RİZE TÜRK OCAKLARINDAN 100.YIL ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

RİZE TÜRK OCAKLARINDAN 100.YIL ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Cum­hu­ri­ye­tin 100.​ku­ru­luş yıl­dö­nü­mü do­la­yı­sıy­la Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­si ta­ra­fın­dan anma prog­ra­mı dü­zen­len­di.

 Cum­hu­ri­ye­tin 100.​ku­ru­luş yıl­dö­nü­mü do­la­yı­sıy­la Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­si ta­ra­fın­dan anma prog­ra­mı dü­zen­len­di. Anma prog­ra­mı Va­li­lik önün­de­ki alan­da Ata­türk Büs­tü­ne çe­lenk koyma ve saygı du­ru­şun­da bu­lun­may­la baş­la­dı.Yoğun bir ka­tı­lım­la baş­la­yan prog­ra­ma 53 Türk Ocak­lı ka­tıl­dı. Türk Ocak­la­rı Şu­be­si­nin sa­lo­nun­da saygı du­ru­şu ve İstik­lal Marşı okun­ma­sıy­la baş­la­dı. Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can’ın açı­lış ko­nuş­ma­sın­dan sonra RTEÜ Öğ­re­tim Üye­le­rin­den Doç. Gül­şah Gü­ve­loğ­lu’nun Cum­hu­ri­ye­tin 100.yı­lın­da İkti­sa­di ve Dış Po­li­ti­ka­da­ki ka­za­nım­lar ko­nu­lu ko­nuş­ma­sıy­la devam etti. Doç. Gül­şah Gü­ve­loğ­lu ko­nuş­ma­sın­da’’Cum­hu­ri­ye­ti­n­100 yıl­da­ki ka­za­nım­la­rı dış po­li­ti­ka­sın­da önem­li ge­liş­me­ler oldu. Bir asır­lık dönem nasıl geçti iyi tah­lil et­me­miz lazım. Cum­hu­ri­yet­le ne oldu ev­ve­lin­de ne ol­ma­dı­ğı­nı bil­mek lazım. Cum­hu­ri­yet ilan edil­me­den önce bizde ne yoktu. Os­man­lı Devle­ti 700 yıla yakın Ana­do­lu’ya hâkim oldu. Os­man­lı Dev­le­ti dün­ya­da ge­li­şen eko­no­mik de­vi­ri takip ede­me­di. Geri kalma se­be­bi­ni as­ke­ri­ye­de gördü. Ka­nu­ni­ye kadar za­fer­ler vardı. Fe­tih­ler eder­di ne kadar top­rak elde eder­se bü­yür­dü. Av­ru­pa ise yeni kı­ta­lar keş­fet­ti. De­ğer­li ma­den­le­ri eko­no­mi­le­ri­ne ka­vuş­tur­du. Av­ru­pa’ya hâkim ol­du­lar. Os­man­lı yeni top­rak­lar fet­he­de­me­yin­ce el­de­ki­le­ri eri­me­ye baş­la­dı. Os­man­lı ge­liş­me için ça­ba­la­dı ama bu yal­nız as­ke­ri alan­la ola­maz­dı. Av­ru­pa’ya gir­me­ye baş­la­dı ama Av­ru­pa eko­no­mik ola­rak çok fark at­mış­tı.
Cum­hu­ri­yet enkaz dev­ral­dı
Cum­hu­ri­yet kay­be­dil­miş bir eko­no­mik çö­kün­tü dev­ral­dı. Atatürk Av­ru­pa gör­müş bir in­san­dı. Se­la­nik’te doğdu Ma­nas­tır­da okudu. Ço­cuk­lu­ğun­da Av­ru­pa’da İmpa­ra­tor­luk­la­rın yı­kıl­ma­sı­nı gördü. Oku­du­ğu ki­tap­lar­da cum­hu­ri­yet, öz­gür­lük, hür­ri­ye­tin ola­ca­ğı re­jim­le­ri ta­sar­la­ya­rak bü­yü­dü ge­liş­ti. Çok ki­tap­lar oku­muş­tu. Ti­ca­ret ta­ma­men gay­ri­müs­lim­le­rin elin­dey­di.
1914 yı­lın­da Os­man­lı­nın nü­fu­su 26.5 mil­yon­du.1923 de 13 mil­yo­na ini­yor.1.Dünya Sa­va­şı es­na­sın­da gayrı Müs­lim­ler ço­ğun­luk­la cep­le­ri­ni dü­şü­ne­rek yurdu terk edi­yor. Bu dö­nem­de ik­ti­sa­di kay­nak­lar doğru kul­la­nı­la­ma­dı. Pa­yi­taht­ta bile sı­kın­tı­lar vardı. İşgal al­tın­da di­re­nen bir pa­yi­taht vardı. İmpa­ra­tor­luk­lar mi­adı­nı dol­dur­du. İmpa­ra­tor­luk­lar çok ulus­luy­du. Her ulu­sun kendi milli dev­let­le­ri­ni kurma hakkı verdi. Os­man­lı­da Milet sis­te­mi gayrı Müs­lim ve Müs­lim diye ay­rıl­mış­tı. Os­man­lı Er­me­ni, Rum gibi te­ba­aya eko­no­mi­yi kap­tır­mış­tı.1856 da ilk dış borç­la­rı al­ma­ya baş­la­dı. Os­man­lı Dev­le­ti buğ­da­yı dı­şar­dan al­ma­ya baş­la­dı. İaşede kıt­lık baş­la­dı. Ana­do­lu’da tarım yok. Vatan kut­sal­dır, dev­let ba­ba­mız mil­let ana­mız­dır. Ya­kı­lan me­şa­le 23 Nisan 1920 de Mec­lis açıl­ma­sıy­la baş­la­dı.29 Ekim 1923 de kendi ulus dev­le­ti­ni ku­ra­rak benim yö­ne­ti­mim budur de­nil­miş­tir. Halk ken­di­si­ni yö­ne­tecek yö­ne­tim şek­li­ni be­nim­se­di.
Manda kabul edi­le­mez­di
Mus­ta­fa Kemal Paşa her yerde Cum­hu­ri­yet­ten bah­set­ti. Er­zu­rum, Sivas kong­re­le­rin­de çok önem­li hu­sus­lar var­dır. Manda ve hi­ma­ye kabul edi­le­mez önem­li bir me­saj­dı. Yeni ku­ru­lan dev­let hiç­bir büyük dev­le­tin bağ­lı­sı ol­ma­ya­cak. Yeni ku­ru­lan dev­let ik­ti­sa­den de ba­ğım­sız ola­cak­tı. İzmir İkti­sat Kong­re­si bu ko­nu­da çok önem­li, bir adım­dır. Yeni ku­ru­la­cak dev­le­tin ik­ti­sat ba­kı­mın­dan güçlü ol­ma­sı­na karar ve­ril­di. TC Dev­le­ti kül­le­rin­den doğan bir dev­let­tir. Kı­lıç­la ka­za­nı­lan za­fer­ler ka­lı­cı olmaz, ka­ra­sa­ban­la ka­zan­mak la­zım­dır. Sü­mer­bank, Bursa Me­ri­nos, An­ka­ra’da, Na­zil­li de Bez fab­ri­ka­la­rı eko­no­mik ik­ti­sa­di ge­liş­me için ya­pıl­mış­tır. TMO bu amaç­la ku­rul­du, Or­man­lık alan­la­rın ko­run­ma­sı­na karar ve­ril­di’’ dedi.
Prog­ram son­ra­sı 100.​YIL pas­ta­sı ke­si­le­rek ka­tı­lım­cı­la­ra ikram edil­di. Doç. Gül­şah Gü­ve­loğ­lu’na Rize Şube Baş­ka­nı Ta­ra­fın­dan Türk ocağı pla­ke­ti ve­ril­di.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU