Tarih: 21.06.2023 09:33

RTEÜ ALTIN VE GÜMÜŞ AVCILARININ PEŞİNDE

Facebook Twitter Linked-in

 Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si, Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Tarih Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Kul yü­rü­tü­cü­lü­ğün­de­ki, “Altın ve Gümüş Av­cı­la­rı: Os­man­lı Dö­ne­mi Bal­kan Maden Yer­le­şim­le­rin­de Gi­ri­şim­ci­ler (15-16. yüz­yıl­lar)” baş­lık­lı proje ile ül­ke­miz ve Sır­bis­tan ara­sın­da ikili iş bir­li­ği sağ­la­na­cak. Yine ta­ri­hi me­tin­ler­den ha­re­ket­le maden sa­ha­la­rı be­lir­le­ne­rek her iki ül­ke­ye eko­no­mik an­lam­da katkı su­nu­la­cak.
 Tür­ki­ye’den TÜBİTAK, Sır­bis­tan’dan ise Sır­bis­tan Eği­tim, Bilim ve Tek­no­lo­jik Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan des­tek­le­nen proje ile il­gi­li bilgi veren Doç. Dr. Eyüp Kul, “Proje or­tak­la­rı olan Sır­bis­tan Belg­rad Tarih Ens­ti­tü­sün­de gö­rev­li Prof. Dr. Srd­jan Katić, Prof. Dr. Tat­ja­na Katić ve Prof. Dr. Dra­ga­na Ame­dos­ki ile iş bir­li­ği ha­lin­de, Os­man­lı ar­şi­vin­den temin edi­len bel­ge­le­rin okun­ma­sı ve ana­liz­le­ri ile maden sa­ha­la­rı ile il­gi­li ha­ri­ta­lar oluş­tur­ma nok­ta­sın­da bir­lik­te ça­lış­mak­ta­yız.
İkinci he­de­fi­miz olan aka­de­mik sa­ha­da ise bir maden sa­ha­sı­nın nasıl iş­le­til­di­ği, ma­den­le­rin nasıl çı­ka­rıl­dı­ğı, bu­ra­da görev yapan uzman per­so­nel­den maden iş­çi­le­ri­ne kadar gö­rev­li­le­rin kim­ler ol­du­ğu, bun­la­rın ne kadar ücret al­dık­la­rı, böl­ge­ler ara­sın­da ücret fark­lı­lık­la­rı olup ol­ma­dı­ğı gibi hu­sus­la­rı araş­tır­mak­ta­yız. Bu kap­sam­da dört ma­ka­le yazım sü­re­ci devam et­mek­te olup, daha önce li­te­ra­tür­de yer al­ma­yan pek çok konu aka­de­mik ca­mi­aya su­nul­muş ola­cak­tır.
Böl­ge­de­ki gümüş ve altın ma­den­le­rin ne­re­ler­de ol­du­ğu­nun ta­ri­hi ve­ri­ler ışı­ğın­da be­lir­le­ne­rek, ko­nuy­la il­gi­li dev­let­le­re ve şir­ket­le­re, ya­pa­cak­la­rı maden arama fa­ali­yet­le­rin­de ve­ri­ler su­nul­ma­sı üçün­cü he­de­fi­miz olan eko­no­mik alana iliş­kin­dir.” dedi.
Doç. Dr. Kul, bur­si­yer­le­ri ile bir­lik­te geç­miş­te ma­den­ci­lik fa­ali­yet­le­ri ve ma­den­ci­le­rin zorlu yaşam ko­şul­la­rı­na dik­kat çek­mek ama­cıy­la, ta­ri­hi ger­çek­lik­ten ha­re­ket­le, film sah­ne­le­ri­ni kul­la­na­rak “Ka­ran­lık­lar­da­ki Emek” adlı kısa bir film ile İngi­liz­ce ve Türk­çe olmak üzere beş bö­lüm­lük pod­cast­ler ha­zır­la­dık­la­rı­nı da söy­le­di.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
Kay­nak: RTEÜ Basın Bü­ro­su




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —