RİZE'DE GENÇ HEKİMLERİN SESSİZ YÜRÜYÜŞÜNDE 7. HAFTA

Rize'de görev yapan ve RTEÜ Tıp Fa­kül­te­sin­de oku­yan bir kısım He­kim­ler ve Sağ­lık Ça­lı­şan­la­rı Terör Soy­kı­rım ve İşgale Karşı ses­siz yü­rü­yüş­le­rin­de 7 haf­ta­ya ulaş­tı­lar.

Yerel Haberler 4.01.2024 11:33:00 0
RİZE

 Si­yo­nis İsrail'in, Gazze'deki kat­li­am­lar hız kes­me­den devam eder­ken, ma­ale­sef geç­ti­ği­miz hafta Si­yo­niz­min ve ABD'nin ül­ke­miz­de­ki ma­şa­la­rı olan terör ör­güt­le­ri, alçak sal­dı­rı­la­rı ile 12 kah­ra­man as­ke­ri­mi­zi şehit et­ti­ler. Öf­ke­mi­ze öfke, acı­mı­za acı ek­len­di. Bu hain sal­dı­rı­lar si­yo­nist iş­gal­ci­le­rin uzun va­de­de­ki emel­le­ri­nin Ana­do­lu top­rak­la­rı­mız ol­du­ğu­nu bir kez daha ha­tır­lat­tı ve Kudüs da­va­sı­nın yal­nız­ca Fi­lis­tin­li­le­rin değil her Müs­lü­man’ın derdi ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni tek­rar ispat etti. Sözde İsrail dev­le­ti­nin bay­ra­ğın­da­ki iki mavi çizgi Fırat ve Nil ne­hir­le­ri­ni tem­sil et­mek­te, bu iki nehir ara­sın­da­ki top­rak­lar­da ku­ru­la­cak büyük bir dev­le­tin ha­ya­li ile ya­şa­mak­ta­dır­lar. Va­ta­nı­mı­za yö­ne­lik terör fa­ali­yet­le­ri­ni de bu hayal ile des­tek­le­mek­te­dir­ler. Bu­ra­dan be­lir­ti­yo­ruz ki Fırat ve Nil za­lim­le­re ve iş­gal­ci­le­re, bo­ğul­duk­la­rı me­zar­dan başka bir şey ol­ma­ya­cak­tır.
Bugün de he­kim­ler ve sağ­lık ça­lı­şan­la­rı ola­rak “Terör, Soy­kı­rım ve İşgal”e karşı yü­rü­yü­şü­mü­zü 7. haf­ta­sın­da yak­la­şık 40 ilde tek yürek ola­rak ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Gün­dem­den dü­şü­rül­me­ye ça­lı­şıl­sa da, ki­mi­le­ri için sı­ra­dan hâle gelse de Gazze'de am­bar­go ve kat­li­am­lar hız kes­me­den devam edi­yor. Biz­ler de ilk günkü öfke ve acı ile sözün tü­ken­di­ği yerde, ses­siz yü­rü­yü­şü­müz ile far­kın­da­lık oluş­tur­ma­ya devam edi­yo­ruz.
İsrail, 7 Ekim’den bu yana on­lar­ca dok­to­ru tu­tuk­la­dı, on­lar­ca­sı­nın ise ne­re­de ol­du­ğu hâlâ bi­lin­mi­yor. Gazze Şehri'nin ana has­ta­ne­si olan Şifa Has­ta­ne­si Baş­he­ki­mi Mu­ham­med Ebu Sal­mia, 22 Kasım'dan bu yana İsrail ta­ra­fın­dan tu­tuk­lu bu­lu­nu­yor. Top­lam sa­yı­sı 54 olan pek çok kı­dem­li dok­tor, ne­re­dey­se 1 aydır hiç­bir suç­la­ma ol­mak­sı­zın İsrail or­du­su ta­ra­fın­dan gö­zal­tın­da tu­tul­ma­ya devam edi­yor ve kimse on­la­rın ne­re­de ol­du­ğu­nu bil­mi­yor. DSÖ ulus­la­ra­ra­sı ak­tör­ler ve dev­le­ti­mi­ze ses­le­ni­yo­ruz: Tu­tuk­lu mes­lek­taş­la­rı­mı­zı gü­ven­li bir şe­kil­de tes­lim almak ve on­la­rı özgür gör­mek is­ti­yo­ruz!
Gazze'deki 53 sağ­lık mer­ke­zi ve 35 has­ta­ne­nin 26'sı şu anda hiz­met dışı. Kalan 9 has­ta­ne ise yal­nız­ca kıs­men iş­lev­sel du­rum­da. Bu has­ta­ne­ler aynı za­man­da ülke için­de ye­rin­den edil­miş bin­ler­ce ki­şi­ye de ba­rı­nak sağ­lı­yor. Bir ül­ke­de has­ta­ne bom­ba­la­mak, has­ta­la­ra mü­da­ha­le edil­me­si­ne izin ver­me­mek, am­bu­lans kon­vo­yu­nu hedef almak neyle açık­la­na­bi­lir? Ran­ti­si Çocuk Has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
el-Na­ser Çocuk Has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
Gazze'nin tek göz has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
Gazze'nin tek Ruh Sağ­lı­ğı Has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
Vefa Re­ha­bi­li­tas­yon Has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
Vefa Re­ha­bi­li­tas­yon Has­ta­ne­si'nin hemen ya­nın­da­ki üst düzey sağ­lık te­si­si bom­ba­lan­dı.
El-Dur­ra Çocuk Has­ta­ne­si 12 Ekim'de ya­sak­lı beyaz fos­for­la hedef alın­dı.
Şu anda ku­zey­de fa­ali­yet gös­te­ren tek has­ta­ne olan En­do­nez­ya Has­ta­ne­si, bom­ba­la­nır­ken hâlâ has­ta­la­rı te­da­vi et­me­ye ça­lı­şı­yor.
Şifa Has­ta­ne­si bom­ba­lan­dı.
Gazze'deki iki tıp fa­kül­te­si ve Gazze İslam Üni­ver­si­te­si bom­ba­lan­dı.
El-Ez­her Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si bom­ba­lan­dı.
Sınır Ta­nı­ma­yan Dok­tor­lar am­bu­lans kon­vo­yu bom­ba­lan­dı.
Kızıl Haç Am­bu­lans kon­voy­la­rı bom­ba­lan­dı.
Son gün­ler­de de gü­ven­li bölge de­ni­le­rek ye­rin­den edi­len masum in­san­la­rın yön­len­di­ril­di­ği Gazze’nin gü­ne­yin­de­ki has­ta­ne­le­re sal­dı­rı­lar ve ab­lu­ka baş­la­mış­tır. Han Yunus’taki Emel Has­ta­ne­si ve Nas­ser Tıp Komp­lek­si yoğun sal­dı­rı al­tın­da­dır.
Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü, ulus­la­ra­ra­sı ak­tör­ler ve dev­le­ti­mi­ze ses­le­ni­yo­ruz: Kalan has­ta­ne ve tıp mer­kez­le­ri­nin gü­ven­li­ği­nin ve ih­ti­yaç­la­rı­nın kar­şı­lan­ma­sı­nı ve yı­kı­lan has­ta­ne­le­rin en kısa sü­re­de ye­ni­den ya­pıl­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz.
Dok­tor­lar ve sağ­lık ça­lı­şan­la­rı kan gör­me­ye, ya­ra­lı gör­me­ye; ara­lık­sız ça­lış­ma­ya, uy­ku­suz kal­ma­ya, sa­at­ler­ce ayak­ta kal­ma­ya, aile­si­ni gün­ler­ce gör­me­me­ye alı­şık­tır. Ancak önüne gelen ya­ra­lı­ya yar­dım eli uza­ta­ma­ma­ya hiç alı­şık de­ğil­dir ve has­ta­la­rı­nın göz­le­ri­nin önün­de yavaş yavaş ölümü tec­rü­be ede­bi­le­ce­ği en büyük acı­lar­dan bi­ri­dir.
Peki, Gazze’deki dok­tor­lar ve sağ­lık ça­lı­şan­la­rı ilaç ve cer­ra­hi ekip­man­la­rı­nın tah­rif edil­me­si, ste­ri­li­zas­yon sağ­la­na­ma­yı­şı, elekt­rik ve ok­si­jen kay­nak­la­rı­nın ke­sil­me­si ne­de­niy­le kaç gün­dür bu acıyı ya­şı­yor bi­li­yor mu­su­nuz? Bazen aile­le­rin­den ya­ra­lı­lar ve şe­hit­ler ge­ti­ri­li­yor hasta bak­tık­la­rı oda­la­ra, ko­ri­dor­la­ra. İnsan­lık dramı bu de­ğil­se nedir?
Gazze’de hâlâ sağ­lık­lı bir su kay­na­ğı yok, elekt­rik yok, ula­şım yok; yemek kı­sıt­lı, ka­la­cak yer kı­sıt­lı, can gü­ven­li­ği yok! Gazze mi yoksa tüm dün­ya­nın vic­da­nı mı yal­nız­lı­ğa terk edil­di?
Ey Vic­dan Sa­hip­le­ri! İnsan­lı­ğın dini, ırkı, dili, rengi olmaz! İnsan olmak, yar­dı­ma ih­ti­ya­cı olana el uzat­mak için ye­ter­li­dir. 80 gün­dür susan dünya 2 mil­yon Fi­lis­tin hal­kı­nın, 9 bin çocuk şe­hi­din, 55 bin ya­ra­lı­nın ahıy­la nasıl ayak­ta du­ra­cak?
Bu so­ru­la­ra ve­recek ce­va­bı ol­ma­yan, asla bu ya­şa­nan­la­rı kabul et­me­yen ve ha­ya­tın nor­mal­leş­me­si­ne göz yum­ma­yan He­kim­ler ve Sağ­lık Ça­lı­şan­la­rı ola­rak yine ayak­ta­yız ve artık ha­re­ke­te ge­çil­me­si­ni talep edi­yo­ruz. Ya­ra­lı­la­rın aci­len tah­li­ye edil­me­si, yar­dım tır­la­rı­nın Gazze’ye gi­ri­şi­nin sağ­lan­ma­sı için Refah Sınır Ka­pı­sı’nın aci­len açıl­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz!
Bu yü­rü­yü­şü­müz, dün­ya­nın hiç­bir ye­rin­de terör, soy­kı­rım ve iş­ga­li kabul et­me­di­ği­mi­zin be­ya­nı­dır! Ül­ke­miz­de geç­ti­ği­miz hafta ya­şa­nan terör sal­dı­rı­la­rın­da şehit olan as­ker­le­ri­mi­zin aile­le­ri­ne tek­rar baş sağ­lı­ğı ve sabır di­li­yo­ruz. İnsan­lık dışı bütün ey­lem­ler­den kur­tul­mak için ver­di­ği­miz mü­ca­de­le­yi so­nu­na kadar sür­dü­re­ce­ğiz! Bu min­val­de tüm he­kim­le­ri, sağ­lık ça­lı­şan­la­rı­nı ve bütün vic­dan sa­hi­bi in­san­la­rı ha­re­ke­te geç­me­ye, bu onur­lu yü­rü­yüş­te yer ala­rak zulme karşı dur­mak adına Ses­siz Yü­rü­yüş ker­va­nı­mız­da ses ol­ma­ya davet edi­yo­ruz!
*Ka­nık­sa­ma­ya­ca­ğız!*
*Nor­mal­leş­tir­me­ye­ce­ğiz!*
*Sa­bır­la ve azim­le zulme karşı du­ran­lar ola­ca­ğız!*
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °