RİZE'DE GASTRONOMİ YILDIZLARI GEÇİDİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

RİZE

Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı­nın kat­kı­la­rıy­la dü­zen­le­nen Gast­ro­Ri­ze kap­sa­mın­da Rize’de bu­lu­nan Tür­ki­ye Gast­ro­no­mi­si­nin önem­li isim­le­ri, başta yi­yecek içecek sek­tör­l

    Ra­ma­da Otel’de ger­çek­le­şen prog­ram Rize Va­li­si Kemal ÇEBER, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, AK Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak Alim, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN, ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü ve Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM, Sivil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı tem­sil­ci­le­ri, öğ­re­tim gö­rev­li­le­ri­nin ka­tı­lı­mıy­la ger­çek­leş­ti. Gast­ro­no­mi dün­ya­sı­nın tem­sil­ci­le­ri; tu­ris­tik de­ğer­le­rin ko­run­ma­sı, ge­liş­ti­ril­me­si, katma de­ğer­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı ve Rize için sür­dü­rü­le­bi­lir ka­li­te­li tu­riz­min ge­liş­ti­ril­me­si için çok sa­yı­da öneri sun­du­lar. Rize Be­le­di­ye­si su­nu­lan öne­ri­le­rin fi­zi­bi­li­te­le­ri­ni ya­pa­rak tu­rizm he­def­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­mek için pro­je­le­re dö­nüş­tü­recek. Gast­ro­no­mi pro­fes­yo­nel­le­ri­nin şeh­rin de­ğer­le­ri­ni de­ne­yim­le­dik­le­ri bi­rin­ci günün ar­dın­dan ger­çek­le­şen top­lan­tı­lar­la bi­rin­ci etabı ta­mam­la­nan Gast­ro­Ri­ze Fes­ti­va­li fuar stand­la­rı, sergi alanı, works­hop­lar ve kon­ser­ler­le Sahil Oto­park ala­nın­da Pazar ak­şa­mı­na kadar devam edecek.
“HER ÜRÜ­NÜ­MÜ­ZÜN HAKKI SI­NIR­LA­RI­NI AŞAN KÜ­RE­SEL MAR­KA­LAR OLMAK”
    Fes­ti­val kap­sa­mın­da­ki panel ve kon­fe­rans bu­luş­ma­sı­nın açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nı Rize Va­li­si Kemal ÇEBER, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi METİN ve AK Parti Mil­let­ve­ki­li Osman Aşkın BAK ger­çek­leş­tir­di. Rize’nin lokal ve or­ga­nik ürün­le­ri­ni, mut­fa­ğın­da­ki lez­zet­le­ri­ni ta­nıt­mak is­te­dik­le­ri­ne vurgu yapan Rize Va­li­si Kemal ÇEBER; “Ben coğ­ra­fi işa­ret ko­nu­su­na özel has­sa­si­yet gös­te­ren bir va­li­yim. Rize'ye gel­di­ğim zaman sa­de­ce iki coğ­ra­fi işa­ret­li ürü­nü­müz vardı. Şimdi 14 ta­ne­si­ni coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­le­dik ve gü­ven­ce al­tı­na aldık. 10 ürü­nü­mü­zün daha coğ­ra­fi işa­re­ti­ni alma ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­ruz. Ay­rı­ca Rize Ça­yı­mı­zı Av­ru­pa Bir­li­ği stan­dart­la­rın­da tes­cil­le­ye­rek ulus­la­ra­ra­sı bo­yu­ta ta­şı­ya­ca­ğız.” dedi. Gast­ro­Ri­ze Fes­ti­va­li’nin ev sa­hi­bi olan Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi METİN ise Rize mut­fa­ğı­nı; yerel, doğal ve Rize’ye has olanı tarif etmek, adap­tas­yon ve sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ni de­ğer­len­dir­mek ve Rize’yi mut­fa­ğıy­la mar­ka­la­mak için Gast­ro­Ri­ze’yi önem­li gör­dük­le­ri­ni ifade ede­rek; “Gören her­ke­sin cen­net ola­rak ta­nım­la­dı­ğı doğa ve kül­tür tu­riz­mi için tüm ola­nak­la­rı­nı se­fer­ber eden eşsiz bir marka. Biz bu yö­nü­nün öte­sin­de gast­ro­no­mi ala­nın­da da id­di­ası­na gü­ve­ni­yo­ruz. Biz is­ti­yo­ruz ki Rize ça­yı­nın ya­nı­na Rize Si­mi­di, Rize Pe­pe­çu­ra­sı gel­sin. Res­to­ran­lar­da Ça­ye­li Kuru Fa­sul­ye­si­ni, De­re­pa­za­rı Pi­de­si­ni, Rize ka­vur­ma­sı­nı gö­re­lim. Her ürü­nü­mü­zün hakkı sı­nır­la­rı­nı aşan kü­re­sel mar­ka­lar olmak. Allah tahtı bah­şet­miş, biz bah­tı­mı­zı al­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. “Rize’yi her­ke­sin yü­re­ği­ne koy­ma­mız lazım.” diyen AK Parti Mil­let­ve­ki­li Osman Aşkın BAK, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı­nın açıl­ma­sıy­la Rize’nin de­ni­zin üze­ri­ne inşa edi­len Tür­ki­ye’de 2., dün­ya­da 4. ha­va­li­ma­nı­na sahip ol­du­ğu­nu ve bunun Rize’nin keş­fe­dil­me­sin­de önem­li bir adım ol­du­ğu­nu söy­le­di.
“TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ RİZE'NİN DE­ĞER­LERİNİ ARI­YOR”
    Tür­ki­ye’nin önem­li şef­le­ri, gurme ya­zar­la­rı, ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı gıda fir­ma­la­rı­nın tem­sil­ci­le­ri, butik ta­rım­cı­lar ve iş­let­me­ci­le­rin ka­tıl­dı­ğı prog­ram­da; Rize’nin bi­yo­çe­şit­li­li­ği, yerel gıda ürün­le­ri­nin ta­nı­tı­mı, coğ­ra­fi işa­ret tes­ci­li, Rize mut­fa­ğı­nın önemi, ge­liş­ti­ril­me­si ve sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği, Rize ça­yı­nın mar­ka­lan­ma­sı ve çayın ge­liş­ti­ril­me­si ko­nu­la­rı ön plana çıktı. Prog­ram­da pa­ne­list­ler, yerel gıda ürün­le­ri­nin ve coğ­ra­fi işa­ret tes­ci­li­nin öne­mi­ne vurgu yaptı. Yemek Kül­tü­rü Araş­tır­ma­cı­sı Nil­han ARAS; "Gast­ro­no­mi dün­ya­sı, şef­le­ri­miz ve gur­me­le­ri­miz için Rize'nin do­ğa­sı­na has or­ga­nik ürün­le­rin var­lı­ğı­nın önemi ve doğru ta­nım­lan­ma­sı çok kıy­met­li. Ürün­le­rin Rize dı­şı­na Rize'deki do­ğal­lı­ğıy­la çık­ma­sı­nı arzu edi­yo­ruz." der­ken YÜCİTA Baş­ka­nı Yavuz TEKELİOĞLU "Dün­ya­nın her ye­ri­ni gez­dim. Coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­le­ne­bi­lecek özgün ve doğal ürün­le­rin çe­şit­li­li­ği nok­ta­sın­da Tür­ki­ye'nin po­tan­si­ye­li­ne sahip hiç­bir ülke yok. Ancak ürün­le­ri­miz­le ulus­la­ra­ra­sı bir var­lık inşa etmek için coğ­ra­fi işa­ret­le tüm ürün­le­ri­mi­zi tes­cil­le­me­miz gerek." söz­le­riy­le coğ­ra­fi işa­re­tin ulus­la­ra­ra­sı bo­yut­ta­ki öne­mi­ni ifade etti. Metro Ka­te­go­ri Mü­dü­rü Birol ULU­ŞAN, Tür­ki­ye’nin ge­ne­lin­de yap­tık­la­rı araş­tır­ma­lar kap­sa­mın­da bazı ve­ri­le­ri pay­laş­tı. Tür­ki­ye’de son yıl­lar­da yerel ve doğal ürün­le­re rağ­be­tin art­tı­ğı­nı ve mut­fak­lar­da öz­le­nen lez­zet­le­rin ol­du­ğu­nu ak­ta­ra­rak "Bal, pey­nir, ka­vur­ma, te­re­ya­ğı... Tür­ki­ye'de tü­ke­ti­ci Rize'nin de­ğer­le­ri­ni arı­yor, mar­ket­ler­de bul­mak is­ti­yor." dedi.
BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİ KÜL­TÜ­RÜ­NE HAR­MAN­LA­YAN TEK ŞEHİR RİZE
    Gast­ro­Ri­ze kap­sa­mın­da; Zen­nup 1844 Sa­hi­bi ve Şefi olan Ana­do­lu Gast­ro­no­mi­si Araş­tır­ma­cı­sı Ömür AKKOR “Bi­yo­çe­şit­li­li­ğin Gast­ro­no­mi Üze­rin­de­ki Et­ki­le­ri” üze­ri­ne kon­fe­rans ger­çek­leş­tir­di. Rize’nin bi­yo­çe­şit­li­li­ğiy­le en­de­mik bit­ki­ler ko­nu­sun­da eşsiz bir yere sahip ol­du­ğu­nu ve kül­tü­rel var­lı­ğı­nı bu en­de­mik çe­şit­lik­ten al­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan AKKOR; "Sa­de­ce Rize'de 1430 bitki türü var, bun­lar­dan 110 ta­ne­si en­de­mik, yani Rize’ye has. Bu onun dağ ile de­ni­zin ara­sın­da sı­kış­ma­sın­dan gelir ve bu bi­yo­çe­şit­li­li­ği kül­tü­rü­ne har­man­la­yan sa­de­ce Rize’dir." dedi.
YEREL ÜRÜN, YEREL RE­ÇE­TE VE YEREL TEKNİK
    Gast­ro­Ri­ze’nin bi­rin­ci gü­nün­de Rize ge­zi­si ve lez­zet tur­la­rı yapan ka­tı­lım­cı­lar Rize mut­fa­ğı­nın yerel ve do­ğal­lı­ğı­na vurgu ya­par­ken ay­rı­ca nasıl ge­liş­ti­ri­le­bi­le­ce­ği­ne dair fi­kir­ler sun­du­lar. Kay­bo­lan, unu­tu­lan ye­mek­le­ri­mi­zin bizim kay­bet­ti­ği­miz zen­gin­lik­ler ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Gast­ro­no­mi Ya­za­rı Zey­nep KA­KINÇ; “Tür­ki­ye'de gast­ro­no­mi en­van­te­ri ça­lış­ma­la­rı­nı ge­liş­ti­re­rek ve tüm ne­sil­le­re far­kın­da­lık aşı­la­ya­rak ye­ni­den ka­za­na­bi­li­riz.” der­ken TURYİD Genel Sek­re­te­ri Ebru KO­RA­LI "Yö­re­sel ye­mek­le­ri­mi­zin ka­za­nı­mı için üni­ver­si­te­le­ri­miz kendi yö­re­si­nin ye­me­ği­ne sahip çık­ma­lı ve gast­ro­no­mi öğ­ren­ci­le­ri­ne öğ­ret­me­li. Yerel ürün, yerel re­çe­te ve yerel tek­nik ko­run­ma­lı." di­ye­rek öne­ri­le­ri­ni sundu. Yemek Da­nış­ma­nı ve TV Prog­ram­cı­sı Elif KORK­MA­ZEL ise Ri­ze­li­le­rin bu ko­nu­da öncü ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­ti­re­rek "Şef veya gast­ro­no­mi öğ­ren­ci­si ol­ma­nı­za gerek yok. An­ne­an­ne­ni­zin, ba­ba­an­ne­ni­zin, aile­de eli lez­zet­li kim varsa on­la­rın re­çe­te­le­ri­ni top­la­yın, yapın, pay­la­şın. Ge­le­nek bu sa­ye­de ta­şı­na­cak­tır." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“RİZE ÇA­YI­NI BE­ĞEN­ME­YEN YOK"
    Ya­pı­lan panel ve kon­fe­rans­la­rın baş­ro­lün­de coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­li Rize çayı vardı. Rize ça­yı­nın ge­liş­ti­ril­me­si­ne ve mo­der­ni­ze edi­le­rek çe­şit­len­di­ril­me­si­nin tar­tı­şıl­dı­ğı pa­nel­ler­de ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya ALİM, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN, Çay Eks­pe­ri ve Dem­le­me Şam­pi­yo­nu Aytül TURAN; Rize ça­yı­nın 100 yıl­lık geç­mi­şi ol­ma­sı­na rağ­men ülke ge­ne­lin­de bir kül­tür oluş­tur­du­ğu­na vurgu ya­par­ken Rize’de pek çok türde ve bir­bi­rin­den fark­lı yön­tem­de çay ye­tiş­ti­ril­di­ği ve üre­til­di­ği­ni ifade etti. Ge­le­nek­sel Rize ça­yı­nın yanı sıra ül­ke­miz­de mo­dern çay­cı­lık gi­ri­şim­le­riy­le adın­dan söz et­ti­ren ünlü iş­let­me­ci­ler Rize’de ye­ti­şen çayın bir marka ha­li­ne gel­me­si ve çe­şit­len­di­ril­me­si nok­ta­sın­da fi­kir­le­ri­ni be­lirt­ti. Te­aS­hop Ku­ru­cu­su Vey­sel BERK; "Tür­ki­ye dün­ya­nın en çok çay içen ülke ol­ma­sı­na rağ­men bir çay kafe mar­ka­mız yok. Üre­ti­ci­yiz ama bir kahve mar­ka­sı gibi mar­ka­mız neden ol­ma­sın? Bunu pe­kâ­lâ Tür­ki­ye yapar." dedi. Otu­rum­da tüm pa­ne­list­ler dün­ya­da yeni nesil çayın katma de­ğe­ri­nin çok yük­sel­di­ği­ni, be­nim­sen­di­ği­ni ve Rize’nin bu pa­zar­da ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­tir­di. Tril­ye Res­to­ran Sa­hi­bi Sü­rey­ya ÜZMEZ ise "Biden'a, Mac­ron'a, dünya li­der­le­ri­ne, ünlü isim­le­re Rize Çayı içir­dim. Rize ça­yı­nı be­ğen­me­yen yok." di­ye­rek Rize ça­yı­nın gü­cü­ne vurgu yaptı.
DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN LEZ­ZET­LER
    Panel ve kon­fe­rans ka­tı­lım­cı­la­rı­nın vurgu yap­tı­ğı bir diğer konu ise mev­cut lez­zet­le­rin uyar­lan­ma­sı ve ge­liş­ti­ri­le­rek fark­lı lez­zet­ler­le har­man­lan­ma­sı oldu. Şef Sinem ÇAP­RAZ ile Fi­re­ro­om Sa­hi­bi ve Şefi Hazer AMANİ; Rize’de coğ­ra­fi ko­şul­lar ne­de­niy­le sokak lez­zet­le­ri­nin ge­liş­me­di­ği­ne vurgu yap­tık­la­rı ko­nuş­ma­la­rın­da Şef Hazer AMANİ; "Sokak lez­zet­le­ri böl­ge­nin in­sa­nı, kül­tü­rü ve coğ­raf­ya­sı­nın en önem­li gös­ter­ge­si­dir. Rize de mev­cut lez­zet­le­ri­ni sokak lez­zet­le­ri­ne ta­şı­ya­bi­lir. Me­se­la muh­la­ma­nın dürüm veya ekmek arası gibi bir su­nu­lu­şu neden ol­ma­sın?" dedi. Sinem ÇAP­RAZ ve Hazer AMANİ Sokak lez­zet­le­ri­ni ve mev­cut lez­zet­le­rin yeni uyar­la­ma­la­rı­nı ko­nu­şur­lar­ken Şef Türev ULU­DAĞ kendi üre­ti­mi olan çay tur­şu­su ile turşu ka­vur­ma­sı works­ho­pu yaptı. Ko­nuş­ma­sın­da "Ata­la­rı­mız ye­tiş­tir­dik­le­ri ürün­le­ri nasıl de­ğiş­ti­rip bize miras bı­rak­tıy­sa biz de eli­miz­de­ki ürün­le­re kıy­met ver­mek ve ge­liş­tir­mek zo­run­da­yız." diyen Umut KA­RA­KUŞ works­ho­pun­da pe­pe­çu­ra­lı ayran ve mısır ek­me­ği cipsi yaptı. De­ği­şen dünya ve iklim kri­zi­ne vurgu yapan sür­dü­rü­le­bi­lir Yaşam ve Bes­len­me Uz­ma­nı Di­la­ra KOÇAK ise "Rize'nin çayı çok güzel, ko­ku­lu üzümü çok güzel. Yağ­mu­run baş­ken­ti. Ancak on­la­rın var ol­ma­sı için Rize'de arı­la­rın ya­şa­ma­sı lazım, yağ­mu­run yağ­ma­ya devam et­me­si lazım. Bizim sağ­lık­lı ya­şa­ma­mız için de kendi coğ­raf­ya­mız­dan bes­len­me­miz lazım" di­ye­rek do­ğa­ya ve ürüne saygı du­yul­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çizdi. Gü­nay­dın Res­to­ran­la­rı­nın Ortak Sa­hi­bi Cü­neyt ASAN kendi ba­şa­rı hi­ka­ye­si­nin an­la­tır­ken ba­şa­rı­sı­nın özünü saygı ve inanç ol­du­ğu­nu söy­le­di. "10 ya­şın­da kasap çı­ra­ğı oldum. 17 ya­şın­da ya­rı­şıl­maz bir kasap oldum. Çünkü eme­ği­me ina­nı­yor­dum. Hi­kâ­ye­niz yoksa hi­kâ­ye olur­su­nuz ve bu hi­kâ­ye ka­lem­le değil emek­le ya­zı­lır." dedi. 27-28 Ağus­tos Cu­mar­te­si ve Pazar gün­le­ri Rize Sahil Oto­park’ta devam edecek olan fes­ti­val­de; lez­zet ve kül­tür stand­la­rı, fo­toğ­raf ser­gi­si, ünlü şef­le­rin works­hop­la­rı, gün boyu müzik ve kon­ser­ler mi­sa­fir­le­riy­le bu­lu­şa­cak.
GAST­RO­NOMİ YIL­DIZ­LA­RI GEÇİDİ
    Gast­ro­Ri­ze’nin bi­rin­ci etabı bir Gast­ro­no­mi Yıl­dız­la­rı ge­çi­di gibi ta­mam­lan­dı. Prog­ra­ma ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tı­lan Gast­ro­no­mi pro­fes­yo­nel­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan isim­ler: Türk Mut­fa­ğı Araş­tır­ma­cı­sı Vedat BA­ŞA­RAN, METRO Top­tan­cı Mar­ket Ka­te­go­ri Mü­dü­rü Birol ULA­ŞAN, Yemek Kül­tü­rü Araş­tır­ma­cı­sı Nil­han ARAS, EKOL Gıda Ürün­le­ri Genel Mü­dü­rü Önder BİLEN, Tril­ye Res­ta­urant Sa­hi­bi Sü­rey­ya Üzmez, YU­CI­TA Baş­ka­nı Yavuz TEKELİOĞLU, Prog­ram Ya­pım­cı­sı Do­ğu­kan Erdem KUTLU, Tür­ki­ye Çay Dem­le­me Şam­pi­yo­nu Aytül TURAN, Dünya Ga­ze­te­si Ya­za­rı Faruk ŞÜYÜN, TV Prog­ram Ya­pım­cı­sı Asu­man KER­KEZ, TÜRYİD Genel Sek­re­te­ri Ebru KO­RA­LI, Yemek Da­nış­ma­nı ve TV Prog­ram­cı­sı Elif KORK­MA­ZEL, Mil­li­yet Ga­ze­te­si Köşe Ya­za­rı Zey­nep KA­KINÇ, Köşe Ya­za­rı Gila BEN­MA­YOR, Chado Ku­ru­cu Or­ta­ğı Barış ÇEKİN, Ron­ne­feldt Tür­ki­ye Dist­ri­bü­tö­rü Ömer ÇA­ĞA­TAY, Mu­ut­to Şefi Umut KA­RA­KUŞ, Bes­len­me Uz­ma­nı Di­la­ra KOÇAK, Zen­nup 1884 Şefi Ömür AKKOR, Şef ve TV Prog­ram­cı­sı Türev ULU­DAĞ, AGRO TV Haber Mü­dü­rü Merve EKİNCİ, Antre Go­ur­met Ku­ru­cu Or­ta­ğı Ber­rin BAL, Kürşat Zey­tin­yağ­la­rı Ku­ru­cu Or­ta­ğı Ali KÜR­ŞAT, İksir­li Çift­lik Sa­hi­bi Ece AYDIN, Ko­çu­lu Pey­nir­ci­lik Sa­hi­bi İlhan KO­ÇU­LU, Antre Go­ur­met Ku­ru­cu Or­ta­ğı Neşe AKSOY BİBER, Yi­yecek-İçecek Uz­ma­nı Oğul TÜRK­KAN, Ye­mek-Se­ya­hat Ya­za­rı Oğuz YENİHAYAT, Se­ya­hat Ya­za­rı Onur Ziya DEMİR, Şef-Tv Prog­ram­cı­sı Sinem ÇAP­RAZ, Fi­re­ro­om Şefi Hazer AMANİ, Gü­nay­dın Res­ta­urant­la­rı Sa­hi­bi Cü­neyt ASAN, Swis­so­tel İstan­bul Di­rek­tö­rü Gür­kan YEL­KENCİ, Co­oks­hop CEO’su Sel­çuk GEN­GEÇ, Sözen Grup CEO’su Gök­men SÖZEN.
Ka­ya­nak: RİZE’DE GAST­RO­NOMİ YIL­DIZ­LA­RI GEÇİDİ
    Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı­nın kat­kı­la­rıy­la dü­zen­le­nen Gast­ro­Ri­ze kap­sa­mın­da Rize’de bu­lu­nan Tür­ki­ye Gast­ro­no­mi­si­nin önem­li isim­le­ri, başta yi­yecek içecek sek­tör­le­ri olmak üzere Rize Tu­riz­mi­nin ge­liş­ti­ril­me­si için gö­rüş­le­ri­ni ka­mu­oyu ile pay­laş­tı­lar. Ra­ma­da Otel’de ger­çek­le­şen prog­ram Rize Va­li­si Kemal ÇEBER, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, AK Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak Alim, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN, ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü ve Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM, Sivil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı tem­sil­ci­le­ri, öğ­re­tim gö­rev­li­le­ri­nin ka­tı­lı­mıy­la ger­çek­leş­ti. Gast­ro­no­mi dün­ya­sı­nın tem­sil­ci­le­ri; tu­ris­tik de­ğer­le­rin ko­run­ma­sı, ge­liş­ti­ril­me­si, katma de­ğer­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı ve Rize için sür­dü­rü­le­bi­lir ka­li­te­li tu­riz­min ge­liş­ti­ril­me­si için çok sa­yı­da öneri sun­du­lar. Rize Be­le­di­ye­si su­nu­lan öne­ri­le­rin fi­zi­bi­li­te­le­ri­ni ya­pa­rak tu­rizm he­def­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­mek için pro­je­le­re dö­nüş­tü­recek. Gast­ro­no­mi pro­fes­yo­nel­le­ri­nin şeh­rin de­ğer­le­ri­ni de­ne­yim­le­dik­le­ri bi­rin­ci günün ar­dın­dan ger­çek­le­şen top­lan­tı­lar­la bi­rin­ci etabı ta­mam­la­nan Gast­ro­Ri­ze Fes­ti­va­li fuar stand­la­rı, sergi alanı, works­hop­lar ve kon­ser­ler­le Sahil Oto­park ala­nın­da Pazar ak­şa­mı­na kadar devam edecek.
“HER ÜRÜ­NÜ­MÜ­ZÜN HAKKI SI­NIR­LA­RI­NI AŞAN KÜ­RE­SEL MAR­KA­LAR OLMAK”
    Fes­ti­val kap­sa­mın­da­ki panel ve kon­fe­rans bu­luş­ma­sı­nın açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nı Rize Va­li­si Kemal ÇEBER, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi METİN ve AK Parti Mil­let­ve­ki­li Osman Aşkın BAK ger­çek­leş­tir­di. Rize’nin lokal ve or­ga­nik ürün­le­ri­ni, mut­fa­ğın­da­ki lez­zet­le­ri­ni ta­nıt­mak is­te­dik­le­ri­ne vurgu yapan Rize Va­li­si Kemal ÇEBER; “Ben coğ­ra­fi işa­ret ko­nu­su­na özel has­sa­si­yet gös­te­ren bir va­li­yim. Rize'ye gel­di­ğim zaman sa­de­ce iki coğ­ra­fi işa­ret­li ürü­nü­müz vardı.
    Şimdi 14 ta­ne­si­ni coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­le­dik ve gü­ven­ce al­tı­na aldık. 10 ürü­nü­mü­zün daha coğ­ra­fi işa­re­ti­ni alma ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­ruz.
    Ay­rı­ca Rize Ça­yı­mı­zı Av­ru­pa Bir­li­ği stan­dart­la­rın­da tes­cil­le­ye­rek ulus­la­ra­ra­sı bo­yu­ta ta­şı­ya­ca­ğız.” dedi. Gast­ro­Ri­ze Fes­ti­va­li’nin ev sa­hi­bi olan Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi METİN ise Rize mut­fa­ğı­nı; yerel, doğal ve Rize’ye has olanı tarif etmek, adap­tas­yon ve sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ni de­ğer­len­dir­mek ve Rize’yi mut­fa­ğıy­la mar­ka­la­mak için Gast­ro­Ri­ze’yi önem­li gör­dük­le­ri­ni ifade ede­rek; “Gören her­ke­sin cen­net ola­rak ta­nım­la­dı­ğı doğa ve kül­tür tu­riz­mi için tüm ola­nak­la­rı­nı se­fer­ber eden eşsiz bir marka. Biz bu yö­nü­nün öte­sin­de gast­ro­no­mi ala­nın­da da id­di­ası­na gü­ve­ni­yo­ruz. Biz is­ti­yo­ruz ki Rize ça­yı­nın ya­nı­na Rize Si­mi­di, Rize Pe­pe­çu­ra­sı gel­sin. Res­to­ran­lar­da Ça­ye­li Kuru Fa­sul­ye­si­ni, De­re­pa­za­rı Pi­de­si­ni, Rize ka­vur­ma­sı­nı gö­re­lim. Her ürü­nü­mü­zün hakkı sı­nır­la­rı­nı aşan kü­re­sel mar­ka­lar olmak. Allah tahtı bah­şet­miş, biz bah­tı­mı­zı al­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. “Rize’yi her­ke­sin yü­re­ği­ne koy­ma­mız lazım.” diyen AK Parti Mil­let­ve­ki­li Osman Aşkın BAK, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı­nın açıl­ma­sıy­la Rize’nin de­ni­zin üze­ri­ne inşa edi­len Tür­ki­ye’de 2., dün­ya­da 4. ha­va­li­ma­nı­na sahip ol­du­ğu­nu ve bunun Rize’nin keş­fe­dil­me­sin­de önem­li bir adım ol­du­ğu­nu söy­le­di.
“TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ RİZE'NİN DE­ĞER­LERİNİ ARI­YOR”
    Tür­ki­ye’nin önem­li şef­le­ri, gurme ya­zar­la­rı, ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı gıda fir­ma­la­rı­nın tem­sil­ci­le­ri, butik ta­rım­cı­lar ve iş­let­me­ci­le­rin ka­tıl­dı­ğı prog­ram­da; Rize’nin bi­yo­çe­şit­li­li­ği, yerel gıda ürün­le­ri­nin ta­nı­tı­mı, coğ­ra­fi işa­ret tes­ci­li, Rize mut­fa­ğı­nın önemi, ge­liş­ti­ril­me­si ve sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği, Rize ça­yı­nın mar­ka­lan­ma­sı ve çayın ge­liş­ti­ril­me­si ko­nu­la­rı ön plana çıktı. Prog­ram­da pa­ne­list­ler, yerel gıda ürün­le­ri­nin ve coğ­ra­fi işa­ret tes­ci­li­nin öne­mi­ne vurgu yaptı. Yemek Kül­tü­rü Araş­tır­ma­cı­sı Nil­han ARAS; "Gast­ro­no­mi dün­ya­sı, şef­le­ri­miz ve gur­me­le­ri­miz için Rize'nin do­ğa­sı­na has or­ga­nik ürün­le­rin var­lı­ğı­nın önemi ve doğru ta­nım­lan­ma­sı çok kıy­met­li. Ürün­le­rin Rize dı­şı­na Rize'deki do­ğal­lı­ğıy­la çık­ma­sı­nı arzu edi­yo­ruz." der­ken YÜCİTA Baş­ka­nı Yavuz TEKELİOĞLU "Dün­ya­nın her ye­ri­ni gez­dim. Coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­le­ne­bi­lecek özgün ve doğal ürün­le­rin çe­şit­li­li­ği nok­ta­sın­da Tür­ki­ye'nin po­tan­si­ye­li­ne sahip hiç­bir ülke yok. Ancak ürün­le­ri­miz­le ulus­la­ra­ra­sı bir var­lık inşa etmek için coğ­ra­fi işa­ret­le tüm ürün­le­ri­mi­zi tes­cil­le­me­miz gerek." söz­le­riy­le coğ­ra­fi işa­re­tin ulus­la­ra­ra­sı bo­yut­ta­ki öne­mi­ni ifade etti. Metro Ka­te­go­ri Mü­dü­rü Birol ULU­ŞAN, Tür­ki­ye’nin ge­ne­lin­de yap­tık­la­rı araş­tır­ma­lar kap­sa­mın­da bazı ve­ri­le­ri pay­laş­tı. Tür­ki­ye’de son yıl­lar­da yerel ve doğal ürün­le­re rağ­be­tin art­tı­ğı­nı ve mut­fak­lar­da öz­le­nen lez­zet­le­rin ol­du­ğu­nu ak­ta­ra­rak "Bal, pey­nir, ka­vur­ma, te­re­ya­ğı... Tür­ki­ye'de tü­ke­ti­ci Rize'nin de­ğer­le­ri­ni arı­yor, mar­ket­ler­de bul­mak is­ti­yor." dedi.
BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİ KÜL­TÜ­RÜ­NE HAR­MAN­LA­YAN TEK ŞEHİR RİZE
    Gast­ro­Ri­ze kap­sa­mın­da; Zen­nup 1844 Sa­hi­bi ve Şefi olan Ana­do­lu Gast­ro­no­mi­si Araş­tır­ma­cı­sı Ömür AKKOR “Bi­yo­çe­şit­li­li­ğin Gast­ro­no­mi Üze­rin­de­ki Et­ki­le­ri” üze­ri­ne kon­fe­rans ger­çek­leş­tir­di. Rize’nin bi­yo­çe­şit­li­li­ğiy­le en­de­mik bit­ki­ler ko­nu­sun­da eşsiz bir yere sahip ol­du­ğu­nu ve kül­tü­rel var­lı­ğı­nı bu en­de­mik çe­şit­lik­ten al­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan AKKOR; "Sa­de­ce Rize'de 1430 bitki türü var, bun­lar­dan 110 ta­ne­si en­de­mik, yani Rize’ye has. Bu onun dağ ile de­ni­zin ara­sın­da sı­kış­ma­sın­dan gelir ve bu bi­yo­çe­şit­li­li­ği kül­tü­rü­ne har­man­la­yan sa­de­ce Rize’dir." dedi.
YEREL ÜRÜN, YEREL RE­ÇE­TE VE YEREL TEKNİK
    Gast­ro­Ri­ze’nin bi­rin­ci gü­nün­de Rize ge­zi­si ve lez­zet tur­la­rı yapan ka­tı­lım­cı­lar Rize mut­fa­ğı­nın yerel ve do­ğal­lı­ğı­na vurgu ya­par­ken ay­rı­ca nasıl ge­liş­ti­ri­le­bi­le­ce­ği­ne dair fi­kir­ler sun­du­lar. Kay­bo­lan, unu­tu­lan ye­mek­le­ri­mi­zin bizim kay­bet­ti­ği­miz zen­gin­lik­ler ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Gast­ro­no­mi Ya­za­rı Zey­nep KA­KINÇ; “Tür­ki­ye'de gast­ro­no­mi en­van­te­ri ça­lış­ma­la­rı­nı ge­liş­ti­re­rek ve tüm ne­sil­le­re far­kın­da­lık aşı­la­ya­rak ye­ni­den ka­za­na­bi­li­riz.” der­ken TURYİD Genel Sek­re­te­ri Ebru KO­RA­LI "Yö­re­sel ye­mek­le­ri­mi­zin ka­za­nı­mı için üni­ver­si­te­le­ri­miz kendi yö­re­si­nin ye­me­ği­ne sahip çık­ma­lı ve gast­ro­no­mi öğ­ren­ci­le­ri­ne öğ­ret­me­li.
    Yerel ürün, yerel re­çe­te ve yerel tek­nik ko­run­ma­lı." di­ye­rek öne­ri­le­ri­ni sundu. Yemek Da­nış­ma­nı ve TV Prog­ram­cı­sı Elif KORK­MA­ZEL ise Ri­ze­li­le­rin bu ko­nu­da öncü ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­ti­re­rek "Şef veya gast­ro­no­mi öğ­ren­ci­si ol­ma­nı­za gerek yok. An­ne­an­ne­ni­zin, ba­ba­an­ne­ni­zin, aile­de eli lez­zet­li kim varsa on­la­rın re­çe­te­le­ri­ni top­la­yın, yapın, pay­la­şın. Ge­le­nek bu sa­ye­de ta­şı­na­cak­tır." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“RİZE ÇA­YI­NI BE­ĞEN­ME­YEN YOK"
    Ya­pı­lan panel ve kon­fe­rans­la­rın baş­ro­lün­de coğ­ra­fi işa­ret­le tes­cil­li Rize çayı vardı. Rize ça­yı­nın ge­liş­ti­ril­me­si­ne ve mo­der­ni­ze edi­le­rek çe­şit­len­di­ril­me­si­nin tar­tı­şıl­dı­ğı pa­nel­ler­de ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya ALİM, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met ER­DO­ĞAN, Çay Eks­pe­ri ve Dem­le­me Şam­pi­yo­nu Aytül TURAN; Rize ça­yı­nın 100 yıl­lık geç­mi­şi ol­ma­sı­na rağ­men ülke ge­ne­lin­de bir kül­tür oluş­tur­du­ğu­na vurgu ya­par­ken Rize’de pek çok türde ve bir­bi­rin­den fark­lı yön­tem­de çay ye­tiş­ti­ril­di­ği ve üre­til­di­ği­ni ifade etti.
    Ge­le­nek­sel Rize ça­yı­nın yanı sıra ül­ke­miz­de mo­dern çay­cı­lık gi­ri­şim­le­riy­le adın­dan söz et­ti­ren ünlü iş­let­me­ci­ler Rize’de ye­ti­şen çayın bir marka ha­li­ne gel­me­si ve çe­şit­len­di­ril­me­si nok­ta­sın­da fi­kir­le­ri­ni be­lirt­ti. Te­aS­hop Ku­ru­cu­su Vey­sel BERK; "Tür­ki­ye dün­ya­nın en çok çay içen ülke ol­ma­sı­na rağ­men bir çay kafe mar­ka­mız yok. Üre­ti­ci­yiz ama bir kahve mar­ka­sı gibi mar­ka­mız neden ol­ma­sın? Bunu pe­kâ­lâ Tür­ki­ye yapar." dedi. Otu­rum­da tüm pa­ne­list­ler dün­ya­da yeni nesil çayın katma de­ğe­ri­nin çok yük­sel­di­ği­ni, be­nim­sen­di­ği­ni ve Rize’nin bu pa­zar­da ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­tir­di. Tril­ye Res­to­ran Sa­hi­bi Sü­rey­ya ÜZMEZ ise "Biden'a, Mac­ron'a, dünya li­der­le­ri­ne, ünlü isim­le­re Rize Çayı içir­dim. Rize ça­yı­nı be­ğen­me­yen yok." di­ye­rek Rize ça­yı­nın gü­cü­ne vurgu yaptı.
DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN LEZ­ZET­LER
    Panel ve kon­fe­rans ka­tı­lım­cı­la­rı­nın vurgu yap­tı­ğı bir diğer konu ise mev­cut lez­zet­le­rin uyar­lan­ma­sı ve ge­liş­ti­ri­le­rek fark­lı lez­zet­ler­le har­man­lan­ma­sı oldu. Şef Sinem ÇAP­RAZ ile Fi­re­ro­om Sa­hi­bi ve Şefi Hazer AMANİ; Rize’de coğ­ra­fi ko­şul­lar ne­de­niy­le sokak lez­zet­le­ri­nin ge­liş­me­di­ği­ne vurgu yap­tık­la­rı ko­nuş­ma­la­rın­da Şef Hazer AMANİ; "Sokak lez­zet­le­ri böl­ge­nin in­sa­nı, kül­tü­rü ve coğ­raf­ya­sı­nın en önem­li gös­ter­ge­si­dir. Rize de mev­cut lez­zet­le­ri­ni sokak lez­zet­le­ri­ne ta­şı­ya­bi­lir. Me­se­la muh­la­ma­nın dürüm veya ekmek arası gibi bir su­nu­lu­şu neden ol­ma­sın?" dedi. Sinem ÇAP­RAZ ve Hazer AMANİ Sokak lez­zet­le­ri­ni ve mev­cut lez­zet­le­rin yeni uyar­la­ma­la­rı­nı ko­nu­şur­lar­ken Şef Türev ULU­DAĞ kendi üre­ti­mi olan çay tur­şu­su ile turşu ka­vur­ma­sı works­ho­pu yaptı. Ko­nuş­ma­sın­da "Ata­la­rı­mız ye­tiş­tir­dik­le­ri ürün­le­ri nasıl de­ğiş­ti­rip bize miras bı­rak­tıy­sa biz de eli­miz­de­ki ürün­le­re kıy­met ver­mek ve ge­liş­tir­mek zo­run­da­yız." diyen Umut KA­RA­KUŞ works­ho­pun­da pe­pe­çu­ra­lı ayran ve mısır ek­me­ği cipsi yaptı. De­ği­şen dünya ve iklim kri­zi­ne vurgu yapan Sür­dü­rü­le­bi­lir Yaşam ve Bes­len­me Uz­ma­nı Di­la­ra KOÇAK ise "Rize'nin çayı çok güzel, ko­ku­lu üzümü çok güzel. Yağ­mu­run baş­ken­ti. Ancak on­la­rın var ol­ma­sı için Rize'de arı­la­rın ya­şa­ma­sı lazım, yağ­mu­run yağ­ma­ya devam et­me­si lazım. Bizim sağ­lık­lı ya­şa­ma­mız için de kendi coğ­raf­ya­mız­dan bes­len­me­miz lazım" di­ye­rek do­ğa­ya ve ürüne saygı du­yul­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çizdi. Gü­nay­dın Res­to­ran­la­rı­nın Ortak Sa­hi­bi Cü­neyt ASAN kendi ba­şa­rı hi­ka­ye­si­nin an­la­tır­ken ba­şa­rı­sı­nın özünü saygı ve inanç ol­du­ğu­nu söy­le­di. "10 ya­şın­da kasap çı­ra­ğı oldum. 17 ya­şın­da ya­rı­şıl­maz bir kasap oldum. Çünkü eme­ği­me ina­nı­yor­dum. Hi­kâ­ye­niz yoksa hi­kâ­ye olur­su­nuz ve bu hi­kâ­ye ka­lem­le değil emek­le ya­zı­lır." dedi. 27-28 Ağus­tos Cu­mar­te­si ve Pazar gün­le­ri Rize Sahil Oto­park’ta devam edecek olan fes­ti­val­de; lez­zet ve kül­tür stand­la­rı, fo­toğ­raf ser­gi­si, ünlü şef­le­rin works­hop­la­rı, gün boyu müzik ve kon­ser­ler mi­sa­fir­le­riy­le bu­lu­şa­cak.
GAST­RO­NOMİ YIL­DIZ­LA­RI GEÇİDİ
    Gast­ro­Ri­ze’nin bi­rin­ci etabı bir Gast­ro­no­mi Yıl­dız­la­rı ge­çi­di gibi ta­mam­lan­dı. Prog­ra­ma ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tı­lan Gast­ro­no­mi pro­fes­yo­nel­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan isim­ler: Türk Mut­fa­ğı Araş­tır­ma­cı­sı Vedat BA­ŞA­RAN, METRO Top­tan­cı Mar­ket Ka­te­go­ri Mü­dü­rü Birol ULA­ŞAN, Yemek Kül­tü­rü Araş­tır­ma­cı­sı Nil­han ARAS, EKOL Gıda Ürün­le­ri Genel Mü­dü­rü Önder BİLEN, Tril­ye Res­ta­urant Sa­hi­bi Sü­rey­ya Üzmez, YU­CI­TA Baş­ka­nı Yavuz TEKELİOĞLU, Prog­ram Ya­pım­cı­sı Do­ğu­kan Erdem KUTLU, Tür­ki­ye Çay Dem­le­me Şam­pi­yo­nu Aytül TURAN, Dünya Ga­ze­te­si Ya­za­rı Faruk ŞÜYÜN, TV Prog­ram Ya­pım­cı­sı Asu­man KER­KEZ, TÜRYİD Genel Sek­re­te­ri Ebru KO­RA­LI, Yemek Da­nış­ma­nı ve TV Prog­ram­cı­sı Elif KORK­MA­ZEL, Mil­li­yet Ga­ze­te­si Köşe Ya­za­rı Zey­nep KA­KINÇ, Köşe Ya­za­rı Gila BEN­MA­YOR, Chado Ku­ru­cu Or­ta­ğı Barış ÇEKİN, Ron­ne­feldt Tür­ki­ye Dist­ri­bü­tö­rü Ömer ÇA­ĞA­TAY, Mu­ut­to Şefi Umut KA­RA­KUŞ, Bes­len­me Uz­ma­nı Di­la­ra KOÇAK, Zen­nup 1884 Şefi Ömür AKKOR, Şef ve TV Prog­ram­cı­sı Türev ULU­DAĞ, AGRO TV Haber Mü­dü­rü Merve EKİNCİ, Antre Go­ur­met Ku­ru­cu Or­ta­ğı Ber­rin BAL, Kürşat Zey­tin­yağ­la­rı Ku­ru­cu Or­ta­ğı Ali KÜR­ŞAT, İksir­li Çift­lik Sa­hi­bi Ece AYDIN, Ko­çu­lu Pey­nir­ci­lik Sa­hi­bi İlhan KO­ÇU­LU, Antre Go­ur­met Ku­ru­cu Or­ta­ğı Neşe AKSOY BİBER, Yi­yecek-İçecek Uz­ma­nı Oğul TÜRK­KAN, Ye­mek-Se­ya­hat Ya­za­rı Oğuz YENİHAYAT, Se­ya­hat Ya­za­rı Onur Ziya DEMİR, Şef-Tv Prog­ram­cı­sı Sinem ÇAP­RAZ, Fi­re­ro­om Şefi Hazer AMANİ, Gü­nay­dın Res­ta­urant­la­rı Sa­hi­bi Cü­neyt ASAN, Swis­so­tel İstan­bul Di­rek­tö­rü Gür­kan YEL­KENCİ, Co­oks­hop CEO’su Sel­çuk GEN­GEÇ, Sözen Grup CEO’su Gök­men SÖZEN.

Kay­nak ve Fo­toğ­raf­lar: Rize Be­le­di­ye­si Basın Yayın