RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giyme Töreni Yapıldı

RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giyme Töreni Yapıldı

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Diş He­kim­li­ği Fa­kül­te­si ta­ra­fın­dan bi­rin­ci sınıf öğ­ren­ci­le­ri için 2022-2023 Aka­de­mik Yılı Beyaz Önlük Giyme Tö­re­ni ger­çek­leş­ti­ril­di.

 Üni­ver­si­te­nin Kong­re ve Kül­tür Mer­ke­zi Kon­fe­rans Sa­lo­nu’nda dü­zen­le­nen prog­ram, saygı du­ru­şun­da bu­lu­nul­ma­sı, İstik­lal Marşı’nın söy­len­me­si ve Üni­ver­si­te­nin Halk Dans­la­rı Top­lu­lu­ğu’nun Halk Oyun­la­rı gös­te­ri­si ile baş­la­dı. Pp­rog­ram­da, Diş He­kim­li­ği Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Zey­nep Yeşil Duy­muş ve Rek­tör Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz birer açı­lış ko­nuş­ma­sı ger­çek­leş­tir­di.
Ko­nuş­ma­sı­na içe­ri­sin­de bu­lu­nu­lan Diş He­kim­li­ği Haf­ta­sı’nı ve Diş He­kim­li­ği Günü’nü kut­la­ya­rak baş­la­yan Diş He­kim­li­ği Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Zey­nep Yeşil Duy­muş, Diş He­kim­li­ği Fa­kül­te­si­nin genel bir ta­nı­tı­mı­nı yaptı, öğ­ren­ci­le­ri ve aile­le­ri­ni teb­rik ede­rek ko­nuş­ma­sı­nı ta­mam­la­dı.
Rek­tör Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz ise ko­nuş­ma­sı­na, “Siz­ler ta­ba­bet il­mi­ni özüm­se­miş bir kül­tü­rün mi­ras­çı­la­rı ola­rak eği­ti­mi­ni­ze ilk adı­mı­nı­zı bugün beyaz ön­lü­ğü­nü­zü gi­ye­rek atı­yor­su­nuz.” di­ye­rek baş­la­dı.
MS 7. ve 15. yüz­yıl­lar ara­sın­da diş he­kim­li­ğin­de­ki en büyük ge­liş­me­le­rin Müs­lü­man ül­ke­ler­de ol­du­ğu­nu, İsla­mi­ye­tin te­miz­lik ve ağız sağ­lı­ğı­na ver­di­ği öne­min bu bi­li­min ge­liş­me­sin­de­ki en önem­li etken ola­rak gö­rül­dü­ğü­nü ifade eden Rek­tör Yıl­maz, “Ta­ba­ri, Razi, Ali bin Abbas, Zeh­ra­vi, İbn-i Sina, Ab­dül­la­tif, Hekim Ah­me­di, Ak­şem­set­tin, Sa­bun­cu­oğ­lu gibi Türk ve İranlı Müs­lü­man he­kim­ler tıb­bın ve diş he­kim­li­ği­nin ge­liş­me­si­ne bu dö­nem­de büyük katkı sağ­la­mış­lar­dır.
He­kim­le­ri­miz inşa et­tik­le­ri has­ta­ne­ler­de bir­çok bu­lu­şa imza at­tık­la­rı gibi, yüz­ler­ce yıl bo­yun­ca in­san­la­ra üc­ret­siz ka­li­te­li sağ­lık hiz­me­ti ver­miş, genç he­kim­ler de ye­tiş­ti­re­rek ku­rum­sal­laş­tır­dık­la­rı bu an­la­yı­şı gü­nü­mü­ze kadar ulaş­tır­mış­lar­dır.” dedi.
Rek­tör Yıl­maz, beyaz ön­lü­ğün saf­lı­ğı, dü­rüst­lü­ğü ve te­miz­li­ği sim­ge­le­di­ği­ni ve aynı za­man­da umu­dun ve şi­fa­nın da rengi ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek ko­nuş­ma­sı­nı şöyle ta­mam­la­dı:
“Beyaz ön­lü­ğü giy­di­ği­niz ilk andan iti­ba­ren say­gın bir mes­le­ğe ka­vu­şa­ca­ğı­nı­zın bi­lin­ci­ne va­ra­cak­sı­nız.
Aile­ni­zin gö­zün­de­ki pa­rıl­tı, yü­re­ğin­de­ki gurur ola­cak­sı­nız.
Uzun ve zor bir eği­tim sü­re­ci siz­le­ri bek­li­yor, bun­dan do­la­yı çok ça­lı­şa­cak, sa­bır­lı ola­cak­sı­nız, has­ta­la­rı­nız­la iyi iliş­ki­ler ku­ra­cak, şef­kat­li ola­cak, em­pa­ti yap­ma­yı öğ­re­ne­cek­si­niz.
He­kim­lik kut­sal­dır, en kut­sal an­la­mı ise has­ta­la­rın duası, ya­kın­la­rı­nın min­net­tar­lı­ğı­dır.
He­pi­ni­ze bu kut­sal sü­reç­te ba­şa­rı­lar di­le­rim, her daim ya­nı­nız­da ola­ca­ğı­mı­zı beyan etmek is­te­rim.
Ön­lü­ğü­nüz hep beyaz kal­sın. Top­lum Ağız Diş Sağ­lı­ğı haf­ta­nız kutlu olsun.” Açı­lış ko­nuş­ma­la­rı­nın ar­dın­dan öğ­ren­ci­le­re ön­lük­le­ri­ni Rek­tör Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz, Rize İl Em­ni­yet Mü­dü­rü Nu­ret­tin Gök­du­man, Rek­tör Yar­dım­cı­sı Prof. Dr. Mete Avcı, Diş He­kim­li­ği Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Zey­nep Yeşil Duy­muş, de­kan­lar ve aka­de­mis­yen­ler giy­dir­di.
Tören, günün anı­sı­na çe­ki­len toplu fo­toğ­raf ile sona erdi.