Sağlıklı Cinsel Yaşam İçin; “Genital Estetik”

Kadın Has­ta­lık­la­rı ve Doğum Uz­ma­nı Dr. Zer­rin Çelik, ge­ni­tal es­te­tik ko­nu­sun­da merak edi­len­le­ri an­lat­tı:

Güncel Haberler 6.07.2023 10:00:00 0
Sağlıklı Cinsel Yaşam İçin; “Genital Estetik”

 Ge­ni­tal so­run­lar hem ka­dın­la­rın psi­ko­lo­ji­si­ni hem de çift­le­rin cin­sel ya­şa­mı­nı olum­suz yönde et­ki­le­ye­bi­li­yor. Bu ne­den­le ge­ni­tal es­te­tik uy­gu­la­ma­la­rı­na ilgi her geçen gün ar­tı­yor. Cer­ra­hi ope­ras­yon­lar­dan lazer uy­gu­la­ma­la­rı­na, me­zo­te­ra­pi­den PRP’ye çe­şit­li me­di­kal es­te­tik uy­gu­la­ma­lar ka­dın­la­rın bu tür so­run­la­rı­na çözüm ge­ti­ri­yor. Kadın Has­ta­lık­la­rı ve Doğum Uz­ma­nı Dr. Zer­rin Çelik, ge­ni­tal es­te­tik ko­nu­sun­da merak edi­len­le­ri an­lat­tı:
 Dün­ya­da ve ül­ke­miz­de ge­ni­tal es­te­ti­ğe olan ilgi her geçen gün ar­tı­yor. Sark­ma ve ge­niş­le­me­le­ri gi­der­mek, olum­suz gö­rün­tü­ler­den kur­tul­mak için pek çok kadın ge­ni­tal es­te­tik uy­gu­la­ma­la­rı­na baş­vu­ru­yor. Hem cer­ra­hi tek­nik­ler­le, hem de lazer, PRP, me­zo­te­ra­pi gibi yön­tem­ler­le ya­pı­lan ge­ni­tal es­te­tik; ki­şi­le­rin cin­sel ya­şan­tı­sı­nı iyi­leş­tir­me­de önem­li rol oy­nu­yor.
Kadın Has­ta­lık­la­rı ve Doğum Uz­ma­nı Dr. Zer­rin Çelik, va­gi­nop­las­ti, la­bi­op­las­ti, hu­dop­las­ti, pe­ri­nop­las­ti, kli­to­ris es­te­ti­ği, ge­ni­tal be­yaz­lat­ma, or­gazm aşısı gibi uy­gu­la­ma­la­rın yüz gül­dü­rü­cü so­nuç­lar ver­di­ği­ni kay­det­ti.
Dr Zer­rin Çelik şu bil­gi­le­ri verdi:
Ge­ni­tal Es­te­tik Nedir?
Ge­ni­tal Es­te­tik; ge­ni­tal böl­ge­de tıbbi zo­run­lu­luk ol­mak­sı­zın has­ta­nın istem ve ter­ci­hi ile ya­pı­lan ve son yıl­lar­da tüm dün­ya­da ter­cih edi­len ve işlem sa­yı­sı hızla artan uy­gu­la­ma­lar­dır. Ge­ni­tal es­te­tik; cer­ra­hi ve cer­ra­hi ol­ma­yan iş­lem­ler ola­rak iki baş­lık­ta in­ce­le­ne­bi­lir.
Ge­ni­tal Es­te­tik­te Cer­ra­hi İşlem­ler
En çok uy­gu­la­nan cer­ra­hi iş­lem­ler: Va­gi­nop­las­ti, la­bi­op­las­ti, hu­dop­las­ti, pe­ri­nop­las­ti­dir. Ka­dın­da dış ge­ni­tal or­gan­la­rı oluş­tu­ran va­ji­na, la­bi­um ma­jör­ler (dış du­dak­lar), la­bi­um mi­nör­ler (iç du­dak­lar) ve kli­to­ris, doğal ola­rak her ka­dın­da bu­lu­nur. Ancak şekil ve gö­rü­nüm açı­sın­dan far­lı­lık gös­te­re­bil­mek­te­dir. En fazla fark­lı­lık gös­te­ren organ küçük du­dak­lar­dır. Bazı ka­dın­lar­da iç du­dak­lar dış du­dak­lar­dan dı­şa­rı ta­şa­cak şe­kil­de uzun, asi­met­rik ve büyük ola­rak cin­sel iliş­ki­de güç­lük ya­ra­ta­bil­di­ği gibi, es­te­tik açı­dan da ra­hat­sız­lık ya­ra­ta­bi­lir.
Do­ğuş­tan; ge­ne­tik ola­rak var ola­bi­len, do­ğum­dan sonra ya da aşırı kilo alıp verme so­nu­cu olu­şan bu durum ka­dı­nın cin­sel ha­ya­tı­nı olum­suz et­ki­le­ye­bi­lir. Küçük du­dak­lar­da­ki bu prob­le­mi gi­der­mek için la­bi­op­las­ti iş­le­mi ya­pıl­mak­ta­dır. Yine en çok nor­mal do­ğum­lar­dan sonra gör­dü­ğü­müz, va­ji­nal ge­niş­le­me ve sark­ma­lar için de va­ji­nop­las­ti ope­ras­yo­nu ya­pıl­mak­ta­dır.
Kli­to­ris Es­te­ti­ği
Kli­to­ri­sin üze­rin­de fazla mik­tar­da deri do­ku­su; ve cilt kat­man­la­rı ol­ma­sı kli­to­ris ört­mek­te ve daha zor uya­rıl­ma­sı­na neden ol­mak­ta­dır. Kli­to­ris es­te­ti­ğin­de ( hu­dop­las­ti) kli­to­ri­sin üze­rin­de­ki fazla do­ku­la­rı ala­rak kli­to­ri­si daha uya­rı­la­bi­lir hale gel­me­si­ni sağ­la­mak­ta­yız. Bu da iliş­ki­de­ki per­for­man­sı ar­tır­ma­yı sağ­la­dı­ğı gibi es­te­tik ola­rak has­ta­yı ra­hat­lat­mak­ta­dır.
Pe­ri­nop­las­ti
Pe­ri­nop­las­ti özel­lik­le nor­mal do­ğum­lar­dan sonra; ya da aşırı kilo alıp ver­me­den sonra pe­ri­ne­de ge­niş­le­me ol­ma­sı, doğum di­kiş­le­ri­nin iz­le­ri­nin ver­di­ği şekil bo­zuk­lu­ğu ne­de­niy­le vajen gi­ri­şi­nin de­for­me ol­ma­sı (epiz­yo­to­mi), vajen gi­ri­şin­de açık­lık ol­ma­sı gibi ra­hat­sız edici gö­rün­tü­le­ri or­ta­dan kal­dı­ra­bil­mek için yap­tı­ğı­mız iş­lem­ler­dir. Böy­le­lik­le epiz­yo­to­mis­kar do­ku­su or­ta­dan kal­dı­rı­lır, vajen gi­ri­şi to­par­la­nır. Hasta daha sıkı ve de­for­me ol­ma­mış bir vajen gi­ri­şi­ne sahip olur.
Cer­ra­hi İşlem­ler­den Sonra İyi­leş­me Sü­re­ci
Va­Ji­nop­las­ti genel anes­te­zi al­tı­na ya­pı­lır. Diğer iş­lem­ler lokal anes­te­zi ile ya­pı­lır. İşlem­ler­den sonra 4-6 hafta cin­sel iliş­ki kı­sıt­la­ma­sı olur. Hasta 1-2 gün için­de ra­hat­lar, 4-5 günde ra­hat­lık­la gün­lük ya­şa­mı­na döner.
La­bi­op­las­ti ve Kli­te­rop­las­ti Sı­ra­sın­da Kız­lık Zarı Bo­zu­lur mu?
Hayır, bu iş­lem­ler­de kız­lık za­rı­na hiç bir zarar gel­mez.
Ge­ni­tal Es­te­tik­te Lazer Uy­gu­la­ma­la­rı
Ge­ni­tal es­te­tik­te lazer ile vajen da­ralt­ma, genç­leş­tir­me (in­ti­ma­la­se) ve idrar ka­çır­ma so­ru­nu için (in­con­ti­la­se) iş­le­mi ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Va­jen­de ge­niş­le­me ope­ras­yon ge­rek­tir­me­yecek kadar az ise ya da iliş­ki­de per­for­man­sı ar­tır­mak için in­ti­ma­la­se iş­le­mi daha uy­gun­dur. Lokal anes­te­zik bir krem uy­gu­la­na­rak yarım saat için­de uy­gu­la­ma ger­çek­leş­ti­ri­lir ve hasta iş­lem­den sonra gün­lük ya­şa­mı­na dö­ne­bi­lir. Kon­for­lu ve so­nuç­la­rı ol­duk­ça ba­şa­rı­lı olan bir iş­lem­dir.
Ge­ni­tal Be­yaz­lat­ma
Ka­dın­la­rın çok ra­hat­sız ol­du­ğu vulva cil­din­de­ki ka­rar­ma­lar için, lokal anes­te­zik bir krem uy­gu­la­dık­tan sonra lazer ile vulva be­yaz­lat­ma ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Seans seans ya­pa­bil­di­ği­miz gibi tek se­ans­ta da ya­pa­bi­li­riz. Ge­ni­tal be­yaz­lat­ma iş­le­mi me­zo­te­ra­pi yön­te­mi ile de ya­pı­la­bi­lir. Bu iş­lem­de lokal anes­te­zi krem uy­gu­lan­dık­tan sonra özel be­yaz­lat­ma amaç­lı me­zo­te­ra­pi ajan­la­rı kul­la­nıl­mak­ta­dır.
Cer­ra­hi Ol­ma­yan İşlem­ler
Ge­ni­tal es­te­tik­te de dol­gu­dan, me­zo­te­ra­pi­den ve PRP den fay­da­lan­mak­ta­yız. Dış du­dak­la­rın kilo kaybı, yaş alma so­nu­cu de­for­me ol­ma­sı , sark­ma­sı du­ru­mun­da bu böl­ge­ye dolgu ya­pı­yo­ruz. Ay­rı­ca bu böl­ge­nin cil­di­nin sı­kı­laş­ma, gü­zel­leş­me­si için de me­zo­te­ra­pi veya PRP uy­gu­lu­yo­ruz.
Ge­ni­tal Es­te­tik­te PRP
PRP (pla­te­let­richp­las­ma ) tüm vü­cut­ta fark­lı amaç­lar­da uy­gu­la­nan, do­ku­lar­da iyi­leş­me, sı­kı­laş­ma, cilt­te par­lak­lık, sı­kı­lık sağ­la­yan bir iş­lem­dir. PRP için özel PRP kiti ile ki­şi­nin kendi ka­nın­dan; trom­bo­sit­ten zen­gin plaz­ma elde edi­lir. Bu plas­ma do­ku­da iyi­leş­me­yi ; ko­lo­jen art­tı­rı­mı­nı uya­rı­cı etki yapar. Ge­ni­tal es­te­tik­te PRP ‘yi­cilt­te, va­jen­de kul­lan­mak­ta­yız. Va­ji­nal PRP uy­gu­la­ma­sı ile va­ji­nal genç­leş­tir­me sağ­lar­ken vajen mu­ko­za­sı­nın iyi­leş­me­si­ni, ku­ru­ma­sı­nı en­gel­le­ye­bi­li­yo­ruz. Va­jen­de ku­ru­luk özel­lik­le me­no­poz son­ra­sın­da ka­dın­la­rın ya­şa­mı­nı çok olum­suz et­ki­le­mek­te­dir.
Or­gazm Aşısı
Cin­sel iliş­ki­de or­gazm ol­ma­yı ko­lay­laş­tır­ma ya da bir iliş­ki­de bir­den fazla or­gazm ol­ma­yı sağ­la­mak için G nok­ta­sı en­jek­si­yo­nu, vul­va­re­ro­jen ağ (VEA) uy­gu­la­ma­la­rı ve Oshat en­jek­si­yo­nu ya­pı­la­bi­lir. Vul­va­re­ro­jen ağ uy­gu­la­ma­la­rı ve Oshat en­jek­si­yo­nu PRP ile lokal anes­te­zik krem uy­gu­la­ya­rak ya­pı­lır. G nok­ta­sı en­jek­si­yo­nu, dolgu mad­de­la­ri + PRP kul­la­nı­la­rak ya­pı­la­bi­lir. G nok­ta­sı; Vajen ön du­var­da os­pubrİs ke­mi­ği­nin ar­ka­sın­da üret­ra­yı çev­re­le­yen du­yar­lı bir ero­jen alan­dır. Alman ji­ne­ko­loğ Er­nost Gro­fen­beng ‘e it­ha­fen G nok­ta­sı ola­rak ad­lan­dı­rıl­mış­tır. Bu böl­ge­ye dolgu ya­pa­rak bu ala­nın iliş­ki es­na­sın­da uya­rı­la­bi­lir­li­ği art­tı­rıl­mak­ta­dır.
        

Ha­ber-Fo­to: Ve KADIN Ga­ze­te­si


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °