Sosyal medya çocuklarda özgüven eksikliği yaratabilir

Sosyal medya çocuklarda özgüven eksikliği yaratabilir

Uz­man­lar sos­yal med­ya­nın ço­cuk­la­rın ger­çek­çi ol­ma­yan bek­len­ti­ler ge­liş­tir­me­le­ri­ne ve ba­şa­rı­sız ol­duk­la­rın­da hayal kı­rık­lı­ğı­na uğ­ra­ma­la­rı­na yol aça­bi­le­ce­ği ko­nu­sun­da uya­rı­yor.

 Sos­yal medya kul­la­nı­mı­nın bi­linç­siz şe­kil­de art­ma­sı ço­cuk­lar ve genç­ler ara­sın­da akran zor­ba­lı­ğı­na va­ra­cak de­re­ce­de olum­suz so­nuç­lar do­ğu­ru­yor. Son za­man­lar­da il­ko­kul ve li­se­ler­de çe­ki­len gö­rün­tü­le­rin med­ya­da yer al­ma­sı, ço­cuk­lar için sağ­lık­lı sos­yal medya kul­la­nı­mı ko­nu­su­nu da gün­de­me ge­tir­di. Peki ço­cuk­lar sos­yal medya ile nasıl ta­nış­ma­lı? Ebe­veyn­le­re bu ko­nu­da düşen gö­rev­ler ne­ler­dir? Anne ba­ba­la­rın ço­cuk­la­rı­nı sos­yal medya he­sap­la­rın­dan pay­laş­ma­la­rı­nın olum­lu ve olum­suz yan­la­rı ne­ler­dir? Ço­cuk­lar ile bir­lik­te sos­yal medya bir­lik­te nasıl daha sağ­lık­lı kul­la­nı­la­bi­lir? Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si İle­ti­şim Fa­kül­te­si Gör­sel İle­ti­şim Ta­sa­rı­mı Ana­bi­lim Dalı Baş­ka­nı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu so­ru­la­rın ya­nı­tı­nı an­lat­tı.
Ebe­veyn­le­rin kendi ço­cuk­la­rı­nı onay­lan­ma ve be­ğe­nil­me ar­zu­su ile pay­laş­ma­la­rı­nın ço­cuk­la­rın ken­di­le­ri­ni baş­ka­la­rı­nın gö­rüş­le­ri­ne göre de­ğer­len­dir­me­le­ri­ne ve öz­gü­ven ek­sik­li­ği ya­şa­ma­la­rı­na neden ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­yen Prof. Dr. Kırık, ay­rı­ca ço­cuk­la­rın ger­çek­çi ol­ma­yan bek­len­ti­ler ge­liş­tir­me­le­ri­ne ve ba­şa­rı­sız ol­duk­la­rın­da hayal kı­rık­lı­ğı­na uğ­ra­ma­la­rı­na yol aça­bi­le­ce­ği­ni dile ge­tir­di.
Ço­cuk­la­rın ko­şul­suz sevgi ile onay­lan­ma ih­ti­ya­cı­nın kar­şı­lan­dı­ğı­nı göz önün­de bu­lun­dur­mak ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Ebe­veyn­le­rin ço­cuk­la­rı­nın onay­lan­ma ve be­ğe­nil­me ar­zu­la­rı­nı sağ­lık­lı bir şe­kil­de ge­liş­tir­me­le­ri­ne yar­dım­cı olmak için ilk adım, ço­cuk­la­rın duy­gu­la­rı­nı ve ih­ti­yaç­la­rı­nı an­la­ma­ya ça­lış­mak­tır. Her çocuk fark­lı şe­kil­ler­de bu ar­zu­la­rı­nı ifade ede­bi­lir; bu ne­den­le, ebe­veyn­ler em­pa­ti ile yak­la­şa­rak ço­cuk­la­rı­na des­tek ol­ma­lı­dır. Ko­şul­suz sevgi ve des­tek, ço­cuk­la­rın onay­lan­ma ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­mak için önem­li bir temel oluş­tu­rur. Ebe­veyn­ler, ço­cuk­la­rı­na de­ğer­li ol­duk­la­rı­nı ve se­vil­dik­le­ri­ni his­set­tir­me­li, böy­le­ce ço­cuk­lar dış­sal onay­la­ra olan ba­ğım­lı­lık­la­rı­nı azal­ta­bi­lir­ler” dedi.
Ço­cuk­la­rın sos­yal medya kul­la­nı­mı­nın sı­nır­lı ve dü­zen­li ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Ço­cuk­lar­la bir­lik­te sos­yal medya kul­la­nı­mı­nı daha sağ­lık­lı hale ge­tir­mek için ebe­veyn­le­rin dik­kat et­me­le­ri ge­re­ken bir­kaç önem­li nokta bu­lun­mak­ta­dır. Ço­cuk­la­ra in­ter­net gü­ven­li­ği, çev­ri­mi­çi eti­ket­ler ve di­ji­tal va­tan­daş­lık ko­nu­la­rın­da eği­tim ver­mek, on­la­rın di­ji­tal dün­ya­yı an­la­ma­la­rı­na ve risk­le­ri fark et­me­le­ri­ne yar­dım­cı ola­cak­tır. Hangi bil­gi­le­rin pay­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ve kim­lik­le­ri­ni nasıl ko­ru­ya­cak­la­rı ko­nu­sun­da bi­linç­len­di­ril­me­le­ri önem­li­dir” diye ko­nuş­tu.
      Ha­ber-Fo­to: Şev­val Dal­gıç