RTEÜ Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Şaban Şimşek,

RTEÜ Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Şaban Şimşek,

“AİLE SAĞLIĞI HİZMETİNDEN VAZGEÇMEYİN”

Sağlık sektöründe olumsuz gelişmelere dikkat çeken Türkiye’deki en önemli Göz Profesörü ve RTEÜ Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Şaban Şimşek yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığına ‘’istihap haddi aşıldı’ ’diye seslendi. 

    Prof. Dr. Şaban Şimşek’in açıklaması şu şekilde’’ Sn. Sağlık Bakanımız Sağlık Malumdur ki nakil araçlarında bile bir yük sınırlaması vardır. O sınır aşılırsa aracınız zarar görür, taşıdığınız mal her neyse sağlıklı bir şekilde yerine ulaştırılamaz, yolda trafik polisi yakalarsa cezayı keser! Ama anlaşılan Sağlık Bakanlığımızın böyle bir derdi yok; “bu kadar yük taşınmaz, kalitesi bozulur, polis ceza keser” diye düşünmüyorlar!

     Altı yıl önce kliniğimizde 6 asistanımız vardı. Asistan istiyorduk gelmiyordu… Muhtemelen yeni mezunlar aile sağlığı merkezlerine yönlendiriliyordu. “Sağlık sunumu hastanelerden önce orada verilmeli”  diye düşünülüyordu ki bu temelde doğrudur. Şimdi 26 tane asistanımız var. İstemeden otomatik gönderiliyorlar.  Bazı kliniklerde bu sayı 50’yi bulmuş durumda! Sağlık Bakanlığı belli ki aile sağlığı merkezlerinde (ASM) sağlık sunumundan vazgeçmiş, sorunu daha çok uzman yetiştirerek hastanelerde çözmek istiyor!

Altını çizerek bir kez daha söyleyelim:

    Bu hem genel sağlık politikası olarak yanlıştır, hem eğiticilere büyük yüktür, hem de kaliteyi düşüren, ileride daha büyük sorunlara yol açacağı açık olan bir uygulamadır. “Nasılsa, emrederiz yaparlar, ne kadar adam gönderirsek eğitmek uzman olarak mezun etmek durumundadırlar, elimizde uzman olsun da nasıl olursa olsun.(üstelik hocalara hiç bir şey vermeden!) demek ve onları Yetiştirecek hocaların görüşünü dahi almamak akademik değerlerin/ölçütlerin yanında, insani/vicdani anlamda da karşılığı olmayan bir düşüncedir, davranıştır, uygulamadır.

Sayın yetkililer, yapmayın bunu lütfen!

     Sorunun çözümüne hastane öncesinde başlamak ve büyük ölçüde orada bitirmek, sizlerin de malumunuz olduğunu düşündüğüm bütün dünyanın kabul ettiği temel ilkedir. Yani… Hadi evrensel ölçütleri geçtik. Hiç olmazsa “Ucuz ettin yahnisi ”“Yarım doktor candan…”atasözlerini hatırlayın ve bize, diğer kliniklere en az bir yıl daha fazla asistan göndermeyin! Son yıllarda pek çok meslek ve kurum itibar kaybına uğradı… Aslında ülkemizin geleceğine dair zafiyet doğurduğu açık olan bu durum genelde görmemezlikten geliniyor maalesef. Şunu belirtmemiz gerekiyor: Belki diğerleri şu ya da bu şekilde bir müddet daha taşınabilir ama sağlıkçılık mesleği bunu kaldırmaz; taşınabilecek mesafe her gün biraz daha kısalır.

Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU