Rize İl Genel Meclisi Organik Gübre Çalışması Yaptı

Çay ve Bahçe ta­rı­mı için kul­la­nı­lan ve büyük bir ma­li­yet gi­de­ri­ne sahip kim­ya­sal gübre ta­le­bi­ne çözüm üretmek ama­cıy­la çay çö­pün­den or­ga­nik gübre üre­til­me­si ko­nu­sun­da gi­ri­şimlere baş­ladı.

Yerel Haberler 30.11.2022 12:12:00 0
Rize İl Genel Meclisi Organik Gübre Çalışması Yaptı

 Çevre - Sağ­lık Ko­mis­yo­nun­ca İl Genel Mec­li­si­nin 2022 Mayıs top­lan­tı­sı­nın 13.05.2022 ta­rih­li 5. Bir­le­şi­min­de ve­ri­len öner­ge ile gün­de­me alı­nan ko­nuy­la il­gi­li Çevre - Sağ­lık Ko­mis­yo­nu ve Tarım Ko­mis­yo­nu, yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar ne­ti­ce­sin­de ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da fa­ali­yet gös­te­ren bir­çok firma yet­ki­li­le­riy­le gö­rüş­me ger­çek­leş­tir­di. İlgili şir­ket­ler bün­ye­sin­de­ki Ar. Ge. de­part­man­la­rı­na gön­de­ri­len nu­mu­ne­le­rin ge­rek­li la­bo­ra­tu­var ça­lış­ma­la­rı so­nu­cun­da olum­lu ne­ti­ce­ler veren De­niz­li ili mer­kez­li Bi­ohu­mus Tek­no­lo­ji A.Ş. fir­ma­sı yet­ki­li­le­ri ili­mi­ze davet edil­di.
İl Genel Mec­li­si Baş­ka­nı İbra­him Türüt baş­kan­lı­ğın­da ya­pı­lan Kasım ayı ola­ğan top­lan­tı­sın­da Tarım Ko­mis­yo­nu adına ko­mis­yon üyesi Emin Kan­bur, yak­la­şık 6 aylık dö­nem­de ko­mis­yon ola­rak yap­tık­la­rı ça­lış­ma­lar hak­kın­da mec­li­se bil­gi­ler ve­rir­ken il­gi­li firma yet­ki­li­le­ri Meh­met Akın ve Ab­dül­ke­rim Akın ise ülke ge­ne­lin­de ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da sür­dür­dük­le­ri ça­lış­ma­lar ile çay çö­pün­den gübre üre­til­me­si nok­ta­sın­da mec­lis üye­le­ri­ne sunum yap­tı­lar.
Firma yet­ki­li­le­rin­den Meh­met Akın mec­lis­te yap­tı­ğı su­num­da ülke ge­ne­lin­de yedi ilde or­ga­nik gübre te­sis­le­ri­nin ol­du­ğu­nu ulus­la­ra­ra­sı are­na­da da te­sis­le­ri­nin ve ih­ra­cat­la­rı­nın ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek “Çay çö­pün­den or­ga­nik gübre üre­til­me­si gün­de­me gel­di­ğin­de il genel mec­li­si tarım ko­mis­yo­nu baş­ka­nı Rasim Çor­ba­cı ile ko­mis­yon üyesi ve proje ko­or­di­na­tö­rü Emin Kan­bur’u De­niz­li’ye davet ede­rek te­sis­le­ri­mi­zi gez­dir­dik.
Ça­lış­ma­la­rı­mız hak­kın­da ken­di­le­ri­ne bilgi ve­rir­ken böl­gey­le il­gi­li de ken­di­le­rin­den bilgi aldık. Yap­tı­ğı­mız araş­tır­ma­lar ne­ti­ce­sin­de or­ga­nik çay ta­rı­mı yapan çift­çi­le­rin zaten çay çö­pü­nü kla­sik yön­tem­le kul­lan­dık­la­rı­nı ve verim al­dık­la­rı­nı gör­dük. Kendi la­bo­ra­tu­var or­tam­la­rı­mız­da hiç­bir kim­ya­sal madde kul­lan­ma­dan ta­ma­men doğal mi­ne­ral­ler­le çay çö­pün­den üret­ti­ği­miz güb­re­nin kla­sik yön­te­me göre 5 kat daha verim elde et­ti­ği­ni tes­cil­le­dik. Eğer ge­rek­li te­mas­lar ta­mam­la­nır ve ham­mad­de ko­nu­sun­da ga­ran­ti ve­ril­di­ği tak­dir­de Rize’ye yak­la­şık 10 dö­nüm­lük alan­da 15 bin ton ka­pa­si­te­li bir or­ga­nik gübre te­si­si ku­ra­bi­li­riz.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Mec­lis Baş­ka­nı İbra­him Türüt, İl Genel Mec­li­si Çevre – Sağ­lık ve Tarım Ko­mis­yon­la­rı­nın ko­nuy­la il­gi­li yak­la­şık 6 aydır öz­ve­ri­li bir şe­kil­de ça­lış­tı­ğı­nı be­lir­te­rek “hem kim­ya­sal gübre ma­li­yet­le­ri­nin her geçen yıl müs­tah­sil­le­ri­mi­zin yü­kü­nü art­tır­ma­sı hem de çay ima­la­tı so­nu­cun­da or­ta­ya çıkan çay çö­pü­nün tek­rar eko­no­mi­ye ka­zan­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la mec­lis ola­rak böyle bir ça­lış­ma içe­ri­si­ne gir­dik.
Gübre ma­li­yet­le­ri­ni azalt­ma­nın ya­nın­da ili­miz­de kul­la­nı­lan yak­la­şık 100 bin ton kim­ya­sal güb­re­nin tü­ke­tim mik­ta­rı­nı dü­şür­mek ve kim­ya­sal­lar­la ya­pı­sı bo­zu­lan top­ra­ğı­mı­zın ye­ni­den can­lan­ma­sı­nı he­def­li­yo­ruz. Bu doğ­rul­tu­da mec­li­si­miz­de mi­sa­fir et­ti­ği­miz il­gi­li firma yet­ki­li­le­ri Meh­met Akın ve Ab­dül­ke­rim Akın’a ver­dik­le­ri bil­gi­ler­den do­la­yı te­şek­kür edi­yo­rum. Ken­di­le­ri Va­li­miz Kemal Çeber başta olmak üzere Çay­kur, Ti­ca­ret Odası ve Zi­ra­at Oda­sıy­la da gö­rüş­me­ler ger­çek­leş­tir­di­ler. İhti­yaç du­yu­lan kon­sor­si­yum olu­şur­sa or­ga­nik gübre üre­ti­mi yapan bir te­si­sin ili­mi­ze ka­zan­dı­rıl­ma­sı­nı canı gö­nül­den des­tek­li­yo­ruz. Ça­lış­ma­la­rı­mı­zın bu aşa­ma­ya gel­me­sin­de emeği geçen Çevre – Sağ­lık ve Tarım Ko­mis­yo­nu­muz ile ko­mis­yo­nu­mu­za des­tek veren mec­lis üye­le­ri­mi­ze te­şek­kür edi­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.
        

Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °