"SINIR KAPILARIMIZDAKİ GÜVENLİK KADAR, SİBER KAPILARIMIZDAKİ GÜVENLİK DE ÖNEMLİ"

Ulaştırma ve Altyapı Balanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, sınır ka­pı­la­rın­da­ki gü­ven­lik kadar ‘siber ka­pı­lar­da­ki gü­ven­li­ğin’ öne­mi­ne dik­ka­ti çekti ve “Ulu­sal Siber Olay­la­ra Mü­da­ha­le Mer­ke­zi’nin ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da; 2022 yılı için­de 55 binin üze­rin­de tes­pit edi­len za­rar­lı bağ­lan­tı­la­rın eri­şi­mi en­gel­len­di.
    Ay­rı­ca, yine bu yıl için­de 12 binin üze­rin­de siber gü­ven­lik bil­di­ri­mi ve ku­ru­luş­la­ra yö­ne­lik ön­lem­ler alın­dı. Ekim ayı başı iti­ba­riy­le ra­por­la­nan siber sal­dı­rı sa­yı­sı 100 bine ya­kın­dır. Bu sal­dı­rı­la­rı ta­ma­men iç kay­nak­lar­la ge­liş­tir­di­ği­miz ya­zı­lım­lar­la en­gel­le­mek­te­yiz” dedi.
    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Di­ji­tal Dö­nü­şüm Ofisi ta­ra­fın­dan Di­ji­tal Tür­ki­ye Blok­zin­cir Hac­kat­ho­nu Pro­je­si kap­sa­mın­da dü­zen­le­nen ‘Di­gi­at­hon 2022 Ya­rış­ma­sı’ prog­ra­mı­na ka­tıl­dı. “Di­ji­tal çağ adeta ışık hı­zıy­la iler­li­yor; ne­re­dey­se her 10 yılda sıç­ra­ma­la­ra şahit olu­yo­ruz” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, sek­tö­rün li­te­ra­tü­rü­nün dur­mak­sı­zın gün­cel­len­di­ği­ni, her geçen gün blok­zin­cir, me­ta­ver­se, NFT, krip­to para, di­ji­tal ikiz­ler gibi kav­ram­la­ra bir ye­ni­si ek­len­di­ği­ni söy­le­di.
RADİKAL DEĞİŞİM KA­ÇI­NIL­MAZ BİR HAL ALI­YOR
    Bu hızlı de­ği­şi­min; üret­me, is­tih­dam etme, ti­ca­ret yapma ile kül­tür ve sanat üret­me şe­kil­le­ri­ni de kök­ten de­ğiş­tir­di­ği­ni vur­gu­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Do­la­yı­sıy­la; ban­ka­cı­lık sis­te­min­den lo­jis­tik ve te­da­rik zin­cir­le­ri­ne, alış­kan­lık­la­rı­mız­da ra­di­kal de­ği­şim ka­çı­nıl­maz bir hal alı­yor. Ancak bu de­ği­şim; öl­çüm­le­me yön­tem­le­ri­nin ge­liş­me­si­ne ve böy­le­ce iş­le­ri­mi­zi çok daha hızlı, ve­rim­li, düşük ma­li­yet­le ve sağ­lık­lı bir şe­kil­de yü­rüt­me­mi­ze imkan su­nu­yor.
    Tür­ki­ye, AK Parti hü­kü­met­le­ri­mi­zin ön­cü­lük et­ti­ği di­ji­tal dö­nü­şüm ala­nın­da, dün­ya­da­ki lider ül­ke­ler ara­sın­da. Bu ko­nu­mu­mu­zu en iyi şe­kil­de de­ğer­len­di­re­rek, Tür­ki­ye’yi; bi­li­şim sek­tö­rün­de ta­sar­la­yan, üre­ten, yön veren katma değer oluş­tu­ran bir ül­ke­ye dö­nüş­tür­mek için yoğun bir çaba sarf edi­yo­ruz.
    Bu hu­sus­ta­ki en büyük avan­ta­jı­mız; genç ve di­na­mik nü­fu­su­muz­dur, yerli ve milli üre­tim ka­bi­li­ye­ti­miz­dir. Tam da bu nok­ta­da Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Di­ji­tal Dö­nü­şüm Ofisi’mizin bu et­kin­li­ği, ül­ke­miz­de­ki di­ji­tal dö­nü­şüm­de; şef­faf­lık, takip edi­le­bi­lir­lik ve uy­gu­la­na­bi­lir­lik ka­pa­si­te­si­ni ar­tır­mak açı­sın­dan ol­duk­ça an­lam­lı­dır. Genç ya­zı­lım­cı kar­deş­le­ri­mi­zin bilgi, bi­ri­kim ve po­tan­si­yel­le­ri­nin bu ko­nu­da de­ğer­len­di­ril­me­si­ni tak­dir­le ve he­ye­can­la kar­şı­lı­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİLDİR
Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye’nin artık eski Tür­ki­ye ol­ma­dı­ğı­na vurgu ya­pa­rak, ülke yö­ne­ti­min­de­ki is­tik­ra­rın, gü­ve­nin ve umut or­ta­mı­nın, ula­şım ve ile­ti­şim dahil her alan­da dev­rim ni­te­li­ğin­de adım­la­ra yol aç­tı­ğı­nı be­lirt­ti. Bun­la­rın 100 yıla sı­ğa­cak atı­lım­la­rın 20 yılda ger­çek­leş­me­si­nin müm­kün kı­lın­dı­ğı­nı, hep bir­lik­te ta­ri­hi gün­ler ya­şan­ma­sı­na, tarih ya­zıl­ma­sı­na ve­si­le ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın ha­ya­ta geç­me­si­ni sağ­la­ya­cak alt­ya­pı­yı da bu sa­ye­de ha­zır­la­dık­la­rı­nı kay­det­ti. Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, son bir­kaç yılda Siber Vatan ve Uzay Vatan’da atı­lan adım­la­rı da şöyle sı­ra­la­dı:
    “Cum­hur­baş­ka­nı’mız ‘Milli Uzay Prog­ra­mı’ ve ‘e-in­san pro­je­mi­zi’ ilan etti. Türk­sat 5A ve Türk­sa­t­5B ha­ber­leş­me uy­du­la­rı­mı­zı aynı yıl uzaya gön­der­dik. Yerli ve milli ha­ber­leş­me uy­du­muz Türk­sat 6A’nın test­le­rin­de önem­li aşa­ma­la­rı geç­tik. Uy­du­mu­zu, Cum­hu­ri­yet’imi­zin 100. yı­lı­nın son çey­re­ğin­de uzaya gön­de­re­ce­ğiz. 5G ha­ber­leş­me tek­no­lo­ji­le­ri­ne geçiş için yoğun bir bi­çim­de ça­lı­şı­yor, eş­za­man­lı ola­rak 6G’nin ça­lış­ma­la­rı­nı da hızla sür­dü­rü­yo­ruz. Di­ji­tal or­tam­da­ki ha­ber­leş­me­ye ciddi bir hu­ku­ki alt­ya­pı ka­zan­dır­dık. Siz genç­le­rin umut ve he­ye­can­la­rı­nı, bilim ve tek­no­lo­ji­ye yo­ğun­laş­tı­ra­rak, TEK­NO­FEST’lerde zir­ve­ye ta­şı­dık. Yerli ve milli elekt­rik­li ara­cı­mız TOGG’un seri üre­ti­me baş­la­dık. Yerli milli tre­ni­miz ya­kın­da ray­lar­da ola­cak. Bilgi ve ile­ti­şim se­fer­ber­li­ği ile özel­lik­le sa­vun­ma sa­na­yi başta olmak üzere her alan­da, yerli ve milli pro­je­le­re imza atı­yo­ruz. Bi­lim­sel ze­min­de de­ğer­len­di­rip, dev­let aklı ile plan­la­dı­ğı­mız ha­ber­leş­me ya­tı­rım­la­rı­mı­zın ya­rı­nı için ih­ti­yaç du­yu­lan her türlü adımı ka­mu-özel iş­bir­li­ği ile ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. İnsan kay­na­ğı ye­tiş­tir­mek ama­cıy­la da 5G ve Ötesi Ortak Li­san­süs­tü Des­tek­le­me Prog­ra­mı’nı ha­ya­ta ge­çir­dik. Ge­le­cek­te­ki pro­je­le­ri­miz için yerli ve milli has­sa­si­yet­le ha­ya­ta ge­çi­re­ce­ği­miz 5G bizim için elzem bir ko­nu­dur. 5G tek­no­lo­ji­si aynı za­man­da; ya­tı­rım, is­tih­dam, üre­tim, ih­ra­cat, cari fazla te­mel­li bir bü­yü­me sü­re­ci­mi­zi güçlü bir bi­çim­de des­tek­le­yecek.”
TÜRKİYE YÜZ­YI­LI; DE­ĞER­LER VE BA­RI­ŞIN YÜZ­YI­LI OLA­CAK
    Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın 28 Ekim 2022’de tüm dün­ya­ya ilan et­ti­ği Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın; bi­li­min, di­ji­ta­lin, ile­ti­şi­min, üre­ti­min, ve­rim­li­li­ğin, kal­kın­ma­nın, de­ğer­ler ve ba­rı­şın yüz­yı­lı ola­ca­ğı­nı ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Bizim yüz yı­lı­mız; is­tik­ra­rın, hu­zu­run, hak­lı­nın, de­ğer­le­rin, is­tik­ba­lin ve ba­rı­şın yüz­yı­lı ola­cak. Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nda; Me­ta­ver­se’ten Blok­zin­cir’e kadar her alan­da en üst se­vi­ye­ye çı­ka­ca­ğız. Ül­ke­miz­de in­sa­nı­mı­zın hayat ka­li­te­si­ni art­tır­ma­ya yö­ne­lik ça­lış­ma­la­ra des­te­ği­mi­zi ar­ta­rak devam edecek. Ül­ke­miz­le diğer ül­ke­ler ara­sın­da­ki ile­ti­şim; hızlı, sü­rek­li ve daha şef­faf hale ge­lecek. Yerli ve milli, ye­ni­lik­çi ve yeşil üre­tim eko­no­mi­si an­la­yı­şıy­la, milli tek­no­lo­ji ham­le­mi­zin des­te­ğiy­le, her alan­da dün­ya­da­ki re­ka­bet gü­cü­mü­zü ar­tır­ma­yı sür­dü­re­ce­ğiz. Ül­ke­mi­zi; Asya, Av­ru­pa, Kuzey Af­ri­ka, Or­ta­do­ğu ve Kaf­kas­lar ve Kuzey Ka­ra­de­niz ül­ke­le­ri ara­sın­da ula­şı­mın her mo­dun­da ulus­la­ra­ra­sı are­na­da, yolcu, yük, ener­ji ve bi­li­şim­de önem­li bir mer­ke­ze dö­nüş­tü­rü­yo­ruz. Siber Vatan ve di­ji­tal aleme yö­ne­lik adım­la­rı­mız, bu sü­reç­ler­de yerli ve milli ya­zı­lım, do­na­nım kul­la­nı­mı, he­de­fi­mi­ze ulaş­ma­mız­da kri­tik ba­şa­rı fak­tör­le­ri­miz­den­dir” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
ÜLKEMİZİN ULA­ŞIM VE İLETİŞİM MOD­LA­RI İÇİN, 183 MİLYAR DO­LA­RIN ÜZERİNDE YA­TI­RIM YAP­TIK
    Ak Parti Hü­kü­met­le­ri dö­ne­min­de; Tür­ki­ye’nin ula­şım ve ile­ti­şim mod­la­rı için, 183 mil­yar do­la­rın üze­rin­de ya­tı­rım yap­tık­la­rı­nın al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti:
    “Ya­tı­rım­la­rı­mız­la; milli ge­li­ri­mi­ze 520 mil­yar do­lar­dan fazla, is­tih­da­ma 18 mil­yon katkı, üre­tim sis­te­mi­ne 1 tril­yon 79 mil­yar do­lar­lık olum­lu etki oluş­tur­duk. 2053 yı­lı­na kadar da 198 mil­yar do­lar­lık yeni ula­şım ve ha­ber­leş­me ya­pı­tı­mı plan­la­dık. Böy­le­ce ül­ke­mi­zin üre­ti­mi­ne 2 tril­yon dolar, milli ge­li­ri­ne 1 tril­yon do­lar­lık katkı sağ­la­ya­ca­ğız. Yal­nız­ca ha­ber­leş­me alt­ya­pı­mı­za; 2023 yılı so­nu­na kadar yak­la­şık 5 mil­yar dolar, 2029 yılı so­nu­na kadar 12,5 mil­yar do­la­rı aşan, 2053’e kadar ise top­lam 67 mil­yar do­la­rın üze­rin­de bir ya­tı­rım plan­lı­yo­ruz. Elekt­ro­nik ha­ber­leş­me sek­tö­rün­de son 20 yılda; fiber hat uzun­lu­ğu­nu 88 bin ki­lo­met­re­den, 488 bin ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik. Sabit ge­niş­bant abone sa­yı­mız 18,5 mil­yo­na, mobil abone sa­yı­mız 88,5 mil­yo­na, ge­niş­bant abone sa­yı­mız ise 89,5 mil­yo­na ulaş­tı. 2011’de 1 mil­yon olan ma­ki­na­lar arası ile­ti­şim abone sa­yı­sı bugün 7,8 mil­yo­na çıktı. Ya­tı­rım­la­rı­mız sa­ye­sin­de bü­yü­yen elekt­ro­nik ha­ber­leş­me sek­tö­rü 2022’nin ilk çey­re­ğin­de, bir ön­ce­ki yıla göre yüzde 32’den fazla bü­yü­me kay­det­ti. Yine aynı dö­nem­de in­ter­net kul­la­nım mik­ta­rı, bir ön­ce­ki yılın aynı dö­ne­mi­ne göre; sa­bit­te yak­la­şık yüzde 13, mo­bil­de de yüzde 22 artış gös­ter­di. Gu­rur­la ifade etmek is­ti­yo­rum ki; ül­ke­miz­de­ki ula­şım, ile­ti­şim ve bi­li­şim ham­le­le­ri­miz mey­ve­le­ri­ni ver­me­ye baş­la­dı. Ha­zi­ran sonu iti­ba­riy­le, top­lam in­ter­net kul­la­nı­cı­sı sa­yı­sı açı­sın­dan tüm dünya ül­ke­le­ri ara­sın­da ya­pı­lan sı­ra­la­ma­da ilk 20 ülke ara­sın­da yer aldık. Av­ru­pa’da ilk 5 ülke için­de yer alı­yo­ruz. BM Dünya Fikri Mül­ki­yet Ör­gü­tü’nün açık­la­dı­ğı, 132 ül­ke­nin ya­rış­tı­ğı kü­re­sel ino­vas­yon en­dek­sin­de Tür­ki­ye, 2022’de 4 ba­sa­mak yük­se­le­rek 37’nci sı­ra­ya çıktı.”
55 BİNİN ÜZERİNDE TESPİT EDİLEN ZA­RAR­LI BAĞ­LAN­TI­LA­RIN ERİŞİMİ EN­GEL­LENDİ
    İnter­net­te artan kul­la­nı­cı sa­yı­sıy­la bir­lik­te, kötü ni­yet­li ey­lem­ler ve hack’le­me­le­rin art­tı­ğı­nı, di­ji­tal sal­dı­rı­la­rın, ku­rum­sal, sis­tem­li ve ulus­lar üstü bir dü­zey­de ya­pıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çeken Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Sınır ka­pı­la­rı­mız­da­ki gü­ven­lik kadar, ‘siber ka­pı­la­rı­mız­da­ki gü­ven­li­ğin’ de önem­li ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Bu ko­nu­da da ge­rek­li ve ye­ter­li ted­bir­le­ri vak­tin­de alı­yo­ruz. Bilgi Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu’muz bün­ye­sin­de ku­ru­lan ‘Ulu­sal Siber Olay­la­ra Mü­da­ha­le Mer­ke­zi’nin (USOM) bu ko­nu­da­ki ça­lış­ma­la­rı­nı teb­rik edi­yo­ruz. Siber Olay­la­ra Mü­da­ha­le Ekip­le­ri, ku­rum­la­rın ve kri­tik alt­ya­pı sis­tem­le­ri­nin ko­run­ma­sın­da 7/24 esa­sı­na göre ça­lı­şı­yor­lar. USOM ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da; 2022 yılı için­de 55 binin üze­rin­de tes­pit edi­len za­rar­lı bağ­lan­tı­la­rın eri­şi­mi en­gel­len­miş­tir. Ay­rı­ca, yine bu yıl için­de 12 binin üze­rin­de siber gü­ven­lik bil­di­ri­mi ve ku­ru­luş­la­ra yö­ne­lik ön­lem­ler alın­mış­tır. Yine bu yılın Ekim ayı başı iti­ba­riy­le ra­por­la­nan siber sal­dı­rı sa­yı­sı 100 bine ya­kın­dır. Bu sal­dı­rı­la­rı ta­ma­men iç kay­nak­lar­la ge­liş­tir­di­ği­miz ya­zı­lım­lar­la en­gel­le­mek­te­yiz. Ül­ke­mi­zin di­ji­tal dö­nü­şü­mün­de e-dev­let ka­pı­sı­nın da kri­tik öne­mi­nin bi­lin­cin­de­yiz. 922 ku­ru­mun 6 bin 650’ye yakın hiz­me­ti­nin su­nul­du­ğu e-dev­let ka­pı­sı, 61 mil­yon 160 bini aşkın ka­yıt­lı kul­la­nı­cı­sıy­la dev bir hiz­met­tir. Uzay­da izi ol­ma­ya­nın, dün­ya­da gü­cü­nün ol­ma­ya­ca­ğı inan­cı ile yerli ve milli ha­ber­leş­me uy­du­mu­zu ya­pı­yo­ruz. Siber gü­ven­li­ğin, coğ­ra­fi sınır gü­ven­li­ği kadar önem­li ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Bu mil­le­tin ev­lat­la­rı­nın, imkan ve­ril­di­ğin­de nasıl TEK­NO­FEST ku­şa­ğı ol­du­ğu­nu ya­ki­nen gö­rü­yo­ruz” şek­lin­de ko­nuş­tu.


      Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
       Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı