Tarih: 23.08.2023 10:30

RİZE MİLLETVEKİLİ AVCI YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

      AK Parti Genel Mer­kez Teş­ki­lat Baş­kan Yar­dım­cı­sı Rize Mil­let­ve­ki­li Mu­ham­med Avcı ka­tıl­dı­ğı bir te­le­viz­yon prog­ra­mın­da Rize gün­de­mi­ne dair açık­la­ma­lar­da bu­lu­na­rak, ya­tı­rım­la­rı de­ğer­len­dir­di.
“TOKİ’nin Tür­ki­ye’de yap­tı­ğı belki de en özel pro­je­ler­den bir ta­ne­si”
Kent­sel Dö­nü­şüm­le il­gi­li de­ğer­len­dir­me­de bu­lu­nan Avcı “Rize Mer­kez­de­ki Be­le­di­ye Blok­la­rı için belki çok kısa bir zaman dilim içe­ri­sin­de ya bu­ra­yı yı­ka­cak mı­sı­nız? Yı­ka­bi­lir mi­si­niz? gibi ka­na­at­ler hasıl olur­ken, bun­lar ko­nu­şu­lur­ken bugün başka bir nok­ta­da ol­ma­mız ger­çek­ten çok se­vin­di­ri­ci bir durum. Bugün neyi ko­nu­şu­yo­ruz ne zaman aça­ca­ğız. Çok sı­kın­tı çek­tik. Zor bir sa­fa­hat­tı. Be­le­di­ye için­de bizim için­de. Allah’a ham­dol­sun sona gel­dik. TOKİ’nin Tür­ki­ye’de yap­tı­ğı belki de en özel pro­je­ler­den bir ta­ne­si bu­ra­ya ya­pıl­dı. Çok kısa bir zaman di­li­min­de in­şal­lah açı­lı­şı­nı ya­pa­ca­ğız. Şu anda es­naf­la­rı­mız zaten içer­de ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı­lar. Bi­raz­da on­la­rı bek­li­yo­ruz gibi bir durum var. Es­naf­la­rın­da iç ta­di­lat­la­rı ta­mam­lan­ma du­ru­mun­da. İki ay içe­ri­sin­de ta­mam­la­na­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. 2 ay için­de artık va­tan­daş­la­rı­mı­zın faal bir şe­kil­de kul­la­na­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Bu ya­pı­lan kent­sel dö­nü­şüm diğer il­çe­le­re de örnek oldu” dedi.
“Ger­çek po­tan­si­ye­li­ne ulaş­tı­ğın­da doğru yö­ne­ti­le­bi­lir­se Rize’de ner­dey­se işsiz kal­ma­ya­cak”
İyi­de­re Lo­jis­tik Mer­kez­le il­gi­li bil­gi­ler ak­ta­ran Avcı “Lo­jis­tik Mer­ke­zi­mi­zin va­tan­da­şı­mı­zın en kolay an­la­ya­ca­ğı ta­ra­fı is­tih­dam ta­ra­fı­dır. 2.500- 3000 ki­şi­ye doğ­ru­dan is­tih­dam sağ­la­ya­cak, do­lay­lı ola­rak ise 8-10 bin ki­şi­ye hitap edecek bir po­tan­si­yel­den bah­se­di­yo­ruz. Ger­çek po­tan­si­ye­li­ne ulaş­tı­ğın­da doğru yö­ne­ti­le­bi­lir­se pik nok­ta­sı­na ula­şır­sa Rize’de ner­dey­se işsiz kal­ma­ya­cak de­mek­tir. Şunu söy­le­me­miz lazım. Bi­rin­ci­si Tür­ki­ye Kaf­kas­la­ra ve Orta Asya'ya en yakın Li­ma­nı ya­pı­yor. En yakın li­ma­nı­mı­zı ya­pı­yo­ruz. Bu şu demek Tür­ki­ye’nin 4. Li­ma­nı. Ge­çen­ler­de Ba­ka­nı­mız ta­ra­fın­dan da açık­lan­dı. Bu bizim için şu demek Rize'nin en önem­li ek­si­ği bi­rin­ci­si üre­tim, ikin­ci­si ti­ca­ret ko­ri­dor­la­rı­na olan uzak­lı­ğı. Biz bu ko­ri­do­ru oluş­tu­ru­yo­ruz. Rize’yi de bu ko­ri­do­run tam or­ta­sı­na yer­leş­ti­ri­yo­ruz. Bu lo­jis­tik mer­kez aynı za­man­da üre­ti­mi de te­tik­le­ye­bi­lecek bir alan. Çünkü ya­tı­rım­cı bize şunu söy­lü­yor, eğer ya­kın­da bir liman varsa ve de­mir­yo­lu varsa örnek ve­ri­yo­rum bu çe­şit­len­di­ği anda ben ya­tı­rı­mı­mı Rize’ye ya­pa­rım üre­ti­mi orda ya­pa­rım diyor. Bu çok önem­li bir şey. Biz bu­ra­da hem Kaf­kas­ya’ya, hem Orta Doğu’ya, hem Gür­cis­tan ta­ra­fı­na bağ­lan­tı oluş­tu­ra­bi­lecek bir lo­jis­tik alan oluş­tu­ru­yo­ruz. Ka­ra­de­niz’deki li­ma­na ge­lecek tüm ürü­nün ta Orta Doğu’ya kadar Mar­din üze­rin­den ve bu Ovit tü­ne­li üze­rin­den yap­tı­ğı­mız tran­sit ti­ca­ret yolu üze­rin­den orta do­ğu­ya kadar trans­fe­ri­ni sağ­la­ya­bi­le­ce­ği­miz bir hat oluş­tu­ru­yo­ruz. Bizim açı­mız­dan son de­re­ce önem­li. Diğer ta­raf­tan lo­jis­tik mer­ke­ze bir de­mir­yo­lu bağ­lan­tı­sı kur­mak is­ti­yo­ruz. Tür­ki­ye’deki lo­jis­tik li­man­la­rın ne­re­dey­se ta­ma­mı­na de­mir­yo­lu ula­şı­yor. Çünkü siz bu­ra­da oluş­tur­du­ğu­nuz lo­jis­tik alanı ula­şım aks­la­rıy­la bes­le­mek du­ru­mun­da­sı­nız hem ka­ra­yo­lu, hem de­mir­yo­lu, hem hava yolu aks­la­rıy­la bes­le­mek du­ru­mun­da­sı­nız ki bu­ra­yı çok daha aktif ça­lış­tı­ra­lım. Bu­ra­da yap­tı­ğı­mız li­ma­na talip olan ulus­la­ra­ra­sı fir­ma­lar var el­bet­te ki bit­ti­ğin­de ül­ke­miz kendi de­ğer­len­dir­me­si­ni kendi ya­pa­cak ve ona göre ül­ke­nin men­fa­ati­ni en doğru şe­kil­de ko­ru­ya­bi­le­ce­ği­miz ne varsa onun üze­rin­den bir pro­je­len­dir­me ile bir­lik­te bu­ra­nın ça­lış­ma­sı­nı tesis etmiş ola­ca­ğız” dedi.
“18 Eylül'de İzmir se­fer­le­ri baş­lı­yor”
Ha­va­li­ma­nı se­fer­le­ri ko­nu­sun­da de­ğer­len­dir­me­de bu­lu­nan Avcı “ Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı­mız­la gö­rüş­tük.18 Eylül'de İzmir se­fer­le­ri baş­lı­yor. Önce haf­ta­da bir baş­la­ya­ca­ğız. 18 Ekim'de haf­ta­da 2 ya­pa­ca­ğız yolcu yo­ğun­lu­ğu­na göre bu sayı ar­ta­bi­lir ta­le­be göre de sayı ar­ta­bi­lir. 1,2 il ile il­gi­li de daha ça­lı­şı­yo­ruz. Diğer ta­raf­tan İstan­bul sefer sa­yı­la­rı­nı ar­tır­dık. Ha­va­li­ma­nı­nı her geçen gün güç­len­dir­me­ye devam edi­yo­ruz” dedi.
“Tür­ki­ye'nin en özel has­ta­ne­le­rin­den biri ola­cak”
Şehir has­ta­ne­si­nin 100 yıl­lık ih­ti­ya­cı sağ­la­ya­bi­lecek bir alan­da yap­tık­la­rı­nı ifade eden Avcı “ Bizim belki 50 yıl­lık ih­ti­yaç hasıl ol­ma­sı du­ru­mun­da ise 100 yıl­lık ih­ti­ya­cı­mı­zı kar­şı­la­ya­bi­lecek bir alan­da dolgu ya­pıl­dı. Tabii bi­linç­li ola­rak dü­şü­nül­müş bir şey plan­lı ola­rak ha­re­ket edil­di. Biz bunu 150 dö­nü­me de ya­pa­bi­lir­dik ama biz 350 dö­nüm­lük bir alan­da ya­pı­yo­ruz. Bu alan Rize’nin artık Has­ta­ne böl­ge­si ola­cak­tır. Belki 100 yıl daha de­ğiş­mez. Orada has­ta­ne­miz ya­pı­la­cak yarın bir gün bü­yüt­me ih­ti­ya­cı hasıl ol­du­ğun­da da yine orada bü­yü­tü­lecek. Bu has­ta­ne için ger­çek­ten çok büyük emek ve­ril­di. Dol­gu­su­nu ta­mam­la­dık. Dep­rem izo­la­tö­rü kon­ma­sı ile il­gi­li bir ça­lış­ma yap­tık epey­ce uzun sürdü. Dolgu ta­mam­lan­dı 350 dö­nüm­lük dolgu hazır şu anda. Dep­rem izo­la­tö­rü ile il­gi­li ça­lış­ma bitti uy­gu­la­ma pro­je­si de ha­zır­lan­dı şu anda. İha­le­ye çı­ka­bi­lecek du­rum­da­yız. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za da arz ettik. İha­le­nin yön­te­mi­ne de karar ve­ri­lecek. Ça­lış­ma ya­pı­lı­yor en makul olanı ha­zi­ne­ye belki en az yük ge­ti­recek olanı ama Rize'ye de en özel Has­ta­ne­yi ge­ti­recek olanı ya­pı­la­cak. Tür­ki­ye'nin en özel has­ta­ne­le­rin­den biri ola­cak. Pro­je­yi biz­zat in­ce­le­miş biri ola­rak ve üze­rin­de ça­lış­mış biri ola­rak söy­lü­yo­rum. Tür­ki­ye'nin en özel has­ta­ne­le­rin­den biri ola­cak. Bu ko­nu­da Sağ­lık Ba­ka­nı yar­dım­cı­mız Şu­ayip Bi­rin­ci’ ye de çok te­şek­kür edi­yo­rum. Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za ko­nu­yu an­la­tır­ken de hep ya­nı­mız­day­dı çünkü işin tek­nik de­ta­yı­na vakıf olan oydu. Sü­re­cin ba­şın­dan so­nu­na kadar takip eden ki­şi­ler­den. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı'nda da baş­lı­ca­sı odur. Ben bütün ça­lış­ma­yı onun­la be­ra­ber yü­rüt­tüm. Tabi Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za ay­rı­ca te­şek­kür edi­yo­rum. Bu pro­je­ler Rize'ye ka­zan­dı­rı­lı­yor­sa bugün Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın var­lı­ğı sa­ye­sin­de­dir” dedi.
      Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —