SALVADERDEN SALARHA İKİZDERE TÜNELİ İÇİN AÇIK MEKTUP

SAL­VA­DER Der­ne­ği Sa­lar­ha Va­di­si - İkiz­de­re Va­di­si­ni bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­cak Tünel ko­nu­su­nu ka­mu­oyu­na du­yur­mak için bir mek­tup ya­yın­la­dı.

Güncel Haberler 31.01.2023 09:52:00 0
SALVADERDEN SALARHA İKİZDERE TÜNELİ İÇİN AÇIK MEKTUP

 SAL­VA­DER Der­ne­ği­nin mek­tu­bu aynen şöyle’’Sa­lar­ha-İkiz­de­re tü­ne­li­ne sıra tü­nel­ler gibi ba­kıl­ma­ma­lı, böl­ge­sel katma de­ğer­le­riy­le ele alın­ma­lı­dır. Bu tü­ne­li dün bü­yük­le­ri­miz çokça ko­nu­şup dil­len­dir­miş ve bazı ça­lış­ma­lar ya­pıl­mış olsa da dünün şart­la­rı, bu­gü­nün böl­ge­sel avan­taj­la­rı böy­le­si­ne oluş­ma­mış­tı. Geç­miş­te böl­ge­sel ula­şım ko­lay­lı­ğı, met­raj avan­taj­la­rı vb. ko­nu­lar ko­nu­şu­lu­yor, tünel ta­le­bi bu yö­nüy­le ele alı­nı­yor, amor­tis­man he­sap­la­rı ya­pı­lı­yor­du. Si­ya­si­le­rin gün­de­me al­ma­la­rı için çokça avan­taj­lar sı­ra­la­na­mı­yor­du ve böy­le­ce söy­lem­den öteye ge­çi­le­mi­yor, ya­pı­mı için ciddî adım­lar atı­la­mı­yor­du.
Dün Sa­lar­ha-İkiz­de­re tü­ne­li tek ta­raf­lı söy­lem ve bek­len­ti­ler­le gün­de­me ge­ti­ri­lir­ken, bu günün şart­la­rı ve bek­len­ti­le­ri çok daha fark­lı bo­yut­ta olup çok daha kap­sam­lı ve geniş kit­le­le­re hitap et­mek­te­dir. Bugün Rize’mize ve böl­ge­mi­ze ka­zan­dı­rı­lan çok önem­li ve ha­ya­ti pro­je­le­re ba­kı­lır ve bü­tün­leş­me sağ­la­nır­sa; Sa­lar­ha va­di­si-İkiz­de­re tü­ne­li­nin ol­maz­sa ol­maz­lar­dan ol­du­ğu gö­rül­mek­te, bu ger­çe­ği gören İkiz­de­re vadi halkı se­si­ni yük­sel­mek­te, biz de tünel is­ti­yo­ruz di­ye­rek ta­le­bi­ni dile ge­tir­mek­te­dir. Pro­je­le­rin önemi ve en­tegras­yo­nu­nun ye­rel­de böl­ge­mi­ze ge­nel­de ül­ke­mi­ze sa­yı­sız ya­rar­la­rı var­dır. Böy­le­ce bir taşla kaç kuş vu­ru­la­ca­ğı­na ba­ka­lım ve öze­ti­ni ya­pa­lım.
• Başta Rize mer­kez-Ovit tü­ne­li en­teg­ras­yo­nu ile Rize-İkiz­de­re-İspir-Er­zu­rum ula­şım­da 35 km. kı­sal­mak­ta­dır.
• Bu sa­ye­de bölge in­sa­nı Rize şehir has­ta­ne­si ve Rize/Art­vin hava li­ma­nı­na daha kısa za­man­da ve daha gü­ven­li şe­kil­de ula­şa­bi­le­cek­tir.
• Sa­lar­ha va­di­si duble yol son­ra­sı va­di­mi­zin hiz­met alma oranı büyük öl­çü­de de­ği­şe­cek­tir.
• Va­di­den tran­sit geçiş yapan va­tan­daş­lar, özel­lik­le kış şart­la­rın­da İkiz­de­re tü­ne­li sa­ye­sin­de gü­ven­le ula­şım sağ­la­ya­bi­le­cek­tir.
• Bu yol ve tünel sa­ye­sin­de iller arası yol ağına bağ­lan­mış ol­ma­sı bölge tu­riz­mi­ne de kat­kı­da bu­lu­na­cak­tır.
• Yine bu sa­ye­de içi­mi­ze ka­pa­nık ol­mak­tan çı­ka­cak, mer­kez ve yer­le­şim bi­rim­le­riy­le bir­lik­te çevre il ve il­çe­ler­le ya­kın­la­şa­cak, bu en­teg­ras­yon ne­ti­ce­sin­de de böl­ge­sel ola­rak bir kal­kın­ma ger­çek­le­şe­cek­tir.
• Ovit tü­ne­lin­den çıkıp İkiz­de­re tü­ne­li ve Sa­lar­ha va­di­si yo­lu­nu kul­la­na­cak sü­rü­cü­ler için bu yol 35 km. kı­sa­lı­ğı ne­de­niy­le ter­cih edi­len bir yol ola­cak­tır. Bu ne­den­le Sa­lar­ha va­di­si-İkiz­de­re tü­ne­li­ne geniş pers­pek­tif­ten ba­ka­lım. Bir dağın iki ya­ka­sın­da, iki va­di­de ika­met eden hal­kı­mı­zın istek ve ta­lep­le­ri­ne ba­ka­lım. Bin­ler­ce nü­fu­sun, böl­ge­nin ge­liş­me­me­si ne­de­niy­le geçim kay­gı­sıy­la diğer il­le­re göç etmiş ol­duk­la­rı­nı da unut­ma­ya­lım. Böl­ge­mi­zin daha çok hiz­met gör­me­si için ha­ya­ti önem arz eden bu pro­je­ye hep bir­lik­te sahip çı­ka­lım. Olum­lu yön­le­ri­ni kav­ra­yıp “bir cümle ve des­tek de ben­den” di­ye­lim. “Hep bir­lik­te Sa­lar­ha/İkiz­de­re tü­ne­li­ni is­te­ye­lim, böl­ge­le­ri­mi­zin ka­de­ri­ni de­ğiş­ti­re­lim!”
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °