RİZE'DE KONUŞAN BAKAN KURUM: "İLK EVİM, İL İŞ YERİM" PROJESİNİ AÇIKLADIKTAN 40 GÜN SONRA 17 İLİMİZDE 5 BİN 615 KONUTUMUZUN TEMELİNİ ATTIK" DEDİ

Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’ndaki he­de­fi­miz şudur

Yerel Haberler 16.11.2022 12:01:00 0
RİZE

    Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­ka­nı Murat Kurum, “ ‘Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’ndaki he­de­fi­miz şudur; 2035 yı­lı­na kadar tüm Tür­ki­ye'de dep­rem dö­nü­şü­mü­ne gir­me­miş hiç bir alan bı­rak­mak is­te­mi­yo­ruz.
    Bu çer­çe­ve­de ül­ke­mi­zin 81 ili­miz­de bu dö­nü­şüm sü­re­ci­ni yü­rü­te­ce­ğiz. Allah'ın iz­niy­le bunu mil­le­ti­miz­le bir­lik­te ba­şa­ra­ca­ğız. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın or­ta­ya koy­du­ğu viz­yon çer­çe­ve­sin­de in­şal­lah bu adım­la­rı­mı­zı ata­ca­ğız… “İlk Evim, İlk İş Yerim” pro­je­si­ni açık­la­dık­tan 40 gün sonra 17 ili­miz­de 5 bin 615 ko­nu­tu­mu­zun te­me­li­ni attık. 81 şeh­ri­miz­de 85 mil­yon va­tan­da­şı­mız­la bir­lik­te yol yü­rü­me­ye, mil­le­ti­mi­ze hiz­met et­me­ye, şe­hir­le­ri­mi­ze eser ka­zan­dır­ma­ya da Allah’ın iz­niy­le, mil­le­ti­mi­zin du­ala­rıy­la devam ede­ce­ğiz…” diye ko­nuş­tu.
    Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­ka­nı Murat Kurum, çe­şit­li prog­ram­la­ra ka­tıl­mak üzere gel­di­ği Rize’de açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. Dü­zen­le­nen basın top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan Bakan Kurum, 17 Ağus­tos Mar­ma­ra Dep­re­mi'nden 87 gün sonra 12 Kasım 1999’da Düzce Dep­re­mi’nin ya­şan­dı­ğı­nı ha­tır­la­ta­rak “23 yılı ge­ri­de bı­rak­sak da acısı hâlâ taze olan bu dep­rem­de, 710 ca­nı­mı­zı kay­bet­tik. Ben bu ve­si­ley­le, dep­rem­ler­de, afet­ler­de yi­tir­di­ği­miz tüm can­la­rı­mı­za Allah’tan rah­met di­li­yo­rum. Bugün ül­ke­mi­zin, şe­hir­le­ri­mi­zin ve in­sa­nı­mı­zın ge­le­ce­ği­nin önün­de de­va­sa bir dep­rem ger­çe­ği ol­du­ğu­nu her se­fe­rin­de söy­lü­yo­ruz.
    Son 100 yılda ya­şa­dı­ğı­mız dep­rem­ler ne­de­niy­le 80 bin ca­nı­mı­zı kay­bet­tik.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    “Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’ndaki he­de­fi­miz; 2035 yı­lı­na kadar tüm Tür­ki­ye'de dep­rem dö­nü­şü­mü­ne gir­me­miş hiç bir alan bı­rak­ma­mak”
    Bakan Kurum, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın li­der­li­ğin­de Tür­ki­ye'nin her ye­rin­de kent­sel dö­nü­şüm he­de­fiy­le va­tan­daş­la­rın rı­za­sı çer­çe­ve­sin­de dö­nü­şüm pro­je­le­ri­nin ha­ya­ta geç­ti­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, “Rize bir dep­rem böl­ge­si değil ama ma­ale­sef sağ­lık­sız ko­nut­la­rın ol­du­ğu bir şeh­ri­miz. Za­ma­nın­da dolgu ya­pıl­mak su­re­tiy­le o günün şart­la­rı­na göre ya­pıl­mış, bi­na­lar ma­ale­sef bugün tek­nik ve sağ­lam­lık açı­sın­dan bak­tı­ğı­nız­da yeni yö­net­me­lik­le­ri­mi­ze uygun değil. Do­la­yı­sıy­la bu­ra­da da bunun dö­nü­şüm sü­re­ci­ni hep bir­lik­te yü­rüt­mek, dö­nüş­tür­mek zo­run­da­yız” dedi.
    Bakan Kurum, şu ana kadar 3,2 mil­yon ko­nu­tun dö­nü­şü­mü­nü sağ­la­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek, 81 ilde 250 bin ko­nu­tun dö­nü­şü­mü­nün de devam et­ti­ği­ni söy­le­di. Mar­ma­ra ve Düzce dep­rem­le­rin­den sonra ya­pı­lan yapı de­ne­tim dü­zen­le­me­le­riy­le bir­lik­te 6,6 mil­yon ev ve iş ye­ri­nin de­ne­tim­le­ri­ni ta­mam­la­dık­la­rı­nı bil­di­ren Bakan Kurum, “24 mil­yon va­tan­da­şı­mı­zı dep­re­me da­ya­nık­lı ko­nu­lar­da ya­şa­ma­sı­nı sağ­la­dık. Tür­ki­ye yüz­yı­lın­da­ki he­de­fi­miz şudur; 2035 yı­lı­na kadar tüm Tür­ki­ye'de dep­rem dö­nü­şü­mü­ne gir­me­miş hiç bir alan bı­rak­mak is­te­mi­yo­ruz. Bu çer­çe­ve­de ül­ke­mi­zin 81 ili­miz­de bu dö­nü­şüm sü­re­ci­ni yü­rü­te­ce­ğiz. Allah'ın iz­niy­le bunu mil­le­ti­miz­le bir­lik­te ba­şa­ra­ca­ğız. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın or­ta­ya koy­du­ğu viz­yon çer­çe­ve­sin­de in­şal­lah bu adım­la­rı­mı­zı ata­ca­ğız.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Biz is­ti­yo­ruz ki; dep­rem­ler­den sonra üzül­me­ye­lim, o acı­la­rı bir daha ya­şa­ma­ya­lım”
    Bugün 81 ilde ve Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­tin­de saat 18.57'de ger­çek­leş­ti­ri­lecek 'Dep­rem Anı Ülke Tat­bi­ka­tı'na Rize’den ka­tı­la­ca­ğı­nı söy­le­yen Bakan Kurum, “Biz is­ti­yo­ruz ki; dep­rem­ler­den sonra üzül­me­ye­lim, o acı­la­rı bir daha ya­şa­ma­ya­lım.
    Ela­zığ, Ma­lat­ya, İzmir'e git­tik. Dev­le­ti­miz güçlü, hiç bir afe­tin al­tın­da kal­ma­dı.
    2 saat sonra bütün bakan ar­ka­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te oraya gi­di­yo­ruz. Va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­ra­la­rı­nı hızlı bir şe­kil­de sa­rı­yo­ruz. Ama bu dö­nü­şüm sü­re­ci­ni bi­tir­mek zo­run­da­yız.
    Dep­rem­le be­ra­ber ya­şa­ma­yı öğ­ren­mek zo­run­da­yız. O yüz­den bütün bi­na­la­rı­mı­zı bu alan­da ye­ni­le­mek ve kent­sel dö­nü­şü­mü­mü­zü ka­rar­lı bir şe­kil­de yü­rüt­mek zo­run­da­yız.” dedi.
“Rize’ye şö­len­le­rin ya­pı­la­ca­ğı, ho­ron­la­rın oy­na­na­ca­ğı 3 mil­let bah­çe­mi­zi ka­zan­dı­ra­ca­ğız”
    Bakan Kurum, Rize’den ye­şi­li ar­tı­ra­cak mil­let bah­çe­le­ri pro­je­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çir­dik­le­ri­ni ifade ede­rek, “Rize’mizin gü­zel­li­ği­ne gü­zel­lik ka­tı­yor, diğer ta­raf­tan da doğal alan­la­rı­mı­zı Ayder’imizi, yay­la­la­rı­mız ko­ru­ya­cak adım­la­rı hep bir­lik­te at­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Ge­lecek ne­sil­le­re en güzel ha­lin­de ak­tar­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Rize’mizde bu kap­sam­da 3 tane mil­let bah­çe­si pro­je­miz var. Gü­ney­su ve İyi­de­re Mil­let Bah­çe­si ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­tü­yo­ruz. İnşal­lah en kısa za­man­da va­tan­daş­la­rı­mı­zın hiz­me­ti­ne su­na­ca­ğız. Bu­ra­da şö­len­le­rin ya­pı­la­ca­ğı, ho­ron­la­rın oy­na­na­ca­ğı, bir­li­ğin be­ra­ber­li­ğin en üst se­vi­ye­ye çı­ka­rı­la­ca­ğı pro­je­mi­zi 2023 yı­lın­da Rize’mize ka­zan­dı­rı­yor ola­ca­ğız.” diye ko­nuş­tu.
    Toplu Konut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı (TOKİ) eliy­le Rize’de sos­yal konut ih­ti­ya­cı­nı gi­der­me­ye devam et­tik­le­ri­ni de be­lir­ten Bakan Kurum, “Bu­gü­ne kadar ya­tı­rım be­de­li 3,2 mil­yar lira olan 2 bin 903 pro­je­mi­zi, sos­yal do­na­tı­la­rı ile bir­lik­te yap­tık, tes­lim ettik. Şu an sa­ha­da gün­cel ya­tı­rım tu­ta­rı 5 mil­yar lira olan 1965 konut, 404 ofis, 240 dük­kan, köy ev­le­ri­miz, çay alım mer­kez­le­ri­miz, mil­let bah­çe­le­ri­miz, ca­mi­le­ri­miz, oto­par­kı­mız, Ayder’imize yap­tı­ğı­mız ter­mal te­si­si­miz ve ko­nak­la­ma bi­rim­le­ri­mi­zin ya­pı­mı­nı da devam edi­yo­ruz.” dedi.
“O ‘al­tı­lı masa’, bu pro­je­le­ri hayal etse ya­pa­maz”
    Bakan Kurum, söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
    “Mil­le­ti­mi­zin ne zaman ih­ti­ya­cı olsa biz o zaman or­da­yız. Bu­ra­da da konut ve kira fi­yat­la­rı­nın art­tı­ğı bir dö­nem­de Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın or­ta­ya koy­muş ol­du­ğu viz­yon çer­çe­ve­sin­de bu pro­je­mi­zi ger­çek­leş­tir­dik. İşçi kar­deş­le­ri­mi­ze, genç kar­deş­le­ri­mi­ze, hanım kar­deş­le­ri­mi­ze kon­ten­jan­lar ayır­mak su­re­tiy­le, kira öder gibi hatta ki­ra­nın da al­tın­da şart­lar­da ev sa­hi­bi ola­bi­le­cek­le­ri bu pro­je­yi baş­lat­tık. Pro­je­mi­zi açık­lar açık­la­maz mesai ar­ka­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te yoğun bir me­sa­iye baş­la­dık. Büyük bir öz­ve­riy­le kar­deş­le­ri­miz ça­lış­tı­lar.
    40 gün gibi kısa bir sonra pro­je­yi açık­la­dık. 40 gün sonra 17 ili­miz­de 5 bin 615 ko­nu­tu­mu­zun te­me­li­ni attık. O ‘al­tı­lı masa’, bu pro­je­le­ri hayal etse ya­pa­maz” şek­li­ne ko­nuş­tu.
“İlk Evim, İlk İş Yerim” pro­je­sin­de va­tan­da­şı­mı­za söz ver­di­ği­miz şe­kil­de ko­nut­la­rı­mı­zı, 2 yıl içe­ri­sin­de ta­mam­la­ya­ca­ğız”
    Bakan Kurum, sos­yal ko­nut­la­rın ku­ra­la­rı­nın 2023 Mart ayına kadar ta­mam­la­na­ca­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak, şun­la­rı ifade etti;
    “Va­tan­da­şı­mı­za söz ver­di­ği­miz şe­kil­de ko­nut­la­rı­mı­zı 2 yıl içe­ri­sin­de ta­mam­la­ya­ca­ğız. Bu pro­je­miz kap­sa­mın­da Rize’de de 3 pro­je­de 1100 konut inşa edi­yo­ruz. Gü­ney­su’da 350, mer­kez­de 673, mer­kez Ken­dir­li’de 77 konut ya­pa­ca­ğız. Bunun dı­şın­da da konut yap­mak is­te­yen kar­deş­le­ri­mi­ze Rize’mizde alt­ya­pı­lı arsa su­nu­yo­ruz. 300 ko­nut­luk alt­ya­pı­sı ha­zır­lan­mış ar­sa­la­rı­mı­zı va­tan­da­şı­mız bizim be­lir­le­miş ol­du­ğu­muz plan çer­çe­ve­sin­de ya­pa­bi­lecek. Baş­vu­ru­la­rı­mız 15 Kasım’a kadar devam edi­yor. Do­la­yı­sıy­la bu­ra­da Ri­ze­li kar­deş­le­rim bu ko­nut­la­ra baş­vu­ra­bi­lir­ler. Tabi yine bu­ra­ya baş­vu­ran, ku­ra­da çı­ka­ma­yan kar­deş­le­ri­mi­ze iliş­kin de Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın 2023-2028 yı­lı­na iliş­kin koy­muş ol­du­ğu bir hedef var. Bu hedef çer­çe­ve­sin­de biz in­şal­lah bu pro­je­le­ri­mi­zi yap­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Va­tan­da­şı­mı­zın, dar gelir gu­ru­bu kar­deş­le­ri­mi­zin ev ala­bil­me­le­ri­ne imkân sağ­la­ya­ca­ğız.
    Yine biz­den alt ya­pı­lı arsa alan kar­deş­le­ri­mi­ze tek­nik, hu­ku­ki ve is­ter­ler­se de yapım des­te­ği­ni TOKİ Baş­kan­lı­ğı­mız eliy­le ve­re­ce­ğiz ve her zaman ol­du­ğu gibi va­tan­daş­la­rı­mız­la gönül gö­nü­le, omuz omuza git­me­ye devam ede­ce­ğiz.” “Rize’de top­lam 11 alan­da 1 mil­yon met­re­ka­re alan bü­yük­lü­ğü­ne sahip yerde kent­sel dö­nü­şüm ça­lış­ma­la­rı­mı­zı yü­rü­tü­yo­ruz”
    Bakan Kurum, Rize’nin ta­ri­hi bi­ri­ki­mi­ni ge­le­ce­ğe ta­şı­ya­cak ve top­lam 11 alan­da 1 mil­yon met­re­ka­re alan bü­yük­lü­ğü­ne sahip yerde kent­sel dö­nü­şüm ça­lış­ma­la­rı­nın yü­rü­tül­dü­ğü­nü ifade ede­rek, “Mer­kez’deki Çarşı ve Pi­ri­çe­le­bi Ma­hal­le­sin­de, Taş­lı­de­re’de, Yağ­lı­taş’ta, Sa­lar­ha’da, Re­şa­di­ye’de, Top­ha­ne’de, Or­ta­köy’de, Kap­lı­ca’da, Hem­şin ve Çam­lı­hem­şin’de dö­nü­şüm fa­ali­yet­le­ri­miz devam edi­yor. Yağ­lı­taş’ta yak­la­şık 400 ko­nu­tu­muz var. Eli­miz­de, daha önce söy­le­di­ği­miz, Rize’ye söz ver­di­ği­miz 400 tane re­zerv ko­nu­tu­muz var. Bu re­zerv ko­nut­la­rı da in­şal­lah Rize’mizle pay­la­şa­ca­ğız. Şeh­rin için­de sı­kış­mış, bu­ra­da yı­kıl­ma riski ta­şı­yan va­tan­daş­la­rı­mı­za tes­lim ede­ce­ğiz. Ko­nut­la­rı­mız bit­mek üzere. Ko­nut­la­rı­mı­za is­ter­ler­se be­del­le­ri çer­çe­ve­sin­de kendi be­del­le­ri­ni yeni ala­cak­la­rı ko­nut­lar­dan düş­mek su­re­tiy­le. Kalan bir tutar varsa da bunu da 15 yıla, 20 yıla varan va­de­ler­le ödeme im­kâ­nı su­na­ca­ğız” dedi.
    “2023 yı­lın­da Ayder’de yap­tı­ğı­mız ter­mal tesis ve ko­nak­la­ma bi­rim­le­ri­mi­ze va­tan­daş­la­rı­mı­zı ta­şı­yor ola­ca­ğız”
    Ayder Yay­la­sı’nın gü­zel­li­ği­ne gü­zel­lik ka­ta­cak bir pro­je­ye baş­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten Bakan Kurum, söz­le­ri­ne şöyle devam etti: “İnşal­lah Ayder’imiz 2023’de bir başka güzel ola­cak. Bu­ra­da­ki tüm alt ya­pı­yı ye­ni­le­dik. Ka­na­li­zas­yon, yağ­mur suyu, içme suyu tüm alt­ya­pı­yı genel mü­dür­lü­ğü­müz eliy­le ye­ni­le­dik. Yeni spor sa­ha­la­rı­mı­zı Ay­de­re’mize, genç­le­ri­mi­ze ka­zan­dır­dık ve bu­ra­da huzur içe­ri­sin­de vakit ge­çi­ri­yor­lar. Yine bi­li­yor­su­nuz Ay­de­re’mize gelen va­tan­daş­la­rı­mı­zın araç­la­rı­nı park ede­bil­me­le­ri için 1500 araç ka­pa­si­te­li ka­pa­lı oto­par­kı­mız ta­ma­men yerin al­tın­da. Do­ğa­ya hiç­bir şe­kil­de zarar ver­me­yecek şe­kil­de plan­la­dık. Bu oto­par­kı­mı­zı da yıl­so­nu­na ta­mam­la­ma­yı he­def­le­yip va­tan­daş­la­rı­mı­za bu oto­par­kı­mı­zı da ka­zan­dı­ra­ca­ğız.
    Ve bu­ra­da yine ter­mal tesis ve ko­nak­la­ma bi­rim­le­ri­mi­zin in­şa­at­la­rı in­şal­lah son se­vi­ye­ye geldi. Bu in­şa­at­la­rı­mı­zı bi­ti­re­ce­ğiz…
    2023 yı­lın­da Ayder’de yap­tı­ğı­mız ter­mal tesis ve ko­nak­la­ma bi­rim­le­ri­mi­ze va­tan­daş­la­rı­mı­zı ta­şı­yor ola­ca­ğız.” dedi.
    Bakan KURUM, Rize Va­li­si Kemal Çeber, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Ak Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak Alim ve Teş­ki­lat men­sup­la­rı­nın da hazır bu­lun­du­ğu İl Ba­kan­lı­ğı­nı, Rize ça­lış­ma prog­ra­mı kap­sa­mın­da zi­ya­ret etti. Bakan KURUM ’un Rize prog­ra­mı­na Ak Parti Genel Baş­ka­nı Yar­dım­cı­sı Ha­ya­tı Ya­zı­cı, Rize Mil­let­ve­kil­le­ri Osman Aşkın Bak, Mu­ham­met Avcı ve çok sa­yı­da komşu il­le­rin Mil­let­ve­kil­le­ri ve İller Ban­ka­sı Genel Mü­dü­rü Yusuf Büyük eşlik et­ti­ler.


Kay­nak: Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı
Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °