“SAVCI, POLİS KİMSEDEN PARA İSTEMEZ”

EMEKLİ EMNİYET MÜDÜRÜ OSMAN ÖZTÜRK'TEN DOLANDIRICILARA KARŞI UYARI,

Güncel Haberler 29.12.2022 09:48:00 0
“SAVCI, POLİS KİMSEDEN PARA İSTEMEZ”

   Son za­man­lar­da sü­rek­li artış gös­te­ren do­lan­dı­rı­cı­la­ra karşı Emek­li Em­ni­yet Mü­dü­rü Osman Öz­türk bir açık­la­ma yaptı.
 Rize, Tun­ce­li ve Kır­şe­hir de ba­şa­rıy­la görev yap­mış Em­ni­yet Mü­dü­rü Osman Öz­türk do­lan­dı­rı­cı­la­ra karşı uya­rı­cı olmak için önem­li açık­la­ma­da bu­lun­du. Osman Öz­türk’ün açık­la­ma­sı şöyle ’’ Her yıl ül­ke­miz­de bin­ler­ce insan do­lan­dı­rı­lı­yor. Do­lan­dı­rı­cı­la­rın he­de­fin­de her yaş­tan, her eği­tim se­vi­ye­sin­den ve her mes­lek­ten in­san­lar var. Daha çok yaş­lı­lar ve emek­li­ler he­def­te. Bu kadar olay med­ya­da ve haber ka­nal­la­rın­da sü­rek­li gün­de­me ge­lir­ken ve uya­rı­lar ya­pı­lır­ken yeni do­lan­dı­rı­cı­lık­la­rın yo­ğun­la­şa­rak can ve mal yak­ma­ya devam et­me­si­ne insan şa­şır­sa da bunun tek bir ne­de­ni var. Tür­ki­ye’de gü­ven­lik kav­ra­mı ye­te­rin­ce an­la­şı­la­ma­mış ve önem­sen­me­miş­tir. Buna pa­ra­lel ola­rak ta Türk top­lu­mun­da gü­ven­lik bi­lin­ci oluş­ma­mış­tır. Aile­de ve okul­lar­da gü­ven­lik far­kın­da­lı­ğı za­yıf­tır. Öğ­ret­men­ler bu ko­nu­da bir bi­linç­len­dir­me eği­ti­min­den ge­çi­ril­me­miş­tir. Far­kın­da­lık ka­zan­mak için bir çaba ve an­la­yış gö­rül­me­mek­te­dir. Genel tutum ve dav­ra­nış ola­rak benim ba­şı­ma gel­mez an­la­yı­şı yay­gın­dır. Gü­ven­lik far­kın­da­lı­ğı birey ve ço­cuk­lar için çok önem­li bir olgu ve ih­ti­yaç­tır. Gü­ven­lik olası risk ve teh­li­ke­le­ri gö­re­rek ön­ce­den ha­zır­lık yap­mak­la ve önlem al­mak­la sağ­la­na­bi­lir. İşte bu nok­ta­da şu sözün an­la­mı bü­yük­tür. Gü­ven­li­ğin ma­li­ye­ti ve ih­ma­li olmaz, gü­ven­lik­ten ihmal ve ta­sar­ruf en büyük ma­li­yet­tir. Bu yö­nüy­le top­lu­mun bi­linç­len­me­si aile­de ve okul­da baş­lar. Ben bu ko­nu­yu gün­de­me ta­şı­ya­rak bi­rey­sel ve top­lum­sal gü­ven­lik far­kın­da­lı­ğı­nın ar­tı­rıl­ma­sı­nı ve hal­kı­mı­zın suç­lar­dan zarar gör­me­me­si­ni amaç­lı­yo­rum.
Do­lan­dı­rı­cı­lık, en genel an­la­mıy­la al­dat­ma amacı ile ya­pı­lan ka­sıt­lı ey­lem­ler­dir. Do­lan­dı­rı­cı­lık suçu Türk Ceza Ka­nu­nun­da 157 ve 158. mad­de­ler­de dü­zen­len­miş­tir.
Madde 157. Hi­le­li dav­ra­nış­lar­la bir kim­se­yi al­da­tıp, onun veya baş­ka­sı­nın za­ra­rı­na ola­rak, ken­di­si­ne veya baş­ka­sı­na yarar sağ­la­yan kişi bu ey­le­miy­le do­lan­dı­rı­cı­lık suçu iş­le­miş olur.
Madde 158. Do­lan­dı­rı­cı­lık su­çu­nun ni­te­lik­li hal­le­ri;
Dinî inanç ve duy­gu­la­rın is­tis­mar edil­me­si su­re­tiy­le,
Ki­şi­nin için­de bu­lun­du­ğu teh­li­ke­li durum veya zor şart­lar­dan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
Ki­şi­nin al­gı­la­ma ye­te­ne­ği­nin za­yıf­lı­ğın­dan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın, kamu mes­lek ku­ru­luş­la­rı­nın, si­ya­sî parti, vakıf veya der­nek tüzel ki­şi­lik­le­ri­nin araç ola­rak kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın za­ra­rı­na ola­rak,
Bi­li­şim sis­tem­le­ri­nin, banka veya kredi ku­rum­la­rı­nın araç ola­rak kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
Basın ve yayın araç­la­rı­nın sağ­la­dı­ğı ko­lay­lık­tan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
Tacir veya şir­ket yö­ne­ti­ci­si olan ya da şir­ket adına ha­re­ket eden ki­şi­le­rin ti­ca­ri fa­ali­yet­le­ri sı­ra­sın­da,
Ko­ope­ra­tif yö­ne­ti­ci­le­ri­nin ko­ope­ra­ti­fin fa­ali­ye­ti kap­sa­mın­da,
Ser­best mes­lek sa­hi­bi ki­şi­ler ta­ra­fın­dan mes­lek­le­rin­den do­la­yı ken­di­le­ri­ne du­yu­lan gü­ve­nin kö­tü­ye kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
Banka veya diğer kredi ku­rum­la­rın­ca tah­sis edil­me­me­si ge­re­ken bir kre­di­nin açıl­ma­sı­nı sağ­la­mak mak­sa­dıy­la,
Si­gor­ta be­de­li­ni almak mak­sa­dıy­la, İşlen­me­si hâ­lin­de, Ni­te­lik­li Do­lan­dı­rı­cı­lık suçu olu­şur.
Ken­di­si­ni kamu gö­rev­li­si ola­rak ta­nı­tıp, hat­tı­nı­zın te­rö­rist­ler­ce kul­la­nıl­dı­ğı­nı terör ör­güt­le­ri­ne yar­dım­da bu­lun­du­ğu­nu­zu söy­le­yen ki­şi­ler do­lan­dı­rı­cı­dır. İTİBAR ETMEYİN!
Size ope­ras­yon yap­tık­la­rı­nı söy­le­yecek ve bu ope­ras­yon­da kul­lan­mak için para ve altın is­te­ye­cek­ler­dir. İNAN­MA­YIN! 
Savcı veya Polis kim­se­den para is­te­mez
Savcı ya da Polis siz­den ope­ras­yon için yar­dım is­te­mez. Kamu gö­rev­li­le­ri siz­den hesap nu­ma­ra­sı, para veya altın is­te­mez. AL­DAN­MA­YIN!
Do­lan­dı­rı­cı şa­hıs­lar Fa­ce­bo­ok, Twit­ter, Ins­tag­ram gibi sos­yal med­ya­lar­da aç­tık­la­rı sahte he­sap­lar­la ken­di­si­ni as­ker­lik ar­ka­da­şı­nız, eşi­ni­zin-ço­cu­ğu­nu­zun yakın bir ar­ka­da­şı veya uzak­tan bir ak­ra­ba­nız gibi ta­nı­ta­rak ba­şı­nın be­la­da ol­du­ğu­nu, aci­len pa­ra­ya ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu bil­di­ren me­saj­lar­la, be­lir­li bir ad­re­se para yol­la­ma­nı­zı is­te­ye­rek siz­le­ri mağ­dur ede­bi­lir.
Pi­ya­sa fi­ya­tı­nın çok çok al­tın­da bir fi­yat­la sa­tı­şa su­nu­lan özel­lik­le akıl­lı te­le­fon ve bazı elekt­ro­nik eş­ya­lar­la il­gi­li bu rek­lam­lar ta­ma­men do­lan­dı­rı­cı­lık ama­cıy­la ya­yın­la­nan rek­lam­lar­dır.
Bu tip si­te­ler­den ke­sin­lik­le alış­ve­riş yap­ma­yın. Ala­ca­ğı­nız ürü­nün pi­ya­sa de­ğe­riy­le kar­şı­laş­tır­ma­sı­nı ke­sin­lik­le yapın.
Mağ­dur ol­du­ğu­nuz böy­le­si bir durum kar­şı­sın­da der­hal şi­kâ­yet için en yakın em­ni­yet bi­ri­mi­ne ya da Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­na mü­ra­ca­at ede­rek suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nun.
"İle­ti­şim Yo­luy­la Do­lan­dı­rı­cı­lık" olay­la­rı­na karşı bi­linç­len­mek lazım
Ulus­la­ra­ra­sı dü­zey­de fa­ali­yet gös­te­ren çe­şit­li fir­ma­la­rın elekt­ro­nik posta ad­res­le­ri­ni ele ge­çi­re­rek öde­me­le­ri kendi he­sap­la­rı­na yön­len­di­ren do­lan­dı­rı­cı­la­ra karşı dik­kat­li olun.
Ta­nı­ma­dı­ğı­nız ki­şi­ler­le zaman ge­çir­me­yin, içki iç­me­yin. Sizi kan­dı­ra­rak ve iç­ki­ni­ze ilaç ko­ya­rak uyu­tup kredi kar­tı­nı­zı ça­la­bi­lir­ler . ,
Ken­di­si­ni is­tih­ba­rat po­li­si ola­rak ta­nı­tan şüp­he­li ta­ra­fın­dan ara­nan mağ­dur­lar üze­ri­ni­ze bir­den fazla hat çı­ka­rı­la­rak bu hat­lar­la kara para ak­lan­dı­ğı ve FETÖ suç­la­rın­da kul­la­nıl­dı­ğı söy­le­ne­rek do­lan­dı­rı­cı­lık yön­te­mi uy­gu­la­nır. Do­lan­dı­rı­cı­lar size masum ol­du­ğu­nu­zu bil­dik­le­ri­ni ve ope­ras­yon kap­sa­mın­da yar­dım­cı ol­ma­sı­nı is­te­dik­le­ri­ni söy­ler. Sözde grup amir­le­ri­nin ara­ya­ca­ğı­nı söy­le­ye­rek ken­di­si­nin ve amiri ol­du­ğu­nu iddia et­ti­ği iki ki­şi­nin polis kim­lik kart­la­rı­nın fo­toğ­ra­fı­nı What­sApp üze­rin­den yol­lar. Ope­ras­yo­nun MİT, Ada­let Ba­kan­lı­ğı, İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı, Mer­kez Ban­ka­sı ko­or­di­ne­sin­de ya­pıl­dı­ğı­nı ve gizli ol­du­ğu için kim­se­ye söy­le­me­me­si­ni söy­ler. Bir polis kim­li­ği ve yar­dım­se­ver­li­ği için­de psi­ko­lo­jik ola­rak güven oluş­tu­rur. Daha sonra banka he­sap­la­rı­nın terör ör­güt­le­rin­ce ele ge­çi­ri­le­bi­le­ce­ği­ni söy­le­ye­rek hesap bil­gi­le­ri­ni ve tapu bil­gi­le­ri­ni so­ra­bi­lir. Ban­ka­da bu­lu­nan pa­ra­yı çek­me­si­ni ve kri­mi­nal ola­rak in­ce­le­ne­ce­ği­ni söy­le­ye­rek güven al­tı­na almak için gelen ki­şi­ye tes­lim et­me­si­ni is­te­ye­bi­lir.
Ki­şi­le­rin sos­yal medya he­sap­la­rı­nı virüs link­le­riy­le ele ge­çi­ren ve mağ­dur ki­şi­le­re bir ‘borsa’ uy­gu­la­ma­sı üze­rin­den yüklü mik­tar­da para va­adiy­le vur­gun yapan do­lan­dı­rı­cı­la­ra dik­kat.
Ni­te­lik­li Do­lan­dı­rı­cı­lık Suçu
TCK Madde 158
(1) Do­lan­dı­rı­cı­lık su­çu­nun;
a) Dinî inanç ve duy­gu­la­rın is­tis­mar edil­me­si su­re­tiy­le,
b) Ki­şi­nin için­de bu­lun­du­ğu teh­li­ke­li durum veya zor şart­lar­dan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
c) Ki­şi­nin al­gı­la­ma ye­te­ne­ği­nin za­yıf­lı­ğın­dan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
d) Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın, kamu mes­lek ku­ru­luş­la­rı­nın, si­ya­si parti, vakıf veya der­nek tüzel ki­şi­lik­le­ri­nin araç ola­rak kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
e) Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın za­ra­rı­na ola­rak,
f) Bi­li­şim sis­tem­le­ri­nin, banka veya kredi ku­rum­la­rı­nın araç ola­rak kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
g) Basın ve yayın araç­la­rı­nın sağ­la­dı­ğı ko­lay­lık­tan ya­rar­lan­mak su­re­tiy­le,
h) Tacir veya şir­ket yö­ne­ti­ci­si olan ya da şir­ket adına ha­re­ket eden ki­şi­le­rin ti­ca­ri fa­ali­yet­le­ri sı­ra­sın­da; ko­ope­ra­tif yö­ne­ti­ci­le­ri­nin ko­ope­ra­ti­fin fa­ali­ye­ti kap­sa­mın­da,
i) Ser­best mes­lek sa­hi­bi ki­şi­ler ta­ra­fın­dan, mes­lek­le­rin­den do­la­yı ken­di­le­ri­ne du­yu­lan gü­ve­nin kö­tü­ye kul­la­nıl­ma­sı su­re­tiy­le,
j) Banka veya diğer kredi ku­rum­la­rın­ca tah­sis edil­me­me­si ge­re­ken bir kre­di­nin açıl­ma­sı­nı sağ­la­mak mak­sa­dıy­la,
k) Si­gor­ta be­de­li­ni almak mak­sa­dıy­la,
l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Ki­şi­nin, ken­di­si­ni kamu gö­rev­li­si veya banka, si­gor­ta ya da kredi ku­rum­la­rı­nın ça­lı­şa­nı ola­rak ta­nıt­ma­sı veya bu kurum ve ku­ru­luş­lar­la iliş­ki­li ol­du­ğu­nu söy­le­me­si su­re­tiy­le, İşlen­me­si ha­lin­de, üç yıl­dan on yıla kadar hapis ve beş­bin güne kadar adlî para ce­za­sı­na hük­mo­lu­nur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; De­ği­şik: 3/4/2013 6456/40 md.) Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bent­le­rin­de sa­yı­lan hâl­ler­de hapis ce­za­sı­nın alt sı­nı­rı dört yıl­dan, adli para ce­za­sı­nın mik­ta­rı suç­tan elde edi­len men­fa­atin iki ka­tın­dan az ola­maz.
(2) Kamu gö­rev­li­le­riy­le iliş­ki­si­nin ol­du­ğun­dan, onlar nez­din­de ha­tı­rı sa­yıl­dı­ğın­dan ba­his­le ve belli bir işin gör­dü­rü­le­ce­ği va­adiy­le al­da­ta­rak, baş­ka­sın­dan men­fa­at temin eden kişi, yu­ka­rı­da­ki fıkra hük­mü­ne göre ce­za­lan­dı­rı­lır.
(3) (Ek fıkra: 24/11/2016-6763/14 md.) Bu madde ile 157 nci mad­de­de yer alan suç­la­rın, üç veya daha fazla kişi ta­ra­fın­dan bir­lik­te iş­len­me­si hâ­lin­de ve­ri­lecek ceza yarı ora­nın­da; suç iş­le­mek için teş­kil edil­miş bir ör­gü­tün fa­ali­ye­ti çer­çe­ve­sin­de iş­len­me­si hâ­lin­de ve­ri­lecek ceza bir kat ar­tı­rı­lır.
Ken­di­ni­zi Do­lan­dı­rı­cı­lık­tan Ko­ru­yun
Ken­di­ni­zi do­lan­dı­rı­cı­lık­tan ko­ru­ya­bil­mek için ak­lı­nız­da tu­ta­bi­le­ce­ği­niz bazı ipuç­la­rı var­dır.
•Ki­şi­sel bil­gi­le­ri­ni­zi gü­ven­de tutun. Banka şif­re­le­ri, te­le­fo­nu­nu­za ait şif­re­ler, sos­yal medya he­sap­la­rı­nı­za ait şif­re­ler ve kim­lik bil­gi­le­ri gibi özel bil­gi­le­ri­ni­zi kim­sey­le pay­laş­ma­yın.
•Şif­re­le­ri­ni­zi dü­zen­li ola­rak de­ğiş­ti­rin.
•Reh­ber­den rast­ge­le te­le­fon nu­ma­ra­la­rı­nı ara­ya­rak satış yap­ma­ya ça­lı­şan ki­şi­le­re karşı tem­kin­li olun. On­la­ra sizi ikna ede­bi­le­cek­le­ri kadar geniş bir zaman ta­nı­ma­yın.
•Ken­di­si­ni banka ça­lı­şa­nı, si­gor­ta tem­sil­ci­si ola­rak ta­nı­tan do­lan­dı­rı­cı­lar oto­ma­tik ödeme ta­li­ma­tı ile fa­tu­ra­la­rı­nı ko­lay­ca ödeme im­ka­nı, sağ­lık si­gor­ta­sı fır­sat­la­rı gibi kam­pan­ya­lar su­na­rak mağ­dur­la­rın kredi ya da banka kartı nu­ma­ra­sı­nı elde et­me­ye ça­lış­mak­ta­dır­lar. Böy­le­ce kart bil­gi­le­ri­ni ele ge­çi­ren do­lan­dı­rı­cı­lar, mağ­dur­la­rın banka he­sap­la­rı­nı bo­şalt­mak­ta, kredi kart­la­rın­dan di­le­dik­le­ri gibi çekim ya­pa­bil­mek­te­dir.
•Do­lan­dı­rı­cı­lar KOS­GEB'e hibe için baş­vu­ru­da bu­lu­nan ki­şi­le­ri de hedef al­mak­ta­dır. Te­le­fon­la yap­tık­la­rı ara­ma­lar­da ki­şi­le­re, "baş­vu­ru­nuz kabul edil­di ancak, kargo mas­raf­la­rı için .....​hesap nu­ma­ra­sı­na ödeme yap­ma­nız ge­rek­mek­te­dir" şek­lin­de bilgi verip, mağ­dur­la­rı KOS­GEB baş­vu­ru­la­rı­nın kabul edil­di­ği­ne inan­dı­rıp ver­dik­le­ri hesap nu­ma­ra­sı­na para trans­fe­ri yap­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­rak ki­şi­le­ri do­lan­dır­mak­ta­dır­lar.
•Özel­lik­le her­han­gi bir icra borcu bu­lu­nan ki­şi­le­re yö­ne­lik kul­la­nı­lan bir do­lan­dır­ma yön­te­min­de de vergi öde­me­si yapan ki­şi­ler hedef alın­mak­ta­dır. Ki­şi­le­rin cep te­le­fon­la­rı­na "… nolu dos­ya­nı­zın… tu­tar­da borcu bu­lun­mak­ta­dır.
Borcu …nolu hesap nu­ma­ra­sı­na öde­me­niz ge­rek­mek­te­dir" şek­lin­de kısa mesaj gön­de­ril­mek­te­dir. Kor­ku­ya ka­pı­lan va­tan­daş­la­rın çoğu araş­tır­ma­ya gerek duy­ma­dan il­gi­li hesap nu­ma­ra­sı­na ödeme yapıp do­lan­dı­rıl­mak­ta­dır­lar.
•Arama bil­dir­me yön­te­mi ile de kısa mesaj yo­luy­la do­lan­dı­rı­cı­lık­lar ya­pıl­mak­ta­dır. As­lın­da sizi hiç ara­ma­mış olan bir ki­şi­nin nu­ma­ra­sı size "05xx xxx xx xx” nolu te­le­fon sizi …sa­atin­de aradı" şek­lin­de mesaj ola­rak gön­de­ril­mek­te­dir. Bu te­le­fon nu­ma­ra­la­rı belli bil­gi­sa­yar prog­ram­la­rı ile arama yap­tı­ğı­nız­da siz­den belli tu­tar­lar tah­sil et­mek­te­dir.
İnter­net üze­rin­den ya­pı­lan do­lan­dı­rı­cı­lık­la­ra bazı ör­nek­ler ve­re­bi­li­riz.
•He­di­ye ka­za­nıl­mış ürün va­adiy­le gelen e-pos­ta­lar, özel­lik­le de an­ti-vi­rüs rek­lam­la­rı sahte ola­bi­lir. Bun­la­rın içer­di­ği ek dos­ya­lar veya bağ­lan­tı­la­rın gö­tür­dü­ğü ad­res­ler za­rar­lı ya­zı­lım­lar­la sahip ol­du­ğun­dan bu ya­zı­lım­lar do­lan­dı­rı­cı­la­rın bil­gi­sa­yar­dan şif­re­le­ri çal­ma­sı­na neden ola­bi­lir. Bu ne­den­le bu içe­rik­te­ki ma­il­le­rin açıl­ma­ma­sı en sağ­lık­lı yön­tem­dir.
•İnter­net üze­rin­den ya­pı­lan alış­ve­riş­ler­de satın alı­nan ürün ile tes­lim edi­len ürü­nün fark­lı ol­ma­sı, pi­ya­sa fi­ya­tı­nın çok al­tın­da sa­tı­lan elekt­ro­nik ürün­le­rin ye­ri­ne bam­baş­ka bir ürün gön­de­ril­me­si ya da gü­ve­ni­lir­li­ği ol­ma­yan bir in­ter­net si­te­si­ne ver­di­ği­niz bil­gi­le­ri­niz ile he­sa­bı­nız­dan/kredi kar­tı­nız­dan bil­gi­niz dı­şın­da para çe­kil­me­si gibi do­lan­dı­rı­cı­lık­lar söz ko­nu­su ola­bi­lir. Bu du­rum­lar­dan ken­di­ni­zi ko­ru­ya­bil­mek için gü­ven­li­ğin­den emin ol­ma­dı­ğı­nız si­te­ler­de ödeme şek­li­ni "ka­pı­da ödeme" ola­rak seçin ve ürünü gör­dük­ten sonra öde­me­yi ger­çek­leş­ti­rin.
•Sos­yal medya üze­rin­den he­sap­la­rın ele ge­çi­ril­me­si yo­luy­la ya­pı­lan do­lan­dı­rı­cı­lık­lar­da ya­kın­la­rı­nı­za ait sos­yal medya he­sap­la­rı kul­la­nı­la­rak siz­den do­lan­dı­rı­cı­lar para is­te­ye­bi­lir. Bu gibi bir du­rum­la kar­şı­laş­tı­ğı­nız­da size mesaj gön­der­di­ği­ni dü­şün­dü­ğü­nüz ya­kı­nı­nı­zı ara­ya­rak onun­la ile­ti­şim kur­mak size yol gös­te­re­cek­tir. Sos­yal medya üze­rin­den kul­la­nı­lan bir başka yön­tem­de ise sahte he­sap­lar açan do­lan­dı­rı­cı­lar, flört, ev­len­me ve ben­ze­ri va­at­ler ile karşı ta­raf­tan para ve ben­ze­ri de­ğer­ler is­te­mek­te­dir.
•Eko­no­mik güç­lü­ğe düşen mağ­du­ra in­ter­net, te­le­fon, posta gibi yol­lar­la ula­şan do­lan­dı­rı­cı­lar, borç­la­rın öden­me­sin­de mağ­du­ra yar­dım­cı ola­cak ödeme plan­la­rı sunup gös­te­ri­len veya ya­tı­rı­lan te­mi­nat­la­rı türlü şe­kil­ler­de ça­la­rak ka­yıp­la­ra ka­rış­mak­ta­dır­lar.
•En yay­gın in­ter­net do­lan­dı­rı­cı­lık­la­rın­dan bi­ri­sin­de de do­lan­dı­rı­cı­lar yasal bir kurum gibi dav­ra­na­rak hesap bil­gi­le­ri­ni çal­mak­ta­dır. Bu yön­tem­de yan­lış bir bağ­lan­tı­ya tık­la­yıp ger­çek­ten ban­ka­ya gir­di­ği­ni sanan kul­la­nı­cı, sahte bir si­te­ye gi­re­rek şif­re­si­ni do­lan­dı­rı­cı­la­ra ver­mek­te­dir. Böy­le­lik­le mağ­du­run banka he­sa­bı­na in­ter­net üze­rin­den gi­re­bi­len do­lan­dı­rı­cı­lar mağ­dur­la­rın he­sap­la­rın­da­ki pa­ra­la­rı kendi he­sap­la­rı­na ak­ta­ra­bil­mek­te­dir­ler.
Do­lan­dı­rı­cı­lık suçu What­sapp, Ins­tag­ram, Twit­ter gibi sos­yal medya he­sap­la­rı üze­rin­den ger­çek­leş­miş ola­bi­lir. Bu du­rum­da il­gi­li ya­zış­ma­lar dik­kat­le mu­ha­fa­za edil­me­li ve oku­nur çık­tı­la­rı alı­na­rak ve varsa banka de­kont­la­rı vs. ek­le­ne­rek şi­kâ­yet baş­vu­ru­sun­da bu­lu­nul­ma­lı­dır.
-Su­ri­ye­li­ler ve Af­ri­ka­lı­lar kendi ül­ke­le­rin­de de­ne­yim­le­dik­le­ri suç çe­şit­le­ri­ni ül­ke­miz­de de uy­gu­la­ya­rak yeni suç ve suçlu pro­fi­li oluş­tu­ru­yor.
Sos­yal Do­lan­dı­rı­cı­lık Mü­hen­dis­li­ği
1-Ka­mu gö­rev­li­si polis asker süsü ve­re­rek do­lan­dı­rı­cı­lık..
2-Sos­yal medya he­sap­la­rı­nı ele ge­çi­re­rek do­lan­dı­rı­cı­lık
3-Link ve virüs gön­de­re­rek
4-Ban­ka­dan aran­dı­ğı iz­le­ni­mi ve­re­rek şifre, logo vs
5-Ver­gi da­ire­sin­den
6-kar­go yön­te­mi ile imza almak sahte senet im­za­lat­mak
7-Ev­len­me va­adiy­le.. pa­sa­port ve uçak bi­le­ti için para is­te­ye­rek
8-Ödül ka­zan­dı­nız di­ye­rek
9-Ev te­le­fo­nun­dan ara­ya­rak
10-Araç, arazi satma ba­ha­ne­siy­le sahte bel­ge­ler­le do­lan­dı­rı­cı­lık..
                Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: “SAVCI POLİS KİMSEDEN İSTEMEZ”
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °