Rize İl Sağlık Müdürlüğü Bir Önemli Projeye Daha İmza Attı

Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü önem­li bir proje ile Doğu Ka­ra­de­niz Kal­kın­ma Ajan­sı’ndan (DOKA) des­tek al­ma­ya hak ka­zan­dı.

23.07.2022 09:44:00 0
Rize İl Sağlık Müdürlüğü Bir Önemli Projeye Daha İmza Attı

    İlimiz sağ­lık te­sis­le­rin­de uy­gu­la­na­ma­yan Wisc-R zeka testi proje sa­ye­sin­de il ge­ne­lin­de­ki tüm mes­le­ki ça­lı­şan­la­ra ve­ri­lecek ser­ti­fi­ka­lı eği­tim ile uy­gu­la­na­bi­lecek, bu ne­den­le va­tan­daş­la­rı­mı­zın il dı­şı­na veya özel sağ­lık ku­ru­luş­la­rı­na gön­de­ril­me­si­ne gerek kal­ma­ya­cak­tır.
    Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü Ruh Sağ­lı­ğı Bi­ri­mi ta­ra­fın­dan gi­ri­şim­ci­lik ve genç is­tih­da­mı tek­nik des­tek prog­ra­mı kap­sa­mın­da sun­du­ğu “Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü Mes­le­ki Ça­lı­şan­la­rı­na Yö­ne­lik Wisc-R Ya­pı­lan­dı­rıl­mış Psi­ko­lo­jik Da­nış­man­lık Eği­ti­mi” pro­je­si Doğu Ka­ra­de­niz Kal­kın­ma Ajan­sı (DOKA) ajan­sın­dan des­tek al­ma­yı hak ka­zan­mış­tır.
    Rize’de ilk kez uy­gu­la­na­cak olan bu proje ile ili­miz­de­ki sağ­lık te­sis­le­rin­de yer alan tüm mes­le­ki ça­lı­şan­la­rın (psi­ko­log, çocuk ge­li­şim­ci ve sos­yal ça­lış­ma­cı) ser­ti­fi­ka­lı Wisc-R Zekâ testi prog­ra­mı­na ka­tı­lım­la­rı sağ­la­na­cak­tır.
    Ço­cuk­la­rın ruh sağ­lı­ğı ala­nın­da zekâ ge­ri­li­ği, özgül öğ­ren­me güç­lü­ğü, dik­kat ek­sik­li­ği ve hi­pe­rak­ti­vi­te bo­zuk­lu­ğu gibi has­ta­lık­la­rın ta­nı­la­rı­nın be­lir­len­me­si ve te­da­vi sü­reç­le­ri­nin her ço­cu­ğa uygun ola­rak be­lir­len­me­si ile uygun özel eği­tim hiz­met­le­rin­den ya­rar­lan­dı­rıl­ma­sı için WİSC-R testi ol­maz­sa olmaz ko­num­da­dır.
Test uy­gu­la­nan bi­rey­le­rin erken tanı al­ma­sı ile bir­lik­te erken te­da­vi uy­gu­la­na­bi­le­ce­ği için aile­le­rin ço­cuk­la­rın te­da­vi­si için uygun kli­nik, uygun psi­ki­yat­rik mu­aye­ne veya des­tek­le­yi­ci hiz­met­ler vb. ara­yış­la­ra gir­mek zo­run­da kal­ma­ya­ca­ğı ve bunun için de aile­le­ri­mi­ze bir mali kül­fet oluş­tur­ma­sı­nın önüne ge­çi­le­bi­le­ce­ği dü­şü­nül­mek­te­dir.
    Ço­cuk­la­rı­mı­za has­ta­lık­la­rı­na dair doğru tanı ko­nul­ma­sı ile doğru ve ge­rek­li olan özel eği­tim ala­bil­me­le­ri sağ­la­na­cak­tır. Has­ta­ne­le­ri­mi­ze doğru te­da­vi ala­ma­dı­ğı için tek­rar­la­yan ve sü­re­ge­len baş­vu­ru­la­rın önüne ge­çi­le­cek­tir. Bu şe­kil­de hem kamu ya­ra­rı hem de ço­cuk­la­rı­mı­zın sağ­lı­ğı ko­run­muş ola­cak­tır.
    Bah­se­di­len test ça­lı­şan­la­rın mes­le­ki ha­ya­tı bo­yun­ca uy­gu­la­ya­bi­lir ola­bi­le­cek­le­rin­den do­la­yı başta ili­mi­ze olmak üzere böl­ge­mi­ze ve ül­ke­mi­ze sür­dü­rü­le­bi­lir­lik açı­sın­dan büyük oran­da katkı sağ­la­ya­cak­tır.
    Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Mus­ta­fa Tepe, konu ile il­gi­li yap­tı­ğı açık­la­ma­da “ Söz ko­nu­su test zekâ öl­çü­mün­de dün­ya­da en ge­çer­li ve gü­ve­ni­lir test ol­ma­sı özel­li­ği ile önem ta­şı­yor ve ma­ale­sef bu ko­nu­da ser­ti­fi­ka­lı ola­rak ye­tiş­miş per­so­nel sa­yı­sı ül­ke­miz­de çok az. Bu tes­tin tek­nik des­tek prog­ra­mı sa­ye­sin­de aile­le­ri­mi­zin ve ge­le­ce­ği­miz olan ço­cuk­la­rı­mı­zın her daim ya­nın­da olan ili­miz­de­ki sağ­lık te­sis­le­rin­de yer alan tüm mes­le­ki ça­lı­şan­la­rın (psi­ko­log, çocuk ge­li­şim­ci ve sos­yal ça­lış­ma­cı) ser­ti­fi­ka­lı ola­rak dü­zen­le­necek prog­ram ile ili­miz­de zekâ test­le­ri ge­çer­li­li­ği ve gü­ve­nir­li­ği daha yük­sek şe­kil­de ya­pı­la­cak" ifa­de­le­ri­ni kay­det­ti.
    Proje söz­leş­me­si Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Mus­ta­fa Tepe ta­ra­fın­dan im­za­la­na­rak, DOKA’ ya su­nul­du.


Anahtar Kelimeler: Sağlık Müdürlüğü Önemli Projeye
Cuma 18.1 ° / 10.9 °
Cumartesi 17.5 ° / 9.2 °
Pazar 18.4 ° / 9.5 °