Tarih: 13.01.2024 11:01

"TARIM HAFTASI KUTLU VE BEREKETLİ OLSUN" DEDİ

Facebook Twitter Linked-in

 Tür­ki­ye Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği Rize Şube Baş­ka­nı Müfit AKMAN, 8-14 Ocak Tarım Haf­ta­sı­na ne­de­niy­le ya­yım­la­dı­ğı basın bül­te­nin­de önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. TZD Rize Şube Baş­ka­nı Müfit AKMAN; "Te­me­lin­de ta­rım­sal eği­tim öğ­re­ti­mi ba­rın­dı­ran, ta­rı­mın top­rak­tan sof­ra­ya kadar her aşa­ma­sı­nı içine alan 8-14 Ocak Tarım haf­ta­sı kutlu olsun.
Tür­ki­ye de Ta­rım­sal Eği­tim Öğ­re­ti­min baş­la­ma­sı­nın 178. yıl dö­nü­mü­dür. 10 Ocak 1846 ta­ri­hin­de İstan­bul Aya­ma­ma Çift­li­ğin­de ku­ru­lan (zirai eği­tim müf­re­da­tı olan) Zi­ra­at Mek­te­bi ile Tür­ki­ye de Ta­rım­sal Eği­ti­min Te­me­li atıl­mış­tır. Bu ne­den­le de ül­ke­miz­de 8-14 Ocak haf­ta­sı da tarım haf­ta­sı ola­rak kut­lan­mak­ta­dır. Tarım Haf­ta­sı­nın özünü oluş­tu­ran Ta­rım­sal Eği­tim Öğ­re­tim baş­lan­gı­cı ve yıl dö­nü­mü te­me­li­ne da­yan­mak­ta­dır. Bugün orta öğ­re­tim dü­ze­yin­de eği­tim veren ve ara ele­man ye­tiş­ti­ren okul­lar sa­yı­sın­da azal­ma gö­rü­lür­ken, ön li­sans ve li­sans dü­ze­yin­de ta­rım­sal ko­nu­da eği­tim veren bir çok okul bu­lun­mak­ta­dır. Gerek bit­ki­sel ge­rek­se de hay­van­sal üre­tim­de eği­tim veren okul sa­yı­la­rı art­mak­ta­dır. Tarım Eği­ti­mi veren Okul sa­yı­la­rın­da­ki ar­tış­tan zi­ya­de Ta­rım­sal Üre­ti­mi ve Eği­ti­mi seven in­san­la­rın art­ma­sı önem­li­dir. Dünya nü­fu­sun­da­ki artış , tü­ke­tim alış­kan­lık­la­rın­da­ki de­ği­şik­lik­ler, Ül­ke­mi­zin tarım po­tan­si­ye­li, gen kay­nak­la­rı, dünya da ya­şa­nan, Covid 19 sal­gı­nı, ya­şa­nan sa­vaş­lar , iklim de­ği­şik­li­ği ne­de­niy­le gıda kri­zi­ni dik­ka­te al­dı­ğı­mız­da dün­ya­da sür­dü­rü­le­bi­lir ta­rı­mın önemi gi­de­rek art­mak­ta­dır. Tarım, Top­rak, Su, Ener­ji ve İklim De­ği­şik­li­ği her zaman ül­ke­miz­de ön plan­da ol­ma­lı­dır. Ta­rım­sal üre­ti­min te­me­lin­de bu ko­nu­da eği­tim almış Bit­ki­sel ve Hay­van­sal üre­ti­mi seven Zi­ra­at­çı- Tek­nik ele­ma­nın sa­yı­sı, ni­te­li­ği, ça­lış­ma sa­ha­la­rı ve bu ko­nu­da ki iz­le­necek po­li­ti­ka­lar, iş­let­me­ler­de ta­rım­sal eği­tim almış tek­nik per­so­nel­le­rin üre­ti­me kat­kı­sı ile is­tih­da­mı ol­duk­ça önem arz et­mek­te­dir. Ül­ke­ler hızla artan Dünya nü­fu­su­na bağlı ola­rak kendi nü­fu­su­nu bes­le­ye­bil­mek için kısa, orta ve uzun va­de­li sür­dü­rü­le­bi­lir tarım ve ta­rım­sal eği­tim plan­la­ma­sı ve ya­tı­rım­la­rı­na önem ver­me­li­dir. Tarım Bil­gi­si dersi zo­run­lu ola­rak Or­ta­okul­lar­da oku­tul­ma­lı­dır.Temel ta­rım­sal üre­ti­min il­ko­kul­dan iti­ba­ren öğ­re­nil­me­si çok önem­li bir ko­nu­dur. Ta­rım­sal üre­tim yapan çift­çi­nin girdi ma­li­yet­le­ri­ni azal­ta­cak des­tek­le­me­ler ya­pıl­ma­lı, çift­çi­lik bir mes­lek ha­li­ne ge­ti­ri­le­rek çift­çi­nin sos­yal gü­ven­ce­si üre­tim dö­ne­min­de prim des­te­ği dev­let ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­ma­lı­dır.
Dün­ya­da ya­şa­nan sa­vaş­lar, kriz­ler , gıda fi­yat­la­rın­da­ki ar­tış­lar­dan ,ener­ji ih­ti­yaç ar­tış­la­rı ta­rım­sal üre­ti­min, in­san­la­rın tü­ke­tim is­tek­le­rin­de­ki de­ği­şik­lik­ler ta­rı­mın öne­mi­ni daha da art­mış­tır. Önem­li olan bu ih­ti­yaç­la­rı iyi tes­pit ede­rek ge­liş­tir­mek re­ka­bet­çi ve des­tek­le­yi­ci tarım po­li­ti­ka­la­rı ile bu sek­tö­rün tek­rar can­lan­dı­rıl­ma­sı­dır. Artık tarım ge­le­nek­sel ye­tiş­ti­ri­ci­lik usul­le­rin­den mo­dern ye­tiş­ti­ri­ci­lik tek­nik­le­ri­ne doğru hızla iler­le­mek­te­dir.
Çünkü geç­miş­te sa­de­ce ge­çim­lik ola­rak ya­pı­lan tarım son dö­nem­ler­de iş­let­me­ci­lik te­me­lin­de ik­ti­sa­di ku­ru­luş­lar ola­rak fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dür­mek­te­dir.
Eği­tim ku­rum­la­rı­mı­zın da günün tek­nik­le­ri ile do­na­tıl­mış, tek­no­lo­ji ışı­ğın­da ta­rı­mı bilen seven, tek­nik ele­man ye­tiş­ti­ren ,kamu ya­nın­da özel sek­tö­rün­de ih­ti­yaç­la­rı­na cevap veren Tarım Mes­lek Li­se­sin­den baş­la­yan ta­rım­sal eği­tim ku­rum­la­rı ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ta­rım­sal eği­tim almış ki­şi­le­rin daimi is­tih­da­mı il­gi­li ku­ram­la­rın asli gö­re­vi ol­ma­lı­dır.
Bu ve­si­le ile özün­de ta­rım­sal eği­tim öğ­re­ti­mi ba­rın­dı­ran, te­mel­de ta­rı­mın top­rak­tan sof­ra­ya kadar her aşa­ma­sı­nı içine alan 8-14 Ocak tarım haf­ta­sı­nın,178. Yı­lın­da zirai eği­tim gören öğ­ren­ci­le­rin, bu eği­ti­mi veren aka­de­mis­yen­le­rin, sa­ha­da zor şart­lar al­tın­da gö­rev­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­ren Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri­nin, Zi­ra­at­Tek­ni­ker­le­ri­nin, Zi­ra­at Tek­nis­yen­le­ri­nin ve ge­çi­mi­ni ta­rım­sal üre­tim­le sağ­la­yan di­rekt veya do­lay­lı ola­rak ta­rım­la il­gi­li her­ke­sin Tarım Haf­ta­sı­nın 178. Yı­lı­nı kut­lar, tarım ca­mi­ası­na sağ­lık­lı, ve­rim­li, be­re­ket­li, bol ka­zanç­lı yıl di­le­rim." dedi.
          Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —