimdi sa­de­ce ken­di­ri at­kı­da kul­la­nı­yo­ruz. İpli­ği­mi­zi yurt dı­şın­dan alı­yo­ruz ama son za­man­da bir ça­lış­ma­mız var. İnşal­lah kendi ipi­mi­zi üre­te­ce­ğiz. Tahra aşa­ma­sı­nı yap­tık­tan sonra do­ku­ma tez­gah­la­rı­nın içe­ri­sin­de çer­çe­ve­ler var 500 ipin 250’si bi­rin­de diğer 250’si di­ğe­rin­de olu­yor. O çer­çe­ve­ler­de ayak pe­dal­la­rı­na bağlı ba­sıl­dı­ğı zaman biri yu­ka­rı kal­kı­yor” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
“Do­ku­ma­mız unu­tul­ma­sın”
Yap­tık­la­rı mes­le­ğin unu­tul­ma­ma­sı­nı ve devam et­me­si­ni is­te­dik­le­ri­ni be­lir­ten De­mir­kan, “Mes­le­ği­mi­zi devam et­tir­mek is­ti­yo­ruz. Genç­le­rin bu mes­le­ğe il­gi­si­ni art­tır­mak is­ti­yo­ruz. Do­ku­ma­mız unu­tul­ma­sın. Ev teks­ti­lin­de, iç gi­yim­de, kı­sa­ca teks­ti­lin her ala­nın­da do­ku­ma devam etsin is­ti­yo­ruz. Bu iş genç­le­ri­miz­de bi­ti­yor. Biz bugün varız, yarın yokuz. Genç­le­ri­mi­zin bunu devam et­tir­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Rize bezi ak­lı­nı­za ge­le­bi­lecek her alan­da kul­la­nı­lı­yor ama biz ken­dir­den do­ku­ma yap­tı­ğı­mız için güçlü bir iplik. Bun­dan 100 sene daha da­ya­nak­lı­ğı devam et­mek­te. O yüz­den sağ­lam ol­du­ğu için iç gi­yim­de, dış gi­yim­de ev teks­ti­lin­de, mut­fak per­de­le­rin­de her yerde kul­la­na­bi­li­yor­sun” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
    

Haber Merkezi