RİZELİ DR. AZİM DOĞUŞ TUNCER AMERİKA'DA SIGMA XI BİLİMSEL ARAŞTIRMA KURULUNA SEÇİLDİ

Ri­ze­li aka­de­mis­yen Dr. Azim Doğuş Tun­cer dün­ya­nın en eski ve en pres­tij­li Bi­lim­sel Ku­ru­luş­la­rın­dan SIGMA XI Bi­lim­sel Araş­tır­ma Onur Top­lu­lu­ğun­da.

Güncel Haberler 26.05.2023 09:25:00 0
RİZELİ DR. AZİM DOĞUŞ TUNCER AMERİKA

 Rize İkiz­de­re­li bilim in­sa­nı Dr. Azim Doğuş Tun­cer’in Sigma Xi bi­lim­sel araş­tır­ma onur top­lu­lu­ğu­na se­çil­me­si mem­le­ke­ti Rize’de de se­vinç­le kar­şı­lan­dı.1886 yı­lın­da Cor­nell Üni­ver­si­te­sin­de ku­ru­lan ve dün­ya­nın en büyük genel araş­tır­ma onur top­lu­lu­ğu olan Sigma Xi, Dr. Tun­cer’i 2023 yı­lın­da tam üye­li­ğe seç­miş­tir. Top­lu­luk ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da: “Azim Doğuş Tun­cer, 2023 yı­lın­da Sigma Xi Bi­lim­sel Araş­tır­ma Onur Top­lu­lu­ğu'nun tam üye­li­ği­ne se­çil­miş­tir. Sigma Xi, dün­ya­nın en büyük genel araş­tır­ma onur top­lu­lu­ğu­dur. Araş­tır­ma­cı bilim in­san­la­rı ve mü­hen­dis­ler için ulus­la­ra­ra­sı, mul­ti­di­sip­lin­ler bir or­ga­ni­zas­yon­dur.
 Top­lu­lu­ğun seç­kin ta­ri­hi bo­yun­ca 200'den fazla üye Nobel Ödülü ka­zan­dı ve daha pek çoğu Ulu­sal Bi­lim­ler Aka­de­mi­si ve Ulu­sal Mü­hen­dis­lik Aka­de­mi­si'ne se­çil­me­yi hak etti. Top­lu­luk üye­le­ri, araş­tır­ma ba­şa­rı­la­rı­na veya po­tan­si­ye­li­ne da­ya­lı ola­rak kısmi veya tam üye­li­ğe sa­hip­tir. Sigma Xi'ye üye­lik yal­nız­ca aday gös­te­ril­mek su­re­tiy­le ya­pı­lır. Araş­tır­ma­cı­lar ola­rak po­tan­si­yel gös­ter­miş olan se­çil­miş bi­rey­ler kısmi üye ola­rak ka­tıl­ma­ya davet edi­lir. Araş­tır­ma­da kayda değer ba­şa­rı­lar ser­gi­le­yen­le­re tam üye­lik ve­ri­lir. Top­lu­luk ay­rı­ca ka­ri­yer ha­zır­lı­ğı, ka­ri­yer yolu, araş­tır­ma ka­li­te­si ve ben­ze­ri fak­tör­le­ri de dik­ka­te alır.”
Ba­ba­sı ta­nın­mış res­sam Rauf Tun­cer yap­tı­ğı açık­la­ma­da “Oğ­lu­mu can­dan kut­lu­yo­rum. Bu top­lu­lu­ğun üye­le­ri ara­sın­da iki yüz ki­şi­den fazla Nobel Bilim Ödülü alan ve iç­le­rin­de Al­bert Eins­te­in, Fran­cis Crick, James Wat­son, En­ri­co Fermi'nin de ol­du­ğu bilim ku­ru­lu­şu­dur Sigma Xi. Onur top­lu­lu­ğu­na se­çi­len genç bilim adamı olan oğ­lum­la ülkem adına onur du­yu­yo­rum’’ dedi.
Azim Doğuş Tun­cer kim­dir
1993 do­ğum­lu olan Dr. Azim Doğuş Tun­cer, 2015 ve 2016 yıl­la­rın­da Bey­kent Üni­ver­si­te­si Ener­ji Sis­tem­le­ri Mü­hen­dis­li­ği ve İşlet­me Mü­hen­dis­li­ği (Çift Ana­dal) bö­lüm­le­rin­den tam burs­lu ola­rak mezun oldu. 2018 yı­lın­da Gazi Üni­ver­si­te­si Ener­ji Sis­tem­le­ri Mü­hen­dis­li­ği bö­lü­mün­den yük­sek mü­hen­dis un­va­nı aldı. 2022 yı­lın­da Gazi Üni­ver­si­te­si Ener­ji Sis­tem­le­ri Mü­hen­dis­li­ği bö­lü­mün­de dok­to­ra ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­dı.
2017-2022 yıl­la­rı ara­sın­da Bur­dur Meh­met Akif Ersoy Üni­ver­si­te­sin­de araş­tır­ma gö­rev­li­si ola­rak ça­lı­şan Dr. Tun­cer, araş­tır­ma­la­rı­nı ABD’de sür­dür­mek­te­dir.
Ye­ni­le­ne­bi­lir ener­ji sis­tem­le­ri üze­ri­ne araş­tır­ma­lar yapan Dr. Tun­cer’in 100’ün üze­rin­de bi­lim­sel ça­lış­ma­sı ve 2000’e yakın bi­lim­sel atıfı bu­lun­mak­ta­dır.
      

 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °