RİZE KADEM; ISRARLI TAKİP ŞİDDETTİR!

RİZE KADEM; ISRARLI TAKİP ŞİDDETTİR!

KADEM, bu yıl 25 Kasım haf­ta­sın­da ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­te karşı top­lum­sal far­kın­da­lık oluş­tur­mak için Is­rar­lı Takip ko­nu­su­nu iş­li­yor.

 KADEM, bu yıl 25 Kasım haf­ta­sın­da ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­te karşı top­lum­sal far­kın­da­lık oluş­tur­mak için Is­rar­lı Takip ko­nu­su­nu iş­li­yor. Kadın ve De­mok­ra­si Der­ne­ği (KADEM), ‘25 Kasım Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det­le Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü’ kap­sa­mın­da ha­zır­la­dı­ğı kam­pan­ya­da bu kez “Is­rar­lı takip şid­det tü­rü­dür ve suç­tur” me­sa­jı verdi.
 “Ya­sa­ya Tutun” slo­gan­lı kam­pan­ya ile “Is­rar­lı Takip ”in 5237 sa­yı­lı Türk Ceza Ka­nu­nu’yla bu yıl suç kap­sa­mı­na alın­dı­ğı ve ya­sa­la­rın, ıs­rar­lı takip ko­nu­sun­da da mağ­du­run ya­nın­da ol­du­ğu ha­tır­la­tı­lı­yor.
Kadın ve De­mok­ra­si Der­ne­ği (KADEM), tüm dün­ya­da var­lı­ğı­nı sür­dü­ren ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­te karşı du­yar­lı­lı­ğı ar­tır­mak ama­cıy­la dü­zen­le­di­ği kam­pan­ya­la­ra bir ye­ni­si­ni ek­le­di.
“25 Kasım Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü ”nü de içe­ren haf­ta­da baş­la­tı­lan kam­pan­ya­nın te­ma­sı, “ıs­rar­lı takip”. Der­nek, kam­pan­ya­yı ön­ce­ki yıl­lar­da ol­du­ğu gibi zo­run­lu yayın kap­sa­mın­da­ki bir kamu spotu ile baş­lat­tı. ;Is­rar­lı takip bir şid­det tü­rü­dür ve suç­tur’’ me­sa­jı­nın ve­ril­di­ği kamu spo­tun­da, ıs­rar­lı ta­ki­bin bu yıl, 5237 sa­yı­lı Türk Ceza Ka­nu­nu’nda suç ola­rak kabul edil­di­ği ha­tır­la­tı­lı­yor ve bu ko­nu­da top­lum­da bir far­kın­da­lık ya­rat­mak he­def­le­ni­yor.
Fa­il­le­re, ıs­rar­lı takip sı­ra­sın­da suç iş­le­dik­le­ri; Mağ­dur­la­ra ise “Ya­sa­ya Tutun” slo­ga­nı ile ıs­rar­lı ta­ki­be uğ­ra­dık­la­rı zaman ya­sa­la­rın yan­la­rın­da ol­du­ğu ha­tır­la­tı­lı­yor. Kamu Spo­tu­nun yanı sıra saha ve sos­yal medya ça­lış­ma­la­rı­nı da içe­ren kam­pan­ya­nın basın lans­ma­nı, KADEM’in İstan­bul Edir­ne­ka­pı’daki Kadın Des­tek Mer­ke­zi’nde dü­zen­len­di. KADEM Mü­te­vel­li Heyet Baş­ka­nı Sü­mey­ye Er­do­ğan Bay­rak­tar, KADEM Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sa­li­ha Okur Güm­rük­çü­oğ­lu ve yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri­nin ka­tıl­dı­ğı kam­pan­ya ta­nı­tı­mın­da, Aile Ba­kan­lı­ğı iş bir­li­ği ile ha­zır­la­nan ve zo­run­lu yayın kap­sa­mı­na alı­nan kamu spo­tu­nun ilk gös­te­ri­mi ya­pıl­dı. 45 sa­ni­ye­lik film; fi­zi­ki ve di­ji­tal ta­ki­be uğ­ra­yan genç bir ka­dı­nın his­set­ti­ği sı­kış­mış­lık ve deh­şet duy­gu­su­nu, te­le­fon ek­ra­nı ve bu ek­ra­nı sem­bo­li­ze eden cam en­gel­le an­la­tı­yor. Te­le­fo­nu­na gelen mesaj ve ara­ma­la­rın (ıs­rar­lı ta­ki­bin), genç ka­dı­nın duygu dün­ya­sın­da aç­tı­ğı ya­ra­lar, cam­da­ki çat­lak­lar­la sem­bo­li­ze edi­li­yor. “Ya­sa­ya Tutun” me­sa­jı ise ıs­rar­lı ta­ki­bin suç kap­sa­mı­na gir­di­ği 5237 sa­yı­lı TCK’nın camı kır­ma­sıy­la ve­ri­li­yor. Filmi iz­le­mek için: https://​youtu.​be/​pt­wuRD-kH­ZQ- Kam­pan­ya ta­nı­tım top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan KADEM Mü­te­vel­li Heyet Baş­ka­nı Sü­mey­ye Er­do­ğan Bay­rak­tar, ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­tin bütün dün­ya­nın ortak so­ru­nu ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı, KADEM’in en önem­li ça­lış­ma alan­la­rın­dan bi­ri­nin Hak Sa­vu­nu­cu­lu­ğu ol­du­ğu­nu söy­le­di.
Kam­pan­ya­nın ay­rın­tı­la­rı­na da de­ği­nen Sü­mey­ye Er­do­ğan Bay­rak­tar, “Ha­zır­la­dı­ğı­mız kamu spo­tuy­la ve sos­yal medya içe­rik­le­ri­miz­le ıs­rar­lı ta­ki­bin hak ih­la­li ve bir şid­det türü ol­du­ğu­na dik­kat çek­mek, 5237 sa­yı­lı Türk Ceza Ka­nu­nu­na göre ıs­rar­lı ta­ki­bin suç kap­sa­mı­na gir­di­ği­ni kam­pan­ya­mız va­sı­ta­sıy­la her­ke­se du­yur­mak is­ti­yo­ruz. Çünkü özel­lik­le son yıl­lar­da ka­dın­la­rın gerek fi­zik­sel ge­rek­se te­le­fon ve sos­yal medya üze­rin­den ıs­rar­lı ta­ki­be maruz kal­dı­ğı­nı bi­li­yo­ruz. Hangi yolla olur­sa olsun ıs­rar­lı takip, ka­dı­nı kor­ku­tan, te­dir­gin eden, baskı al­tı­na alan, huzur ve sü­kû­nu­nu bozan ve gü­ven­lik en­di­şe­si ta­şı­ma­sı­na yol açan bir ey­lem­dir. Aynı za­man­da her ıs­rar­lı ta­ki­bin, fi­zik­sel şid­de­te dö­nüş­me po­tan­si­ye­li ta­şı­dı­ğı­nı da göz ardı et­me­mek ge­re­kir.” dedi.
Sü­mey­ye Er­do­ğan Bay­rak­tar şid­de­tin çö­zü­mü ko­nu­su­na da de­ğin­di. “Bu so­ru­nu sa­de­ce ka­nun­lar, yasal dü­zen­le­me­ler ve ce­za­lar­la çö­ze­me­yiz. Ka­dı­na yö­ne­lik şid­det, ön­ce­lik­le her­ke­sin in­sa­ni, ah­la­ki ve vic­da­ni çer­çe­ve­de yak­laş­ma­sı ge­re­ken bir me­se­le… Top­lum ola­rak şid­det­le mü­ca­de­le etme, bi­linç­len­me ve şid­de­te da­ya­nak çıkan zih­ni­ye­tin dö­nüş­me­si­ni sağ­la­ya­cak adım­lar atma nok­ta­sın­da so­rum­lu­luk­la­rı­mız var. Ka­dı­nın in­san­lık onu­ru­nun ko­run­du­ğu, sevgi ve mer­ha­me­tin hâkim ol­du­ğu iliş­ki­ler, gü­ven­li aile­ler ve sağ­lık­lı ne­sil­ler adına, top­lu­mun her bir fer­di­ni şid­de­te karşı mü­ca­de­le­de so­rum­lu gö­rü­yor ve bu so­rum­lu­lu­ğu üst­len­me­ye davet edi­yo­ruz. Top­lum­sal bi­linç­le, yasal dü­zen­le­me­ler­le, cay­dı­rı­cı ce­za­lar­la, dev­let/sivil top­lum iş­bir­li­ğiy­le ve en önem­li­si de ka­dın-er­kek hep bir­lik­te bu in­san­lık ayı­bı­nın üs­te­sin­den ge­le­ce­ğiz” söz­le­riy­le her­ke­si bu top­lum­sal so­rum­lu­lu­ğu pay­laş­ma­ya davet etti. KADEM’in bu yılki kam­pan­ya­sı, zo­run­lu yayın kap­sa­mın­da­ki spot fil­min yanı sıra saha ve sos­yal medya ça­lış­ma­la­rı ile ger­çek­le­şecek. Sa­ha­da yurt ge­ne­lin­de bill­bo­ard­lar ve di­ji­tal ek­ran­lar­da gös­te­rim­ler ya­pı­la­cak, bunun yanı sıra başta İstan­bul olmak üzere toplu ta­şı­ma araç­la­rın­da­ki tu­ta­maç­lar­da “ya­sa­ya tutun” me­sa­jı ve­ri­lecek. Genç Kadem gö­nül­lü­le­ri de ya­sa­nın öne­mi­ni ha­tır­la­tan uçan ba­lon­lar­la so­kak­ta ola­cak.
Tür­ki­ye’de Is­rar­lı Takip Suçu
Ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­tin bir türü olan “ıs­rar­lı takip” Tür­ki­ye’de 27.05.2022 ta­ri­hin­den iti­ba­ren yeni bir suç tipi ola­rak 5237 sa­yı­lı Türk Ceza Ka­nu­nu’na ek­len­di. Ya­sa­ya göre ıs­rar­lı ta­ki­bin suç teş­kil et­me­si için; Is­rar­lı bir bi­çim­de bir kim­se­yi fi­zik­ken takip etmek, Bi­li­şim sis­tem­le­ri­ni, ha­ber­leş­me yahut ile­ti­şim araç­la­rı­nı veya üçün­cü kim­se­ler kul­la­na­rak ıs­rar­lı bir şe­kil­de temas kur­ma­ya ça­lış­mak, fi­il­le­rin­den her­han­gi bi­ri­nin ger­çek­leş­me­si ge­re­ki­yor. Is­rar­lı ta­ki­bin, mağ­du­ru ciddi şe­kil­de hu­zur­suz et­me­si, ko­nu­nun yar­gı­ya ta­şı­na­bil­me­si için ye­ter­li bir sebep. Is­rar­lı takip su­çu­nu iş­le­yen ki­şi­ye, suçun ni­te­li­ği­ne bağlı ola­rak 6 aydan 2 yıla kadar hapis ce­za­sı ve­ri­li­yor. Bu suçun; ço­cu­ğa, ay­rı­lık ka­ra­rı/bo­şa­nı­lan eşe karşı iş­len­me­si veya mağ­du­run oku­lu­nu, iş­ye­ri­ni, ko­nu­tu­nu terk et­me­si­ne neden ol­ma­sı yahut hak­kın­da uzak­laş­tır­ma ka­ra­rı ve­ri­len fail ta­ra­fın­dan iş­len­me­si ha­lin­de ceza, 1 yıl­dan 3 yıla kadar ar­tı­rı­la­bi­li­yor.
KADEM’in Ön­ce­ki 25 Kasım Kam­pan­ya­la­rı
KADEM, her yıl “25 Kasım Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü”nde tüm dün­ya­da var­lı­ğı­nı sür­dü­ren şid­de­te karşı du­yar­lı­lı­ğı ar­tır­mak ama­cıy­la kam­pan­ya­lar dü­zen­li­yor. ‘’Bir insan hak­la­rı ih­la­li olan ka­dı­na yö­ne­lik şid­det; dil, din, ırk, sınıf, cin­si­yet ayırt et­mek­si­zin tüm top­lum­la­rın ortak so­ru­nu’ diyen KADEM, ka­dın­la­rın onur­la­rı ile ya­şa­ya­bi­le­ce­ği adil bir dünya inşa etme he­de­fi­ne; hak sa­vu­nu­cu­lu­ğu ve li­te­ra­tü­re kat­kı­la­rı­nın yanı sıra top­lum­sal bi­linç olu­şu­mu­na yar­dım­cı kam­pan­ya­lar­la iler­li­yor. KADEM, ön­ce­ki yıl­lar­da “Sen Var­san Şid­de­te Yer Yok”, “Şid­de­te Göz Yumma”, “Şid­de­te Hak­kın Yok”, “Sevgi ile Şid­det Yan Yana Gel­mez” gibi kam­pan­ya­lar dü­zen­le­ye­rek bu ulus­la­ra­ra­sı so­ru­na dik­kat çek­miş­ti.


          Kay­nak: KADEM
          Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI