Son şeklini vermek için çekiçle yaklaşık 6 bin kez dövüyorlar

Son şeklini vermek için çekiçle yaklaşık 6 bin kez dövüyorlar

Güncel Haberler 2.08.2022 09:50:00 0
Son şeklini vermek için çekiçle yaklaşık 6 bin kez dövüyorlar

    Trab­zon’da ika­met eden 50 yıl­lık bakır us­ta­sı Coş­kun Öz­türk, bir cez­şe­yi yap­mak için yak­la­şık 6 bin kez çe­kiç­le döv­dük­le­ri­ni söy­le­ye­rek yap­tık­la­rı bakır cez­ve­le­rin en az 200 yıl ga­ran­ti­li ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
    Ma­ki­ne vb. tek­no­lo­jik alet kul­lan­ma­dan kendi im­kân­la­rıy­la cez­ve­ye hayat ver­dik­le­ri­ni söy­le­yen Öz­türk, “Bir cezve yak­la­şık 4 sa­at­te 5-6 bin kadar çe­kiç­le dö­ve­rek mey­da­na ge­ti­ri­yo­ruz. Yap­tı­ğı­mız cez­ve­ler en az 200 yıl ga­ran­ti­li ancak 500 yıla kadar çı­ka­bi­li­yor. Do­la­yı­sıy­la 200 yıl ga­ran­ti­si var. Os­man­lı dö­ne­min­den bin yıl­lık, 500 yıl­lık cez­ve­ler vardı. Uzun ömür­lü ol­ma­sı­nın se­be­bi, ba­kı­rın için­de olan atom­la­rı çe­kiç­le dö­ve­rek sı­kış­tı­rı­yo­ruz. Böy­le­ce daha uzun ömür­lü olu­yor. Bu işi 50 yıl­dır ya­pı­yo­rum. 50 yıl önce sa­na­yi yoktu, şim­di­ki gibi tek­nik im­kân­lar yoktu ancak biz tek­nik im­kân­sız­lık­la­ra rağ­men elde yap­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Eski us­ta­la­rı­mız hepsi elle dö­ve­rek ya­par­lar­dı biz de on­la­rın yo­lun­dan gi­de­rek sa­na­tı­mız kay­bol­ma­sın diye mü­ca­de­le edi­yo­ruz. Bu gün bu işi yapan 5-6 kişi kaldı. 50 yıl önce 200-250 kişi var­dık. Ürün­le­ri­mi­zi ge­nel­de sa­nat­tan an­la­yan uzun ömür­lü ol­ma­sı­nı is­te­yen­ler alı­yor” ifade etti.
    "He­di­ye­lik eşya sa­ta­rak ayak­ta dur­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz"Yak­la­şık 63 yıl­dır bakır sa­na­tıy­la uğ­ra­şan Emin Öz­ka­ra da sat­tık­la­rı he­di­ye­lik eş­ya­lar­la ayak­ta dur­ma­ya ça­lış­tık­la­rı­nı ifade ede­rek “Es­ki­den sat­mış ol­du­ğu­muz ba­kı­rın şimdi üçte bi­ri­ni sa­ta­mı­yo­ruz. Bakır uzun ömür­lü­dür ancak kalay mas­ra­fı ol­du­ğu için va­tan­daş pek rağ­bet gös­ter­mi­yor. Gü­nü­müz­de bizim gibi bakır us­ta­la­rı artık çok azal­dı. Bu mes­le­ği artık ter­cih eden de pek yok. Biz ve bizim gi­bi­ler mes­le­ği ya­şat­ma­ya ça­lı­şı­yor bugün sa­yı­mız 4-5 kadar di­ye­bi­li­riz. Yani sanat ola­rak kimse be­nim­se­mi­yor. Şeh­ri­miz­de bakır döv­me­ci­si pek kal­ma­dı hep dı­şar­dan ge­li­yor. Ye­ni­lik yap­ma­dık bu arada sı­kı­şıp kal­dık. Do­la­yı­sıy­la bu­ra­da kal­dı­ğı­mız için sa­na­yi­le­şe­me­dik. Bir Maraş, bir Antep gibi sa­na­yi­leş­me­dik. Yaz se­zo­nun­da ol­du­ğu­muz için ge­nel­de he­di­ye­lik eş­ya­lar sa­tı­yo­ruz do­la­yı­sıy­la bu da fazla yekûn teş­kil et­mi­yor. Ör­ne­ğin es­ki­den gelin çe­yi­zin­de 40-50 kilo bakır eşya olur­du artık gü­nü­müz genç­ler ba­kı­rı ter­cih et­mi­yor” şek­lin­de ko­nuş­tu.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °