RTEÜ MERSİN BALIĞINI GELECEK NESİLLERE AKTARMA ÇALIŞMALARI YAPIYOR

Üni­ver­si­te­miz Su Ürün­le­ri Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi’nde ko­run­ma­ya ve ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rıl­ma­ya ça­lı­şı­yor.

Yerel Haberler 18.05.2023 10:28:00 0
RTEÜ MERSİN BALIĞINI GELECEK NESİLLERE AKTARMA ÇALIŞMALARI YAPIYOR

 Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si, 250 mil­yon yıl­lık geç­mi­şi olan, nesli tü­ken­me teh­li­ke­si al­tın­da­ki Mer­sin ba­lı­ğı, Üni­ver­si­te­miz Su Ürün­le­ri Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi’nde ko­run­ma­ya ve ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rıl­ma­ya ça­lı­şı­yor.
 Ka­ra­de­niz'in doğal balık tür­le­rin­den olan ve gö­rü­nen 6 tü­rün­den 3'ünün nes­li­nin tü­ken­di­ği Mer­sin ba­lı­ğı­nın geri kalan tür­le­rin ya­şa­tıl­ma­sı için Üni­ver­si­te­miz Su Ürün­le­ri Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi’nde üre­tim sür­dü­rü­lü­yor.
RTEÜ, Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si Öğr. Üyesi Doç. Dr. İlker Zeki Kur­toğ­lu, yak­la­şık 12 yıl önce nesli tü­ken­me teh­li­ke­si al­tın­da­ki tür­ler ara­sı­na giren Mer­sin ba­lı­ğı­nın üre­ti­mi için Al­man­ya'dan ge­tir­dik­le­ri döl­len­miş yu­mur­ta­lar­la ça­lış­ma­la­ra baş­la­dı.
Mer­sin ba­lı­ğı­nın üre­ti­mi­nin ya­pı­la­rak su ürün­le­ri ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­ne ka­zan­dı­rıl­ma­sı­nı sağ­la­mak is­te­dik­le­ri­ni be­lir­ten Doç. Dr. İlker Zeki Kur­toğ­lu, “Biz Mer­sin ba­lık­la­rı­nın üre­tim ça­lış­ma­la­rı­na 2011 yı­lın­da baş­la­dık. Al­man­ya'dan ge­tir­di­ği­miz döl­len­miş yu­mur­ta­lar­la uy­gu­la­ma­mı­za baş­la­dık. Bu­gü­ne kadar 11 artı ya­şın­da ba­lık­la­rı­mız var. Si­bir­ya Mer­sin ba­lı­ğı ve Ka­ra­ca Mer­sin ba­lı­ğı olmak üzere iki tür­den ol­gun­la­şan erkek ve dişi ba­lık­la­rı­mız­dan önce er­kek­ler­den sperm alı­yo­ruz, dişi ba­lık­la­rı­mız­dan yu­mur­ta alı­yo­ruz.
Döl­le­me fa­ali­yet­le­ri­mi­zi ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. İlk yu­mur­ta­mı­zı geçen yıl al­mış­tık.
Geçen yıl elde et­ti­ği­miz yav­ru­la­rı­mız yak­la­şık 500 grama kadar ulaş­tı­lar. Bu yıl ilk­ba­har­da baş­la­dı­ğı­mız üre­tim dö­ne­mi­ne yine ba­şa­rıy­la baş­la­mış bu­lu­nu­yo­ruz. Şimdi yav­ru­la­rı­mı­zın bir kısmı çıktı. Diğer tür­le­ri­miz­den alma ça­lış­ma­la­rı­mız var. Ama­cı­mız bu­ra­da üre­tim ya­pa­rak böl­ge­miz­de­ki su ürün­le­ri ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği sek­tö­rü­mü­ze eko­no­mik de­ğe­ri yük­sek bir türün ka­zan­dı­rıl­ma­sı­nı sağ­la­mak. Hem uy­gu­la­ma ça­lış­ma­la­rıy­la öğ­ren­ci ar­ka­daş­lar görgü elde eder­ken hem de böl­ge­miz­de­ki ye­tiş­ti­ri­ci­lik sek­tö­rü­ne yeni bir türün ka­zan­dı­rıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Li­sans ve dok­to­ra ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­yan ar­ka­daş­la­rı­mı­za da önem­li bir ka­za­nım sağ­lı­yo­ruz. İnşal­lah bu­ra­da­ki ça­lış­ma­la­rı­mı­zı ba­şa­rıy­la so­nuç­lan­dı­rır­sak böl­ge­miz­de yeni bir türle kar­şı­laş­mış ola­ca­ğız.” dedi.
Kur­toğ­lu, Mer­sin ba­lık­la­rı­nın eko­no­mik de­ğe­ri­nin çok yük­sek ol­du­ğu­nu ifade ede­rek, “Mer­sin ba­lık­la­rı ön­ce­lik­le eti çok kıy­met­li bir balık. Hav­ya­rı bugün iti­ba­rıy­la dünya pi­ya­sa­sın­da yak­la­şık 2 bin 500 dolar gibi fi­yat­lar­la alıcı bu­la­bi­li­yor. Bunun ya­nın­da de­ri­si teks­til sa­na­yi­in­de ol­duk­ça ba­şa­rı­lı kul­la­nı­lı­yor. Bunun ya­nın­da hava ke­se­si de tut­kal sa­na­yi­in­de kul­la­nı­la­bi­li­yor. Bir başka ifa­dey­le ba­lı­ğın etin­den, sü­tün­den, yü­nün­den ya­rar­la­na­bi­li­yor. Eko­no­mik de­ğe­ri yük­sek ama soğuk su ba­lı­ğı ol­du­ğu için böl­ge­miz­de­ki ala­ba­lık ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği sek­tö­rün­de de ko­lay­lık­la ye­tiş­ti­ri­le­bi­lecek. Proje ça­lış­ma­la­rı­mı­zı 10 gram aşa­ma­ya ge­tir­di­ği­miz zaman ya­şa­ma ora­nı­nın çok yük­sek ol­du­ğu­nu tes­pit ettik. Özel sek­tör­le be­ra­ber ilave ola­rak ye­tiş­ti­ri­le­bi­lecek bir tür. Gök­ku­şa­ğı ala­ba­lı­ğı ile re­ka­bet ede­bi­lecek bir tür mü onu iler­le­yen za­man­da gö­re­ce­ğiz. Eko­no­mik de­ğe­ri yük­sek ol­du­ğun­dan kıy­met­li bir tür­dür.” diye ko­nuş­tu.
          

Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
Kay­nak: RTEÜ Basın Bü­ro­su


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °