Rize Mandalina Çeşitlerimiz Tescillendi

RTEÜ Zi­ra­at Fa­kül­te­si, 95 yıl­dır ili­miz­de ye­tiş­ti­ri­len Sat­su­ma man­da­li­na­sı­nın (Rize Man­da­li­na­sı) 9 çe­şi­di­ni tes­cil et­tir­di.

Yerel Haberler 3.04.2023 10:36:00 0
Rize Mandalina Çeşitlerimiz Tescillendi

 1924 yı­lın­da Uzak­do­ğu'dan ge­ti­ri­le­rek ili­miz­de di­ki­mi ya­pı­lan, tadı ve ko­ku­su ile ken­di­si­ni diğer man­da­li­na grup­la­rın­dan ayı­ran ve ih­ra­cat­ta bir nu­ma­ra olan sat­su­ma man­da­li­na­sı üze­rin­de 2013 yı­lın­da RTEÜ Zi­ra­at Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Ke­zi­ban Ya­zı­cı yü­rü­tü­cü­lü­ğün­de baş­la­tı­lan ça­lış­ma­lar ba­şa­rı ile ta­mam­la­na­rak 27 Mart 2023 ta­ri­hin­de 9 yeni man­da­li­na çe­şi­di tes­cil et­ti­ril­di.
 Yeni çe­şit­le­ri­miz Tür­ki­ye Meyve ve Çeşit Lis­te­si­ne, “RTEÜ Yıl­dı­zı, Rizem, Pa­za­rın Yıl­dı­zı, Senem, İyi­de­rem, De­re­pa­za­rım, Kuzey Yıl­dı­zı, Erten (Ali Rıza) ve Derin (Zihni) isim­le­ri ile RTEÜ adına kay­de­dil­di.
 Se­lek­si­yon ıslah me­to­du ile ge­liş­ti­ri­len yeni çe­şit­le­ri­miz; yük­sek verim ve ka­li­te kri­ter­le­ri­ne sahip olup, üç ta­ne­si geç, üç ta­ne­si erken ve üç ta­ne­si de orta mev­sim­de ol­gun­laş­mak­ta­dır. Sat­su­ma (Rize) man­da­li­na­sı­nın Tür­ki­ye'nin en çok ihraç et­ti­ği man­da­li­na çe­şi­di ol­du­ğu­nu be­lir­ten Doç. Dr. Ya­zı­cı: “ Fark­lı dö­nem­ler­de ol­gun­la­şan man­da­rin çe­şit­le­ri­miz ile Tür­ki­ye’de man­da­rin ye­tiş­tir­me dö­ne­mi 4 ay uza­tı­la­bi­lecek.” dedi. Yeni çe­şit­le­rin sa­de­ce böl­ge­miz için değil Tür­ki­ye man­da­li­na ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­ne de büyük kat­kı­lar sağ­la­ya­ca­ğı­nı, ay­rı­ca fidan üre­ti­ci­le­ri­nin çe­şit­le­ri­mi­zi üret­mek için üre­tim izni is­te­dik­le­ri­ni ifade eden Ya­zı­cı, yeni çe­şit­le­rin ti­ca­re­te konu ola­bil­me­si için de ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık­la­rı­nı söy­le­di. Doç. Dr. Ke­zi­ban Ya­zı­cı: “Se­lek­si­yon ça­lış­ma­la­rı ol­duk­ça zor, çok uzun süren ve çok iyi plan­lan­ma­sı ge­re­ken, önem­li im­kân­la­ra sahip olun­ma­sı­nı ge­rek­ti­ren ça­lış­ma­lar­dır. Bu ça­lış­ma­la­rın ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de ta­mam­lan­ma­sı; RTEÜ BAP Bi­ri­mi başta olmak üzere, pro­je­mi­ze arazi ça­lış­ma­la­rın­da des­tek veren Rize İl Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü ile pro­je­mi­zin çöğür ye­tiş­tir­me, aşı­la­ma ve fidan ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği aşa­ma­la­rın­da te­sis­le­ri­ni kul­lan­dı­ğı­mız Çak­mak Fi­dan­cı­lık, ay­rı­ca talep et­ti­ği­miz arazi des­te­ği­ni veren ÇAY­KUR’un de­ğer­li kat­kı­la­rı ile ol­muş­tur. Bu proje ile böl­ge­de il­gi­li tüm kurum ve ku­ru­luş­lar Rize man­da­li­na­sı­na sahip çık­mış, iş bir­li­ği içe­ri­sin­de çok güzel so­nuç­lar elde edil­miş­tir.” dedi.
      

Ha­ber-Fo­to: RTEÜ BASIN


Anahtar Kelimeler: Mandalina Çeşitlerimiz Tescillendi
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °