Tarih: 13.12.2023 09:33

“TAYLAND İLE TİCARET HACMİMİZ 200 MİLYON DOLARDAN 1.8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Facebook Twitter Linked-in

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tay­land Kral­lı­ğı’nın Milli Günü Re­sep­si­yo­nu'na ka­tıl­dı. Re­sep­si­yon­da ko­nuş­ma yapan Bakan Ura­loğ­lu, Gü­ney­do­ğu Asya Böl­ge­si’ndeki önem­li or­tak­la­rın­dan olan Tay­land ile 12 Mayıs 1958 yı­lın­da tesis edi­len dip­lo­ma­tik ve ti­ca­ri iliş­ki­le­rin 65 yıl­dır ara­lık­sız sür­dü­ğü­nü söy­le­di. Bakan Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye ile Tay­land’ın 2002 yı­lın­da 200 mil­yon dolar olan ti­ca­ret hac­mi­nin 2023 yı­lı­nın ilk 9 ayın­da 1,8 mil­yar do­la­ra ulaş­tı­ğı­nı kay­de­de­rek, “Tay­land Kral­lı­ğı’nın Milli Günü ve­si­le­siy­le bugün ara­nız­da ol­mak­tan mem­nu­ni­yet du­yu­yo­rum. Bu yıl Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti’nin ku­ru­lu­şu­nun 100. yı­lı­nı idrak edi­yo­ruz. İliş­ki­le­ri­miz, Bü­yü­kel­çi­lik­le­ri­mi­zin açıl­ma­sı­nı mü­te­akip, dost­luk ve kar­şı­lık­lı yarar te­me­lin­de çe­şit­li alan­lar­da ge­liş­me­ye devam et­mek­te­dir. Dö­ne­min Tay­land Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı’nın ül­ke­mi­zi geç­ti­ği­miz ocak ayın­da zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da im­za­la­nan Ortak Eylem Planı (2023-2028) bu an­lam­da bize bir yol ha­ri­ta­sı su­nu­yor. Üst düzey zi­ya­ret­le­rin önü­müz­de­ki dö­nem­de ar­ta­rak devam et­me­si­nin bu yol ha­ri­ta­sı­nın somut iş bir­li­ği pro­je­le­riy­le zen­gin­leş­ti­ril­me­si açı­sın­dan önem ta­şı­dı­ğı­na ina­nı­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TİCARET HACMİMİZ İVME KA­ZA­NA­RAK BÜ­YÜ­YOR
Bakan Ura­loğ­lu, şubat ayın­da ül­ke­miz­de ya­şa­nan dep­rem son­ra­sın­da Tay­land Hü­kü­me­ti ve hal­kı­nın des­tek ve da­ya­nış­ma­sı için şük­ran­la­rı­nı su­nar­ken “İkili ti­ca­ret hac­mi­mi­zin ivme ka­za­na­rak bü­yü­dü­ğü­nü mem­nu­ni­yet­le mü­şa­he­de edi­yo­ruz. 2002 yı­lın­da 200 mil­yon Dolar ci­va­rın­da­ki ti­ca­ret hac­mi­miz, 2023 yı­lı­nın ilk 9 ayın­da 1,8 mil­yar ABD Do­la­rı se­vi­ye­si­ne ulaş­mış­tır. Ti­ca­re­ti­mi­zin den­ge­li şe­kil­de bü­yü­me­si ve kar­şı­lık­lı ya­tı­rım­la­rın art­ma­sı için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz” diye ko­nuş­tu. THY’nin doğ­ru­dan se­fer­le­ri (İstan­bul-Bang­kok ve İstan­bul-Phu­ket) eko­no­mik iliş­ki­le­rin ge­liş­ti­ril­me­sin­de ve halk­la­rı bir­bi­ri­ne ya­kın­laş­tır­ma­da bir köprü iş­le­vi gör­dü­ğü­nü vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “İkili bağ­la­rı­mı­zın iler­le­til­me­sin­de ül­ke­miz­de eği­tim gören Tay­land­lı öğ­ren­ci­ler de önem­li yere sa­hip­ler. İliş­ki­le­ri­miz ba­kı­mın­dan önem arz eden ve de­rin­leş­ti­ril­me­si yö­nün­de ça­lış­tı­ğı­mız diğer alan­lar da sa­vun­ma sa­na­yii ve gü­ven­lik iş bir­li­ği alan­la­rı­dır” dedi.
AS­YA-PASİFİK BÖL­GESİYLE İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇ­LENDİRİLMESİNE ÖNEM ATFEDİYORUZ.
Bakan Ura­loğ­lu, çok bo­yut­lu dış po­li­ti­ka­lar ve Ye­ni­den Asya Gi­ri­şi­mi çer­çe­ve­sin­de As­ya-Pa­si­fik böl­ge­siy­le iliş­ki­le­rin güç­len­di­ril­me­si­ne önem at­fet­tik­le­ri­ni de vur­gu­lar­ken, “Bu çer­çe­ve­de, Tay­land’la iş bir­li­ği­mi­zi de ikili bo­yu­tun yanı sıra, BM ve Sek­tö­rel Di­ya­log Or­ta­ğı ol­du­ğu­muz ASEAN gibi çok ta­raf­lı plat­form­lar­da daha da iler­let­me­yi he­def­li­yo­ruz. Kü­re­sel ve böl­ge­sel sı­na­ma­la­rın art­tı­ğı bir dö­nem­de yakın iş bir­li­ği­mi­zin ortak ça­ba­la­rı­mız­la çe­şit­le­ne­rek güç­le­ne­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Söz­le­ri­me son ve­rir­ken, Tay­land’da Ekim ayın­da iş­ba­şı­na gelen yeni Hü­kü­me­ti teb­rik edi­yor, başta Bü­yü­kel­çi­miz Sayın Api­rat Su­gon­da­bi­rom olmak üzere, Tay­land Hü­kü­me­ti ve dost Tay­land Halkı ile Tür­ki­ye’deki Tay va­tan­daş­la­rı­nı en içten di­lek­le­rim­le kut­lu­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.
              Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
              Kay­nak: veli.ka­va­k@uab.gov.tr




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —