Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof.Dr Vahit Kirişci TÜDKİYEB'i Ziyaret Etti

An­ka­ra – Tarım Orman ve Kö­yiş­le­ri Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı Eski Tarım ve Orman Ba­ka­nı Prof.​Dr. Vahit Ki­riş­ci

Güncel Haberler 4.01.2024 11:08:00 0
Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof.Dr Vahit Kirişci TÜDKİYEB

 An­ka­ra – Tarım Orman ve Kö­yiş­le­ri Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı Eski Tarım ve Orman Ba­ka­nı Prof.​Dr. Vahit Ki­riş­ci, Tür­ki­ye Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği’ne (TÜDKİYEB) bir zi­ya­ret­te bu­lu­na­rak Genel Baş­kan Nihat Çelik’ten kü­çük­baş hay­van­cı­lık sek­tö­rü­ne iliş­kin bir­ta­kım bil­gi­ler aldı. TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Çelik, Ki­riş­ci’nin Mer­kez Bir­li­ği­ne yap­tı­ğı zi­ya­ret­ten duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­ti­re­rek “ Sayın Ba­ka­nı­mız, Tarım Orman ve Kö­yiş­le­ri Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı­mız bu­lun­du­ğu gö­rev­ler sü­re­sin­ce tarım ve hay­van­cı­lı­ğı­mı­zın ge­li­şi­mi­ne yap­mış ol­du­ğu hiz­met­le­ri her zaman tak­dir­le anı­yo­ruz.
Her zaman ya­nı­mız­da olan ve Ko­mis­yon Baş­ka­nı sı­fa­tıy­la Mer­kez Bir­li­ği­mi­zi ilk defa zi­ya­ret eden bir Baş­kan ol­ma­sı ne­de­niy­le ken­di­si­ni Mer­kez Bir­li­ği­miz­de gör­mek­ten son de­re­ce mutlu olduk.
Bir­lik­le­ri­miz ve 280 bin kü­çük­baş hay­van ye­tiş­ti­ri­ci­miz adına ken­di­si­ne şük­ran­la­rı­mı­zı su­nu­yor te­şek­kür­le­ri­mi­zi arz edi­yo­ruz” dedi.
Genel Baş­kan Çelik, Tarım Orman ve Kö­yiş­le­ri Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı Prof.​Dr. Vahit Ki­riş­ci’ye kü­çük­baş hay­van­cı­lı­ğın gel­di­ği nokta hak­kın­da bil­gi­ler ve­re­rek “ Sayın Ba­ka­nım­dan ön­ce­lik­le talep et­ti­ğim husus tarım ve hay­van­cı­lık ko­nu­la­rı üze­rin­de ko­mis­yon­da gö­rü­şü­len mad­de­ler­le il­gi­li gerek du­yul­du­ğun­da söz almak su­re­tiy­le ko­mis­yon ça­lış­ma­la­rı­na katkı sağ­la­mak ko­nu­su ol­muş­tur. Sa­ha­da canla başla üre­ten ye­tiş­ti­ri­ci­le­rin se­si­ni du­yur­mak ve on­la­rın tem­sil­ci­si ola­rak ko­mis­yo­na katkı ver­me­nin doğru bir yak­la­şım ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum.
2024 yı­lı­nın kü­çük­baş hay­van­cı­lık­ta atı­lım yılı ol­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­sin­den geçen Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı büt­çe­sin­de­ki des­tek­le­me ve ya­tı­rım­lar­da kü­çük­ba­şa önem ve ön­ce­lik ve­ril­me­si ya­nın­da kü­çük­ba­şın pa­yı­nın ar­tı­rıl­ma­sı temel bek­len­ti­miz ola­cak­tır ” dedi.
Kır­mı­zı et so­ru­nu­na çare ola­bi­lecek gö­rüş­le­ri­ni Baş­kan Ki­riş­ci’ye ak­tar­dı­ğı­nı be­lir­ten Çelik, “ Kır­mı­zı et ko­nu­su yıl­lar­dır ka­na­yan ya­ra­mız ha­li­ne gel­miş­tir.
Do­la­yı­sıy­la kır­mı­zı et sek­tö­rün­de so­run­la­rı en aza in­dir­me­nin yolu kü­çük­baş hay­van­cı­lık­tan geç­mek­te­dir.
Do­la­yı­sıy­la kır­mı­zı et üre­ti­min­de yüzde 27 olan kü­çük­ba­şın pa­yı­nın ar­tı­rıl­ma­sı ve tü­ke­ti­mi­nin özen­di­ril­me­si, ka­sap­lık hay­van veya et it­ha­la­tı ye­ri­ne yerli üre­ti­ci­le­rin daha fazla des­tek­le­ne­rek hay­van sa­yı­sı­nın ve do­la­yı­sıy­la üre­ti­min ar­tı­rıl­ma­sı kır­mı­zı ette ya­şa­dı­ğı­mız fiyat ar­tış­la­rı­nın da önüne ge­çe­cek­tir.” dedi.
Çelik, et ve süt ürün­le­ri­nin fi­yat­la­rı­nın be­lir­le­me­sin­de Bir­lik­le­rin aktif rol al­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çe­ke­rek “ Tü­ke­ti­ci­nin sof­ra­sı­na et ve süt ürün­le­ri­nin ucuza gel­me­si için pa­zar­la­ma­da Bir­lik­ler aktif rol al­ma­lı­dır.
Hay­van­la­rın ba­kı­mı­nı yapan biz, ye­tiş­ti­ren biz, bes­le­yen biz, sağan biz ol­du­ğu­mu­za göre neden çiğ süt ve ette fi­yat­la­rı sa­na­yi­ci­ler be­lir­le­sin.
Diğer ta­raf­tan lo­jis­tik hiz­met­ler ve nak­li­ye ma­li­yet­le­ri de dü­şü­rül­me­li­dir.
Aksi du­rum­da bu yük tü­ke­ti­ci­nin omuz­la­rı­na bin­mek­te­dir. Ör­ne­ğin; Konya’dan ku­zu­yu kam­yon­la­ra bin­di­rip gö­tü­rüp Ba­lı­ke­sir’de kes­ti­rip aynı ku­zu­yu Konya’ya ge­ti­rip Ba­lı­ke­sir ku­zu­su diye sat­mak hem ma­li­yet­ler açı­sın­dan hem de yan­lış algı ya­pıl­ma­sı açı­sın­dan sek­tö­rü­mü­ze zarar ver­mek­te­dir. Bu tür yan­lış uy­gu­la­ma­la­rın önüne ge­çil­me­li­dir.” dedi.
Genel Baş­kan Çelik, zi­ya­ret es­na­sın­da kü­çük­baş hay­van­cı­lık­la il­gi­li bir­çok ko­nu­yu gün­de­me ge­tir­di­ği­ni be­lir­te­rek “Me­ra­la­rı­mı­zın daha bi­linç­li ot­la­tıl­ma­sı ve sa­hip­siz kal­ma­ma­sı için Bir­lik Baş­kan­la­rı­mı­zın İl Mera Ko­mis­yon­la­rın­da doğal üye ol­ma­sı, çift­çi ve ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­mi­zin de 7.200 günde emek­li ol­ma­la­rı­nın sağ­lan­ma­sı, içe­ri­sin­de bu­lun­du­ğu­muz kış ay­la­rı ne­de­niy­le ye­tiş­ti­ri­ci­le­re bir de­fa­ya mah­sus yem des­te­ği ve­ril­me­si, hay­van­cı­lı­ğın yoğun ol­du­ğu böl­ge­ler­de dev­let des­tek­li yem fab­ri­ka­la­rı­nın ku­ru­la­rak ma­li­yet­le­rin dü­şü­rül­me­si, genç çift­çi hibe pro­je­le­ri­nin ye­ni­den baş­la­tıl­ma­sı, Bir­lik­le­rin yasal mev­zu­atın­da ye­ni­den dü­zen­le­me­ler ya­pıl­ma­sı gibi pek çok ko­nu­da Sayın Ki­riş­ci’den des­tek­le­ri­ni talep ettik. Sayın Ba­ka­nı­mı­zın ta­lep­le­ri­mi­ze ka­yıt­sız kal­ma­ya­ca­ğı ve des­tek ola­ca­ğı inan­cıy­la tek­rar Mer­kez Bir­li­ği­mi­zi onur­lan­dır­ma­la­rın­dan do­la­yı te­şek­kür­le­ri­mi su­nu­yo­rum” dedi.
TBMM Tarım Orman ve Kö­yiş­le­ri Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı Prof. Dr. Vahit Ki­riş­ci de zi­ya­re­te iliş­kin ola­rak “ Kü­çük­baş hay­van­cı­lı­ğın ge­liş­me­sin­de önem­li kat­kı­la­rı olan Tür­ki­ye Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği­ne yap­tı­ğım zi­ya­ret­te Genel Baş­ka­nı­mı­zın ta­lep­le­ri­ni el bir­li­ği ha­lin­de en güzel bir şe­kil­de de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği­mi­zi ifade ettim. Sek­tö­re iliş­kin her türlü ça­lış­ma­ya des­tek olmak bizim asli gö­re­vi­miz­dir. Ço­ban­la­rın yap­tı­ğı iş önem­li ve ulvi bir mes­lek­tir. Pey­gam­ber mes­le­ği­dir. Ancak bu önem bazı çev­re­ler­ce ma­ale­sef önem­sen­me­di. Tarım st­ra­te­jik bir sek­tör. Ül­ke­miz için çok önem arz edi­yor. Biz bu sek­tö­rün öne­mi­ni men­sup­la­rı ola­rak dü­şün­me­miz lazım. Ön­ce­lik­le bizim ken­di­mi­zin fay­da­lı ol­ma­mız için ça­lış­ma­mız lazım. Kendi me­se­le­le­ri­mi­ze sahip çık­ma­lı­yız. Söz­leş­me­li Üre­tim ve Üre­tim Plan­la­ma­sı ka­nu­nu sek­tö­rü­müz için ol­duk­ça önem­li­dir. Dün ol­du­ğu gibi ya­rın­lar­da da sek­tö­rün en iyi yer­le­re gel­me­si için ül­ke­mi­zin bir kü­çük­baş hay­van­cı­lık coğ­raf­ya­sı ol­du­ğu­nu unut­ma­dan bir­lik­te, el ele ve­re­rek ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam ede­ce­ğiz.” dedi.
     Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °