"TANK ÜRETİMİ İÇİN ELİMİZDE MOTOR VE TRANSMİSYON YOK"

MSB BAKAN YARDIMCISI MUHSİN DERE,

Güncel Haberler 28.06.2022 09:44:00 0

    MSB Bakan Yar­dım­cı­sı Muh­sin Dere ‘’Eli­miz­de motor ve trans­mis­yon yok Altay tankı bun­dan do­la­yı üre­ti­le­me­di’’ dedi.
    CHP İzmir Mil­let­ve­ki­li ve KİT Ko­mis­yo­nu üyesi Atila Ser­tel, As­ke­ri Fab­ri­ka ve Ter­sa­ne İşlet­me­si A.Ş (ASFAT)’ın bi­lan­ço ve he­sap­la­rı­nın gö­rü­şül­dü­ğü KİT Ko­mis­yo­nu top­lan­tı­sın­da yerli ve milli tank ALTAY’ın üre­ti­mi­nin hangi aşa­ma­ya gel­di­ği­ni sordu. 2004 yı­lın­dan bu yana üre­ti­mi gün­dem­de olan ancak bir türlü üre­ti­le­me­yen yerli ve milli tank ALTAY’ın neden üre­ti­le­me­di­ği­ni Milli Sa­vun­ma Bakan Yar­dım­cı­sı Muh­sin Dere “Al­man­lar Oto­kar za­ma­nın­da 5 tane pro­to­tip için ge­rek­li güç gru­bu­nu sağ­la­dı­lar ama seri üre­tim an­laş­ma­sı im­za­lan­dık­tan sonra ‘Ver­me­ye­ce­ğiz.’ de­me­den bu motor ve güç gru­bu­na ver­me­di­ler trans­mis­yo­nu. Sonra BMC Power çe­şit­li ça­lış­ma­lar baş­lat­tı yerli motor ve trans­mis­yon üre­ti­mi için ça­lış­ma­lar devam edi­yor, henüz so­nuç­lan­ma­dı. Kore'den güç grubu motor ve trans­mis­yon almak için. Fır­tı­na ve tank için Ame­ri­ka'da bizim ça­lış­ma­la­rı­mız var ama eli­miz­de motor ve trans­mis­yon. Do­la­yı­sıy­la ‘tank niye yok’un ce­va­bı bu. Ama bu arada biz mev­cut yedek güç grup­la­rıy­la, Al­man­lar'dan alı­nan yedek güç grup­la­rıy­la bu Azi­zi­ye’de 1 tane ALTAY tan­kı­nın ikin­ci pro­to­ti­pi­ni yani ikin­ci nesil Altay tan­kı­nı yap­tık ve test­le­ri­ni de ger­çek­leş­tir­dik” diye ko­nuş­tu.
“KATAR’IN ORTAK OL­MA­SI­NI YAN­LIŞ BUL­MU­YO­RUZ”
    CHP İzmir Mil­let­ve­ki­li Atila Ser­tel’in Katar ve BMC ortak gi­ri­şi­mi­ne dev­re­di­len Tank Palet Fab­ri­ka­sı’nda Ka­tar­lı­la­rın ça­lı­şıp ça­lış­ma­dı­ğı­na iliş­kin so­ru­su­nu da ce­vap­la­yan Milli Sa­vun­ma Bakan Yar­dım­cı­sı Dere, şun­la­rı söy­le­di“ Katar ko­nu­su çok dil­len­di­ri­li­yor. Yani ben sizi temin ede­rim, dört se­ne­dir Bakan Yar­dım­cı­sı­yım -işte As­ke­ri Fab­ri­ka­lar Genel Mü­dü­rü­müz bu­ra­da, ASFAT Genel Mü­dü­rü­müz bu­ra­da, ar­ka­daş­la­rı­mız bu­ra­da- hiç­bir Ka­tar­lı, bı­ra­kın ortak ol­ma­yı, bu fab­ri­ka­ya gir­me­di bile; ne ça­lı­şan, ne yö­ne­ti­ci, hiç­bir Ka­tar­lı. Ak­si­ni iddia eden varsa bu­yur­sun, gi­de­bi­lir, gö­re­bi­lir ora­la­rı. Böyle bir şey yok. Ama bir ta­raf­tan da BMC'de yüzde 49 Katar'ın ortak ol­ma­sı­nın çok yan­lış ol­du­ğu­nu da dü­şün­mü­yo­ruz biz. Çünkü sa­vun­ma sa­na­yi­sin­de bir­çok şir­ket­le­ri­miz­de İngil­te­re'nin, Ame­ri­ka'nın ortak ol­du­ğu fir­ma­la­rı­mız da var. Do­la­yı­sıy­la bunun yan­lış ol­du­ğu­nu da dü­şün­mü­yo­ruz ama Katar özeli çok dil­len­di­ri­li­yor, bu fab­ri­ka­mı­za hiç­bir Ka­tar­lı bu­gü­ne kadar, emin olun, giriş dahi yap­ma­dı.”
Tank Palet Fab­ri­ka­sı’nın dev­rin­den sonra ya­pı­la­cak 50 mil­yon do­lar­lık ya­tı­rı­ma iliş­kin so­ru­yu da ce­vap­la­yan Bakan Yar­dım­cı­sı ve ASFAT Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Dere, 50 mil­yon do­lar­lık ya­tı­rım sö­zü­nün belli bir mik­ta­rı­nın ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni söy­le­di.
SER­TEL’’ÖZEL­LEŞTİRİLMEDİ DEMEK DOĞRU DEĞİL’’
    Tank Palet Fab­ri­ka­sı’nın özel­leş­ti­ril­me­di­ği, iş­let­me hak­kı­nın dev­re­dil­di­ği ıs­rar­la söy­len­se de bunun doğru ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen CHP İzmir Mil­let­ve­ki­li Atila Ser­tel “Tank Palet Fab­ri­ka­sıy­la il­gi­li id­di­alar var ‘Fab­ri­ka özel­leş­ti­ril­me­di, sa­de­ce iş­let­me­si yirmi beş yıl­lı­ğı­na dev­re­dil­di.’ de­ni­li­yor. Bu Özel­leş­tir­me İda­re­si Baş­kan­lı­ğı­nın resmî ‘web’ si­te­si­ne göre Tür­ki­ye'de özel­leş­tir­me 4046 sa­yı­lı Kanun’la dü­zen­len­di, bu ka­nu­na göre özel­leş­tir­me uy­gu­la­ma­la­rı 5 baş­lık­ta top­la­nı­yor. Bun­lar ‘hisse sa­tı­şı, iş­let­me sa­tı­şı veya devri, sos­yal tesis satış veya devri ta­şın­maz satış ve devri, diğer var­lık sa­tış­la­rı devri’ şek­lin­de baş­lık­lan­dı­rı­lı­yor. Buna göre, Tank Palet Fab­ri­ka­sı, 4046 sa­yı­lı Kanun'a göre iş­let­me hak­kı­nın dev­re­dil­me­si usu­lüy­le özel­leş­ti­ril­di, bu ne­den­le ‘Fab­ri­ka özel­leş­ti­ril­me­di.’ demek bence doğru değil” dedi.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: " ÜRETİMİ ELİMİZDE MOTOR TRANSMİSYON "
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °