Rize'de "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" Etkinlikleri Yapıldı

Top­lum­da sağ­lık­lı yaşam bi­lin­ci­ni ge­liş­tir­me

Yerel Haberler 10.06.2024 08:50:00 0
Rize

Top­lum­da sağ­lık­lı yaşam bi­lin­ci­ni ge­liş­tir­mek, tütün kul­la­nı­mı ve za­rar­la­rı ko­nu­sun­da far­kın­da­lık oluş­tu­ra­rak si­ga­ra­yı bı­rak­ma­la­rı yö­nün­de teş­vik etmek ama­cıy­la ül­ke­miz­de ve Rize’de de 31 Mayıs Günü “Dünya Tü­tün­süz Günü” ola­rak amaca yö­ne­lik çe­şit­li et­kin­lik­ler­le kut­lan­dı.

İl Mer­ke­zi­miz ile il­çe­le­ri­miz­de açı­lan stant ça­lış­ma­la­rın­da kar­bon mo­nok­sit ci­ha­zı ile ölçüm ya­pı­la­rak, si­ga­ra kul­la­nan ve yük­sek risk al­tın­da bu­lu­nan va­tan­daş­lar si­ga­ra bı­rak­ma po­lik­li­nik­le­ri­ne ve ALO 171 Si­ga­ra Bı­rak­ma Da­nış­ma Hat­tı­na yön­len­di­ril­di. Ay­rı­ca il ge­ne­lin­de ya­pı­lan eği­tim, et­kin­lik, stant ça­lış­ma­sı ve 4207 sa­yı­lı kanun kap­sa­mın­da rutin ger­çek­leş­ti­ri­len de­ne­tim­ler­de va­tan­daş­la­ra bro­şür da­ğı­tı­la­rak bi­linç­len­dir­me fa­ali­yet­le­rin­de bu­lu­nul­du.
İli­miz­de hiz­met veren tüm ku­rum­la­ra Du­man­sız Hava Sa­ha­sı ve Si­ga­ra­nın Za­rar­la­rı­nın an­la­tıl­dı­ğı afiş­ler da­ğı­tı­la­rak ko­nu­nun öne­mi­ne dik­kat çe­kil­me­si is­te­nil­miş­tir. İl ve ilçe mer­kez­le­ri­miz­de de­ne­tim ekip­le­rin­ce ku­rum­lar­da kurum amir­le­ri­ne; semt pa­zar­la­rın­da, kı­ra­at­ha­ne­ler­de, kah­ve­ha­ne­ler­de ve iş­let­me­ler­de hal­kı­mı­za ko­nuy­la ala­ka­lı bil­gi­len­dir­me­ler ya­pıl­dı. Et­kin­lik­ler kap­sa­mın­da Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Mus­ta­fa Tepe yap­tı­ğı açık­la­ma­lar­da, si­ga­ra­nın insan sağ­lı­ğı üze­rin­de ver­miş ol­du­ğu tah­ri­bat­la­ra ve çevre kir­li­li­ği­ne vurgu ya­pa­rak sa­de­ce et­kin­lik­ler ya­pıl­ma­sı­nın ye­ter­li ol­ma­ya­ca­ğı­nı, bek­le­nen et­ki­nin ya­ra­tı­la­bil­me­si için ülke ge­ne­li­nin tüm kurum ve sivil top­lum ör­güt­le­ri­nin iş­bir­li­ği için­de ha­re­ket ede­rek top­ye­kûn bir mü­ca­de­le ve­re­rek bu il­let­ten genç­le­ri­mi­zi ve va­tan­daş­la­rı­mı­zı ko­ru­ya­bi­le­ce­ği­mi­zi dile ge­tir­di. Ay­rı­ca Tepe, ALO 171 Si­ga­ra Bı­rak­ma Da­nış­ma Hattı ve ALO 184 Tütün İhbar Hattı hak­kın­da va­tan­daş­la­rı­mı­zı daha çok bil­gi­len­dir­me­ye yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rın ön plan­da tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ve et­kin­lik­ler kap­sa­mın­da açı­lan stant­lar­da si­ga­ra­nın za­rar­la­rı, ili­miz­de fa­ali­yet gös­te­ren Si­ga­ra Bı­rak­ma Po­lik­li­nik­le­ri­nin ta­nı­tı­mı ile özel­lik­le iş­let­me­le­rin ka­pa­lı alan­la­rın­da tütün kul­la­nı­mı du­ru­mun­da va­tan­daş­la­rın ihbar hat­tı­nı ara­ma­sı yâda mobil uy­gu­la­ma olan yeşil de­tek­tö­rün kul­la­nı­mı­nın yay­gın­laş­ma­sı­nın öne­mi­ne dik­kat çekti.
 Ha­ber-Fo­to: Rize İ.S.M. Basın


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °