RTEÜ Öğretim Üyesi Mesane Kanserinde Tedavi Yöntemi Geliştiriyor

im­mü­no­te­ra­pi yo­la­ğı ola­rak me­sa­ne kan­se­rin­de te­da­vi­ye iler­le­ye­bi­lecek bir se­çe­nek sunup su­na­ma­ya­ca­ğı araş­tı­rı­lı­yor.

Güncel Haberler 12.06.2023 11:17:00 0
RTEÜ Öğretim Üyesi Mesane Kanserinde Tedavi Yöntemi Geliştiriyor

 RTEÜ Tıp Fa­kül­te­si Temel Tıp Bi­lim­le­ri Bö­lü­mü Dr. Öğr. Üyesi Ha­ti­ce Sevim Nal­kı­ran yü­rü­tü­cü­lü­ğün­de­ki TÜBİTAK 3501 pro­je­si ile an­ti­vi­ral sin­yal yo­la­ğı­nın uya­rıl­ma­sı­nın me­sa­ne kan­se­ri hüc­re­le­ri­nin ölü­mü­nü ar­tı­rı­cı etki oluş­tu­rup oluş­tur­ma­dı­ğı ve al­ter­na­tif bir im­mü­no­te­ra­pi yo­la­ğı ola­rak me­sa­ne kan­se­rin­de te­da­vi­ye iler­le­ye­bi­lecek bir se­çe­nek sunup su­na­ma­ya­ca­ğı araş­tı­rı­lı­yor.
 “Me­sa­ne Kan­se­rin­de Po­tan­si­yel Bir İmmu­no­te­ra­pö­tik Yak­la­şım Ola­rak An­ti­vi­ral Doğal Ba­ğı­şık­lık Yo­la­ğı­nın İnce­len­me­si” baş­lık­lı proje ile me­sa­ne kan­se­ri hüc­re­le­rin­de mi­to­kond­ri­yal an­ti­vi­ral sin­yal yo­la­ğı he­def­len­me­si­nin hüc­re­le­rin ço­ğal­ma ve ölüm sü­reç­le­rin­de oluş­tur­du­ğu et­ki­yi araş­tır­dık­la­rı­nı be­lir­ten Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nal­kı­ran, “Viral RNA’nın al­gı­lan­ma­sı ile ak­ti­ve olan sin­yal yo­la­ğı ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin uya­rıl­ma­sı­nı te­tik­le­mek­te­dir.
Ge­ne­tik mo­dü­las­yon­la azalt­tı­ğı­mız veya art­tır­dı­ğı­mız pro­te­in se­vi­ye­le­ri­ne sahip me­sa­ne kan­se­ri hüc­re­le­ri­ni oluş­tur­duk­tan sonra sen­te­tik viral RNA ile sin­yal yo­la­ğı­nı ak­ti­ve et­me­yi ve son­ra­sın­da kan­ser hüc­re­le­ri­nin ço­ğal­ma ve ölüm oran­la­rın­da bir de­ği­şik­lik olup ol­ma­dı­ğı­nı in­ce­le­mek­te­yiz.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nal­kı­ran, proje kap­sa­mın­da ay­rı­ca, ge­liş­ti­ri­len hüc­re­le­rin deney hay­van­la­rı­na ino­kü­las­yo­nu ile tümör mo­de­li oluş­tu­rul­ma­sı ve sen­te­tik viral RNA en­jek­si­yo­nu son­ra­sı olu­şan et­ki­le­rin ta­ki­bi­nin de he­def­len­di­ği­ni söy­le­di.
                

Ha­ber-Fo­to: RTEÜ BASIN


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °