Tarih: 21.11.2023 09:58

Sigara ve alkol zamları tüketimi düşürmüyor: Sorun psikolojik

Facebook Twitter Linked-in

 Prof. Dr. Ka­mu­ran El­be­yoğ­lu, si­ga­ra ve alkol fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şa rağ­men ki­şi­le­rin kul­la­nım oran­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı­nın psi­ko­lo­jik ne­den­le­ri­ne işa­ret ede­rek gü­ven­siz­lik ve be­lir­siz­lik için­de olan in­san­la­rın ge­le­cek­le­rin­den emin ola­ma­ma­sı­nın ba­ğım­lı­lık­la­rı te­tik­le­di­ği­ni söy­le­di. Si­ga­ra­ya gelen 5 li­ra­lık zamla bir­lik­te en ucuz si­ga­ra 50 lira oldu. Si­ga­ra ve al­ko­le art arda gelen zam­lar ve yük­sek ver­gi­ler ile artan fi­yat­lar si­ga­ra ve alkol tü­ke­ti­mi­ni dü­şür­mü­yor. Yük­sek fi­yat­la­ra rağ­men 15 yaş ve üzeri nü­fu­sun si­ga­ra içme alış­kan­lık­la­rı­nı in­ce­le­yen bir araş­tır­ma­ya göre Tür­ki­ye, yüzde 28’lik si­ga­ra kul­la­nı­mı oranı ile dün­ya­da nü­fu­sa oran­la en çok si­ga­ra­nın tü­ke­til­di­ği ülke ko­nu­mun­da yer alı­yor.
Si­ga­ra ve alkol fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı­na rağ­men tü­ke­ti­min azal­ma­ma­sı­nı de­ğer­len­di­ren psi­ko­lo­ji pro­fe­sö­rü Ka­mu­ran El­be­yoğ­lu, bütün ba­ğım­lı­lık­la­rın al­tın­da do­yum­suz­luk, yok­sun­luk, ih­ti­yaç olan ve ye­ri­ne ko­nu­la­ma­yan şey­le­ri bir şe­kil­de ye­ri­ne koyma is­te­ği yat­tı­ğı­nı be­lir­te­rek, “İnsan­lar gü­ven­siz­lik ve be­lir­siz­lik içe­ri­sin­de­ler. Ge­le­cek­le­rin­den de emin ol­ma­dan son de­re­ce den­ge­siz bir du­rum­da­lar. Bu ba­ğım­lı­lık­la­rı te­tik­li­yor” dedi. İnsan­la­rın sü­rek­li hazzı ya­ka­la­mak is­te­di­ği­ni söy­le­yen El­be­yoğ­lu, “Fi­ya­tı ne kadar ar­tar­sa art­sın bu hazzı ya­ka­la­mak, bu kaçış ve ra­hat­la­ma hissi kişi de daha çok ar­ta­cak­tır. Çünkü yok­sul­luk ve en­gel­len­miş­lik art­tık­ça ki­şi­nin bun­dan kaçma is­te­ği de doğal ola­rak ar­ta­cak­tır” diye ko­nuş­tu.
“Si­ga­ra oral doyum sağ­lı­yor”
Pi­ya­sa­da­ki si­ga­ra­la­rın için­de ba­ğım­lı­lı­ğı te­tik­le­yen, be­yin­de­ki o mer­kez­le­ri uya­ran ve sü­rek­li o is­te­ği uyan­dı­ran bir­ta­kım mad­de­le­rin ka­tıl­dı­ğı­nı söy­le­yen El­be­yoğ­lu, “Do­la­yı­sıy­la si­ga­ra­nın fi­zik­sel ba­ğım­lı­lı­ğı da son de­re­ce yük­sek, onu be­lirt­mek lazım. Si­ga­ra­yı bı­rak­ma ko­nu­sun­da in­san­lar çok ba­şa­rı­lı ola­mı­yor. Bir se­be­bi de bu olu­yor” dedi. El­be­yoğ­lu in­san­la­rın si­ga­ra içer­ken bir oral do­yu­ma ulaş­tı­ğı­nı be­lir­te­rek, “Si­ga­ra içer­ken bir oral doyum olu­yor. İşte o ken­di­ni ifade etme, ait olma, gü­ven­lik ih­ti­ya­cı­nı bu oral ba­ğım­lı­lık­lar bir an­lam­da kom­pan­se edi­yor. Si­ga­ra ba­ğım­lı­lı­ğı bu­nun­la bağ­lan­tı­lı, alkol de aynı şe­kil­de. İki­si­ni bir­bi­rin­den fark­lı dü­şü­necek du­rum­da de­ği­liz. Al­ko­lün bir de şöyle bir bir et­ki­si var­dır. İçti­ğin zaman biraz seni ra­hat­la­tır. Si­nir­le­ri­ni ya­tış­tı­rır. Unut­ma­nı sağ­lar. En önem­li­si de odur, alkol unut­ma­nı sağ­lar. Bu­lun­du­ğun or­tam­dan, ger­çek­ler­den uzak­la­şıp o ger­çek­le­rin pek de öyle ol­ma­dı­ğı bir dün­ya­ya gir­me­ni sağ­lar. Bu kaçış da tabii ki haz ge­ti­rir” diye ko­nuş­tu.       Ha­ber-Fo­to: Deniz Dal­gıç




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —