TAŞIT SAHİPLERİ EK MTV'Yİ ÖDEMEKTE İSTEKSİZ

2023 yılı Ağus­tos dö­ne­mi­ne ait bütçe ve­ri­le­ri­ne ba­kıl­dı­ğın­da sa­de­ce 3,4 mil­yar TL’lik MTV tah­sil edil­di­ği­ni ve tah­si­lat ora­nı­nın yüzde 20,8’de kal­dı­ğı­nı söy­le­di.

Güncel Haberler 23.09.2023 10:07:00 0
TAŞIT SAHİPLERİ EK MTV

      Tem­muz ayın­da ya­pı­lan ek büt­çe­de en dik­kat çeken vergi ar­tış­la­rın­dan biri kuş­ku­suz tüm taşıt sa­hip­le­ri­ni ya­kın­dan il­gi­len­di­ren ek Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si (MTV) oldu. Bir ke­re­ye mah­sus olmak üzere 2023 yı­lın­da MTV, Ağus­tos ve Kasım ay­la­rın­da tek­rar öde­necek. Çifte MTV öde­me­si ko­nu­sun­da gelen ra­kam­lar, va­tan­da­şın bu ko­nu­da­ki is­tek­siz­li­ği­ni göz­ler önüne serdi. Vergi Uz­ma­nı Mah­mut Ay­doğ­muş, 2023 yılı Ağus­tos dö­ne­mi­ne ait bütçe ve­ri­le­ri­ne ba­kıl­dı­ğın­da sa­de­ce 3,4 mil­yar TL’lik MTV tah­sil edil­di­ği­ni ve tah­si­lat ora­nı­nın yüzde 20,8’de kal­dı­ğı­nı söy­le­di.
 Oto­mo­bil, arazi ta­şıt­la­rı, mo­to­sik­let, mi­ni­büs, oto­büs, kam­yon, kam­yo­net, uçak, he­li­kop­ter gibi kayıt ve tes­ci­le tabi mo­tor­lu araç­lar için her yıl­ba­şın­da MTV ta­ri­fe­si be­lir­le­ni­yor ve Ocak ile Tem­muz ay­la­rın­da iki eşit tak­sit ha­lin­de öde­ni­yor. 2023 yılı büt­çe­sin­de yıl­lık 38,6 mil­yar TL MTV tah­si­la­tı ön­gö­rü­lü­yor­du.
İki eşit tak­sit­te öden­di­ğin­den 2023 yı­lı­nın Ocak ve Tem­muz dö­nem­le­rin­de 19,3 mil­yar TL MTV tah­sil edil­me­si bek­le­ni­yor­du. Tem­muz ayın­da ya­pı­lan ek bütçe ile bu yıl MTV’nin bir kere daha alı­na­ca­ğı be­lir­ti­le­rek yıl­lık top­lam tah­si­lat he­de­fi de 71,2 mil­yar TL’ye yük­sel­til­di.
Ek MTV’de ha­yal­ler 32,6 mil­yar TL, Ağus­tos’ta ger­çek­le­şen ise 3,4 mil­yar TL!
Vergi Uz­ma­nı ve Özay Mali Da­nış­man­lık Ku­ru­cu Or­ta­ğı Mah­mut Ay­doğ­muş, Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si’nde ya­pı­lan tah­si­lat­la­rın bek­len­ti­le­rin çok al­tın­da kal­dı­ğı­nı be­lir­te­rek 2023 yı­lın­da ger­çek­le­şen tah­si­lat oran­la­rı hak­kın­da önem­li bil­gi­ler verdi.
Ocak ve Tem­muz dö­nem­le­rin­de tah­sil edi­len MTV tu­ta­rı­nın top­lam 25,6 mil­yar TL’de kal­dı­ğı­nı, ek MTV’nin de ilk tak­sit öde­me­le­rin­de dip nok­ta­yı gör­dü­ğü­nü ifade eden Mah­mut Ay­doğ­muş, “2023 yılı büt­çe­si ya­pıl­dı­ğın­da 38,6 mil­yar TL Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si alın­ma­sı he­def­le­ni­yor­du. Ocak ve Tem­muz ay­la­rın­da iki eşit tak­sit­te öden­di­ğin­den her dönem için 19,3 mil­yar TL’lik MTV tah­sil edil­me­si bek­len­ti­si vardı. Buna kar­şı­lık Ocak 2023 dö­ne­min­de tah­sil edi­len MTV tu­ta­rı 13,1 mil­yar TL olun­ca tah­si­lat oranı yüzde 67,8’de kaldı. 2023 dö­ne­mi MTV tu­tar­la­rı 7440 sa­yı­lı af ya­sa­sı kap­sa­mı­na da alın­ma­dı­ğı için bu­ra­dan tah­si­lat an­la­mın­da bir olum­lu dönüş de ol­ma­dı. Tem­muz 2023 dö­ne­mi­ne gel­di­ği­miz­de tah­sil edi­len MTV tu­ta­rı 12,5 mil­yar TL ile daha da düşük se­vi­ye­le­re ge­ri­le­di ve tah­si­lat oranı yüzde 64,8’e düştü. Gelir Ver­gi­si, Ku­rum­lar Ver­gi­si, KDV, ÖTV gibi diğer vergi ka­lem­le­ri ile mu­ka­ye­se et­ti­ği­miz­de tah­si­lat oran­la­rı­nın he­def­le­rin epey al­tın­da kal­dı­ğı­nı söy­le­mek zor değil.
Tem­muz ayın­da ya­pı­lan ek büt­çey­le bu yıl MTV’nin bir kez daha alı­na­ca­ğı söy­len­di yani taşıt sa­hip­le­ri­ne çifte MTV yükü geldi. Yıl­lık top­lam tah­si­lat he­de­fi ise bu su­ret­le 71,2 mil­yar TL’ye yük­sel­til­di. Dep­rem böl­ge­si­nin ek ver­gi­den muaf ol­ma­sı ve tes­cil edi­len araç sa­yı­sın­da­ki de­ği­şik­lik dik­ka­te alı­na­rak ek MTV’den 32,6 mil­yar TL tah­si­lat bek­len­ti­si oluş­tu. Bu tu­ta­rın ya­rı­sı­nın Ağus­tos ayın­da, diğer ya­rı­sı­nın ise Kasım ayın­da öden­me­si şek­lin­de dü­zen­le­me ya­pıl­dı. Fakat Ağus­tos 2023 dö­ne­mi­ne iliş­kin bütçe ve­ri­le­ri­ne bak­tı­ğı­mız­da sa­de­ce 3,4 mil­yar TL se­vi­ye­sin­de MTV tah­sil edil­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Yani 16,3 mil­yar TL ek MTV tah­si­la­tı bek­le­nir­ken öde­nen 3,4 mil­yar TL olmuş ve tah­si­lat oranı da yüzde 20,8 gibi çok düşük bir oran­da ger­çek­leş­miş. Bu tablo tah­si­lat oran­la­rın­da ge­li­nen dip nokta di­ye­bi­li­riz” diye ko­nuş­tu.
Vergi Uz­ma­nı Mah­mut Ay­doğ­muş, va­tan­daş­la­rın öde­dik­le­ri ver­gi­yi tek­rar ödeme nok­ta­sın­da­ki is­tek­siz­lik­le­ri­nin yanı sıra ka­mu­oyun­da olu­şan Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin ka­ra­rı­na yö­ne­lik bek­len­ti­nin ek MTV tah­si­la­tı­nın düşük se­vi­ye­de kal­ma­sın­da et­ki­li ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek söz­le­ri­ni şöyle bi­tir­di: “Ya­şa­nan eko­no­mik zor­luk­lar el­bet­te et­ki­li­dir ancak va­tan­da­şın öde­di­ği bir ver­gi­yi bir daha ödeme nok­ta­sın­da net tavır koy­du­ğu açık­ça gö­rü­lü­yor. Diğer ta­raf­tan konu ile il­gi­li Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin ve­re­ce­ği karar da ka­mu­oyun­da bir bek­len­ti oluş­tur­du. Bi­lin­di­ği üzere Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­rar­la­rı ge­ri­ye dönük uy­gu­lan­mı­yor ve va­tan­da­şın bu ne­den­le ek MTV’de bek­le­yi­şe geç­miş ol­ma­sı da muh­te­mel. Öden­miş ver­gi­nin bir daha öden­me­si­ni talep et­me­nin Ana­ya­sa’nın 73. mad­de­si­ne ay­kı­rı ol­du­ğu­nun al­tı­nı bir kez daha çiz­mek­te yarar var. Uma­rız Ana­ya­sa Mah­ke­me­si kısa sü­re­de ko­nu­ya iliş­kin ka­ra­rı­nı verir ve be­lir­siz­lik or­ta­dan kal­kar.”
    Ha­ber-Fo­to: Ayşe Se­vinç


Anahtar Kelimeler: TAŞIT SAHİPLERİ ' ÖDEMEKTE İSTEKSİZ
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °