“TAHIL KORİDORU KAPSAMINDA UKRAYNA'DAN TOPLAM 354 GEMİ HAREKET ETTİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

Güncel Haberler 25.10.2022 09:32:00 0
“TAHIL KORİDORU KAPSAMINDA UKRAYNA

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tahıl Ko­ri­do­ru kap­sa­mın­da 1 Ağus­tos - 18 Ekim ta­rih­le­ri ara­sın­da 354 ge­mi­nin Uk­ray­na li­man­la­rın­dan ha­re­ket et­ti­ği­ni açık­la­dı ve “Bu­gü­ne kadar ta­şı­nan top­lam yük mik­ta­rı 7 mil­yon 860 bin tonu aştı. Tür­ki­ye li­man­la­rı­na gelen ge­mi­le­rin ta­şı­dı­ğı top­lam yük ise 1 mil­yon 294 bin 706 ton oldu. Top­lam yükün yak­la­şık yüzde 17’si Tür­ki­ye li­man­la­rı­na geldi” dedi.
    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tahıl Ko­ri­do­ru’nda ta­şı­nan yük mik­ta­rı ile il­gi­li açık­la­ma yaptı. Uk­ray­na ve Rusya ara­sın­da ya­şa­nan savaş son­ra­sın­da dün­ya­da gıda kri­zi­nin ya­şan­dı­ğı­nı anım­sa­tan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye’nin Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan li­der­li­ğin­de yü­rüt­tü­ğü ba­şa­rı­lı dip­lo­ma­si so­nu­cun­da bu kri­zin aşıl­dı­ğı­nı ve Tahıl Ko­ri­do­ru’nun oluş­tu­rul­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Tahıl ko­ri­do­ru kap­sa­mın­da 1 Ağus­tos - 18 Ekim ta­rih­le­ri ara­sın­da top­lam 354 ge­mi­nin Uk­ray­na’nın Odesa, Chor­no­morsk ve Yuzh­ne şe­hir­le­rin­de­ki li­man­lar­dan yüklü ola­rak ha­re­ket et­ti­ği­ni bil­di­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ge­mi­ler ile arpa, buğ­day, soya, ay­çi­çe­ği küs­pe­si, buğ­day ke­pe­ği, be­zel­ye, ay­çi­çe­ği çe­kir­de­ği, iş­len­miş ka­rı­şık gıda, şeker pan­ca­rı, ay­çi­çek yağı, ka­no­la to­hu­mu, mısır ve soya yağı olmak üzere 13 fark­lı çeşit yük ta­şın­dı” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TAHIL KORİDO­RUN­DA TA­ŞI­NAN YÜKÜN YAK­LA­ŞIK YÜZDE 17’Sİ TÜRKİYE’YE GELDİ
    354 ge­mi­nin 135’inin Türk bay­rak­lı, sa­hip­li veya iş­le­ten­li ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, açık­la­ma­sı­na şöyle devam etti:
    “354 ge­mi­nin 119’u yük­le­ri­ni Tür­ki­ye li­man­la­rı­na ge­tir­di. Di­ğer­le­ri ise Al­man­ya, Bang­la­deş, Bel­çi­ka, Bul­ga­ris­tan, Ce­za­yir, Ci­bu­ti, Çin, En­do­nez­ya, Eti­yop­ya, Fran­sa, Güney Kore, Gür­cis­tan, Hin­dis­tan, Hol­lan­da, İngil­te­re, İran, İrlan­da, İspan­ya, İsrail, İtalya, Kenya, Libya, Lüb­nan, Mısır, Pa­kis­tan, Por­te­kiz, Ro­man­ya, So­ma­li, Sudan, Tunus, Vi­et­nam ve Yu­na­nis­tan’a gö­tür­dü. Bu­gü­ne kadar ta­şı­nan top­lam yük mik­ta­rı 7 mil­yon 860 bin tonu aştı. Tür­ki­ye li­man­la­rı­na gelen ge­mi­le­rin ta­şı­dı­ğı top­lam yük ise 1 mil­yon 294 bin 706 ton oldu. Top­lam yükün yak­la­şık yüzde 17’si Tür­ki­ye li­man­la­rı­na geldi. Tür­ki­ye li­man­la­rı­na, arpa, ay­çi­çe­ği çe­kir­de­ği, ay­çi­çe­ği küs­pe­si, ay­çi­çek yağı, be­zel­ye, buğ­day, buğ­day ke­pe­ği, iş­len­miş ka­rı­şık gıda, mısır, soya, ka­no­la to­hu­mu ve soya fa­sul­ye­si yük­le­ri ge­ti­ril­di.
    Yük­le­rin yüzde 13’ü Af­ri­ka’ya, yüzde 23’ü Asya’ya, yüzde 47’si Av­ru­pa’ya ta­şın­dı. Tür­ki­ye hariç en fazla yük Av­ru­pa kı­ta­sın­da İspan­ya, İtalya ve Hol­lan­da’ya ta­şın­dı­ğı be­lir­len­di.”
    Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 354 ge­mi­nin 31’inin 24 şu­bat­tan bu­ya­na mah­sur kalan ge­mi­ler­den oluş­tu­ğu­nu kay­de­de­rek, di­ğer­le­ri­nin ise Tahıl Ko­ri­do­ru’nun açıl­ma­sın­dan sonra Uk­ray­na’ya gidip, yük­le­me­si­ni yapıp, geri dönen ge­mi­ler ol­du­ğu­nu ifade etti. “24 şu­bat­tan bu yana bu li­man­lar­da mah­sur kalan 8 Türk bay­rak­lı veya sa­hip­li ge­mi­nin ta­ma­mı li­man­lar­dan ha­re­ket etti” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bu li­man­lar­da mah­sur kalan Türk bay­rak­lı veya sa­hip­li ge­mi­nin bu­lun­ma­dı­ğı­nı du­yur­du.
363 GEMİ İSTAN­BUL’DA MÜŞ­TE­REK MER­KEZ TA­RA­FIN­DAN DE­NET­LENDİ
    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Uk­ray­na’nın Yuzh­ne, Chor­no­morsk ve Odesa şe­hir­le­rin­de­ki li­man­la­ra savaş du­ru­mun­dan ve tahıl ko­ri­do­ru açıl­dık­tan sonra ilk defa git­mek üzere şu ana kadar top­lam 386 gemi İstan­bul’da Müş­te­rek Mer­kez ta­ra­fın­dan de­net­len­di veya de­ne­tim­le­ri plan­la­ma­ya alın­dı. 386 ge­mi­den 363 ta­ne­si de­net­le­nir­ken, de­net­le­nen ge­mi­le­rin 142 ta­ne­si Türk iş­le­ten­li­dir” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
      Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
      Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °