RTEÜ'deki Patentlerden İlk Ticarileştirme

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) ile Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si­nin (KTÜ) ortak ol­du­ğu pa­ten­tin ti­ca­ri­leş­me­si için im­za­lar atıl­dı.

Güncel Haberler 26.03.2022 14:46:00 0
RTEÜ

    Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) ile Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si­nin (KTÜ) ortak ol­du­ğu pa­ten­tin ti­ca­ri­leş­me­si için im­za­lar atıl­dı. Bu pa­tent, hem Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si­nin hem de Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si­nin ti­ca­ri­le­şen ilk pa­ten­ti oldu.
 

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Kimya Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Özlem Faiz ile li­san­süs­tü öğ­ren­ci­si Meh­met Ziya Ha­cı­mur­ta­za­oğ­lu ve Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si Ec­za­cı­lık Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar'ın bu­luş­çu ol­du­ğu "Olu­şan vücut iz­le­ri­nin 4'-hid­rok­si­an­to­si­ya­nin bi­le­şi­ği ile bo­ya­na­rak gö­rü­nür hale ge­ti­ril­me­si" baş­lık­lı İtalya Tes­cil­li ulus­la­ra­ra­sı bu­lu­şun ti­ca­ri­leş­me­si için im­za­lar atıl­dı.
    Söz ko­nu­su buluş Üni­ver­si­te­miz Li­san­süs­tü Eği­tim Ens­ti­tü­sün­de “Nin­hid­rin'in gö­ze­nek­li yü­zey­ler­de vücut izi ta­yi­nin­de kul­la­nıl­ma­sı ve gö­ze­nek­siz yü­zey­ler­de uy­gu­la­nan süper glu yön­te­mi ile olu­şan vücut iz­le­ri­nin ant ile bo­ya­na­rak gö­rü­nür hale ge­ti­ril­me­si” baş­lık­lı yük­sek li­sans tezi ça­lış­ma­la­rı so­nu­cun­da or­ta­ya çı­ka­rıl­mış­tır.


    Or­ta­ya konan ve ti­ca­ri­leş­me­si için im­za­la­rın atıl­dı­ğı bu ürün, kri­mi­nal olay­la­rın ay­dın­la­tıl­ma­sın­da ve par­mak iz­le­ri­nin be­lir­len­me­sin­de kul­la­nı­la­cak­tır.
    Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si Se­na­to Sa­lo­nu’nda dü­zen­le­nen pro­to­kol imza tö­re­ni­ne; RTEÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Hü­se­yin Ka­ra­man, KTÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Ham­dul­lah Çu­val­cı, KTÜ Rek­tör Yar­dım­cı­la­rı Prof. Dr. Akif Cinel, Prof. Dr. Halil İbra­him Oku­muş, Prof. Dr. Cemil Ra­kı­cı ile bu­lu­şun sa­hi­bi öğ­re­tim üye­le­ri; RTEÜ Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Kimya Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Özlem Faiz ile li­san­süs­tü öğ­ren­ci­si Meh­met Ziya Ha­cı­mur­te­za­oğ­lu ve KTÜ Ec­za­cı­lık Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar ve Genç­türk Group Fir­ma­sı yet­ki­li­le­ri ka­tıl­dı.
    Top­lan­tı­da, KTÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Ham­dul­lah Çu­val­cı,RTEÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Hü­se­yin Ka­ra­man ile firma yet­ki­li­si ve buluş sa­hi­bi öğ­re­tim üye­le­ri bir ko­nuş­ma ger­çek­leş­tir­di­ler.
    RTEÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Hü­se­yin Ka­ra­man ko­nuş­ma­sın­da; “Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si ola­rak araş­tır­ma-ge­liş­tir­me­ye çok fazla önem ver­mek­te­yiz, bu ko­nu­da öğ­re­tim üye­le­ri­mi­zin önünü aç­mak­ta ve on­la­rı des­tek­le­mek­te­yiz.
    Ver­miş ol­du­ğu­muz bu des­tek­ler do­la­yı­sıy­la da son yıl­lar­da üni­ver­si­te­mi­zin ulus­la­ra­ra­sı yayın ve proje sa­yı­sı ile ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı pa­tent sa­yı­sı art­mak­ta­dır.
    Şu anda üni­ver­si­te­mi­zin 23 pa­ten­ti ve 7 fay­da­lı mo­de­li bu­lun­mak­ta­dır.
    Bu gün bu­ra­da at­tı­ğı­mız imza ile hem Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si’nin hem de Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si’nin ilk defa bir pa­ten­ti ti­ca­ri­leş­miş ol­mak­ta­dır.
    Her ne kadar bütün pa­tent­le­rin temel amacı ül­ke­mi­zin ge­liş­me­si­ne ve eko­no­mi­si­ne katkı sun­mak için ti­ca­ri­leş­mek olsa da ma­ale­sef dün­ya­da ve ül­ke­miz­de pa­tent­le­rin ti­ca­ri­leş­me oranı binde üçtür.
    Bugün ti­ca­ri­leş­me­si için imza at­tı­ğı­mız bu pa­tent, kri­mi­nal olay­lar­da kul­la­nı­lan par­mak izi, vücut izi bo­ya­sı­nın üre­til­me­si ile il­gi­li­dir.
    Ülke ola­rak biz bu bo­ya­yı ithal edi­yo­ruz.
    Artık bun­dan sonra Genç­türk Group Fir­ma­sı bu bo­ya­yı üre­tecek ve yurt içi ile yurt dışı pi­ya­sa­sı­na sa­ta­cak­tır.
    Söz ko­nu­su pa­ten­tin, ül­ke­mi­zin iki gü­zi­de üni­ver­si­te­si olan Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si ile Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si’nin ortak bir ça­lış­ma­sı­nın ürünü ol­ma­sı ile ithal edi­len bir ürünü üre­tecek ol­ma­mız ve Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın milli eko­no­mi ham­le­si­ne katkı su­na­cak ol­ma­sı açı­la­rın­dan da ay­rı­ca önem­li­dir.
    Ti­ca­ri­leş­me­si için bugün bu­ra­da imza at­tı­ğı­mız bu bu­lu­şun or­ta­ya çık­ma­sın­da­ki kat­kı­la­rı do­la­yı­sıy­la Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­miz Kimya Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üye­miz Doç. Dr. Özlem Faiz, li­san­süs­tü öğ­ren­ci­miz Meh­met Ziya Ha­cı­mur­ta­za­oğ­lu ve KTÜ Ec­za­cı­lık Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar ile ürü­nün ti­ca­ri­leş­me­si için des­tek veren Genç­türk Group Fir­ma­sı yet­ki­li­le­ri­ne ayrı ayrı te­şek­kür edi­yor, ül­ke­miz ve mil­le­ti­miz için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum.” dedi.
         

 Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI


Anahtar Kelimeler: ' Patentlerden Ticarileştirme
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °