Tarih: 07.12.2023 09:06

ŞİFA KAYNAĞI IHLAMURUN 5 ÖNEMLİ FAYDASI

Facebook Twitter Linked-in

 Ih­la­mur çayı, için­de­ki aktif mad­de­ler sa­ye­sin­de içil­di­ğin­de vücut ısı­sı­nı yük­sel­te­rek ter­le­me­yi ar­tır­ma­ya yar­dım­cı olu­yor. Sa­kin­leş­ti­ri­ci et­ki­si ne­de­niy­le kalp çar­pın­tı­sı­nı ve yük­sek tan­si­yo­nun et­ki­le­ri­ni azal­tı­yor, çi­çek­le­ri­nin epi­lep­si te­da­vi­si­ni des­tek­le­di­ği­ne ina­nı­lı­yor. Me­mo­ri­al Kay­se­ri Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Diyet Bö­lü­mü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, soğuk gün­le­rin sıcak içe­ce­ği ıh­la­mur ile il­gi­li bilgi verdi.
Ih­la­mur çi­çe­ği ka­fe­in içe­ri­yor
Ih­la­mur, kuzey ya­rım­kü­re­ye özgü ebe­gü­me­ci fa­mil­ya­sı­na men­sup dün­ya­da yak­la­şık 30 türü bu­lu­nan, yap­rak­la­rı­nı döken, asi­met­rik yap­rak­la­rı ile dik­kat çeken bir ağaç­tır. Tilia cin­si­ne ait ağaç­la­rın ortak adı olan ıh­la­mur, güzel ko­ku­lu krem renk­li çi­çek­le­riy­le bi­lin­mek­te­dir. Şa­şır­tı­cı bir şe­kil­de ıh­la­mur çi­çe­ği aynı za­man­da ka­fe­in de içer­mek­te­dir. Ancak bir fin­can­da 226 mik­rog­ram­dan (0,226 mi­lig­ram) fazla ka­fe­in ol­ma­dı­ğı için uyku sü­re­ci­ni olum­suz et­ki­le­me­si çok müm­kün gö­rün­me­mek­te­dir. Orta Çağ’dan bu yana ıh­la­mur ağa­cı­nın çi­çek­le­ri ter­le­me­yi ar­tır­mak için kul­la­nıl­mış­tır.
Ter­le­me­yi baş­la­ta­rak et­si­ni gös­te­ri­yor
Ih­la­mur, ateş­li soğuk al­gın­lı­ğı ile en­fek­si­yon­lar­da ter­le­me­yi baş­lat­mak, burun tı­ka­nık­lı­ğı­nı azalt­mak ve boğaz tah­ri­şi ile ök­sü­rü­ğü ha­fif­let­mek için kul­la­nıl­mış­tır. Ih­la­mu­run sa­kin­leş­ti­ri­ci et­ki­si de bu­lun­mak­ta­dır. Ancak ıh­la­mu­run bu et­ki­le­ri­ni ka­nıt­la­ya­cak kli­nik bilgi bu­lun­ma­mak­ta­dır. Yüz­yıl­lar­dır kul­la­nı­lan ıh­la­mu­run bi­li­nen et­ki­le­ri tec­rü­bey­le sa­bit­tir.
1. Soğuk al­gın­lı­ğı semp­tom­la­rı­nı azal­tır. Ih­la­mur; nezle ile virüs kay­nak­lı grip, Covid gibi has­ta­lık­la­rın sey­rin­de or­ta­ya çıkan kuru ök­sü­rü­ğe iyi gelir.
2. Kay­gı­yı azal­tır, kan ba­sın­cı­nı dü­şü­rür.
3. Mig­ren ya da si­nir­sel ger­gin­lik ile yutma güç­lü­ğü ve çe­şit­li spazm tür­le­ri­nin olum­suz et­ki­le­ri­ne karşı et­ki­li­dir.
4. Ka­ra­ci­ğer ve safra ke­se­si bo­zuk­luk­la­rı ile ishal te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lır.
5. Ih­la­mur çi­çe­ği­nin, idrar ve bal­gam sök­tü­rü­cü özel­li­ği de bu­lun­mak­ta­dır.
Kalp has­ta­la­rı aşırı tü­ket­me­me­li
Ih­la­mu­run çe­şit­li dozaj form­la­rı bu­lun­mak­ta­dır. Ancak be­lir­li bir do­za­jı des­tek­le­yen yeni kli­nik ça­lış­ma­lar ya­pıl­ma­mış­tır. Bitki çay­la­rı­nın kul­la­nı­mı­na yö­ne­lik gö­rüş­le­re göre günde 2-4 gram­dan fazla ıh­la­mur tü­ke­til­me­me­si ge­rek­mek­te­dir. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da kalp has­ta­lı­ğı öy­kü­sü olan has­ta­la­rın ıh­la­mu­ru aşırı mik­tar­da tü­ket­me­me­si ge­rek­ti­ği so­nu­cu da or­ta­ya çık­mış­tır.
Ih­la­mur çayı nasıl ha­zır­lan­ma­lı?
Ih­la­mur çi­çe­ği ya da yap­rak­la­rı­nın 2-3 çay ka­şı­ğı bir bar­dak sıcak suda 15 da­ki­ka dem­len­me­si uygun ola­cak­tır. Günde bir­kaç bar­dak içil­me­si tav­si­ye edi­lir. Bek­le­nen et­ki­ye göre ıh­la­mur çayı ye­mek­ler­den önce ya da sonra sıcak veya soğuk ola­rak içi­le­bi­lir. Ço­cuk­lar, ha­mi­le ve em­zi­ren ka­dın­la­rın ıh­la­mur ça­yı­nı 1-2 fin­ca­nı geç­me­mek ko­şu­luy­la tü­ket­me­si uy­gun­dur. Ancak tü­ke­ti­mi ko­nu­sun­da bir uzman he­ki­me ke­sin­lik­le da­nı­şıl­ma­lı­dır. Ih­la­mur çayı di­üre­tik­tir yani idrar sök­tü­rü­cü­dür, başka bir di­üre­tik ile bir­lik­te tü­ke­til­me­si vü­cut­ta sıvı kay­bı­nı ar­tı­ra­ca­ğın­dan tek ba­şı­na tü­ke­ti­mi daha uy­gun­dur.
            Ha­ber-Fo­to: Era Medya




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —