Taksim Camii'nin Asrı Aşan Varoluş Mücadelesi Kitaplaştı

Tak­sim’e cami ya­pıl­ma­sı ha­ya­li, 28 Mayıs 2021 ta­ri­hin­de Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan Tak­sim Camii’nin açıl­ma­sıy­la sona erdi.

Güncel Haberler 29.04.2023 10:09:00 0
Taksim Camii

Tak­sim’e cami ya­pıl­ma­sı ha­ya­li, 28 Mayıs 2021 ta­ri­hin­de Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan Tak­sim Camii’nin açıl­ma­sıy­la sona erdi. Yak­la­şık 150 yıl­lık bir mü­ca­de­le­nin ar­dın­dan İstan­bul’a ka­zan­dı­rı­lan ca­mi­nin asır­lık se­rü­ve­ni Basın İlan Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan ki­tap­laş­tı­rıl­dı.

Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın ön sö­züy­le ba­sı­lan “Bir Ma­be­din Va­ro­luş Mü­ca­de­le­si / Tak­sim Camii / Ba­sın­dan İkti­bas­lar” adlı eser ka­mu­oyu­nun is­ti­fa­de­si­ne su­nul­du. Basın İlan Ku­ru­mu Ya­yın­la­rı’ndan çıkan eser, Tak­sim Topçu Kış­la­sı Camii’nden baş­la­ya­rak böl­ge­nin yıl­la­ra ya­yı­lan ge­li­şi­mi­ni ve si­ya­si ta­ri­hi­mi­zin önem­li ke­sit­le­ri­ni oku­yu­cuy­la bu­luş­tu­ru­yor. Tak­sim’e cami ta­le­bi kadar bu ta­le­be karşı çı­kan­la­rın da say­fa­la­ra ta­şın­dı­ğı ki­tap­ta uzun so­luk­lu bir mü­ca­de­le, ga­ze­te ha­ber­le­ri ve köşe ya­zı­la­rı üze­rin­den tüm yön­le­riy­le an­la­tı­lı­yor.
“Mil­le­ti­mi­zin 150 yıl­lık ha­ya­li­ni ki­tap­laş­tır­dık”
Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, bir asrı aşan mü­ca­de­le­nin nasıl esere dö­nüş­tü­ğü­nü şu söz­ler­le ak­tar­dı:
“Fet­hin sem­bo­lü olan Aya­sof­ya’nın ye­ni­den cami hü­vi­ye­ti ka­zan­ma­sı­nı, ba­sı­na yan­sı­yan yön­le­riy­le ki­tap­laş­tır­mış­tık. Büyük ilgi gören ve emek ve­ri­len bu ki­ta­bı­mı­zın ar­dın­dan Tak­sim Camii’nin açı­lı­şı­na şahit olduk. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın, ‘Tak­sim Camii’ni, Aya­sof­ya Ca­mi-i Kebir’e ve­ri­len bir selam, İstan­bul’un fet­hi­nin 568. yıl dö­nü­mü­ne bir he­di­ye ola­rak gö­rü­yo­rum’ di­ye­rek açı­lı­şı­nı yap­tı­ğı cami, okur­la­rı­mı­zı ye­ni­den se­lam­la­ma ar­zu­su do­ğur­du.

Mil­le­ti­mi­zin 150 yıl­lık ha­ya­li­ne ka­vuş­ma­sı­nın sem­bo­lü olan Tak­sim Camii, ta­ri­he not dü­şül­me­si ge­re­ken önem­li bir olay ve mü­ca­de­le ör­ne­ği ola­rak kar­şı­mız­da du­ru­yor­du. Yayın eki­bi­miz­le bir araya gel­dik. Ba­sın­dan ik­ti­bas­lar­la bu sü­re­ci nasıl ak­ta­ra­ca­ğı­mı­zı is­ti­şa­re ettik. Geniş çer­çe­ve­li ve titiz araş­tır­ma­la­rı­mı­zın so­nun­da ki­ta­bı­mız şe­kil­len­di ve ni­ha­yet kül­tür ha­ya­tı­mı­za bir kay­nak eser daha ar­ma­ğan etmiş olduk.”
Kent dö­nü­şü­yor, ih­ti­yaç­lar de­ği­şi­yor, cami ta­le­bi ar­tı­yor
İtal­yan hey­kel­tı­raş Pi­et­ro Ca­no­ni­ca ta­ra­fın­dan ya­pı­lan Tak­sim Cum­hu­ri­yet Anıtı’nın 1928 yı­lın­da açıl­ma­sıy­la Tak­sim Mey­da­nı can­la­nı­yor. Daha sora İstan­bul’un mi­ma­ri do­ku­su­nun mo­dern­leş­ti­ril­me­si ama­cıy­la Fran­sız kent ta­sa­rım­cı­sı Henri Prost gö­rev­len­di­ri­li­yor ve ha­zır­la­dı­ğı plan­la­ra da­ya­nı­la­rak Tak­sim Kış­la­sı yı­kı­lıp ye­ri­ne Tak­sim Ge­zi­si (Gezi Parkı) açı­lı­yor.
Be­yoğ­lu’ndaki bu dö­nü­şüm ve olu­şan nüfus yo­ğun­lu­ğu yeni ih­ti­yaç­la­rı be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. İş, eği­tim ve iba­det yer­le­ri ile mes­ken­ler de nü­fu­sa bağlı ola­rak ye­ni­den şe­kil­le­ni­yor.
O dö­nem­ler­de Gran­de Rue ola­rak anı­lan İstik­lal Cad­de­si üze­rin­de fark­lı inanç­la­ra ait çok sa­yı­da iba­det­ha­ne yer alır­ken buna kar­şı­lık 1950’ler­den iti­ba­ren artan böl­ge­de­ki Müs­lü­man nü­fu­sun ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ma­da cami sa­yı­sı­nın ye­ter­siz kal­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­li­yor.
Be­le­di­ye baş­ka­nıy­ken söz verdi, Cum­hur­baş­ka­nıy­ken ye­ri­ne ge­tir­di.
Tak­sim’e cami ih­ti­ya­cı­nı dile ge­ti­ren­ler ile buna karşı çı­kar­lar ara­sın­da­ki mü­ca­de­le 90’lı yıl­lar­dan sonra fark­lı bir bo­yut­ta sür­dü­rü­lü­yor.
Recep Tay­yip Er­do­ğan, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Sabri Ülker, Sakıp Sa­ban­cı, Şarık Tara, Osman Boy­ner, Ek­me­led­din İhsa­noğ­lu, Kemal Ilı­cak, Asım Ko­ca­bı­yık, Esat Coşan, İbra­him Ce­va­hir, Tay­yar Al­tı­ku­laç, Ahmet Ka­bak­lı, Ne­ca­ti Öz­fa­tu­ra gibi güçlü isim­ler ta­ra­fın­dan 1991 yı­lın­da Tak­sim Cami Kül­tür ve Sanat Vakfı ku­rul­sa da iler­le­me kay­de­di­le­mi­yor.
1994 yı­lı­na ge­lin­di­ğin­de İstan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı se­çi­len Recep Tay­yip Er­do­ğan, “Tak­sim’e cami iz­ni­ni ve­re­ce­ğiz, te­me­li­ni de Cum­hur­baş­ka­nı De­mi­rel’e at­tı­ra­ca­ğız” söz­le­riy­le ka­rar­lı­lı­ğı­nı dile ge­ti­rir­se de ül­ke­nin için­de bu­lun­du­ğu si­ya­si at­mos­fer bu ha­yal­le­rin öte­len­me­si­ne neden olu­yor. Ta ki Er­do­ğan’ın 15 Tem­muz 2016’daki hain darbe gi­ri­şi­mi­nin ar­dın­dan “Tak­si­me cami yap­ma­nın da za­ma­nı geldi” açık­la­ma­sı­nı ya­pın­ca­ya kadar…
Sur Yapı ve KO­NUT­DER Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Mimar Ziya Altan Elmas, aile­si­nin de ha­ya­li olan Tak­sim’e cami ya­pıl­ma­sı dü­şün­ce­si­ne sahip çı­ka­rak in­şa­at ma­li­ye­ti­ni üst­le­ni­yor.
Asır­lık hayal 28 Mayıs 2021’de ger­çek­leş­ti
2 bin 482 met­re­ka­re in­şa­at alanı, 33 metre kubbe yük­sek­li­ği, 2 şe­re­fe­li, 4 bin kişi iba­det alanı, kül­tür sanat mer­ke­zi, kü­tüp­ha­ne­si ve aşevi olan Tak­sim Camii, 28 Mayıs 2021 yı­lın­da Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan iba­de­te açıl­dı.
Tak­sim Camii mü­ca­de­le­si üze­rin­den aynı za­man­da basın ve si­ya­si tarih oku­ma­sı­na ve­si­le olan kitap Arzu Ci­han­gir ta­ra­fın­dan ha­zır­lan­dı. Yunus Ateş ta­ra­fın­dan ta­sar­la­nan pres­tij ese­rin dü­zelt­men­li­ği­ni Kazım Kes­kin, gra­fi­ker­li­ği­ni ise Ufuk Kü­çük­yıl­maz üst­len­di.
Ki­ta­bın fi­zi­ki nüs­ha­la­rı­na kü­tüp­ha­ne­ler­den, PDF ha­li­ne ise www.​bik.​gov.​tr ad­re­sin­de­ki ya­yın­lar bö­lü­mün­den eri­şi­le­bi­li­yor.     Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °