Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademisyenlerinin yaptıkları çalışma ile soluduğumuz havadan içtiğimiz suya, yediğimiz besinlerden anne sütüne kadar hayatımızın hemen her alanında rastlanılan ve tehdit haline gelen mikroplastiklerin ilk kez geri dönüşümü sağlandı.
RTEÜ Akademisyenleri, piyasaya mikroplastik temelli, daha ucuz maliyetli, alternatif enerji kaynaklarının üretilmesinin mümkün olduğu gösterildi.
Proje Yürütücüsü Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, "Mikroplastik özellikli parçacıkların fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılması" başlıklı patentli çalışmalarını anlattı.
Günümüzün önemli konularından biri olan mikroplastiklerle ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde bu malzemelerin geri dönüşümü ile ilgili çalışmalara rastlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Nevruzoğlu, “Bilindiği üzere tekstil ürünlerinin yıkanması sürecinde kimyasal içerikli (bor, sodyum, kalsiyum, klor gibi) temizlik malzemeleri kullanılmaktadır. Farklı sıcaklıklarda gerçekleşen yıkama işlemlerinde meydana gelen sentetik özellikli mikroplastiklerin yapısal dönüşüme uğraması kaçınılmaz olarak görülmektedir. Yapılan bu patent çalışmasında mikroplastiklerin elektronik aygıt yapımında kullanımı hedeflenmiştir. Bu doğrultuda kimyasal ve zengince mikroplastik içerikli atık su kütlesi santrifüj edildi ve boya kıvamında mikroplastik kütlesine dönüştürüldü. Elde edilen mikroplastik kütlesi farklı deneysel işlemlere tabi tutuldu ve yarı iletken özelliklerine yakın özellikler sergilediği görüldü. Daha sonra elde edilen mikroplastik kütlesi silisyum (Si) tek kristali yüzeyine uygulandı ve fotovoltaik aygıt üretimi gerçekleştirildi. Fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılan mikroplastiğin zengince bor (B) atom içerikli olması üretilen foto aygıtın ultraviole ışınlarından korunmasını ve güneş ışınlarına daha şeffaf olmasını sağladı.” dedi. Projede, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat Tomakin, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Sait Barış Güner, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Arş. Gör. Melih Manır ile Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Arş. Gör. Dr. Yasemen Şentürk Koca birlikte çalıştı.
Haber-Foto: BAYRAM ALİ KAVALCI