RİZE'NİN SÖZLÜ TARİHİ BELEGESEL OLUYOR

Ama­cı­mız, us­ta­la­rı­mı­zın di­lin­den, on­la­rın an­la­tı­la­rı ile Rize’nin de­ğer­le­ri­ni ge­le­ce­ğe ta­şı­ya­rak en­van­ter al­tı­na al­mak­tır.

Yerel Haberler 8.11.2022 09:14:00 0
RİZE

    Rize Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı Telif Hak­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü des­tek­le­ri, Rize Va­li­li­ği Kül­tür ve Tu­rizm İl Mü­dür­lü­ğü pay­daş­lı­ğı ile yü­rü­te­ce­ği ve Proje Ko­or­di­na­tör­lü­ğü’nü Ab­dur­rah­man Aksu’nun yap­tı­ğı “Ya­şa­yan­la­rın Di­lin­den, Rize’nin Ya­şa­yan Ta­ri­hi” adlı proje baş­lı­yor. Proje hak­kın­da bilgi ak­ta­ran Rize Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Mu­am­mer Bos­tan, “Ri­ze­miz dü­ğün­le­rin­den müzik alet­le­ri­ne, ta­ri­hin­den ge­le­nek­le­ri­ne, do­ğa­sın­dan gast­ro­no­mi­si­ne, el sa­nat­la­rı­na kadar her şeyi ile kül­tü­rel renk­li­li­ğe sa­hip­tir. Ay­rı­ca geç­miş­te ha­ya­tı­mı­zın odak nok­ta­sı olmuş fakat gü­nü­müz­de göz ardı et­ti­ği­miz bir­çok unu­tul­muş mes­lek­le­ri­miz bu­lun­mak­ta. Tek­no­lo­ji­nin ve sa­na­yi­nin ge­liş­me­si, hızlı nüfus ar­tı­şı gibi pek çok etken sos­yal ve eko­no­mik ha­ya­tı be­lir­ler­ken bazı mes­lek­le­rin doğ­ma­sı­na bazı mes­lek­le­rin de yok ol­ma­sı­na sebep ol­muş­tur. Ama­cı­mız, us­ta­la­rı­mı­zın di­lin­den, on­la­rın an­la­tı­la­rı ile Rize’nin de­ğer­le­ri­ni ge­le­ce­ğe ta­şı­ya­rak en­van­ter al­tı­na al­mak­tır.” dedi.
KÜL­TÜR KENT­LERİN KİMLİĞİNİ OLUŞ­TU­RUR
    Rize’nin kül­tü­rel zen­gin­li­ği­ne dik­kat çe­ke­rek Rize’nin doğal gü­zel­lik­le­ri­ni pe­kiş­ti­ren bir kül­tü­rel zen­gin­li­ğe sahip ol­du­ğu­nu söy­le­yen Bos­tan “İyi­de­re’den Fın­dık­lı’ya sizi her il­çe­de fark­lı bir hi­kâ­ye bek­ler.
    Ar­de­şen’de, Çam­lı­hem­şin’de tu­lum­la, İkiz­de­re’de ka­val­la, Mer­kez’de ar­mo­nik­le İyi­de­re’de ke­men­çe ile kimi zaman coşar kimi zaman hü­zün­le­ni­riz. Böyle bir renk­li­li­ğe sa­hip­tir Rize. Ama biz bu zen­gin­li­ği­mi­zi ko­ru­ya­bi­lir­sek ve ge­le­ce­ğe ta­şı­ya­bi­lir­sek ken­ti­mi­zin kim­li­ği­ni mu­ha­fa­za etmiş olu­ruz. Bugün Rize Mer­kez’de ar­mo­nik se­si­ni çok nadir du­yu­yo­ruz. Ba­kır­cı­lar çar­şı­mız­da belki son us­ta­mız bakır dö­vü­yor. Belki son sepet ören us­ta­mız bizi bek­li­yor. Pi­le­ki ta­şın­da mısır ek­me­ği yiyen hem­şe­ri­le­ri­miz­den din­le­ye­ce­ği­miz on­lar­ca hi­ka­ye var. Bun­lar pro­je­mi­zin esas va­ro­luş se­bep­le­ri­dir.” diye ko­nuş­tu.
BÜTÜN RİZE’Yİ KATKI SUN­MA­YA BEKLİYORUZ
    Rize Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu ola­rak pro­je­den büyük bir he­ye­can duy­duk­la­rı­nı ifade eden Genel Baş­kan Mu­am­mer Bos­tan, “İna­nı­yo­rum ki ger­çek­ten Rize’ye ge­le­cek­te büyük katkı su­na­cak bir proje ola­cak. Bu se­bep­le Rize’de pro­je­ye katkı sun­mak is­te­yen her­ke­si bek­le­di­ği­mi­zi ifade edi­yor, pro­je­ye des­tek­le­ri için Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı­mı­za, Telif Hak­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü’ne, proje pay­daş­lı­ğı için Rize Va­li­miz sn. Kemal Çeber’e ve Rize Kül­tür ve Tu­rizm İl Mü­dü­rü Esra Alem­da­roğ­lu’na RİDEF adına şük­ran­la­rı­mı su­nu­yo­rum” dedi.


      Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Anahtar Kelimeler: ' SÖZLÜ TARİHİ BELEGESEL OLUYOR
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °