Sınava son bir hafta kala beslenmenize dikkat edin!

Sınava son bir hafta kala beslenmenize dikkat edin!

Yak­la­şan üni­ver­si­te sı­na­vı için öğ­ren­ci­le­re öne­ri­ler­de bu­lu­nan Prof. Dr. Oğuz ÖZ­YA­RAL sı­na­va gün­ler kala bes­len­mey­le il­gi­li önem­li bil­gi­ler pay­laş­tı.

Öğ­ren­ci Seçme ve Yer­leş­tir­me Mer­ke­zi (ÖSYM) ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­lecek olan, Yük­se­köğ­re­tim Ku­rum­la­rı Sı­na­vı (YKS) için süre yak­laş­tı. Sınav kay­gı­sı güden öğ­ren­ci­ler için İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Rek­tör Yar­dım­cı­sı Ko­ru­yu­cu Sağ­lık Uz­ma­nı Prof.​Dr.Oğuz Öz­ya­ral sı­na­va son bir hafta kala nasıl bes­len­me­le­ri ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da ipuç­la­rı verdi.
Sı­na­va son 1 hafta kala;
    • Öğün­le­ri­ni­ze mut­la­ka bir kâse yo­ğurt ilave edin. Yo­ğurt: yük­sek ka­li­te­li bir pro­te­in kay­na­ğı­dır.
    • Mey­ve­le­rin gerek doğ­ru­dan ken­di­le­ri yiyin ya da müm­kün ol­du­ğun­ca po­sa­lı su­la­rı­nı tü­ke­tin. Günde en az bir Elma tü­ke­til­me­li­dir, ver­di­ği ener­ji se­vi­ye­si çok güçlü ve uzun­dur.
    • Fın­dık, badem, ceviz, fıs­tık ez­me­si, fıs­tık ez­me­si ve kaju: hızlı ener­ji ve uzun sü­re­li ener­ji de­po­la­ma­sı sağ­lar.
Son 3 gün kala;
    • Yap­rak­lı Ye­şil­ler: Is­pa­nak, la­ha­na, roka, la­ba­da, içtir, tere ve pazı, vi­ta­min­ler ve mi­ne­ral­ler ile dolu ve ye­mek­le­ri­ni­ze düşük ka­lo­ri­li bir ek ola­rak lez­zet­li­dir.
    • Vü­cu­dun en büyük ener­ji kay­na­ğı sudur. Ha­fif­çe, limon, meyve di­lim­le­ri ve tar­çın­la aro­ma­lan­dı­rıl­mış su­lar­da des­tek­le­yi­ci­dir. Er­kek­ler günde 10 bar­dak, ka­dın­la­rın ise en az 8 bar­dak su / sıvı tü­ket­me­le­ri öne­ri­lir.
    • Çay ve Kahve ay­rı­ca yeşil çay ve diğer bitki çay­la­rı: zin­de­lik ve­ri­ri, zihin açık­lı­ğı verir, yor­gun­luk alır. Ancak gün­lük tü­ke­tim 3 fin­ca­nı aş­ma­ma­lı­dır.
    • Kar­puz: iyi bir su kay­na­ğı ve ener­ji ar­tı­rı­cı olan B-vi­ta­min­le­ri, po­tas­yum ve fruk­toz kay­na­ğı­dır.
    • Humus,nohut, tahin, limon, kır­mı­zı­bi­ber pro­te­in, zey­tin­ya­ğı tam bir vi­ta­min-C, esan­si­yel yağ asit içe­rik­le­ri ile tam bir ener­ji de­po­su­dur. Zin­de­lik ve zihin açık­lı­ğı ya­ra­tır.
    • Ener­ji ar­tı­şı için ev ya­pı­mı mey­ve­li ayran, muzlu süt, elma, por­ta­kal, havuç, nar su­la­rı yada meyve suyu ka­rı­şım­la­rı tü­ke­tin.
    Özel­lik­le bu meyve su­la­rı or­ta­la­ma 45 da­ki­ka ile 1 sa­at­lik bir süre odak­lan­ma­da artış sağ­lar.
         

Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen