Tarih: 24.05.2023 09:17

RTEÜ Öğretim Üyeleri Kafkas Semenderinin Ölümüne Sebep Olan Hastalığı Araştırdı

Facebook Twitter Linked-in

 RTEÜ Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Bi­yo­lo­ji Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Ab­dul­lah Al­tu­nı­şık ön­cü­lü­ğün­de bilim in­san­la­rı, nesli tü­ken­me teh­di­di al­tın­da­ki Kaf­kas se­men­de­ri­nin ya­şa­dı­ğı ha­bi­tat­la­rın ka­li­te­si­ni ve bu can­lı­la­rın ölü­mü­ne se­be­bi­yet veren Kit­rid man­ta­rı has­ta­lı­ğı­nı araş­tır­dı.
 TÜBİTAK ta­ra­fın­dan des­tek­le­nen "Kaf­kas se­men­de­rin­de (Mer­ten­si­el­la ca­uca­si­ca) Chyt­ri­di­omy­co­sis var­lı­ğı­nın araş­tı­rıl­ma­sı." kap­sa­mın­da, Kaf­kas­ya böl­ge­si­ne en­de­mik olan ve Tür­ki­ye’nin sa­de­ce Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’nde ya­şa­yan ve Ulus­la­ra­ra­sı Doğa ve Doğal Kay­nak­la­rı Ko­ru­ma Bir­li­ği (IUCN) öl­çüt­le­ri­ne göre Kır­mı­zı Liste’de (Red List) “Has­sas hay­van­lar (Vul­na­rab­le, VU)” ka­te­go­ri­sin­de yer alan Kaf­kas se­men­de­ri­nin Rize, Art­vin, Trab­zon, Gü­müş­ha­ne, Gi­re­sun ve Ordu’da ya­şa­yan po­pü­las­yon­la­rın­da hay­van­la­rın Kit­rid pa­to­jen­le­ri ta­ra­fın­dan en­fek­te edi­lip edil­me­di­ği araş­tı­rıl­dı. Bu proje kap­sa­mın­da Kaf­kas se­men­de­ri­nin ya­şa­dı­ğı sucul ha­bi­tat­la­rı­nın ka­li­te­si de ana­liz edil­di.
Proje ile il­gi­li açık­la­ma yapan Doç. Dr. Ab­dul­lah Al­tu­nı­şık, “7 fark­lı po­pü­las­yon­dan top­lam 70 bi­re­yin de­ri­le­rin­den sü­rün­tü ör­ne­ği alı­na­rak DNA izo­las­yon­la­rı ya­pıl­dı. Ar­dın­dan Re­al-ti­me PCR tek­ni­ği kul­la­nı­la­rak Kit­rid man­ta­rı has­ta­lı­ğı­nın (Chyt­ri­di­omy­co­sis) bu can­lı­la­ra bu­la­şıp bu­laş­ma­dı­ğı tes­pit edil­me­ye ça­lı­şıl­dı. Elde edi­len so­nuç­lar bi­rey­le­rin hiç­bi­rin­de kit­rid man­ta­rı has­ta­lı­ğı­nın ol­ma­dı­ğı­nı gös­ter­di. Teh­dit al­tın­da olan bir tür ol­ma­sı ne­de­niy­le va­rı­lan bu sonuç ta­ra­fı­mız­ca olum­lu kar­şı­lan­mış­tır. Su ka­li­te sı­nıf­lan­dır­ma­sı­na göre ge­nel­lik­le bi­rin­ci ka­li­te yani içi­le­bi­lir su ka­li­te­sin­de olan ha­bi­tat­lar­da ya­şa­yan bu tür ge­nel­lik­le yük­sek ra­kım­lı yer­ler­de, ant­ro­po­je­nik et­ki­nin nis­pe­ten daha az ol­du­ğu temiz sulak alan­lar­da ya­şa­mak­ta­dır.” dedi.
                 

Ha­ber-Fo­to: RTEÜ Basın




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —