Rize protokolü "çayluğa" girdi

Rize Va­li­si Çeber, bu­ra­da yap­tı­ğı açık­la­ma­da, ÇAY­KUR, özel sek­tör sa­na­yi­ci­le­ri ve üre­ti­ci­le­rin yap­tı­ğı ha­zır­lık­lar­la sal­gın dö­ne­mi­nin ar­dın­dan çok ve­rim­li bir çay se­zo­nu­na gi­ril­di­ği­ni be­l

Güncel Haberler 23.05.2022 09:23:00 0
Rize protokolü

    Yaş çay alım kam­pan­ya­sı­nın baş­la­ma­sı mü­na­se­be­tiy­le Zi­ra­at Bo­ta­nik Çay Bah­çe­si'nde bu­lu­şan Rize Va­li­si Kemal Çeber, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin ve ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim, çay­lu­ğa girip çay top­la­dı.
    Sa­na­yi ke­si­mi ve bah­çe­ler­de ça­lı­şan izin­siz ya­ban­cı iş­çi­le­re karşı her yıl ça­lış­ma yü­rüt­tük­le­ri­ni be­lir­ten Vali Çeber, "Çay se­zo­nu bu­ra­nın nü­fu­su­nun 3-4 misli art­tı­ğı, ta­til­ci­le­rin ve izin alan­la­rın gel­di­ği, tu­rizm se­zo­nuy­la ke­si­şen bir se­zon­dur. Üre­ti­ci­le­ri­mi­zi uygun yön­tem­ler­le uya­rı­yo­ruz ve de­ne­tim­le­ri­mi­zi sık­laş­tı­rı­yo­ruz. Çok fazla yaz­dı­ğı­mız ceza ve adli iş­lem­ler var. Bunu çok fazla yap­mak is­te­mi­yo­ruz. Gü­ven­lik an­la­mın­da her türlü ted­bi­ri aldık." diye ko­nuş­tu.
    Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin ise özel sek­tö­rün bölge için de­ğer­li ol­du­ğu­nu ifade ede­rek, şun­la­rı söy­le­di:
    "Uma­rım özel sek­tör ÇAY­KUR'un taban fi­ya­tı üze­rin­den alım­la­rı­nı yapar ve kota ve kon­ten­jan so­ru­nu­nun or­ta­dan kalk­ma­sı­nı sağ­lar. Bu­ra­da üre­ti­ci ola­rak bize düşen önem­li görev, en yük­sek iş­çi­lik üc­re­ti­ni ödü­yo­ruz. İşçi­lik üc­re­ti­nin ce­bi­miz­de kal­ma­sı için çayı ken­di­mi­zin top­la­ma­sı ge­rek­li. Çayın kam­pan­ya­da­ki sü­re­ci­ni 5-10 günde değil, 30 gün­le­re ya­ya­bi­lir­sek kon­ten­jan ve kota prob­lem­le­ri­ni or­ta­dan kal­dır­mış ola­ca­ğız.
- "Biz ala­bi­le­ce­ği­miz çayın ta­ma­mı­nı al­ma­ya ka­rar­lı­yız"
    ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim ise ka­li­te­li yaş çay alımı ve ka­li­te­li çay üre­ti­mi için her yıl ol­du­ğu gibi ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­re­cek­le­ri­ni söy­le­di. Geçen yıl 860 bin tonun üze­rin­de yaş çay alı­mıy­la ta­ri­hi rekor kır­dık­la­rı­na dik­ka­ti çeken Alim, şöyle devam etti:
    "Biz üre­ti­ci­mi­zin ya­nın­da­yız. Üre­ti­ci­le­rin er­ken­den bah­çe­ye gir­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
    Ala­bi­le­ce­ği­miz ne kadar çay varsa ta­ma­mı­nı al­ma­ya ka­rar­lı­yız. Bu an­lam­da sı­kın­tı yok ama bah­çe­ye erken gir­mek­te fayda var. Biz ala­bi­le­ce­ği­miz çayın ta­ma­mı­nı al­ma­ya ka­rar­lı­yız. 850 olur, 950 olur, ala­bi­le­ce­ği­miz çayın ta­ma­mı­nı ala­ca­ğız.
    Çayın 3-4 günde bitme şansı yok. ÇAY­KUR'un 47, özel sek­tö­rün 150'ye yakın fab­ri­ka­sı 3 günle ça­lış­maz. Böyle sa­na­yi olmaz. Ne kadar taze top­lar­sak o kadar ka­li­te­li üre­te­ce­ğiz. Tüm Tür­ki­ye ol­du­ğu gibi 110 ül­ke­ye ih­ra­cat ya­pı­yo­ruz. İhra­ca­tı ger­çek­leş­ti­rir­ken çay ka­li­te­li ise almak is­ti­yor­lar. He­de­fi­miz ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi tüm dün­ya­ya sağ­lık­lı daha fazla çay içi­re­bil­mek."
    Alim, ilk gün alım­la­rı­nın ger­çek­leş­ti­ği­ni de kay­de­de­rek, "Ke­mal­pa­şa, Hopa ve Pazar gibi yer­ler­den 13 ton çay alımı ya­pıl­dı. Bugün daha fazla ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz." dedi.
              

Haber Mer­ke­zi


Anahtar Kelimeler: protokolü "çayluğa" girdi
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °