RTEÜ Balık Müzesine Yoğun İlgi

RTEÜ Balık Müzesine Yoğun İlgi

yurt dı­şın­dan araş­tır­ma­la­rı­nı ta­mam­la­mak için ili­mi­ze gelen bir­çok bilim in­sa­nı­nın da ilgi odağı ha­li­ne geldi.

Ül­ke­mi­zin tatlı su balık sa­yı­sı ba­kı­mın­dan en büyük balık mü­ze­si­ne sahip olan Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ), yurt dı­şın­dan araş­tır­ma­la­rı­nı ta­mam­la­mak için ili­mi­ze gelen bir­çok bilim in­sa­nı­nın da ilgi odağı ha­li­ne geldi.
 

    Prof. Dr. Davut Turan'ın tatlı su tür ba­lık­la­rı top­la­ma­ya baş­la­ma­sıy­la 70'i RTEÜ'nün isim­len­dir­di­ği or­ta­la­ma 400 türü bün­ye­sin­de bu­lun­du­ran balık mü­ze­si çe­şit­li­li­ği ile ilgi odağı oldu.
    RTEÜ Su Fa­kül­te­si Balık Mü­ze­si, ül­ke­miz­de­ki eği­tim ku­ru­luş­la­rı­nın yanı sıra ulus­la­ra­ra­sı eği­tim ku­ru­luş­la­rın­dan gelen bilim in­san­la­rı­nın da araş­tır­ma­la­rı­nı ta­mam­la­ma­la­rı adına ili­miz ev sa­hip­li­ği ya­pı­yor.
    Kendi ül­ke­le­rin­de in­ce­le­me ya­pa­bil­mek için ör­nek­le­ri kargo ile talep eden­le­re her biri di­ğe­rin­den daha de­ğer­li olan bu ör­nek­ler ke­sin­lik­le gön­de­ril­me­ye­rek bunun ye­ri­ne RTEÜ'ye gel­me­le­ri için davet edi­li­yor­lar.
    Ül­ke­miz­de­ki tatlı su balık tür­le­rin­den 70'in üze­rin­de ta­nım­lan­mış yeni balık tü­rü­nün üni­ver­si­te­le­rin­de­ki balık mü­ze­sin­de yer al­dı­ğı­nı be­lir­ten Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si Dekan Yar­dım­cı­sı Doç. Dr. Cü­neyt Kaya, "Ül­ke­miz tatlı su ba­lık­la­rı 2000'li yıl­la­rın ba­şı­na kadar çok iyi bi­lin­mi­yor­du.
    El­bet­te ta­nım­lan­mış tür­ler vardı ama bir ço­ğun­da da prob­lem vardı.
    Özel­lik­le Türk araş­tır­ma­cı­la­rın son 20 yılda aktif bir şe­kil­de ça­lış­ma­sıy­la ül­ke­miz­de tatlı su ba­lık­la­rı­nı çok büyük oran­da bi­li­yo­ruz di­ye­bi­li­riz. Sa­de­ce bu mü­ze­de 70'in üze­rin­de ta­nım­lan­mış yeni balık türü bu­lu­nu­yor.
    Bir­çok da tip ör­ne­ği­miz mev­cut. Bu ne­den­le mü­ze­mi­zin öne­mi­ni vur­gu­la­mak ge­re­ki­yor. Genç bir müze fakat ba­rın­dır­dı­ğı tür sa­yı­sı ve tip ör­nek­le­ri ba­kı­mın­dan son de­re­ce önem­li” dedi.
"Sa­de­ce pa­zar­te­si ve Cuma gün­le­ri zi­ya­re­te açık"
    Sa­de­ce pa­zar­te­si ve cuma gün­le­ri zi­ya­ret­çi ağır­la­dık­la­rı balık mü­ze­si­nin üni­ver­si­te­le­ri­nin bir vit­ri­ni ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Kaya “Mü­ze­miz as­lın­da üni­ver­si­te­miz­de bir an­lam­da vit­rin gö­re­vi gö­rü­yor.
    Biz pa­zar­te­si ve cuma gün­le­ri zi­ya­ret­çi alı­yo­ruz. Özel­lik­le okul­lar­dan son de­re­ce ilgi gö­rü­yo­ruz.
    Ana­oku­lun­dan tutun, li­se­ler, üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­ri­ne kadar, sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, ulu­sal bir­çok fark­lı ilden ko­nuk­lar ağır­lı­yo­ruz.
    Bunun ya­nın­da ta­nım­la­dı­ğı­mız tip ör­nek­ler bu­ra­da ol­du­ğu için, bu tip ör­nek­ler Dün­ya­da sa­de­ce bu­ra­da var, bun­lar­la il­gi­li bi­lim­sel ça­lış­ma­lar yap­mak üzere ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı bilim in­san­la­rı da gelip bu ör­nek­le­ri bu­ra­da ye­rin­de in­ce­li­yor.
    İran'dan, Al­man­ya'dan, Rusya'dan, İsveç'ten bir­çok yer­den mi­sa­fir­ler bu­ra­da ağır­la­dık” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"Ba­lık­la­rı gör­mek is­te­yen mü­ze­ye gel­mek zo­run­da"
    Tür­le­ri in­ce­le­mek is­te­yen­le­rin kargo yolu ile gön­de­ril­me­si ta­lep­le­ri­ne olum­suz cevap ver­dik­le­ri­ni ve üni­ver­si­te­ye ge­le­rek in­ce­le­me­ler­de bu­lu­na­bi­le­cek­le­ri­ni söy­le­dik­le­ri­ni ifade eden Kaya “Türün ta­nım­lan­dı­ğı ilk ör­nek­ler çok kıy­met­li­dir.
    Ça­lış­ma­lar­da in­ce­le­me ge­rek­ti­ği zaman talep edi­li­yor. Ya ye­rin­de in­ce­le­me­niz ge­re­kecek ya da bun­la­ra bir şe­kil­de ulaş­ma­nız ge­re­kecek. Bizde bazen ta­lep­ler alı­yo­ruz, ör­nek­le­ri­ni­zi gön­de­re­bi­lir mi­si­niz posta yo­luy­la, in­ce­le­yip tek­rar gön­de­re­lim şek­lin­de. Tabii çok kıy­met­li ör­nek­ler ol­du­ğu için kay­bol­ma­la­rı du­ru­mun­da çok fark­lı pro­se­dür­ler iş­li­yor. Biz bu riski her zaman göze ala­mı­yo­ruz el­bet­te, o yüz­den ulus­la­ra­ra­sı an­lam­da da mi­sa­fir­ler alıp in­san­lar gelip bu­ra­da ye­rin­de bu tür­le­ri in­ce­le­mek du­rum­da olu­yor" diye ko­nuş­tu.
    Bir süre önce 47 yıl­dır gö­rül­me­yen tür olan Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğı­nı bu­la­rak gün­de­me gel­dik­le­ri­ni ve şim­di­ki he­def­le­ri­nin yine kayıp tür olan ‘Le­opar sa­za­nı' ol­du­ğu­nu ifade eden Kaya "Dün­ya­da en çok ara­nan 10 balık türü lis­te­si oluş­tu­rul­muş­tu. Bun­lar­dan ilk bu­lu­na­nı Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğıy­dı. Bizim ta­ra­fı­mız­dan bu­lun­muş­tu.
    Dün­ya­da ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sın­da gün­de­me gel­miş­ti. 47 yıl sonra kay­bol­du­ğu dü­şü­nü­len bir balık tü­rü­nü bul­muş­tuk. Bu 10 tür lis­te­sin­de ül­ke­miz­de iki tür vardı. Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğın­dan sonra ikin­ci tü­rü­müz de le­opar sa­za­nı idi. Bizim şim­di­ki ça­lış­ma­mız­da bu ikin­ci türü bul­mak. On balık tü­rün­den il­ki­ni bul­muş­tuk ikin­ci­sin­de bul­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Bu­nun­la il­gi­li ça­lış­ma­la­rı­mız da sü­rü­yor. Te­mas­la­rı­mız var. Tabii bu balık diğer küçük ba­lı­ğı­mı­zın ak­si­ne ol­duk­ça iri cüs­se­li 60-70 cm kadar ula­şa­bi­len bir balık ol­du­ğu için ba­lık­çı­lar yar­dı­mıy­la bunu bu­la­ca­ğız.
    Ta­li­mat­la­rı­mız var, ba­lık­çı­lar bunu gör­dü­ğü anda canlı bir şe­kil­de tu­ta­cak­lar ve biz mo­le­kü­ler bir nu­mu­ne alıp, ba­lı­ğı ye­rin­de gö­rün­tü­le­yip tek­rar do­ğa­ya bı­ra­ka­ca­ğız. Ya­yı­lış alanı or­ta­ya koy­duk­tan sonra tür ko­ru­ma eylem pla­nı­nı baş­la­ta­ca­ğız” şek­lin­de ifa­de­ler­de bu­lun­du.
    Ko­man­do ba­lı­ğı ola­rak da ad­lan­dı­rı­lan Le­opar sa­za­nı­nın son ör­ne­ği­ni de müze bün­ye­sin­de ser­gi­le­dik­le­ri­ni be­lir­ten Kaya "Mü­ze­miz­de ser­gi­le­mek de ol­du­ğu­muz 1 adet ve ko­man­do ba­lı­ğı­mız var, le­opar sa­za­nı­mız var. Bu türü benim tez ça­lış­mam çer­çe­ve­sin­de Siirt'te bir ba­lık­çı­da ölü ola­rak tes­pit et­miş­tik. Ora­dan o bi­re­yi ala­rak mü­ze­mi­ze ulaş­tır­ma­yı ba­şar­dık. Şu­an­da da türün gö­rül­müş son ör­ne­ği­ni bu­ra­da ser­gi­li­yo­ruz" dedi.
        

 Haber Merkezi