Tarih: 17.01.2024 09:29

RİZE'DE DENİZCİLİK MÜZESİ TÖRENLE AÇILDI

Facebook Twitter Linked-in

 Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan Boğaz Ma­hal­le­si­ne ka­zan­dı­rı­lan, “Deniz Fe­ne­ri “ sos­yal te­si­si içe­ri­sin­de, deniz es­ki­si eser­ler­den oluş­tu­ru­lan, Rize de­niz­ci­lik ta­ri­hi­ni ay­dın­la­tan “De­niz­ci­lik Mü­ze­si” dü­zen­le­nen tö­ren­le hal­kın hiz­me­ti­ne su­nul­du. 5 Mayıs 2023 ta­ri­hin­de hal­kın hiz­me­ti­ne su­nu­lan sos­yal tesis bugün de zen­gin ko­lek­si­yo­nu zi­ya­ret­çi­le­ri ile bu­luş­tu­ran deniz mü­ze­si­nin açı­lı­şı ile taç­lan­dı­rıl­dı. Açı­lış tö­re­ni­ne; Milli Sa­vun­ma eski Bakan Yar­dım­cı­sı Hasan Kemal Yar­dım­cı, Rize Mil­let­ve­ki­li Av. Harun Mer­toğ­lu, Rize Vali Ve­ki­li Murat Öz­türk, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya Alim, Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Yusuf Yıl­dız, AK Parti İl Baş­ka­nı Hik­met Ayar, MHP Rize İl Baş­ka­nı İhsan Alkan, Rize İl genel Mec­lis Baş­ka­nı Sabit Ka­ra­faz­lı, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan, RTSO Mec­lis Baş­ka­nı Ahmet Mete, Rize Def­ter­da­rı Meh­met Doğan, Milli Eği­tim Mü­dü­rü Yusuf Tü­fek­çi, Genç­lik Spor İl Mü­dü­rü Gür­han Yıl­dız, Si­ya­si Parti İl Baş­kan­la­rı, Sivil Top­lum Ku­ru­luş Baş­kan­la­rı, Kurum Mü­dür­le­ri ve va­tan­daş­lar ka­tıl­dı.
Tö­ren­de Açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nı; Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Se­lam­la­ma ko­nuş­ma­la­rı­nı Rize Mil­let­ve­ki­li Av. Harun Mer­toğ­lu, Rize Vali Ve­ki­li Murat Öz­türk ve Müze’ye özel ko­lek­si­yo­nu­nu hibe eden Milli Sa­vun­ma eski Bakan yar­dım­cı­sı Hasan Kemal Yar­dım­cı yaptı.
Açı­lış ko­nuş­ma­sın­da Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin; Mü­ze­le­rin geç­miş­le ge­le­cek­ler ara­sın­da bir köprü ol­du­ğu­nu kay­de­de­rek “De­niz­ci­lik hem kül­tü­rü­mü­zü hem ti­ca­re­ti­mi­zi ge­liş­tir­miş­tir. Geç­miş­te de­niz­ci­lik­te kul­la­nı­lan mal­ze­me­le­rin bu mes­le­ğe me­rak­lı İler­le­yen ku­şak­la­ra ak­ta­rım ko­nu­sun­da önem­li bir ol­gu­dur.
Bizim için önem­li olan mü­ze­ci­li­ğe de­niz­ci­lik­ten baş­la­mış ol­ma­mız. Bu ma­hal­le­de yap­mış ol­ma­mı­zın ayrı bir önemi var. Bu ma­hal­le­de 1854 yı­lın­da ilk deniz fe­ne­ri hemen 500 metre ile­ri­de ya­pıl­mış­tı.
Rize’de önü­müz­de ki dö­nem­de mil­let bah­çe­si içe­ri­sin­de şeh­ri­mi­zi yan­sı­tan mü­ze­le­ri­mi­zi ya­pa­ca­ğız” diye ko­nuş­tu.
Baş­kan Metin, Eser­le­ri ile mü­ze­yi çe­şit­li­lik an­la­mın­da özel ko­lek­si­yo­nu­nu hibe eden Milli Sa­vun­ma Eski Bakan Yar­dım­cı­sı Hasan Kemal Yar­dım­cı’ya te­şek­kür etti.
Ta­ri­he ışık tu­ta­cak De­niz­ci­lik Mü­ze­si Rize Pro­to­ko­lü ta­ra­fın­dan kur­de­le ke­si­mi ya­pı­la­rak hiz­me­te açıl­dı.
De­niz­ci­lik Mü­ze­si gi­ri­şin­de; Eski Rize fo­toğ­raf­la­rı bil­gi­sa­yar tek­no­lo­ji­si ile can­lan­dı­rı­la­rak, 3D Map­ping uy­gu­la­ma­sı ile ‘12­sa­at bo­yun­ca Rize’ 270 de­re­ce­lik yan­sıt­ma ile zi­ya­ret­çi­le­ri kar­şı­la­ya­cak.
İçe­ri­sin­de Ka­ra­de­niz balık tür­le­ri ve de­niz­ci­lik­te kul­la­nı­lan ma­ter­yal­le­rin ser­gi­le­ne­ce­ği müze de, zi­ya­ret­çi­ler milli mü­ca­de­le dö­ne­min­de Ri­ze­li kap­tan­la­rın emek­le­ri­ne şahit ola­ca­ğı gibi Rize’nin ye­tiş­tir­di­ği önem­li de­niz­ci­le­ri de ta­nı­ya­cak.
   Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
   Foto: Rize Be­le­di­ye­si Basın Bü­ro­su




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —