SEMPOZYUMDA; EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER VE AİLELERE KÖTÜ ÖRNEK DİZİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Ulus­la­ra­ra­sı Ge­le­cek­te Aile Sem­poz­yu­mu ta­mam­lan­dı.

Güncel Haberler 7.12.2023 09:03:00 0
SEMPOZYUMDA;  EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER VE AİLELERE KÖTÜ ÖRNEK DİZİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Di­ya­net İşleri Ba­kan­lı­ğı ve Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si İla­hi­yat Fa­kül­te­si İşbir­li­ğiy­le dü­zen­len, Ulus­la­ra­ra­sı Ge­le­cek­te Aile Sem­poz­yu­mu ta­mam­lan­dı. Tarih bo­yun­ca önem­li bir görev icra eden, her dönem insan ve top­lum için vaz­ge­çil­mez öneme sahip olan aile ku­ru­mu ile il­gi­li ça­lış­ma­la­ra kat­kı­da bu­lun­mak ve mev­cut prob­lem­le­re yö­ne­lik çözüm öne­ri­le­ri or­ta­ya koy­mak ama­cıy­la dü­zen­le­nen ‘Ulus­la­ra­sı Ge­le­cek­te Aile Sem­poz­yu­mu’ Rize’de ta­mam­lan­dı. Di­ya­net İşleri Baş­kan­lı­ğı ve Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si İla­hi­yat Fa­kül­te­si iş­bir­li­ği ile Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Kong­re ve Kül­tür Mer­ke­zi'nde dü­zen­le­nen, "Ge­le­cek­te Aile Sem­poz­yu­mu"nun açı­lış bö­lü­mün­de ko­nu­şan Di­ya­net İşleri Baş­kan Yar­dım­cı­sı Bur­han İşli­yen, top­lum­da bir aile prob­le­mi­nin var­lı­ğı­nın aşi­kar ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek "Av­ru­pa'dan, Batı'dan gelen her şeyi sor­gu­suz ve su­al­siz alma an­la­yı­şı ma­ale­sef aile­mi­zi teh­dit eden en önem­li un­sur­lar­dan bir ta­ne­si­dir." dedi.
İşli­yen, aile­yi teh­dit eden bir­çok unsur ol­du­ğu­nun al­tı­nı çi­ze­rek, şu de­ğer­len­dir­me­de bu­lun­du: "Ev­len­me yaşı yük­se­li­yor, ev­len­me oran­la­rı ise dü­şü­yor.
Bo­şan­ma oran­la­rı da yük­se­li­yor. El­bet­te ka­ram­sar bir tablo çiz­me­mek ge­re­ki­yor.
Sağ­lık­lı çözüm üre­te­bil­mek için so­ru­nu ve prob­le­mi sağ­lık­lı teş­his etmek ge­re­ki­yor. Ba­tı­dan gelen bir dalga var.
Fran­sa'da ev­li­lik dışı doğan çocuk oranı yüzde 60, Da­ni­mar­ka, Es­ton­ya ve Bul­ga­ris­tan'da yüzde 59. Böyle bir vaka var.
Av­ru­pa'dan, Batı'dan gelen her şeyi sor­gu­suz ve su­al­siz alma an­la­yı­şı ma­ale­sef aile­mi­zi teh­dit eden en önem­li un­sur­lar­dan bir ta­ne­si­dir.
Di­zi­ler­le, ma­ga­zin ve ev­li­lik prog­ram­la­rı adı al­tın­da ev­li­lik dışı bir­lik­te­lik­ler artık ne­re­dey­se sı­ra­dan hale geldi. Ko­ru­yu­cu ted­bir­ler almak ge­re­ki­yor." dedi.
Rize Vali Ve­ki­li Murat Öz­türk ise top­lu­mun yapı taşı olan aile an­la­yı­şı­nın, kadim kül­tür­den alı­nan güç ve bu­gü­nün dün­ya­sın­da­ki ge­liş­me­ler de göz önüne alı­na­rak ge­lecek ku­şak­la­ra ak­ta­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.
"De­ği­şi­mi önce ken­di­miz­den baş­lat­ma­lı­yız." ifa­de­si­ni kul­la­nan Öz­türk, "Kendi ya­şan­tı­mız­dan baş­lat­maz­sak aile bi­rey­le­rin­den, ço­cuk­la­rı­mız­dan örnek dav­ra­nış­lar gös­ter­me­si­ni de bek­le­ye­me­yiz.
Biz aile­yi top­lu­mun nü­ve­si, kilit taşı ve ma­ya­sı ola­rak gören bir me­de­ni­ye­tin men­sup­la­rı­yız." dedi.
Prog­ra­ma, Di­ya­net İşleri Baş­kan Yar­dım­cı­sı İbra­him Hilmi Kars­lı, Din Hiz­met­le­ri genel Mü­dü­rü Dr. Şaban Kondi, İzmir Katip Çe­le­bi Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Saf­fet Köse, Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Rek­tör Yar­dım­cı­la­rı Prof. Dr. Nebi Gümüş ve Prof. Dr. Gök­tuğ Dal­gı­lıç, Rize İl Müftü Ve­ki­li Ab­dül­ke­rim Ka­ra­bı­yık, Müftü Yusuf Ka­ra­li Dini Yük­sek İhti­sas Mer­ke­zi Mü­dü­rü Dr. Seyit Badır, Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si İla­hi­yat Fa­kül­te­si Dekan Yar­dım­cı­sı Prof. Dr. Ali Kumaş, öğ­ren­ci­ler ve da­vet­li­ler ka­tıl­dı. 17 Kasım Cuma günü baş­la­yan ‘Ulus­la­ra­sı Ge­le­cek­te Aile Sem­poz­yu­mu’; “Çağ­daş Dü­şün­ce ve İnanç Akım­la­rı Bağ­la­mın­da Ge­le­cek­te Aile”, “Top­lum­sal De­ğiş­me­ler ve Tek­no­lo­jik Ge­liş­me­ler Açı­sın­dan Aile”, “Ku­rum­lar, Ku­ru­luş­lar ve Aile­nin Ge­le­ce­ği”, “Yayın ve Medya”, “Cin­si­yet­siz­leş­tir­me”, “20 Yı­lın­da Aile ve Dini Reh­ber­lik Hiz­met­le­ri” ve “Aile­yi Teh­dit Eden Diğer Bazı Fak­tör­ler” ko­nu­la­rı ele alı­na­rak 19 Kasım'da “De­ğer­len­dir­me ve Ka­pa­nış” otu­ru­muy­la sona erecek.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °