"SGK Çalışanın Mağduriyeti Son Bulsun, Alın Teri Zayi Olmasın"

“SGK per­so­ne­li­nin mağ­du­ri­ye­ti artık son bul­sun, emek­le­ri zayi ol­ma­sın”

Güncel Haberler 23.05.2022 09:13:00 0

    Yıl­maz, Sos­yal Gü­ven­lik Haf­ta­sı ne­de­niy­le yap­tı­ğı açık­la­ma­da hafta bo­yun­ca “SGK per­so­ne­li­nin mağ­du­ri­ye­ti artık son bul­sun, emek­le­ri zayi ol­ma­sın” diye her plat­form­da eylem ve açık­la­ma­lar ya­pa­cak­la­rı­nı dile ge­tir­di.
Memur-Sen Rize İl Başkanı Seyit Ali Yılmaz,
"SGK Çalışanın Mağduriyeti Son Bulsun, Alın Teri Zayi Olmasın"

    Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu Rize İl Bi­na­sı önün­de basın açık­la­ma­sı yapan Yıl­maz, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’nda uzun za­man­dır ya­şa­nan prob­lem­le­ri ve ekmek mü­ca­de­le­si için ge­ce­si­ne gün­dü­zü­ne katan kurum per­so­ne­li­nin ya­şa­dı­ğı zor­luk­la­rı dile ge­tir­di. Yıl­maz, “İçinde bu­lun­du­ğu­muz ayın ilk gü­nün­de de 1 Mayıs Emek ve Da­ya­nış­ma Günü’nü kut­la­dık. Eme­ğin ve ör­güt­lü mü­ca­de­le­nin tüm dün­ya­da kut­lan­dı­ğı bu ta­rih­te alın teri ve ça­ba­la­rı­nın so­nu­cu­nu ala­ma­yan SGK ça­lı­şan­la­rı­nın sesi olmak için hep bir­lik­te alan­lar­da­yız. Bi­lin­di­ği üzere her yıl mayıs ayı­nın 16’sını içine alan hafta, Sos­yal Gü­ven­lik Haf­ta­sı ola­rak kut­lan­mak­ta­dır. Bu yıl da 16-20 Mayıs ta­rih­le­ri­ne denk gelen kut­la­ma­lar büyük bir se­vin­ce dö­nüş­me­si ge­re­kir­ken SGK ça­lı­şan­la­rı­nın ya­şa­dı­ğı mağ­du­ri­yet­ler ne­de­niy­le buruk bir şe­kil­de geç­mek­te­dir.” dedi. Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’nda Yur­ti­çi ve yurt­dı­şın­da­ki va­tan­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te, sı­ğın­ma­cı ve va­tan­sız sta­tü­sün­de olan yak­la­şık 100 mil­yon ki­şi­ye hiz­met ver­di­ği­ni be­lir­ten Yıl­maz, “Ül­ke­mi­zin Sos­yal gü­ven­lik yü­kü­nü sır­tın­da ta­şı­yan, büyük fe­da­kâr­lık­lar­la ge­ce­si­ni gün­dü­zü­ne ka­ta­rak ça­lı­şan, SGK per­so­ne­li büyük hak ka­yıp­la­rı ya­şa­mak­ta­dır. 666 Sa­yı­lı Kanun Hük­mün­de Ka­rar­na­me ile SGK per­so­ne­li­nin bir ge­ce­de mali ve özlük hak­la­rı gasp edil­miş­tir. 2013 yı­lın­da İstan­bul’dan An­ka­ra’ya yü­rü­ye­rek, 666 sa­yı­lı KHK'nın bu şe­kil­de ya­yın­lan­ma­sı­na karşı çık­mış, tep­ki­mi­zi en üst per­de­den dile ge­tir­miş­tik. Ne acı­dır ki bu mağ­du­ri­yet mey­da­na gel­di­ğin­de yet­ki­li ma­kam­da otu­ran­lar ne o gün­ler­de ne de bugün se­si­ni çı­ka­ra­ma­mış, ya­şa­nan mağ­du­ri­yet­le­re göz yum­muş­lar­dır. Hafta bo­yun­ca,” SGK per­so­ne­li­nin mağ­du­ri­ye­ti artık son bul­sun, emek­le­ri zayi ol­ma­sın” diye her plat­form­da eylem ve açık­la­ma­lar­la ka­rar­lı du­ru­şu­mu­zu ser­gi­le­ye­ce­ğiz.” dedi.
Yıl­maz, “Yarın, bugün dile ge­tir­di­ği­miz açık­la­ma­mı­za dik­kat çek­mek için tüm ça­lı­şan­lar­la bir­lik­te “Siyah Giyme” ey­le­mi ya­pa­ca­ğız. Siyah renk­te kı­ya­fet­ler gi­ye­rek ça­lış­ma or­tam­la­rı­mız­da far­kın­da­lık oluş­ma­sı­nı sağ­la­ya­ca­ğız. 18 Mayıs Çar­şam­ba günü ya­pa­ca­ğı­mız 4 saat iş bı­rak­ma ey­le­mi ile il­gi­li­le­re “artık se­si­mi­zi duyun” me­sa­jı ve­re­ce­ğiz. Genel Mer­kez Yö­ne­tim Ku­ru­lu­mu­zun al­dı­ğı karar doğ­rul­tu­sun­da me­sa­iye 2 saat geç baş­la­yıp, me­sa­iyi 2 saat erken bi­ti­re­ce­ğiz! 19 Mayıs Ata­türk’ü Anma, Genç­lik ve Spor Bay­ra­mı Bay­ra­mı’nda ey­lem­le­ri­mi­ze ara ver­me­ye­ce­ğiz! Se­si­mi­zi hem ülke, hem de dünya gün­de­min­de du­yur­mak için 20 Mayıs günü ise ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zı tüm Tür­ki­ye’ye gös­te­recek, ülke ge­ne­lin­de tam gün iş bı­rak­ma ey­le­mi ya­pa­rak işe hiç git­me­ye­ce­ğiz. Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’nun top­lam 35 bin norm kad­ro­su ol­ma­sı­na rağ­men işler kı­sıt­lı sa­yı­da per­so­nel­le yü­rü­tül­me­ye ça­lı­şıl­mak­ta­dır. İstan­bul’da yüzde 42 ülke ge­ne­lin­de de yüzde 65’lik fiili ça­lı­şan ile hiz­met veren SGK per­so­ne­li­nin iş yükü her geçen gün daha da art­mak­ta­dır” dedi. Büro Me­mur-Sen ola­rak “hak ve­ril­mez, alı­nır” an­la­yı­şıy­la genel yet­ki­li sen­di­ka ola­rak üye­le­ri­nin ve tem­sil et­tik­le­ri kamu gö­rev­li­le­ri­nin mağ­du­ri­ye­ti son bu­la­na kadar, bir­lik ve be­ra­ber­lik içe­ri­sin­de ka­rar­lı du­ruş­la­rı­nı sür­dü­re­cek­le­ri­ni ifade eden Yıl­maz, “Biz­ler kim­se­den hak­sız bir ka­zanç ya da lütuf is­te­mi­yo­ruz, Biz hak­kı­mı­zı is­ti­yo­ruz, alın te­ri­mi­zin kar­şı­lı­ğı­nı is­ti­yo­ruz. Biz­ler mev­zu­atın ağır yükü al­tın­da ezi­len, idari ve mali yön­den at­tı­ğı her im­za­nın yasal so­rum­lu­lu­ğu­nu üze­rin­de ta­şı­yan ça­lı­şan­la­rın, hak et­ti­ği üc­ret­le­rin öden­me­si­ni talep edi­yo­ruz. Biz­ler CO­VID-19 pan­de­mi sü­re­cin­de dün­ya­nın im­re­ne­rek bak­tı­ğı ve so­run­suz sis­te­mi ile her­ke­sin tak­dir et­ti­ği Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’ndaki per­so­ne­lin hak­kı­nın tes­lim edil­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz­ler kurum ça­lı­şan­la­rı­nın 666 Sa­yı­lı KHK ile el­le­rin­den alı­nan, fazla mesai üc­ret­le­ri, ik­ra­mi­ye­ler ve ek öde­me­le­rin tek­rar ve­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz­ler kamu iş­çi­si ile me­mur­lar ara­sın­da­ki maaş farkı ada­let­siz­li­ği­nin or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. SGK’da ça­lı­şan bir iş­çi­nin maaşı 11 bin TL’yi bu­lur­ken asıl işi yapan bir me­mu­run ma­aşı­nın 6-7 bin lira gibi komik ra­kam­lar­da kal­ma­sı­nı kabul et­mi­yo­ruz ve et­me­ye­ce­ğiz. Biz­ler Kurum per­so­ne­li­nin uz­man­laş­tı­rıl­ma­sı­nı, sos­yal si­gor­ta uz­ma­nı kad­ro­su­nun açıl­ma­sı­nı ve ça­lış­ma taz­mi­na­tı­nın ve­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
    Biz­ler Şef­le­rin özel hiz­met taz­mi­nat­la­rı ve ek ödeme oran­la­rı yük­sel­ti­le­rek, hak et­tik­le­ri üc­re­tin öden­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz­ler İcra me­mu­ru kad­ro­su­nun 'Sos­yal Gü­ven­lik İcra Me­mu­ru Uz­ma­nı" şek­lin­de ihdas edil­me­si­ni talep edi­yo­ruz. Biz­ler De­net­men ve De­net­men yar­dım­cı­la­rı­nın il mü­dür­lü­ğü bün­ye­si­ne bağlı değil de, grup baş­kan­lı­ğı­na bağ­lan­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz. Biz­ler Ku­rum­da boş bu­lu­nan kad­ro­la­ra, gö­rev­de yük­sel­me sı­na­vın­da ba­şa­rı­lı olan per­so­ne­lin atan­ma­sı­nı ve li­ya­ka­ta uygun ol­ma­yan usul­süz ata­ma­la­rın önüne ge­çil­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz­ler De­net­men alım­la­rın­da kurum için­den alıma be­lir­li bir kadro ay­rı­la­rak, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’nda yıl­lar­ca görev yap­mış ça­lı­şan­la­rın atan­ma­la­rı­nı is­ti­yo­ruz. Biz­ler Toplu söz­leş­me mad­de­siy­le gü­ven­ce al­tı­na alı­nan, 4/B’li ola­rak görev yapan per­so­ne­lin kad­ro­ya ge­çi­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz­ler 3600 Ek gös­ter­ge ça­lış­ma­sın­da SGK ça­lı­şan­la­rı­nın da dik­ka­te alın­ma­sı­nı ve so­nu­na kadar hak et­tik­le­ri 3600 ek gös­ter­ge­nin kurum ça­lı­şan­la­rı­na ve­ril­me­si­ni talep edi­yo­ruz.” dedi.
    Yıl­maz, “Biz­ler banka maaş pro­mos­yon an­laş­ma­sı ile geçen yıl mayıs ayın­da öde­nen 4 bin li­ra­nın, enf­las­yon ra­kam­la­rı da dik­ka­te alı­na­rak gün­cel­len­me­si­ni talep edi­yo­ruz. Maaşı dü­şük­te olsa geç­miş­te al­dı­ğı fazla mesai üc­re­ti, ik­ra­mi­ye, per­for­mans öde­me­si ve havuz pa­ra­sı gibi yan ödeme ka­lem­le­ri ile ayak­ta ka­la­bi­len me­mur­lar, 666 Sa­yı­lı Kanun Hük­mün­de ka­rar­na­me ile bu hak­la­rı­nı kay­bet­miş, eme­ği­nin kar­şı­lı­ğı­nı al­mak­tan uzak­laş­tı­rıl­mış­tır. 666 Sa­yı­lı KHK ile eşit işe eşit ücret an­la­yı­şı ge­ti­ril­me­ye ça­lı­şıl­mış­tır. Biz­ler­de bu­ra­dan yet­ki­li­le­re so­ru­yo­ruz ve di­yo­ruz ki, “SGK ça­lı­şan­la­rı­nın işine eşit iş hangi ku­rum­lar­da var­dır ve bu­ra­lar­da hangi üc­ret­ler öden­mek­te­dir. Bunun adı eşit işe eşit ücret değil, eşit un­va­na eşit üc­ret­tir. Bu ne­den­le Eme­ği­nin kar­şı­lı­ğı emek­çi­ye öden­me­li­dir.” İçinde bu­lun­du­ğu­muz Sos­yal Gü­ven­lik Haf­ta­sı ve­si­le­siy­le başta SGK ça­lı­şan­la­rı olmak üzere hiz­met ko­lu­muz­da yer alan tüm ça­lı­şan­la­rın ve bütün emek­çi­le­rin hiz­met­le­ri­nin kar­şı­lı­ğı­nı al­dı­ğı bir yıl ol­ma­sı­nı di­li­yo­ruz. Bir son­ra­ki sos­yal Gü­ven­lik Haf­ta­sı kut­la­ma­la­rın­da so­run­la­rı ko­nuş­mak­tan zi­ya­de ka­za­nım­lar ne­de­niy­le te­şek­kür et­ti­ği­miz bir hafta ol­ma­sı te­men­ni edi­yo­ruz” dedi.
        

 Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °