Tam bitti derken yeniden hortladı

Dünya ge­ne­lin­de ko­ro­na­vi­rüs va­ka­la­rı ar­tı­şa ge­çer­ken tes­pit edi­len 2 alt var­yan­tın daha hızlı bu­laş­tı­ğı be­lir­til­di.

13.07.2022 09:33:00 0
Tam bitti derken yeniden hortladı

    Co­vid-19 pan­de­mi­sin­de yak­la­şık iki buçuk yıl ge­ri­de ka­lır­ken, vaka sa­yı­la­rı son haf­ta­lar­da hem dün­ya­nın fark­lı nok­ta­la­rın­da hem de Tür­ki­ye'de ar­tı­şa geçti. Uz­man­lar, pan­de­mi­de al­tın­cı dal­ga­nın ya­şa­nı­yor ola­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ti­yor ve Co­vid-19 ile mü­ca­de­le­nin henüz sona er­me­di­ği uya­rı­sı­nı yi­ne­li­yor.
AV­RU­PA'DA VA­KA­LAR AR­TI­YOR
    Kü­re­sel çapta ba­kıl­dı­ğın­da, Av­ru­pa kı­ta­sın­da bir­çok ül­ke­de va­ka­lar ar­tı­yor. Al­man­ya, İngil­te­re, Fran­sa, İtalya, İspan­ya ve Yu­na­nis­tan bu ül­ke­ler ara­sın­da yer alı­yor. İngil­te­re'de geç­ti­ği­miz hafta yak­la­şık 2,7 mil­yon ki­şi­nin test so­nu­cu po­zi­tif çıktı.
ÇİN'İN MACAU KENTİNDE BİR HAF­TA­LIK KA­RANTİNA İLAN EDİLDİ
    ABD, Bre­zil­ya, Mek­si­ka, Ja­pon­ya, Güney Kore, Hin­dis­tan, Avust­ral­ya ve Yeni Ze­lan­da'da da vaka sa­yı­la­rı yük­se­liş­te. Çin'in ku­mar­ha­ne­le­riy­le ünlü Macau ken­tin­de, vaka sa­yı­sı­nın art­ma­sı so­nu­cu bir haf­ta­lık ka­ran­ti­na ilan edil­di ve aci­li­ye­ti ol­ma­yan tüm iş­yer­le­ri ka­pa­tıl­dı.
BA.4 VE BA.5 ALT VAR­YANT­LA­RI İLK GÜNEY AFRİKA'DA GÖ­RÜL­DÜ
    Co­vid-19, var­yant adı ve­ri­len yeni ge­ne­tik kod­lar­la in­san­la­rın kar­şı­sı­na çı­kı­yor. Omic­ron bir var­yant; BA.4 v BA.5 ise Omic­ron bağ­lan­tı­lı alt var­yant­lar. Bu var­yant­lar ilk ola­rak yılın ba­şın­da Güney Af­ri­ka'da or­ta­ya çıktı ve şimdi bir­çok ül­ke­de ya­yı­lı­yor.
2 ALT VAR­YANT, DİĞER COVID TÜR­LERİNE BAS­KIN GEL­ME­YE BAŞ­LA­DI
    Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü (DSÖ) ilk ola­rak Nisan ayın­da BA.4 ve BA.5'i iz­le­me­ye baş­la­dı. Bazı ül­ke­ler­de bu var­yant­lar diğer Covid tür­le­ri­ne bas­kın gel­me­ye baş­la­mış du­rum­da. Ör­ne­ğin Por­te­kiz'de BA.5 var­yan­tı bas­kın halde. İngil­te­re'de de BA.4 ve BA.5'in et­ki­si sü­rek­li ar­tı­yor. Henüz, bu alt var­yant­la­rın diğer var­yant­la­ra kı­yas­la ne kadar za­rar­lı ol­du­ğu­na dair ye­ter­li bi­lim­sel ça­lış­ma bu­lun­mu­yor.
"HAS­TA­LIK DAHA HIZLI BU­LA­ŞI­YOR"
    Halk Sağ­lı­ğı Uz­ma­nı, Ulu­dağ Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ka­yı­han Pala; bu var­yant­lar­la il­gi­li henüz ye­ter­li bi­lim­sel ça­lış­ma ol­ma­mak­la bir­lik­te hızlı ya­yıl­dık­la­rı­nı be­lir­ti­yor: "Bi­rin­ci­si bu var­yant­lar, aşılı ol­mak­tan daha fazla ka­çı­yor. İkin­ci­si ise has­ta­lı­ğı ge­çi­re­rek an­ti­kor elde et­mek­ten de daha fazla ka­çı­yor­lar. Böyle olun­ca da bu yeni var­yant­lar ne­de­niy­le has­ta­lı­ğın bu­laş­ma­sı­nın daha sü­rat­le mey­da­na gel­di­ği­ne iliş­kin bir sonuç kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Bunu özel­lik­le İngil­te­re üze­rin­den ko­lay­lık­la takip ede­bi­li­yo­ruz. Bu en­di­şe ve­ri­ci var­yant­la­ra dünya engel ola­ma­dı­ğı için kü­re­sel ola­rak bir al­tın­cı dal­gay­la karşı kar­şı­ya kal­dı­ğı­mız söy­le­ne­bi­lir."
TÜRKİYE'DEKİ ARTIŞ HANGİ SEVİYEDE?
    Tür­ki­ye'de Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı, Co­vid-19 ve­ri­le­ri­ni 1 Ha­zi­ran ta­ri­hin­den bu yana gün­lük değil haf­ta­lık ola­rak açık­lı­yor. Bu ve­ri­le­re ba­kıl­dı­ğın­da özel­lik­le ha­zi­ran ayı­nın or­ta­sın­dan iti­ba­ren va­ka­lar­da önem­li bir yük­se­liş ol­du­ğu gö­rü­lü­yor.
VAKA SA­YI­LA­RI HAZİRANDA YÜK­SELİŞE GEÇTİ
    Vaka sa­yı­la­rı; 30 Mayıs ve 5 Ha­zi­ran ara­sın­da 7 bin 322, 6 Ha­zi­ran ve 12 Ha­zi­ran ara­sın­da 7 bin 556, 13 Ha­zi­ran ve 19 Ha­zi­ran ara­sın­da 10 bin 954, 20 Ha­zi­ran ve 26 Ha­zi­ran ara­sın­da ise 26 bin 635, 27 Ha­zi­ran-3 Tem­muz ara­sın­da ise 57 bin 113 ola­rak kayda geç­miş.
VEFAT SA­YI­LA­RIN­DA BÜYÜK BİR SIÇ­RA­MA YOK
    Bu beş haf­ta­lık dö­nem­de vefat sa­yı­la­rın­da ise büyük bir sıç­ra­ma gö­rül­mü­yor. Ölüm sa­yı­la­rı söz ko­nu­su haf­ta­lar­da sı­ra­sıy­la 19, 20, 19, 17 ve 25 ola­rak ger­çek­leş­miş. Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, ya­yım­la­dı­ğı bay­ram me­sa­jın­da, dün­ya­da ol­du­ğu gibi Tür­ki­ye'de de Omic­ron var­yan­tı­na bağlı va­ka­la­rın art­tı­ğı­nı söy­le­di.
"ATIK SU­LAR­DAKİ VERİLER DE AR­TI­ŞI GÖS­TERİYOR"
    Prof. Dr. Ka­yı­han Pala, Tür­ki­ye'deki ve­ri­le­rin kı­sıt­lı ol­ma­sı ne­de­niy­le, sü­re­cin ne­re­ye ev­ril­di­ği­ni ana­liz et­me­nin zor ol­du­ğu­nu, bu­nun­la bir­lik­te haf­ta­lık ve­ri­ler dı­şın­da Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'nın atık su ana­liz­le­ri­nin de bazı il­ler­de ar­tı­şa işa­ret et­ti­ği­ni söy­lü­yor.
"5 İLDE OL­GU­LA­RIN YÜK­SEK OL­DU­ĞU­NU TAHMİN ETMEK MÜM­KÜN"
    Pala, ba­kan­lı­ğın in­ter­net si­te­sin­de ya­yım­la­nan ha­ri­ta­la­rı şöyle yo­rum­lu­yor: "Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı atık su ana­liz­le­rin­de bu has­ta­lı­ğa yol açan SARS CoV-2 vi­rü­sü­nü in­ce­li­yor. Bun­dan yola çı­kı­la­rak bir ma­te­ma­tik­sel mo­del­le­me ile olası vaka sa­yı­sı ge­liş­ti­ril­me­ye ça­lı­şı­lı­yor.
    Bu, dün­ya­da çok yay­gın kul­la­nı­lan bir yön­tem. Ba­kan­lı­ğın say­fa­sı­na ba­ka­cak olur­sa­nız ha­zi­ran ayı­nın son haf­ta­sı iti­ba­riy­le atık su­lar­da­ki SARS CoV-2 ve­ri­le­rin­den yola çı­ka­rak İzmir, Muğla, An­tal­ya, Bursa ve İstan­bul'da ol­gu­la­rın yük­sek ol­du­ğu­nu tah­min etmek müm­kün diye ön­gö­rü­de bu­lu­nu­yo­ruz."
              

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: bitti derken yeniden hortladı
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °